Connect with us

EVENIMENT

Costul unui iphone 12 Pro depășește patru salarii minime în România

Publicat


Cea mai ieftină variantă de iphone 12 Pro costă între 5722 de lei și 5899, fiind disponibil la precomandă în magazine. Pentru a-și achiziționa un asemenea gadget, un român remunerat cu salariul minim net pe economie ar trebui să muncească nu mai puțin de 5 luni. Salariul minim net este de 1346 de lei pe lună. Varianta de 512 gb a iphone-ului 12 Pro variază între 7450 și 7599 de lei.

Cum justifică Apple prețurile?

Noul telefon al companiei americane vine cu o cameră frontală de 12 mpx, cameră foto triplă în spate (12 mpx + 12 mpx ultra-wide + 12 mpx telephoto) și dispune de încărcare magnetică MagSafe la 15W.
De asemenea, ccranul integrat  este un Super Retina XDR OLED cu 1 miliard de culori, suport HDR10+, luminozitate maximă de 1200 nits și diagonală de 6.1 inch, respectiv rezoluție de 2532 x 1170 pixeli, 460pp.
iPhone 12 Pro prezintă conexiune 5G, Wi-Fi 6, NFC și difuzoare stereo. Soluția Face ID rămâne la posturi, iar telefonul este certificat IP68 pentru rezistență la apă și praf.

iPhone 12 Pro, prețuri în România:

128 GB 256 GB 512 GB Disponibilitate
Altex 5.799 lei 6.399 lei 7.599 lei Precomandă
eMAG 5.799 lei 6.399 lei 7.599 lei Precomandă
evoMAG 6.099 lei 6.799 lei 7.799 lei Precomandă
Orange 5.722 lei 6.315 lei 7.450 lei Precomandă
QuickMobile 5.899 lei 6.199 lei 7.499 lei Precomandă



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Lucrări la sistemul de alimentare cu APĂ în Cluj-Napoca. Care sunt STRĂZILE afectate și când

Publicat

alimentare apă

În vederea efectuării unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș va întrerupe furnizarea apei potabile.

În continuare, străzile afectate și data efectuarii lucrărilor:

Lucrări la sistemul de alimentare cu APĂ în Cluj-Napoca. Care sunt STRĂZILE afectate și când

Data efectuarii lucrarii: 22 Mai 2024
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Decebal intre str. Academician David Prodan si str. Closca; str. Emil Petrovici;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 09:00 – 18:00

Data efectuarii lucrarii: 23 Mai 2024
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Decebal intre str. Emil Petrovici si str. Dacia; str. Closca; str. Albert Einstein;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 09:00 – 18:00

Data efectuarii lucrarii: 23 Mai 2024
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Marisel (partial); str. Cernauti; str. Galbenelelor;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 16:00

Data efectuarii lucrarii: 27 Mai 2024
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Dacia; str. Albert Einstein; str. Closca; str. Decebal intre str. Closca si str. Dacia;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 20:00 – 00:00

Data efectuarii lucrarii: 28 Mai 2024
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Dacia; str. Albert Einstein; str. Closca; str. Decebal intre str. Closca si str. Dacia;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 00:00 – 06:00

Citește mai departe

EDUCATIE

„HOLOCAUSTUL în Transilvania de Nord – după 80 de ani”, conferință organizată la Cluj-Napoca. Mărturiile a doi SUPRAVIEȚUITORI

Publicat

holocaust

Institutul pentru Studii de Holocaust și Genocid din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează Conferința Internațională „Holocaustul în Transilvania de Nord – după 80 de ani / 20 de ani de la adoptarea Raportului Final al Comisiei Wiesel”.

holocaust

„Conferința va avea loc în zilele de 23-24 mai a. c., la sediul FSPAC etaj I, Amfiteatrul 101 și va reuni specialiști de vârf în domeniu din țară și din străinătate (SUA, Germania, Austria, Suedia, Israel, Ungaria).

holocaustholocaust

holocaust

holocaust

„HOLOCAUSTUL în Transilvania de Nord – după 80 de ani”, conferință organizată la Cluj-Napoca

Sesiunea de deschidere a conferinței va fi în 23 mai, între orele 9.00-10.30 în același loc, unde pe lângă reprezentanți ai Guvernului României, al misiunilor diplomatice acreditate în România, ai Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA, Washington DC, ai conducerilor universității, respectiv facultății noastre.

Vor lua cuvântul și doi supraviețuitori nonagenari din Cluj-Napoca, precum și președintele Comunității Evreilor Cluj și directorul general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (coorganizator al conferinței), Prof. dr. Alexandru Florian”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe

EDUCATIE

Iulia Morariu, elevă la Colegiul Emil Racoviță din Cluj, în lotul României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Publicat

De

Iulia Morariu,în lotul României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

La doar 13 ani, Iulia Morariu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, va reprezenta România la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete.

Pasionată de informatică, Iulia a obținut rezultate excepționale încă din clasa a IV-a.

Iulia Morariu, elevă la Colegiul Emil Racoviță din Cluj, în lotul României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Iulia Morariu este doar în fața unei noi performanțe, având în vedere că recent a obținut punctajul maxim și la Olimpiada Națională de Informatică.

„Am început să mă pregătesc din clasa a III-a. Atunci fratele meu a mers la Olimpiada de Matematică și am vrut și eu să merg”, a povestit pentru Cluj24.ro Iulia Morariu.

Atunci și-a descoperit pasiunea pentru informatică și a început să facă algoritmică cu tatăl ei, care lucrează ca arhitect, dar care a fost și developer, și cu care se pregătește și acum.

Locul I la Olimpiada Națională de Informatică

Ea a participat recent și la Olimpiada Națională de Informatică de la Iași unde a obținit 300 de puncte din 300, punctajul maxim.

Dar pentru a se califica în lotul României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete (EGOI), care va avea loc în Olanda, a trebuit să treacă și de probe de baraj.

Anunțul a venit în urmă cu câteva zile, Iulia fiind una dintre cele 4 eleve calificate la această Olimpiadă Europeană.

Membrele echipei reprezentative a României la EGOI sunt:

  • MORARIU O.G. IULIA-ELA, Colegiul Național Emil Racoviță, „Hai La Olimpiada”, Cluj Napoca, Membră Lot Național
  • PETCU B. ANA-MARIA, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, București
  • PAȘCA R.I. IOANA MIHAELA, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Brad
  • IPATE F. ELISA, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, București.

Cel mai bun an al Iuliei de până acum

De patru ani de zile de când a început pregatirea la informatica a fost nevoie de munca zilnică și participarea la diferite competiții online sau în persoană, spune mama Iuliei.

Dar performanețele au început să apară. Astfel, în clasa a IV-a, Iulia a reușit să obțină o medalie de argint la Olimpiada Națională de Informatică cu clasa a V-a, iar în următorii doi ani, în clasele a V-a și a VI-a, a reușit să se claseze pe locul doi la nivel național.

Anul acesta a fost de departe cel mai bun, a mai spus mama ei pentru Cluj24.ro.

Iulia a obținut premiul I cu punctaj perfect la Olimpiada Națională și calificarea în lotul extins al României. Singurul copil din Cluj, dar și singura fată.

Adrian Magdaș, director: Dominăm la majoritatea disciplinelor teoretice loturile de elevi care reprezintă județul

Directorul Colegiului Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, Adrian Magdaș, are doar cuvinte de laudă pentru elevii care învață aici.

„Rezultatele la bacalaureat situează colegiul nostru, în fiecare an, printre primele 3 licee din țară și pe primul loc în județ. Dominăm la majoritatea disciplinelor teoretice loturile de elevi care reprezintă județul Cluj la fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

Ne mândrim cu elevii care au adus faimă și onoare instituției noastre, obținând rezultate remarcabile la concursurile internaționale din anul 2023. Recolta bogată adusă de cei patru elevi participanți se numără în cinci premii… strălucitoare: aur, argint și bronz”, a spus pentru Cluj24.ro Adrian Magdaș.

Astfel, acesta i-a amintit pe Iancu Sandea, care a obținut Medalia de Aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, în Albania.

De asemenea, Teofil Voicu, cel care a adus din Polonia Medalia de Argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică.

Nectarie Pașca s-a întors din Grecia cu Medalia de Argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Ştiinţele Spaţiului pentru Juniori. Și tot el a obținut Medalia de Bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie, desfășurată în China.

Și Tudor Brendan Neag a adus la Cluj, din Thailanda, Medalia de Argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori.

„Tinerii noștri au demonstrat că sunt pregătiți să se măsoare cu cei mai buni din întreaga lume, de aceea considerăm că merită recunoaștere publică și toată admirația noastră, pentru efortul pe care l-au depus, alături de profesorii pregătitori și cu sprijinul părinților.

În afara premierii realizate la București, de Ministerul Educației Naționale, olimpicii s-au bucurat de recompense pe plan local. Astfel, Teofil Voicu a fost ales Elevul anului, în cadrul Galei <<10 pentru Cluj>>, organizată de Primăria Cluj-Napoca, a mai spus Adrian Magdaș.

Iulia Morariu și Tudor Brendan Neag în loturile olimpice ale României

Anul acesta, a mai spus directorul colegiului, 100 de elevi s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor școlare.

„Doi elevi vor reprezenta România la etapa internațională: Tudor Brendan Neag la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe și Morariu Iulia – Ela la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Prin aceste premii, ne consolidăm angajamentul de a oferi o educație de calitate care să încurajeze excelența, inovația și dezvoltarea unor minți luminate.

Acest succes nu doar încununează realizările individuale ale elevilor noștri, ci reflectă și angajamentul tuturor – elevi, profesori, părinți – față de excelența în educație”, a mai spus Adrian Magdaș.

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sociolog: Emil Boc, în top trei cei mai buni premieri ai României ultimilor 30 de ani, în percepția publică

Publicat

De

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, este văzut de public drept unul dintre cei mai buni premieri ai României, este de părere sociologul Mirel Palada.

În opinia publică, primarul Emil Boc rămâne în top trei cei mai buni prim-miniștrii din ultimii 30 de ani, arată sociologul Mirel Palada, invitat la o emisiune la Prima News.

Deși a fost văzut drept o prezență contoversată pe scena politică românească în timpul mandatului său de premier, fiind aspru criticat pentru măsurile de austeritate din 2010, primarul Clujului își păstrează o imagine bună în percepția publică, arată sociologul.

„Multă lume îl consideră pe Ponta ca fiind cel mai bun premier al ultimilor 30 de ani și apoi, pe locul doi, este Adrian Năstase. Din punctul acesta de vedere, opinia publică vină să spună că au fost buni. Sunt trei: Ponta, Năstase și Boc.

(Moderator: Și Boc e într-o revenire?) A fost dintotdeauna, a stat sus. Vorbim la nivel de percepție publică, atunci când îi întrebi cine consideră că a fost cel mai bun premier al României. Dintotdeauna a avut partea asta de electorat”, a declarat Mirel Palada.

„Nu le pot mulțumi destul pentru ce au făcut pentru mine în 2012”

Primarul Emil Boc, prezent recent la podcastul Contraste de la Cluj24, a declarat că nu le va putea mulțumi vreodată clujenilor destul pentru faptul că i-au acordat votul lor la alegerile locale din 2012.

„În luna iunie an 16 ani și 6 luni în funcția de primar. În 2008 am fost ales, după care am devenit premier în decembrie, am exercitat funcția doar 6 luni. (…) În fața clujenilor pot să mă uit cu sufletul curat și cu inima deschisă că nu i-am uitat cât am fost la București și nu i-am abandonat după ce m-au ales în 2008. Poate a fost și un argument pentru care în 2012, când toată lumea credea că nu mai există nicio șansă, clujenii nu au uitat, și de aceea nici eu nu îi voi uita niciodată. Ce au făcut în 2012 pentru mine a fost un lucru pentru care nu pot să le mulțumesc destul”, a declarat  mil Boc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax