Connect with us

EVENIMENT

Un hairstylist deschide primul salon Blow Dry din țară la Cluj. De la primii clienți din gimnaziu la performanță. Sfaturile lui

Publicat


whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.57 pm

Dumitru e un hairstylist de 31 de ani din Republica Moldova, cu o experiență în domeniu de 15 ani, care va deschide la sfârșitul anului acesta un nou tip de salon în Cluj-Napoca, totodată primul salon Blow Dry Bar din România. S-a născut într-o familie de hairstyliști, în clasa a opta a avut primii clienți, dar a cochetat și cu machiajul, până a decis să se perfecționeze în lucrul cu părul. Așa a ajuns să viziteze peste 25 de țări, într-una dintre ele a tuns cozi de oameni prin stradă, toate experiențele de acolo ajutându-l să se formeze profesional. Este recunoscut drept campionul Sankt Petersburgului la coafurile de bărbați, pe lângă alte titluri obținute de-a lungul carierei.

„De Cluj mă leagă o istorie mai lungă. Am o mătușă care stă deja de 25 de ani aici, iar eu de mic veneam în vizită. În urmă cu un an și jumătate am decis să mă mut cu sora mea pentru a deschide un salon Blow Dry Bar”, spune acesta, pentru Cluj24.

Conceptul de Blow Dry Bar vine, încet, din vest și se referă la salonul în care se pune accent pe întreținerea părului, aranjarea lui și pe coafurile de ocazie. Prima dată a lucrat într-un astfel de salon în New York, pe când în Europa încă nu exista. Apoi a apărut în Olanda, treptat și în Germania, trendul căpătând din ce în ce mai multă amploare.

Citește și Dumitru, „Frizerul Lumii” venit la Cluj, a tuns gratis pe străzile din Chile și a studiat 7 ani psihologia: „M-a dus valul”

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.56 pm (3)

Primul salon Blow Dry Bar din România e la Cluj: „A fost cea mai logică decizie, oamenilor de aici le place noutatea”

Conceptul nu a ajuns deocamdată în România, lumea fiind obișnuită să meargă la aranjat acolo unde se și tunde. Dar Dumitru și sora lui sunt pe cale să schimbe asta, deschizând propriul salon Blow Dry Bar din țară, pe strada Universității, numărul 3, din Cluj-Napoca.

„Afacerea lui tata de mult timp am vrut să o scoatem la nivel internațional, fiindcă el a devenit numărul 1 în Republica Moldova, a făcut Academie, școală. Călătorind prin lume, am văzut cum stau lucrurile prin alte țări când vine vorba despre astfel de afaceri și ne-am hotărât, până la urmă, să ne deschidem noi un salon.

Clujul a fost cea mai logică decizie, fiindcă e aproape și de suflet și de casă, plus că acest concept de Blow Dry Bar vine din vest, iar oamenii din Cluj sunt mai deschiși spre astfel de lucruri. N-am deschis în Moldova pentru că România e mai pregătită pentru inovație, oamenilor le place noutatea, în special celor din Cluj.

Blow Dry Barul oferă servicii express, ținând cont de eveniment, de structura părului, de stilul de viață al clientului și așa mai departe. Cu alte cuvinte, facem părul să arate mai bine pentru câteva zile. Noi putem și să tundem și să vopsim, dar ne concentrăm pe Blow Dry, adică pe aranjare.

Într-adevăr, toate saloanele prestează serviciul acesta, nu e un serviciu nou, dar așa cum au apărut barber shop-urile, care se specializează doar pe bărbați, așa se dezvoltă și afacerile de nișă precum cea de Blow Dry Bar, acestea fiind saloane în care lumea vine pentru a-și aranja părul, dar care dispun și de un bar unde se poate servi, la intrare, – un fel de recepție – cafea, șampanie și alte asemenea”, explică Dumitru.

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.57 pm (1)

recepția, în curs de amenajare

Când se deschid ușile salonului

Momentan, este în etapa de creare de conținut pentru pagina de Instagram, blowdrybarromania, ocupându-se, în paralel, de actele necesare și de ultimele amenajări ale spațiului. Urmează să finiseze recepția, unde oamenii vor servi băuturile, la etaj fiind locul în care clienților li se va aranja părul.

„Plănuim să ne deschidem ușile înainte de Revelion. Până acum am studiat piața pentru a vedea ce servicii merg, cum e lumea de aici, dacă e receptivă la Blow Dry Bar, și am aflat că fetelor le place să se aranjeze, astfel că nu e nevoie de o ocazie anume pentru a veni la salon.

Un Blow Dry bun e pentru clientă, nu pentru eveniment. Ea vine dimineața la salon, iar după merge încrezătoare oriunde, fiindcă are părul frumos aranjat”, punctează acesta.

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.57 pm (3)

tablou realizat de o prietenă de-a lui Dumitru, cu care colaborează pentru amenajarea salonului

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.56 pm (1)

până și cele mai mici detalii estetice contează pentru Dumitru

O vizită la salon e mai mult decât pare: „Te simți alt om”

Lucrând de 15 ani cu fetele, a observat nevoia lor de schimbare.

„Se pare că atunci când apar schimbări în viața lor, cele mai multe simt nevoia de a schimba ceva și la aspectul fizic. E mai greu și mai scump să începi de la garderobă, tatuajele-s pe toată viața, deci dacă începi de la păr e mai convenabil.

Eu nu caut să îmi schimb frizura, dar am observat reacțiile femeilor care pleacă foarte fericite de la salon și mi-am dat seama că ele au nevoie de schimbări constant în viață, iar dacă vorbim de păr, asta e cel mai ușor de realizat. Poți să te simți alt om după doar câteva ore, fără investiții colosale în vestimentație sau alte lucruri”, adaugă el.

Primele vârfuri tăiate

A început să lucreze cu părul la 17 ani, după ce a cochetat cu machiajul.

„Eu și sora mea suntem a doua generație de hairstyliști din familie, cred că avem pasiunea în sânge. Tata m-a băgat în lumea asta, obișnuiam să merg la el la salon. La 13 ani am făcut școala de machiaj la el și am practicat asta până la 18 ani. Acum am 31, nu mai fac make-up, deci a trecut ceva timp.

M-a pasionat domeniul pentru că făceam deja pictură – machiajul e arta aplicată pe om și m-a atras asta. În clasa a opta aveam cliente la care mergeam în weekend să le machiez și făceam niște bani de buzunar. În clasa a noua, după ce am terminat gimnaziul – în Republica Moldova liceul începe cu clasa a zecea – m-am întrebat ce să fac mai departe și am ales să urmez un colegiu din Sankt Petersburg specializat în pregătirea hairstyliștilor de profil larg.

Se învăța timp de 4 ani, în rând cu obiectele de cultură generală. Am făcut multă coafură, coloristică, standardizare, astfel că de acolo puteai ieși frizer, administrator de salon, manichiurist sau make-up artist profesionist”, relatează Dumitru.

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.57 pm (2)

Performanțe premiate la campionatele de coafuri: „E ca în orice alt domeniu”

Primii 3 ani sunt obligatorii. Al patrulea, în care se alege specializarea, e opțional. El începuse să lucreze ca make-up artist din primul an, cochetând și cu coafura, în paralel. Și-a dat seama că ambele industrii presupun atenția la detalii și s-a gândit că le poate practica pe ambele la nivel mediu, sau că poate face performanță la una singură.

„Am ales să fac doar păr. Am început de la barbering deoarece îmi era frică să lucrez cu femeile, părul lung e mai pretențios. Tunsul îmi lua 4 ore la început și, uneori, nici nu obțineam rezultatul dorit. Le sunt foarte recunoscător primelor cliente căci datorită lor am făcut progrese. E foarte important să faci practică pe oameni, nu pe manechine.

Am participat și la campionate în Rusia, – e o țară avansată în industria frumuseții, în saloane se fac lucruri foarte complicate – unde am obținut titlul de campion al Sankt Petersburgului la coafurile de bărbați, apoi am luat locul 3 la coafuri de ocazie, iar asta m-a motivat să continui. Campionatele mi-au deschis drumul”, susține el.

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.56 pm

Coafuri de 2 ore executate în 18 minute

Campionatele sunt organizate de OMC (Organisation Mondiale de la Coiffure) în pas cu trendurile.

„Nu se fac coafuri casual, ci tehnice, foarte complicate, în care trebuie să respecți anumite trenduri. Dacă te uiți la participanți, cele mai multe coafuri sunt la fel, pentru că toți urmărim aceleași linii, iar juriul evaluează dacă ai ținut cont de formă, de integritatea imaginii și așa mai departe.

De obicei, se dă puțin timp. O lucrare la care aș sta, în mod normal, 2 ore, acolo trebuia să o fac în 18 minute. Pentru asta trebuia să mă antrenez de mai multe ori pe zi.

Campionatele, în altă ordine de idei, reprezintă ceva la nivel intern unde ne afirmăm ca meșteri, ne primim gradele și diplomele, aceste lucruri fiind apreciate, ulterior, de clienți. E ca în orice alt domeniu. Poți să zici că ești cel mai bun la box, dar până nu participi la mai multe competiții, nu vei ști ce nivel ai”, notează Dumitru.

El crede că un hairstylist adevărat urmărește trendurile, dar nu se ghidează doar după ele.

„Suntem într-o industrie unde e normal să fii la curent cu noutățile, dar sunt și trenduri timeless, adică trenduri care te avantajează pe tine cel mai bine. Oricât de la modă poate să fie părul roz, de exemplu, nu înseamnă că i se potrivește oricui, sunt mai multe lucruri de luat în calcul. Noi mereu am mers pe ideea de a face ceva personalizat, care să i se potrivească în primul rând clientului”, menționează el.

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.57 pm (4)

Mituri, curiozități și sfaturi pentru sănătatea părului: „E o materie moartă”

De asemenea, e de părere că hairstylistul trebuie să ofere sfaturile potrivite clienților care au nevoie de îndrumare. De aceea, a acceptat să împărtășească niște idei de bază pentru cititorii pasionați de păr care vor să aibă mai multă grijă de podoaba capilară, dar care nu știu cu ce să înceapă.

„Părul e o materie moartă pe lungime, prin el nu circulă niciun fel de sevă, astfel că, pe fond de stres, doar rădăcinile sunt afectate. Dacă pe lungimi, părul e deteriorat, înseamnă că are nevoie de hidratare sau de alte tratamente, după caz. Noi trebuie să îl îngrijim pentru a-i suplini nevoile – cu keratină, măști nutritive, uleiuri și așa mai departe.

Uleiul e bun pentru nutriție, dar și pentru protecție, deoarece creează o peliculă în jurul firului de păr, ce reflectă soarele și nu lasă temperaturile extreme să pătrundă în structura sa – căci și firul de păr are mai multe părți componente: cuticulă, cortex și măduvă.

Ca să nu ajungă gerul în măduvă, trebuie să protejez cuticula, exteriorul. În consecință, balsamul, masca de păr și uleiul trebuie aplicate cu o mișcare de închidere, de sus în jos, la fel și când se folosește feonul, ca să nu se deschidă cuticula. Cum faci un păr pufos să fie neted? Doar poziționând feonul pe direcția de închidere a cuticulei, iar în felul acesta nici nu îl arzi”, precizează Dumitru.

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.55 pm

 

E nevoie doar de 3 produse pentru un păr sănătos. Cum trebuie alese

Totodată, crede că cea mai frecventă greșeală când vine vorba de îngrijirea părului este că oamenii nu își aleg produsele potrivite.

„Șamponul se alege pentru scalp. Da, are și o funcție nutritivă, dar cea de bază e curățarea scalpului de toxine.

Balsamul și masca trebuie alese după nevoi. Dacă ai un păr sănătos, orice balsam sau mască sunt bune, cât să închidă cuticula. Dacă ai un păr cu tendință de rupere, îi iei ceva pentru rezistență, dacă e uscat, are nevoie de ceva hidratant, dacă e lipsit de viață, are nevoie de nutriție.

Următorul pas e îngrijirea după uscare, adică cel cu produsele de leave-in, care nu se mai clătesc. Dacă ți se rupe ușor părul, îi iei un ser anti-rupere și așa mai departe, la fel ca la balsam și mască. Dar e important de precizat că orice persoană cu păr lung trebuie să aibă acasă un ulei de păr pentru mentenanță, astfel încât să-l protejeze de factorii externi care îl pot deteriora.

Șamponul, balsamul/masca și uleiul de păr sunt singurele produse de care ai nevoie. Apoi, dacă folosești placă sau ondulator, îți mai iei protecție termică.

Dacă ții cont de acești 3 pași esențiali, nu mai rămâne decât să te consulți ocazional cu hairstylistul, pentru că el de aceea merge la seminarii, ca să învețe și să te ajute să îți menții părul sănătos. Un hairstylist poate să îți spună dacă merge să folosești placa pe părul tău, de exemplu, sau dacă o să se rupă după câteva utilizări”, adaugă Dumitru.

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.56 pm (2)

Placa de păr și ondulatorul, de evitat

El folosește placa și ondulatorul doar în scopuri tehnice, la ocazii. Le are în salon, dar nu recomandă utilizarea lor, decât rar, dacă e nevoie pentru un look anume.

„Trebuie să îți dai seama că ăsta e un metal de 200 de grade aplicat pe părul tău, care e o fibră moartă. Are nevoie de foarte multă protecție.

Să zicem că avem un păr cu o lungime de 40 de centimetri, – căci părul scurt nu se deteriorează – asta înseamnă 40 de luni, deci vreo 3 ani și jumătate: 3 veri și 3 ierni cu temperaturi extreme, zeci sau sute de coafuri, plăci și ondulatoare, și așa ajungem să avem un păr procesat, care trebuie îngrijit corespunzător”, indică hair stylistul.

Acestea sunt doar ideile de temelie pentru o bună îngrijire a părului. De-a lungul timpului, a preluat mai multe lucruri din străinătate care l-au ajutat să se formeze atât pe plan profesional, cât și personal. Experiența din America Latină – după ce a lucrat în New York într-un salon de Blow Dry – când a tuns cozi întregi de oameni pe stradă, i-a schimbat viața și percepția asupra lumii, dar despre asta și celelalte aventuri din viața hairstylistului vei afla într-un articol viitor.

Până atunci, stai geană și dă-i un follow pe Instagram (click aici) pentru a fi la curent cu deschiderea ușilor și cu ofertele primului salon de Blow Dry Bar din România.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Clujul sub ape, după o ploaie torențială. Șoferii au făcut haz de necaz: „E Veneția sau… Costinești?”

Publicat

Ploaia torențială de sâmbătă după-amiază a transformat mai multe zone din Cluj-Napoca în adevărate lacuri, provocând probleme în trafic și o mulțime de reacții amuzante din partea clujenilor.

În zona de ieșire spre Florești, carosabilul a fost acoperit de apă, șoferii fiind obligați să înainteze cu prudență.

Probleme majore au apărut și în apropiere de centrul comercial Cora, unde apa de pe carosabil a depășit pe alocuri 10 centimetri.

Traficul a fost îngreunat, iar imaginile surprinse de participanții la trafic au devenit rapid virale pe internet. Mulți clujeni au făcut haz de necaz, comparând situația cu scene din stațiuni estivale. „E Veneția sau Costinești?”, a glumit un utilizator pe rețelele sociale.

În paralel, Clujul rămâne sub avertizare de instabilitate atmosferică accentuată și ploi torențiale până duminică dimineață.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Victorie pentru U-BT Cluj-Napoca în ultimul meci din sezonul regulat, scor 95-86 cu Steaua București

Publicat

U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a încheiat sezonul regulat al Ligii Naționale 2024/2025 cu o victorie importantă, impunându-se sâmbătă seara, 26 aprilie, pe teren propriu în fața celor de la CSA Steaua București, scor 95-86.

Partida s-a desfășurat în BT Arena din Cluj-Napoca, în fața propriilor suporteri, cu începere de la ora 18:30.

Deși pornea ca mare favorită, U-BT a avut parte de un meci mult mai dificil decât se anticipa. Steaua, deși ieșită din cursa pentru play-off, a început tare și a câștigat primul sfert cu 25-22. Clujenii au încercat să-și regăsească ritmul, dar la pauza mare tot bucureștenii conduceau, 51-50.

U-BT a întors scorul în ultimul sfert

În sfertul trei, echilibrul s-a menținut, iar Steaua a intrat în actul decisiv cu un avantaj fragil, 75-71. Totuși, experiența și valoarea superioară a echipei clujene și-au spus cuvântul în final: U-Banca Transilvania a dominat ultimele zece minute și a întors soarta partidei, câștigând meciul la o diferență de nouă puncte.

Astfel, U-BT Cluj-Napoca încheie sezonul regulat cu 24 de victorii și 6 înfrângeri, consolidându-și locul secund în clasament și intrând cu moral bun în faza play-off-ului. De cealaltă parte, Steaua București a demonstrat încă o dată că, în ciuda ratării calificării, rămâne o echipă capabilă să pună probleme oricărui adversar.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Romina Mîrza, prima femeie pilot de F-16 Fighting Falcon, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii

Publicat

Locotenent-comandor Romina Mîrza, de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, este prima femeie pilot din România care operează avionul de luptă F-16 Fighting Falcon.

În data de 26 aprilie, în fiecare an, este celebrată Ziua Internațională a piloților. Cu această ocazia Forțele Aeriene Române au prezentat-o pe prima femeie pilot de F-16 Fighting Falcon din România.

Este vorba despre Romina Mîrza, care a absolvit colegiul din Alba Iulia ca șefă de promoție în 2019. Romina Mîrza este comandant patrula II siguranță, subunități de luptă, Escadrila 48 Aviație Vânătoare, Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii.

Prima femeie pilot de F-16 Fighting Falcon

În anul 2019 a obținut calificarea de pilot operațional pe aeronava Mig-21 LanceR, devenind prima femeie pilot operațional din România care execută Serviciul de Poliție Aeriană sub Comandă NATO.

De asemenea, în vara anului 2024, a obținut și calificarea de a pilota avioanele F-16 Fighting Falcon. Prin obținerea calificării a devenit prima femeie din România care poate pilota asemenea avioane.

Pentru activitatea sa excepțională, Romina Mîrza a fost distinsă cu Premiul de Excelență în cadrul Galei excelenței feminine „Împreună protejăm România”, organizată de Grupul de presă MediaUno, Institutul Național de Statistică și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României, în 2023.

26 aprilie – Ziua Mondială a Piloților

Cu ocazia Zilei Internaționale a piloților, Forțele Aeriene au felicitat-o pe locotenent-comandor Romina Mirza.

„26 aprilie – Ziua Mondială a Piloților. Cu această ocazie, vă prezentăm prima femeie pilot de F-16 Fighting Falcon din România. Locotenent-comandor Romina MÎRZA, de la Baza 71 Aeriană,  onorează această realizare, în premieră, pentru Forțele Aeriene Române. Felicitări, Romina!  La mulți ani tuturor piloților! Cer senin!”, au scris reprezentanții Forțelor Aeriene Române.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

O localitate aflată la o „aruncătură de băț” de Cluj-Napoca, fără apă! Localnicii trăiesc în 2025 ca în Evul Mediu

Publicat

De

Dezmir

În satul Pruniș, comuna Ciurila, la mai puțin de 20 de kilometri de Cluj-Napoca, realitatea anului 2025 este una șocantă: locuitorii trăiesc fără acces la o rețea publică de apă.

Deși trăim în secolul 21, în Pruniș nu există alimentare centralizată cu apă potabilă. În anii ’70, locuitorii și-au creat singuri o rețea privată de apă, captând mai multe izvoare locale și construind pe cheltuiala lor bazine și instalații improvizate. De atunci și până acum, primăria nu a sprijinit în niciun fel această infrastructură vitală, arată Alina Chiriac, o activistă din localitate. Conflictele interne și abuzurile din comunitate au agravat criza.

„Satul Pruniș, comuna Ciurila, judetul Cluj nu are rețea de apă centralizată. Din anii ’70, localnicii au captat mai multe izvoare și și-au amenajat o rețea de apă privată, care trece pe proprietățile lor. Bazinele au fost întreținute de către oameni pe cheltuiala lor dintotdeauna. Primăria nu a contribuit cu absolut nimic niciodată”, a arătat aceasta.

Conflicte în comunitate din cauza accesului la apă

În ultimii ani, din cauza unei canise ilegale racordate la rețeaua privată și a consumului uriaș de apă al acesteia, între localnici s-au născut tensiuni. Proprietarul canisei, despre care se spune că ar beneficia de protecție din partea autorităților, a fost acuzat că amenință și agresează locuitorii care încearcă să sesizeze abuzurile.

„În ultimii ani, din cauza unui conflict comunitar de proporții, care implică o canisă ilegală care consumă foarte multă apă, cu un proprietar agresiv care este «protejat» de către Primărie, Poliție, DSV Cluj, DSP Cluj inclusiv, oamenii s-au împărțit în tabere. Eu am fost amenințată de proprietarul canisei, atacată pe stradă de un prieten al acestuia, ambii racordați la rețeaua privată, pentru că fac sesizări. Alți vecini rămân fără apă când proprietarul canisei își alimentează rezervele sau face curat și ei nu fac sesizări, de frică”, a mai spus Alina Chiriac.

Astfel, o parte din comunitate a fost intimidată și a renunțat să mai întrețină bazinele și rețeaua de apă, lăsând infrastructura să se degradeze. Accesul necontrolat la bazine permite unor persoane să oprească alimentarea sau să saboteze intenționat rețeaua, iar localnicii trăiesc acum fără apă sau cu apă murdară și în cantități infime:

„Așa am ajuns în situația în care nimeni din oamenii care în mod obișnuit se implicau cu bani și eforturi să curețe și întrețină bazinele de apă nu mai vrea și nu mai poate să se implice. Și bazinele sunt colmatate și tevile înfundate”, a mai explicat activista.

Promisiuni, hârtii și… conducte seci

În timpul elaborării noului Plan Urbanistic General (PUG) al comunei Ciurila, locuitorii au cerut oficializarea și protejarea acestor surse de apă. Cererile lor au fost însă ignorate, Primăria susținând că nu știe de existența rețelei, iar sursele nu au fost niciodată înscrise oficial, arată Alina Chiriac:

„În PUG s-a desenat în schițe că se propune rețea de apă în Pruniș. Dar bazine sau sursă de alimentare nu a fost desenată și indicată nicăieri. Deși exact asta este menirea unui PUG. La petițiile noastre nu s-a răspuns”.

Între timp, în 2022, în localitate au fost introduse țevi de apă pe bani europeni (prin POIM 2014-2020), însă fără a fi încă realizată alimentarea efectivă. Rețeaua de distribuție există în pământ, dar fără sursă de apă funcțională. Licitația pentru alimentare a fost reluată în 2025, și există îndoieli serioase că problema se va rezolva prea curând.

„La licitația nouă participă din nou aceeași firmă AWE Infra care trebuia să facă acest proiect demult, nu s-a realizat pentru că au dat faliment sau ceva de genul, nu am putut afla niciodată informațiile oficiale. Din acest mic detaliu, noi știm că nu vom avea apă prea curând din acest proiect”, a mai arătat aceasta.

Apă pentru dezvoltatori imobiliari, nu pentru săteni

În timp ce locuitorii satelor Pruniș și Săliște sunt lăsați fără apă, proiectele de extindere a rețelelor vizează în principal noile cartiere imobiliare introduse recent în intravilan. Concret, alimentarea cu apă a zonei Sălicea va favoriza în special noile dezvoltări rezidențiale ale marilor jucători imobiliari, în timp ce gospodăriile vechi din Pruniș și Săliște sunt ignorate, mai susține activista:

„Există un proiect de extindere a rețelei de apă în Sălicea care va aduce apă de la CA Someș, din bazinul de apă de sub vârful Peana, care va duce apă până în zona din sudul Morii de vânt, adică la 1-2 km în linie dreaptă față de Săliște și încă 2-3 spre Pruniș. Dar aceste sate nu vor fi alimentate în acest fel, ci doar o zonă nou introdusă în intravilan în actualizarea PUG Ciurila, unde sunt preconizate cartiere imobiliare”.

Această discriminare administrativă este cu atât mai revoltătoare cu cât extinderea rețelei dinspre Cluj-Napoca ar fi fost mult mai eficientă din punct de vedere tehnic și economic pentru toate satele din zonă.

„Acest proiect este la CA Arieș, pentru că, dintr-o aberație administrativă oarbă la realitatea geografică, în comuna Ciurila, satul Sălicea aparține de bazinul hidrografic Someș, iar restul satelor de bazinul hidrografic Arieș. Complet inept, complet ilogic, inflexibil și orb la realitatea geografică…”, arată localnica.

Apel către autorități

În prezent, o mare parte din gospodăriile din Pruniș nu au deloc apă sau au o presiune extrem de scăzută, iar ceea ce curge la robinet este adesea nepotabil, mai arată Alina Chiriac. Localnicii au solicitat în regim de urgență intervenția Primăriei, Consiliului Local Ciurila și Prefecturii Cluj pentru:

  • Efectuarea lucrărilor de curățare a celor patru bazine menționate;
  • Asigurarea unui tratament sanitar minim al apei;
  • Găsirea unei soluții pentru întreținerea periodică a acestora

Pe termen lung, locuitorii cer extinderea rețelei de la CA Someș spre Pruniș și Săliște și au lansat și o petiție online pentru sprijinirea acestei cauze.

Până când autoritățile vor răspunde cererilor, locuitorii din Pruniș sunt nevoiți să trăiască fără apă curentă, într-o realitate care amintește mai degrabă de Evul Mediu decât de o țară membră a Uniunii Europene a anului 2025.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate