Connect with us

EVENIMENT

Un hairstylist deschide primul salon Blow Dry din țară la Cluj. De la primii clienți din gimnaziu la performanță. Sfaturile lui

Publicat


whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.57 pm

Dumitru e un hairstylist de 31 de ani din Republica Moldova, cu o experiență în domeniu de 15 ani, care va deschide la sfârșitul anului acesta un nou tip de salon în Cluj-Napoca, totodată primul salon Blow Dry Bar din România. S-a născut într-o familie de hairstyliști, în clasa a opta a avut primii clienți, dar a cochetat și cu machiajul, până a decis să se perfecționeze în lucrul cu părul. Așa a ajuns să viziteze peste 25 de țări, într-una dintre ele a tuns cozi de oameni prin stradă, toate experiențele de acolo ajutându-l să se formeze profesional. Este recunoscut drept campionul Sankt Petersburgului la coafurile de bărbați, pe lângă alte titluri obținute de-a lungul carierei.

„De Cluj mă leagă o istorie mai lungă. Am o mătușă care stă deja de 25 de ani aici, iar eu de mic veneam în vizită. În urmă cu un an și jumătate am decis să mă mut cu sora mea pentru a deschide un salon Blow Dry Bar”, spune acesta, pentru Cluj24.

Conceptul de Blow Dry Bar vine, încet, din vest și se referă la salonul în care se pune accent pe întreținerea părului, aranjarea lui și pe coafurile de ocazie. Prima dată a lucrat într-un astfel de salon în New York, pe când în Europa încă nu exista. Apoi a apărut în Olanda, treptat și în Germania, trendul căpătând din ce în ce mai multă amploare.

Citește și Dumitru, „Frizerul Lumii” venit la Cluj, a tuns gratis pe străzile din Chile și a studiat 7 ani psihologia: „M-a dus valul”

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.56 pm (3)

Primul salon Blow Dry Bar din România e la Cluj: „A fost cea mai logică decizie, oamenilor de aici le place noutatea”

Conceptul nu a ajuns deocamdată în România, lumea fiind obișnuită să meargă la aranjat acolo unde se și tunde. Dar Dumitru și sora lui sunt pe cale să schimbe asta, deschizând propriul salon Blow Dry Bar din țară, pe strada Universității, numărul 3, din Cluj-Napoca.

„Afacerea lui tata de mult timp am vrut să o scoatem la nivel internațional, fiindcă el a devenit numărul 1 în Republica Moldova, a făcut Academie, școală. Călătorind prin lume, am văzut cum stau lucrurile prin alte țări când vine vorba despre astfel de afaceri și ne-am hotărât, până la urmă, să ne deschidem noi un salon.

Clujul a fost cea mai logică decizie, fiindcă e aproape și de suflet și de casă, plus că acest concept de Blow Dry Bar vine din vest, iar oamenii din Cluj sunt mai deschiși spre astfel de lucruri. N-am deschis în Moldova pentru că România e mai pregătită pentru inovație, oamenilor le place noutatea, în special celor din Cluj.

Blow Dry Barul oferă servicii express, ținând cont de eveniment, de structura părului, de stilul de viață al clientului și așa mai departe. Cu alte cuvinte, facem părul să arate mai bine pentru câteva zile. Noi putem și să tundem și să vopsim, dar ne concentrăm pe Blow Dry, adică pe aranjare.

Într-adevăr, toate saloanele prestează serviciul acesta, nu e un serviciu nou, dar așa cum au apărut barber shop-urile, care se specializează doar pe bărbați, așa se dezvoltă și afacerile de nișă precum cea de Blow Dry Bar, acestea fiind saloane în care lumea vine pentru a-și aranja părul, dar care dispun și de un bar unde se poate servi, la intrare, – un fel de recepție – cafea, șampanie și alte asemenea”, explică Dumitru.

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.57 pm (1)

recepția, în curs de amenajare

Când se deschid ușile salonului

Momentan, este în etapa de creare de conținut pentru pagina de Instagram, blowdrybarromania, ocupându-se, în paralel, de actele necesare și de ultimele amenajări ale spațiului. Urmează să finiseze recepția, unde oamenii vor servi băuturile, la etaj fiind locul în care clienților li se va aranja părul.

„Plănuim să ne deschidem ușile înainte de Revelion. Până acum am studiat piața pentru a vedea ce servicii merg, cum e lumea de aici, dacă e receptivă la Blow Dry Bar, și am aflat că fetelor le place să se aranjeze, astfel că nu e nevoie de o ocazie anume pentru a veni la salon.

Un Blow Dry bun e pentru clientă, nu pentru eveniment. Ea vine dimineața la salon, iar după merge încrezătoare oriunde, fiindcă are părul frumos aranjat”, punctează acesta.

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.57 pm (3)

tablou realizat de o prietenă de-a lui Dumitru, cu care colaborează pentru amenajarea salonului

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.56 pm (1)

până și cele mai mici detalii estetice contează pentru Dumitru

O vizită la salon e mai mult decât pare: „Te simți alt om”

Lucrând de 15 ani cu fetele, a observat nevoia lor de schimbare.

„Se pare că atunci când apar schimbări în viața lor, cele mai multe simt nevoia de a schimba ceva și la aspectul fizic. E mai greu și mai scump să începi de la garderobă, tatuajele-s pe toată viața, deci dacă începi de la păr e mai convenabil.

Eu nu caut să îmi schimb frizura, dar am observat reacțiile femeilor care pleacă foarte fericite de la salon și mi-am dat seama că ele au nevoie de schimbări constant în viață, iar dacă vorbim de păr, asta e cel mai ușor de realizat. Poți să te simți alt om după doar câteva ore, fără investiții colosale în vestimentație sau alte lucruri”, adaugă el.

Primele vârfuri tăiate

A început să lucreze cu părul la 17 ani, după ce a cochetat cu machiajul.

„Eu și sora mea suntem a doua generație de hairstyliști din familie, cred că avem pasiunea în sânge. Tata m-a băgat în lumea asta, obișnuiam să merg la el la salon. La 13 ani am făcut școala de machiaj la el și am practicat asta până la 18 ani. Acum am 31, nu mai fac make-up, deci a trecut ceva timp.

M-a pasionat domeniul pentru că făceam deja pictură – machiajul e arta aplicată pe om și m-a atras asta. În clasa a opta aveam cliente la care mergeam în weekend să le machiez și făceam niște bani de buzunar. În clasa a noua, după ce am terminat gimnaziul – în Republica Moldova liceul începe cu clasa a zecea – m-am întrebat ce să fac mai departe și am ales să urmez un colegiu din Sankt Petersburg specializat în pregătirea hairstyliștilor de profil larg.

Se învăța timp de 4 ani, în rând cu obiectele de cultură generală. Am făcut multă coafură, coloristică, standardizare, astfel că de acolo puteai ieși frizer, administrator de salon, manichiurist sau make-up artist profesionist”, relatează Dumitru.

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.57 pm (2)

Performanțe premiate la campionatele de coafuri: „E ca în orice alt domeniu”

Primii 3 ani sunt obligatorii. Al patrulea, în care se alege specializarea, e opțional. El începuse să lucreze ca make-up artist din primul an, cochetând și cu coafura, în paralel. Și-a dat seama că ambele industrii presupun atenția la detalii și s-a gândit că le poate practica pe ambele la nivel mediu, sau că poate face performanță la una singură.

„Am ales să fac doar păr. Am început de la barbering deoarece îmi era frică să lucrez cu femeile, părul lung e mai pretențios. Tunsul îmi lua 4 ore la început și, uneori, nici nu obțineam rezultatul dorit. Le sunt foarte recunoscător primelor cliente căci datorită lor am făcut progrese. E foarte important să faci practică pe oameni, nu pe manechine.

Am participat și la campionate în Rusia, – e o țară avansată în industria frumuseții, în saloane se fac lucruri foarte complicate – unde am obținut titlul de campion al Sankt Petersburgului la coafurile de bărbați, apoi am luat locul 3 la coafuri de ocazie, iar asta m-a motivat să continui. Campionatele mi-au deschis drumul”, susține el.

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.56 pm

Coafuri de 2 ore executate în 18 minute

Campionatele sunt organizate de OMC (Organisation Mondiale de la Coiffure) în pas cu trendurile.

„Nu se fac coafuri casual, ci tehnice, foarte complicate, în care trebuie să respecți anumite trenduri. Dacă te uiți la participanți, cele mai multe coafuri sunt la fel, pentru că toți urmărim aceleași linii, iar juriul evaluează dacă ai ținut cont de formă, de integritatea imaginii și așa mai departe.

De obicei, se dă puțin timp. O lucrare la care aș sta, în mod normal, 2 ore, acolo trebuia să o fac în 18 minute. Pentru asta trebuia să mă antrenez de mai multe ori pe zi.

Campionatele, în altă ordine de idei, reprezintă ceva la nivel intern unde ne afirmăm ca meșteri, ne primim gradele și diplomele, aceste lucruri fiind apreciate, ulterior, de clienți. E ca în orice alt domeniu. Poți să zici că ești cel mai bun la box, dar până nu participi la mai multe competiții, nu vei ști ce nivel ai”, notează Dumitru.

El crede că un hairstylist adevărat urmărește trendurile, dar nu se ghidează doar după ele.

„Suntem într-o industrie unde e normal să fii la curent cu noutățile, dar sunt și trenduri timeless, adică trenduri care te avantajează pe tine cel mai bine. Oricât de la modă poate să fie părul roz, de exemplu, nu înseamnă că i se potrivește oricui, sunt mai multe lucruri de luat în calcul. Noi mereu am mers pe ideea de a face ceva personalizat, care să i se potrivească în primul rând clientului”, menționează el.

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.57 pm (4)

Mituri, curiozități și sfaturi pentru sănătatea părului: „E o materie moartă”

De asemenea, e de părere că hairstylistul trebuie să ofere sfaturile potrivite clienților care au nevoie de îndrumare. De aceea, a acceptat să împărtășească niște idei de bază pentru cititorii pasionați de păr care vor să aibă mai multă grijă de podoaba capilară, dar care nu știu cu ce să înceapă.

„Părul e o materie moartă pe lungime, prin el nu circulă niciun fel de sevă, astfel că, pe fond de stres, doar rădăcinile sunt afectate. Dacă pe lungimi, părul e deteriorat, înseamnă că are nevoie de hidratare sau de alte tratamente, după caz. Noi trebuie să îl îngrijim pentru a-i suplini nevoile – cu keratină, măști nutritive, uleiuri și așa mai departe.

Uleiul e bun pentru nutriție, dar și pentru protecție, deoarece creează o peliculă în jurul firului de păr, ce reflectă soarele și nu lasă temperaturile extreme să pătrundă în structura sa – căci și firul de păr are mai multe părți componente: cuticulă, cortex și măduvă.

Ca să nu ajungă gerul în măduvă, trebuie să protejez cuticula, exteriorul. În consecință, balsamul, masca de păr și uleiul trebuie aplicate cu o mișcare de închidere, de sus în jos, la fel și când se folosește feonul, ca să nu se deschidă cuticula. Cum faci un păr pufos să fie neted? Doar poziționând feonul pe direcția de închidere a cuticulei, iar în felul acesta nici nu îl arzi”, precizează Dumitru.

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.55 pm

 

E nevoie doar de 3 produse pentru un păr sănătos. Cum trebuie alese

Totodată, crede că cea mai frecventă greșeală când vine vorba de îngrijirea părului este că oamenii nu își aleg produsele potrivite.

„Șamponul se alege pentru scalp. Da, are și o funcție nutritivă, dar cea de bază e curățarea scalpului de toxine.

Balsamul și masca trebuie alese după nevoi. Dacă ai un păr sănătos, orice balsam sau mască sunt bune, cât să închidă cuticula. Dacă ai un păr cu tendință de rupere, îi iei ceva pentru rezistență, dacă e uscat, are nevoie de ceva hidratant, dacă e lipsit de viață, are nevoie de nutriție.

Următorul pas e îngrijirea după uscare, adică cel cu produsele de leave-in, care nu se mai clătesc. Dacă ți se rupe ușor părul, îi iei un ser anti-rupere și așa mai departe, la fel ca la balsam și mască. Dar e important de precizat că orice persoană cu păr lung trebuie să aibă acasă un ulei de păr pentru mentenanță, astfel încât să-l protejeze de factorii externi care îl pot deteriora.

Șamponul, balsamul/masca și uleiul de păr sunt singurele produse de care ai nevoie. Apoi, dacă folosești placă sau ondulator, îți mai iei protecție termică.

Dacă ții cont de acești 3 pași esențiali, nu mai rămâne decât să te consulți ocazional cu hairstylistul, pentru că el de aceea merge la seminarii, ca să învețe și să te ajute să îți menții părul sănătos. Un hairstylist poate să îți spună dacă merge să folosești placa pe părul tău, de exemplu, sau dacă o să se rupă după câteva utilizări”, adaugă Dumitru.

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.56 pm (2)

Placa de păr și ondulatorul, de evitat

El folosește placa și ondulatorul doar în scopuri tehnice, la ocazii. Le are în salon, dar nu recomandă utilizarea lor, decât rar, dacă e nevoie pentru un look anume.

„Trebuie să îți dai seama că ăsta e un metal de 200 de grade aplicat pe părul tău, care e o fibră moartă. Are nevoie de foarte multă protecție.

Să zicem că avem un păr cu o lungime de 40 de centimetri, – căci părul scurt nu se deteriorează – asta înseamnă 40 de luni, deci vreo 3 ani și jumătate: 3 veri și 3 ierni cu temperaturi extreme, zeci sau sute de coafuri, plăci și ondulatoare, și așa ajungem să avem un păr procesat, care trebuie îngrijit corespunzător”, indică hair stylistul.

Acestea sunt doar ideile de temelie pentru o bună îngrijire a părului. De-a lungul timpului, a preluat mai multe lucruri din străinătate care l-au ajutat să se formeze atât pe plan profesional, cât și personal. Experiența din America Latină – după ce a lucrat în New York într-un salon de Blow Dry – când a tuns cozi întregi de oameni pe stradă, i-a schimbat viața și percepția asupra lumii, dar despre asta și celelalte aventuri din viața hairstylistului vei afla într-un articol viitor.

Până atunci, stai geană și dă-i un follow pe Instagram (click aici) pentru a fi la curent cu deschiderea ușilor și cu ofertele primului salon de Blow Dry Bar din România.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Peste 600 de PARTICIPANȚI la Construction & Infrastructure Summit

Publicat

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Construction & Infrastructure Summit, cel mai important eveniment de profil din România, a adunat, în februarie, la Chios Lounge, specialiști din construcții, industrii auxiliare și autorități de reglementare.

Au fost înregistrate 650 cereri de participare, scrie Transilvania Business.

La eveniment au participat manageri ai companiilor majore din construcții și instalații, ai firmelor de proiectare și arhitectură și ai dezvoltatorilor imobiliari.

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Peste 600 de PARTICIPANȚI la Construction & Infrastructure Summit

Printre invitați s-au numărat reprezentanți ai universităților și autorităților implicate în activitatea acestor industrii, sub forma unui mediu construit special în vederea asigurării unei comunicări directe și nemijlocite a factorilor de decizie.

„Sper ca modelul Clujului să fie molipsitor și pentru alte orașe”

Printre temele dezbătute s-au aflat parteneriatele, decarbonizarea și criza de personal.

„Mă bucur ca breasla constructorilor a reușit să se adune în orașul cel mai frenetic din punctul de vedere al dezvoltărilor de toate felurile din România. Sper ca modelul Clujului să fie molipsitor și pentru alte orașe, să ne întâlnim și în alte localități cu astfel de ocazii.

Pentru orice companie, spiritul Ardealului, al Clujului pot să aducă un plus major care să o ajute să crească sănătos pe o perioadă îndelungată. Bucureștiul e capitala României, dar în ultimii 10 ani Clujul a fost dat întotdeauna ca exemplu pentru de cele mai bune lucruri, inclusiv pentru competiții sportive sau evenimente culturale”, a spus Cristian Erbașu, director general al companiei „Construcții Erbașu”.

Au participat și numeroși invitații speciali: din mediul de afaceri, Dan Pitic – Scala & Ax Perpetuum, Alexandru Fulga – Concrete & Design Solutions, iar din partea instituțiilor și organizațiilor, Viorel Pleșa – Garda de Mediu Cluj, Radu Rațiu – Comisia de Urbanism Cluj-Napoca, Ciprian Neag – Inspectoratul de Poliție al Județului, Dinu Popescu – ARIC, Cosmin Morărescu – Ordinul Arhitecților Filiala Transilvania.

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

”Vinerea verde” ajunge și în Gilău. Transport public gratuit de 8 Martie, Ziua Femeii

Publicat

autobuz vinerea verde Gilău

Primarul Gelu Topan a anunțat că și comuna Gilău intră în programul „Vinerea verde”, măsură care se aplică în Cluj-Napoca, Florești, Baciu și Apahida.

”Am propus ca locuitorii din toate localitățile comunei să poată circula gratuit pe mijloacele de transport în comun în fiecare zi de vineri, iar Consiliul Local a aprobat joi acest lucru.

”Vinerea verde” ajunge și în Gilău. Transport public gratuit de 8 Martie, Ziua Femeii

Ne-am aliniat astfel măsurilor luate la Cluj-Napoca, Florești, Baciu și Apahida. Practic, vom putea circula fără bilet în toată zona metropolitană a Clujului.
Trebuie să știți că gratis nu e, de fapt, fără bani. Ne-am asumat să acoperim din bugetul local toate costurile programului „Vinerea verde”. Cu alte cuvinte, costul curselor este suportat de Primărie”, a spus Topan.
Acesta a precizat că, în urma negocierilor cu Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, prima vineri în care gilăuanii vor circula gratis pe autobuze va fi de Ziua Femeii, 8 Martie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Gianina Șerban, deputat AUR: ”Ne BATEM cu ei până la capăt! Alegerile ar trebui să aibă loc la TERMEN”

Publicat

Deputatul AUR Gianina Șerban spune că formațiunea politică din care face parte nu este de acord cu devansarea alegerilor prezidențiale: „Ne batem cu ei până la capăt! Alegerile ar trebui să aibă loc la termen”.

„Odată cu comasarea total neconstituțională, coaliția a decis ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, nu în noiembrie așa cum prevede legea în vigoare. Iar Kelemen Hunor, disperat să revină la guvernare, face jocurile partidului unic PNL-PSD. La Camera Deputaților a ajuns un proiect de lege prin care coaliția e ajutată să devanseze alegerile după bunul plac al coaliției.

Gianina Șerban, deputat AUR: ”Ne BATEM cu ei până la capăt! Alegerile ar trebui să aibă loc la TERMEN”

Alianța pentru Unirea Românilor a depus un amendament la acest proiect de lege prin care alegerile prezidențiale să aibă loc așa cum prevede legea în vigoare, înainte cu o lună să ajungă la termen mandatul președintelui. Considerăm că intervalul de timp de 30 de zile creează cadrul legal pentru o competiție electorală bazată pe principii corecte, transparente și, mai ales, democratice.

Și, dacă tot vrea coaliția, prin anexa sa UDMR, să modifice legislația electorală, atunci propunem ca data alegerilor prezidențiale să fie anunțată înainte cu cel puțin 6 luni de zile, astfel încât să existe predictibilitate, iar românii să cunoască data alegerilor, fără ca politicienii aflați la putere să o schimbe după propriul interes.

Actul normativ propus și adoptat deja în plenul Senatului este o modificare legislativă care vădit avantajează actuala coaliție de guvernare să-și mențină, să-și faciliteze și să-și consolideze un pol de putere absolut, eliminând orice urmă de democrație”, a comunicat AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bilanțul IPJ Cluj: Peste 7.000 de șoferi au rămas fără permis în anul 2023

Publicat

De

conducerea IPJ Cluj

Polițiștii rutieri clujeni au reținut anul trecut, în vederea suspendării 7.161 de permise de conducere şi au fost retrase 1.886 de certificate de înmatriculare, arată datele din bilanțul IPJ Cluj pe 2023, prezentate vineri de conducerea inspectoratului.

În anul 2023,în județul Cluj au fost înregistrate 1.216 accidente de circulaţie, 206 dintre acestea fiind raportate ca accidente rutiere grave.

Polițiștii au reținut anul trecut, în vederea suspendării 7.161 de permise de conducere şi au fost retrase 1.886 de certificate de înmatriculare.

Principalele cauze ale accidentelor

”În perioada menționată, polițiștii rutieri s-au implicat în activități de prevenire și combatere a tuturor cauzelor generatoare de accidente rutiere, în urma celor 2.735 de acțiuni de control fiind constatate 1.820 de infracțiuni şi aplicate 45.950 de sancţiuni contravenționale.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate vehiculelor și indisciplina pietonilor”, se mai arată în bilanțul IPJ Cluj.

Creștere a infracțiunilor

De asemenea, în bilanțul IPJ Cluj pe anul 2023 se precizează că structurile inspectoratulu au fost sesizate despre comiterea unui număr de 17.659 de infracțiuni, înregistrându-se o creștere de 4,73%, comparativ cu perioada similară a anului trecut (16.862).

Din totalul infracțiunilor sesizate în anul 2023, infracțiunile contra patrimoniului reprezintă 46,24%.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax