Connect with us

EVENIMENT

Dumitru, „Frizerul Lumii” venit la Cluj, a tuns gratis pe străzile din Chile și a studiat 7 ani psihologia: „M-a dus valul”

Publicat


whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.57 pm

Dumitru e un hairstylist de 31 de ani din Republica Moldova, cu o experiență în domeniu de 15 ani, ce a cochetat și cu machiajul de la o vârstă fragedă, sub aripa tatălui său care deține un lanț de saloane renumit în țara natală. Luna viitoare, Dumitru va deschide propriul salon la Cluj, asta după ce a studiat la Sankt Petersburg și a obținut titluri pe măsură la campionate de coafură, totul din pasiune pentru păr. Are o poveste de viață care cu greu se poate rezuma în câteva pagini, dat fiind că se extinde dincolo de graniță. Mai exact, a vizitat peste 25 de țări, de unde a cules învățături care l-au format atât profesional, cât și personal.

„Plecând de la 16 ani de acasă, nu prea am putut sta locului. M-am înscris într-un program de work and travel, am mers în Carolina de Nord și am lucrat la un hotel, dar fiind pasionat de industria în care aveam deja experiență de 10 ani la momentul acela, am renunțat și m-am dus în New York să îmi caut un job în domeniul meu.

Știam că New York e una dintre capitalele de fashion din lume, pe lângă Londra, Tokyo și altele, și mi-am zis că ori asta, ori nimic. Nu puteam sta la câțiva kilometri de New York fără să încerc.

Am avut o frică pentru că eram student și nu aveam bani. În New York am mers doar cu 200 de dolari în buzunar, dar mi-am găsit de lucru în 3 zile, spre uimirea mea”, relatează Dumitru, pentru Cluj24.

img 4840

29 din 30 de saloane din New York l-au vrut

Și-a depus CV-ul la 30 de saloane de pe Craigslist, din disperare, sperând ca măcar 1 să îl accepte. Șocul a fost când a văzut că 29 dintre cei 30 de angajatori l-au chemat la interviu. A ales un salon evreiesc din apropiere, – stătea în Brooklyn – unde veneau constant femei la aranjat.

„Comunitatea de evrei e mare acolo și femeilor le place să se aranjeze. Asta a fost prima mea experiență la un Blow Dry Bar.

Lucram încet înainte, eram obișnuit cu părul est-european care e mai finuț. Acolo trebuia să lucrez cu un alt fel de păr într-un timp mult mai scurt.

Directorul meu, un marocan, m-a instruit câteva zile pentru că mi-a spus că nu putem face doar o aranjare pe oră, trebuie minim două. Trebuia să țin cont și de viteză și de calitate”, notează el.

În felul acesta, s-a format profesional, reușind să pună bazele propriului său salon de Blow Dry Bar din România, la Cluj, care se va deschide luna viitoare.

Citește și Un hairstylist deschide primul salon Blow Dry din țară la Cluj. De la primii clienți din gimnaziu la performanță. Sfaturile lui

whatsapp image 2022 11 16 at 11.25.56 pm (3)

A învățat spaniolă în 3 luni ca să tundă oamenii pe stradă: „Mi-am dat seama cât de diversă e lumea”

După 5 luni de profesat în New York, când i s-a încheiat viza, s-a dus în America Latină din dorința de a călători și de a explora Chile și Peru. Impresionat de cât de dezvoltată e Chile, a decis să își găsească de lucru acolo.

„Am învățat spaniola în 3 luni, am fost nevoit căci clienților le era rușine să vorbească engleză. Nu era nimic naționalist la mijloc, le era jenă de accentul lor.

Am avut noroc să mă angajez la unul dintre cele mai bune saloane din Chile, după multe căutări și CV-uri trimise. Acolo, angajații europeni sunt foarte apreciați și așteptați cu brațele deschise. Mi-am dat seama cât de diversă e lumea și felul în care se raportează la această industrie.

Mai exact, în Rusia se predă după sistemul englezesc, deci eu cu asta eram obișnuit, – cu tehnică, exactitate – pe când în Chile m-am lovit de un cu totul alt stil, mai personalizat, mai orientat spre om. Ei au învățat din tehnicile mele și eu din ale lor, a fost o experiență foarte faină, jumătate de an am stat acolo”, împărtășește hairstylistul.

Cozi la tuns pe stradă. A venit poliția

Problema a fost că nu îi plăcea să lucreze după grafic și a hotărât să tundă oamenii pe stradă, din plăcere, fără a cere bani.

„Am zis să merg prin lume, mi-am pus rucsacul în spate, mi-am luat un scăunel și, călătorind, după o lună de mers la ocean și urcat munți, mi s-a făcut dor de lucru. Numai că nu te lua nimeni să lucrezi doar câteva zile.

Mă uitam la artizanii din piețe care vindeau tot felul de lucruri și m-am pus lângă ei să tund. Au venit niște oameni care s-au uitat la portofoliul meu și așa am ajuns să lucrez în stradă.

Se făceau cozi, a venit poliția să vadă ce se întâmplă, le-am zis că le fac oamenilor un serviciu de frumusețe și, fiind gratuit, nu au fost probleme. Ei lăsau bacșiș și eu din asta mă întrețineam, dar nu era o afacere”, menționează Dumitru.

img 8625

img 5257

img 3101

Frizerul Lumii, sprijinit de primării pentru a tunde oamenii din America Latină: „Mi-au dat masă, oglindă, scaune, boxe cu muzică”

Așa a făcut cunoștință cu oamenii și cultura de acolo. Câțiva l-au invitat la ei acasă.

„Am stat câteva zile într-o locuință a indigenilor, unde mi-au arătat tradițiile și m-au servit cu mâncarea lor. Am dormit pe piei de vițel, am văzut o altă latură a vieții”, punctează el.

img 3243

img 3118

Când proiectul a început să ia amploare, proiect pe care l-a numit „Peluquero del Mundo” (Frizerul Lumii), a ales să facă totul oficial, primind permisiunea de la autorități, dat fiind că era chemat în multe părți și nu voia să profeseze ilegal.

„Am prezentat proiectul la Primării, le-am spus de calificările mele și le-am arătat diplomele, iar autoritățile s-au arătat dornice să mă ajute, nu doar cu permisiunea de a lucra, ci și cu materialele necesare. Primăriile mi-au dat masă, oglindă, scaune, boxe cu muzică și îmi plăcea, pentru că aveam ocazia de a vedea orașe noi, 3 zile lucram și 3 vizitam împrejurimile.

E solicitant și să stai în stradă în fiecare zi, pentru că îți ieși din zona de confort și dai mult de la tine, că trebuie să faci un show, dar cu excursiile am reușit să echilibrez balanța”, adaugă hairstylistul.

img 6796

img 6649

Viața-i scurtă, lumea-i mare: „Nu am înțeles niciodată de ce trebuie să stau într-un loc”

Până acum, a vizitat peste 25 de țări. În viitor vrea să ajungă și în Asia și Africa.

„M-a dus valul, nu am înțeles niciodată de ce trebuie să stau într-un loc, de ce să mă stabilesc undeva înainte de a-mi întemeia o familie. Avem o lume atât de mare de văzut, că mi se pare păcat să nu profiți de astfel de ocazii.

Viața e mai scurtă decât pare și merită să o trăiești explorând lumea, căci în primii ani de viață înveți, apoi lucrezi și, după caz, îți faci o familie. Va veni și momentul ăsta la un moment dat, dar până atunci, încerc să îmbin plăcerea cu munca”, mai spune Dumitru.

img 2921

img 2790

7 ani de psihologie

Pe lângă profesia actuală, a fost make-up artist de la 13 până la 18 ani. Primele cliente le-a avut în clasa a opta, reușind să câștige, astfel, niște bani de buzunar în copilărie.

Este totodată pasionat de pictură, iar pe lângă asta, a studiat timp de 7 ani psihologia.

„Am licența și masterul în psihologie, m-am apucat și de doctorat, dar momentan fac o pauză pentru că mă axez pe salon, mi-am dorit de mult timp să îl deschid”, susține el.

Salonul Blow Dry Bar de pe strada Universității, numărul 3, se va deschide luna viitoare în Cluj-Napoca, fiind primul salon de acest fel din România. Dacă la intrare vezi cărți de psihologie, acum știi de ce – te vei lăsa pe mâinile unui expert în ale părului și nu numai, căci Dumitru caută să își lărgească orizonturile la orice pas.

Fii la curent cu deschiderea salonului și ofertele, dând un follow paginii de Instagram blowdrybarromania.

whatsapp image 2022 11 17 at 12.15.16 am

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Dinos and Sea Monsters: EXPOZIȚIE de animale marine gigant și DINOZAURI animatronici, în Iulius Parc din Cluj-Napoca

Publicat

O parte dintre misterele erei mezozoice pot fi descoperite, în Iulius Parc, la o expoziție de animale marine gigant și dinozauri animatronici. „Călătoria” fascinantă printre Sea Monsters precum Mosasaur, Megalodon, Mososaurus, dar și alții durează toată luna martie. Programul de vizitare este zilnic, în intervalul orar 10.00-20.00. Așa că, ia cu tine pofta de cunoaștere și hai să pătrunzi în lumea celor mai impresionante creaturi ale tuturor timpurilor.

Iulius Parc devine și primăvara aceasta ținutul celor mai prietenoase animale gigant din toate timpurile pentru că, în luna martie, găzduiește expoziția Dinos and Sea Monsters.

FOTO. Dinos and Sea Monsters: EXPOZIȚIE de animale marine gigant și DINOZAURI animatronici, în Iulius Parc din Cluj-Napoca

Aici veți întâlni 35 de exponate animatronice, printre care:

– Mosasaur, un animal marin asemănător unei șopârle uriașe, perfect adaptat pentru a înota în mare precum un șarpe;

– Megalodon, un rechin ce a dispărut în urmă cu 2,6 milioane de ani. Este considerat unul dintre cei mai mari prădători marini din istoria planetei;

– Mososaurus, o șopârlă din epoca dinozaurilor care trăia în mare. Avea dinți striați, diferiți de cei ai oricăror reptile cunoscute;

– Plesiosaurus, un dinozaur de dimensiune gigantică ce ar putea fi strămoșul balenelor și delfinilor din prezent;

– Diplodocus, cea mai înaltă creatură care a existat vreodată pe Pământ. Se ridică la o înălțime de peste 11 metri echivalentul a două girafe puse una peste cealaltă;

– Dimetrodon – strămoșul terapsidelor (grupa de animale din care au evoluat mamiferele). Se evidențiază prin creasta semicirculară, poziționată deasupra prelungirilor vertebrelor de pe spate așa că o să-l identifici ușor.

Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 1 – 31 martie,  în intervalul orar 10.00 – 20.00, iar taxa de intrare este de 30 lei. De asemenea, princhindeii cu vârstă mai mică de 3 ani au intrarea liberă. Toți copiii care vin în grupuri mai mari de 10 persoane plătesc 25 de lei/copil. Însoțitorul are  intrare liberă. Acces gratuit au și persoanele cu dizabilități, alături de un însoțitor.

În luna martie, Iulius Parc este locul ideal pentru iubitorii de istorie, dinozauri și…. distracție!

Citește mai departe

ECONOMIE

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Peste 600 de PARTICIPANȚI la Construction & Infrastructure Summit

Publicat

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Construction & Infrastructure Summit, cel mai important eveniment de profil din România, a adunat, în februarie, la Chios Lounge, specialiști din construcții, industrii auxiliare și autorități de reglementare.

Au fost înregistrate 650 cereri de participare, scrie Transilvania Business.

La eveniment au participat manageri ai companiilor majore din construcții și instalații, ai firmelor de proiectare și arhitectură și ai dezvoltatorilor imobiliari.

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Peste 600 de PARTICIPANȚI la Construction & Infrastructure Summit

Printre invitați s-au numărat reprezentanți ai universităților și autorităților implicate în activitatea acestor industrii, sub forma unui mediu construit special în vederea asigurării unei comunicări directe și nemijlocite a factorilor de decizie.

„Sper ca modelul Clujului să fie molipsitor și pentru alte orașe”

Printre temele dezbătute s-au aflat parteneriatele, decarbonizarea și criza de personal.

„Mă bucur ca breasla constructorilor a reușit să se adune în orașul cel mai frenetic din punctul de vedere al dezvoltărilor de toate felurile din România. Sper ca modelul Clujului să fie molipsitor și pentru alte orașe, să ne întâlnim și în alte localități cu astfel de ocazii.

Pentru orice companie, spiritul Ardealului, al Clujului pot să aducă un plus major care să o ajute să crească sănătos pe o perioadă îndelungată. Bucureștiul e capitala României, dar în ultimii 10 ani Clujul a fost dat întotdeauna ca exemplu pentru de cele mai bune lucruri, inclusiv pentru competiții sportive sau evenimente culturale”, a spus Cristian Erbașu, director general al companiei „Construcții Erbașu”.

Au participat și numeroși invitații speciali: din mediul de afaceri, Dan Pitic – Scala & Ax Perpetuum, Alexandru Fulga – Concrete & Design Solutions, iar din partea instituțiilor și organizațiilor, Viorel Pleșa – Garda de Mediu Cluj, Radu Rațiu – Comisia de Urbanism Cluj-Napoca, Ciprian Neag – Inspectoratul de Poliție al Județului, Dinu Popescu – ARIC, Cosmin Morărescu – Ordinul Arhitecților Filiala Transilvania.

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

”Vinerea verde” ajunge și în Gilău. Transport public gratuit de 8 Martie, Ziua Femeii

Publicat

autobuz vinerea verde Gilău

Primarul Gelu Topan a anunțat că și comuna Gilău intră în programul „Vinerea verde”, măsură care se aplică în Cluj-Napoca, Florești, Baciu și Apahida.

”Am propus ca locuitorii din toate localitățile comunei să poată circula gratuit pe mijloacele de transport în comun în fiecare zi de vineri, iar Consiliul Local a aprobat joi acest lucru.

”Vinerea verde” ajunge și în Gilău. Transport public gratuit de 8 Martie, Ziua Femeii

Ne-am aliniat astfel măsurilor luate la Cluj-Napoca, Florești, Baciu și Apahida. Practic, vom putea circula fără bilet în toată zona metropolitană a Clujului.
Trebuie să știți că gratis nu e, de fapt, fără bani. Ne-am asumat să acoperim din bugetul local toate costurile programului „Vinerea verde”. Cu alte cuvinte, costul curselor este suportat de Primărie”, a spus Topan.
Acesta a precizat că, în urma negocierilor cu Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, prima vineri în care gilăuanii vor circula gratis pe autobuze va fi de Ziua Femeii, 8 Martie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Gianina Șerban, deputat AUR: ”Ne BATEM cu ei până la capăt! Alegerile ar trebui să aibă loc la TERMEN”

Publicat

Deputatul AUR Gianina Șerban spune că formațiunea politică din care face parte nu este de acord cu devansarea alegerilor prezidențiale: „Ne batem cu ei până la capăt! Alegerile ar trebui să aibă loc la termen”.

„Odată cu comasarea total neconstituțională, coaliția a decis ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, nu în noiembrie așa cum prevede legea în vigoare. Iar Kelemen Hunor, disperat să revină la guvernare, face jocurile partidului unic PNL-PSD. La Camera Deputaților a ajuns un proiect de lege prin care coaliția e ajutată să devanseze alegerile după bunul plac al coaliției.

Gianina Șerban, deputat AUR: ”Ne BATEM cu ei până la capăt! Alegerile ar trebui să aibă loc la TERMEN”

Alianța pentru Unirea Românilor a depus un amendament la acest proiect de lege prin care alegerile prezidențiale să aibă loc așa cum prevede legea în vigoare, înainte cu o lună să ajungă la termen mandatul președintelui. Considerăm că intervalul de timp de 30 de zile creează cadrul legal pentru o competiție electorală bazată pe principii corecte, transparente și, mai ales, democratice.

Și, dacă tot vrea coaliția, prin anexa sa UDMR, să modifice legislația electorală, atunci propunem ca data alegerilor prezidențiale să fie anunțată înainte cu cel puțin 6 luni de zile, astfel încât să existe predictibilitate, iar românii să cunoască data alegerilor, fără ca politicienii aflați la putere să o schimbe după propriul interes.

Actul normativ propus și adoptat deja în plenul Senatului este o modificare legislativă care vădit avantajează actuala coaliție de guvernare să-și mențină, să-și faciliteze și să-și consolideze un pol de putere absolut, eliminând orice urmă de democrație”, a comunicat AUR.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax