Connect with us

EVENIMENT

Un fost CAMPION revine la CFR Cluj. Este un FUNDAȘ care a jucat în Ungaria

Publicat


andrei peteleu

Fundașul dreapta Andrei Peteleu, în vârstă de 30 de ani, va semna cu CFR Cluj, anunță clubul maghiar Kisvarda, la care a jucat acesta.  

Andrei Peteleu revine la formația pentru care a evoluat între 2016 și 2020, înaintea transferului la Sheriff Tiraspol.

„Ionuț-Andrei Peteleu a părăsit echipa noastră. Fundașul român în vârstă de 30 de ani a ajuns la Kisvarda în vara lui 2021. În anul și jumătate trecut de atunci a jucat 2048 de minute.

A contribuit la locul secund istoric ocupat în campionat și a evoluat în primul meci internațional pentru Kisvarda, la Almaty, Kazahstan, într-o confruntare din Conference League.

Peteleu mai avea contract o jumătate de an. Jucătorul român revine la CFR Cluj, fostul său club, alături de care a căpătat experiență internațională și chiar a jucat și un meci amical împotriva celor de la Kisvarda.

Îi mulțumim lui Ionuț-Andrei Peteleu pentru serviciile oferite clubului Kisvarda și îi dorim succes în continuare”, au scris cei de la Kisvarda pe site-ul oficial.

CFR Cluj încă nu a anunțat oficial mutarea.

Andrei Peteleu, fost internațional de tineret, a îmbrăcat de 62 de ori tricoul lui CFR Cluj la precedenta aventură în Gruia. Fundașul dreapta are două titluri de campion al României în palmares, ambele cu gruparea „feroviară”.

De-a lungul carierei a mai evoluat pentru Gloria Bistrița, Delta Tulcea, FCM Târgu Mureș, Săgeata Năvodari, Petrolul, Sheriff Tiraspol, UTA și Kisvarda.

Sursa: GSP

Foto: FacebookDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Recepția lucrărilor de reabilitare a drumurilor județene, la Pălatca, parte a Drumului Bistriței. Mesajul lui Alin Tișe

Publicat

De

reabilitare

Președintele Consiliului Județean Cluj. Alin Tișe, și patru primari de comune din județul Cluj au recepționat, joi, în comuna Pălatca, lucrările de modernizare și reabilitare a drumurilor județene DJ 161, DJ 161G și DJ 172A, parte a Drumului Bistriței.

Alin Tișe a declarat pe drumul județean DJ 161G în fața Căminului Cultural din comuna Pălatca, unde a avut ceremonia, că momentul este important pentru comunitate, în condițiile în care drumurile sunt importante artere de circulație care să le ofere oamenilor posibilitatea de a merge și a veni când doresc și a putea comunitățile să se dezvolte.

Recepția lucrărilor de reabilitare a drumurilor județene, la Pălatca, parte a Drumului Bistriței. Mesajul lui Alin Tișe

”Satisfacția cea mai mare ar fi să se repopuleze aceste zone , care au fost, în timp, depopulate, și să se întoarcă oamenii să își cumpere proprietăți și case.

Iar acest minim confort pe care noi îl facem în această zonă – drumuri, apă și canalizare, de la nivelul județului Cluj, în parteneriat cu primarii din zonă, au tocmai acest scop, de a repopula zona și a da viață zonelor noastre de la țară.

Mă bucur că am finalizat acest proiect”, a spus Tișe.

Acesta a precizat că drumul județean care trece prin Pălatca este o mică parte dintr-un drum mult mai lung făcut și care face din Drumul Bistriței.

”Este un drum amplu care pleacă dintr-o parte a județului și ajunge în cealaltă parte, și leagă Clujul de județele din jur. Anul trecut am promis că drumul va fi gata și ne-am ținut de promisiune”, a precizat președintele Consiliului Județean Cluj.

Mulțumiri pentru locuitorii din Pălatca

Reabilitare

Primarul comunei Pălatca, Ioan Huldușan, a mulțumit Consiliului Județean Cluj pentru implicarea în finalizarea acestui proiect de infrastructură rutieră, important pentru zona rurală a județului, dar și locuitorilor comunei care au avut răbdare pe durata lucrărilor.

La eveniment au participat și primarii din comunele Geaca, Țaga și Mociu.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

EXCLUSIV. Mănușă INTELIGENTĂ, permite identificarea unor bacterii patogene. Invenţie a cercetătorilor de la UMFIH Cluj-Napoca

Publicat

Manusa inteligenta

O mănușă inteligentă, care permite identificarea prezenţei unor bacterii patogene în probe de apă, a fost inventată de cercetătorii de la UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, aceasta având aplicabilitate în caz de dezastre naturale – cutremure sau inundații, pentru testarea contaminării accidentale, dar care poate fi utilizată și pentru detectarea bacteriilor din ape de suprafaţă şi fântâni, în zone fără apă potabilă.

Detectarea rapidă a bacteriilor

Echipa Grupului de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori din cadrul Disciplinei de Chimie Analitică a UMFIH, coordonată de Prof. dr. Cecilia Cristea, a participat din anul 2020 în proiectul european PathoCert, în cadrul căruia s-au dezvoltat mai multe dispozitive printre care si  senzori electrochimici, pentru detectarea unor bacterii patogene prin intermediul amprentelor electrochimice, mai precis prin detectarea factorilor de virulenţă.

”Până în acest moment am pus la punct senzorii care permit detectarea bacteriilor patogene Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella sp şi a Staphylococcus aureus din ape de suprafață.

Ȋn final, ne dorim să dezvoltăm o baterie de 6 senzori pentru 6 bacterii, deci un dispozitiv rapid de detecție simultană a acestora, care să permită obţinerea răspunsului într-un interval de sub 4 minute, comparativ cu metodele curente, bazate pe culturi de laborator, care durează 12 – 18 ore sunt rapide si sensibile.

Manușa inteligenta

Senzorii dezvoltaţi până în prezent au permis determinarea bacteriilor menţionate din probe de apă, o aplicaţie de interes mai ales în condițiile în care există zone în România în care nu există apă potabilă și se folosesc puțuri de aducțiune sau fântâni.

Proiectul dezvoltat nu a fost destinat strict României, ci este vorba de un proiect european de tip Horizon 2020, iar partenerii din proiect sunt din mai multe țări europene, cum ar fi Spania, Cipru, Grecia, Olanda, dar si Coreea de Sud.

Vă daţi seama că dezvoltarea unui astfel de dispozitiv rapid este deosebit de importantă”, a explicat Prof. Dr. Cecilia Cristea pentru Cluj24.

Colaborarea cu un renumit profesor american

Aceasta a precizat că ideea mănușii inteligente a apărut în 2015, dupa  tragedia de la Clubul Colectiv din București, când au murit foarte mulţi pacienti  tineri în spitale, ”colonizați cu toate bacteriile posibile”, fiind victime ale infecţiilor intraspitaliceşti.

”În anul 2017, am beneficiat de un stagiu de cercetare în laboratorul domnului profesor Joseph Wang de la Universitatea California din San Diego, Statele Unite ale Americii, profesor care este în prezent cel mai citat cercetător pe partea de biosenzori și senzori electrochimici purtabili.

Cercetătorii americani sunt foarte bine orientați către cercetare aplicativă, având acces atât la surse de finanţare, cât şi la infrastructură de cercetare modernă.

În perioada petrecută în laboratorul profesorului Wang, am fost uimită să văd numărul mare de colaborări ale grupului cu firme şi companii private, dar şi frecvența întâlnirilor pe care acesta o avea acesta cu reprezentanţii companiilor interesate să investească în cercetare.

Erau cel puțin 3 companii în fiecare zi care veneau cu probleme pentru care solicitau soluții din partea cercetătorilor. Bineînţeles că cercetarea era susţinută financiar integral de firmele respective, urmând ca acestea să fie beneficiarii principali ai soluţiilor rezultate.

Ȋn plus, o mare parte din finanţarea din cadrul grupului coordonat de profesorul Wang, provine din proiecte derulate pentru Guvernul SUA si diversele departamente ale acestuia, dar și de companii private.

Dispozitiv rapid

Discutând cu profesorul Wang, mi-a venit ideea dezvoltării unui dispozitiv foarte rapid, util pentru rezolvarea problemei importante cu care se confruntă sistemul medical nu doar din ţara noastră şi anume răspândirea bacteriilor patogene, și mai ales a celor care au dezvoltat rezistenţă la dezinfectante sau antibioterapie.

Metodele actuale, bazate pe metoda difuzimetrică, durează foarte mult timp, iar în momentul în care este vorba de un bolnav în stare gravă, mai ales un mare ars, o metodă rapidă de identificare a prezentei bacteriilor poate schimba decisiv atât tratamentul cât şi şansele pacientului de vindecare.

I-am propus să încercăm să facem o mănușă inteligentă, cu senzorii electrochimici imprimaţi pe degete, care ar fi foarte ușor de utilizat de către medici sau personalul din spitale”, a subliniat coordonatorul echipei de cercetători de la UMFIH Cluj-Napoca.

Test rapid de avertizare

Manusa inteligenta

Astfel, s-a început proiectul în cadrul căruia s-a reușit amprentarea electrochimică şi identificarea bacteriilor patogene Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa prin intermediul unor factori de virulență, dar în momentul în care s-a dorit validarea rezultatelor pe probe din spital, acest lucru a fost imposibil.

”Prin urmare, am intrat în acest consorțiu internaţional, în cadrul proiectului PathoCert, unde s-a pornit de la premisa riscului de contaminare bacteriană care poate să aparaă în momentul în care are loc un cutremur masiv sau sunt inundații de amploare  si a interventiei rapide a salvatorilor, în primul rând pompierii sau personalul aflat în misiuni de salvare, astfel încât riscurile asumate de aceştia să fie minime.

Coordonatorul proiectului a analizat solicitările utilizatorilor finali şi s-a stabilit modul în care se doreşte echiparea operatorilor de pe teren astfel încât, dacă se întâmplă o contaminare masivă cu bacterii, aceasta să fie detectată într-un interval foarte scurt și să avertizeze populația în timp util”, a menționat Prof. Dr. Cecilia Cristea.

Cercetătorul clujean a precizat că echipa pe care o coordonează a făcut parte dintr-o echipă multinaţională care s-a ocupat de activităţile dintr-un pachet de lucru în care s-a propus dezvoltarea a trei dispozitive, toate având ca obiectiv detectarea Escherichia coli, dar cu trei metode diferite, metoda dezvoltată în cadrul UMFIH fiind cea de avertizare, dar şi singura care a permis detectarea simultană a Escherichia coli si a Pseudomonas Aeruginosa.

Test rapid de avertizare

”Ȋn cadrul echipei UMFIH nu s-a vizat neapărat analiza cantitativă, ci dezvoltarea unui test rapid de avertizare, deci identificarea rapida a prezenţei celor două bacterii .

În probele de apă care au fost analizate este un număr foarte mare de colonii de Escherichia coli sau Pseudomonas aeruginosa, astfel că dispozitivul dezvoltat de noi a permis analiza rapidă, urmând ca  celelalte două tehnici dezvoltate de partenerii noștri din Olanda și din Suedia, care au posibilitatea de a analiza cantitativ, să determine dacă în probă sunt 12 bacterii sau 12 milioane de colonii, deci să vină cu această parte de detecție cantitativă, realizată într-un timp mai lung (30 minute, respectiv 2 ore).

Ȋn cadrul proiectului PathoCert am avut şansa să validăm senzorii dezvoltaţi de noi pe diverse probe de apă: apă potabilă, apă de suprafață, apă din lacuri, sau apă de mare.

Echipele de utilizatori finali din proiect s-au pregătit și au gândit diferite scenarii pentru a stabili cum trebuie să acționeze în caz de dezastre.

Am participat la aceste scenarii în Granada, în Salonic, în Cipru, la Limassol, dar şi în Bulgaria, iar demonstraţiile noastre au fost încununate de succes şi au fost foarte apreciate”, a mai subliniat coordonatorul Grupului de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori din cadrul Disciplinei de Chimie Analitică.

Cerere de brevet depusă la OSIM

Prof. Dr. Cecilia Cristea a precizat că au fost trei scenarii în care mănușa inteligentă şi senzorii electrochimici dezvoltaţi de către echipa de la UMFIH Cluj-Napoca au fost testați pe probe reale, după ce, în prealabil, s-a realizat o validare intra-laboratoare, iar electrozii și dispozitivul portabil au fost trimise în Spania şi în Olanda la trei parteneri din proiect.

”Tehnologia este destul de matură, în prezent fiind inclusă într-o cerere de brevet de invenţie depusă la OSIM.

Dorim să mergem și mai departe, pentru că mai avem un proiect, coordonat de colega mea șef de lucrări dr. Andreea Cernat, pentru detecția Staphylococcus aureus din probe biologice”, a mai menționat Prof. Dr. Cecilia Cristea.

De la mănușă la stick

Cercetătorii clujeni au avansat cu proiectul și s-a trecut de la mănușa inteligentă la dispozitivul denumit în proiect PathoTEStick, reprezentat de un stick inteligent care se cuplează la un minipotențiostat, alimentat şi operat cu ajutorul telefonului mobil.

”Stick-ul se introduce în proba de apă, ser, sau în alte probe biologice și în mai puţin de 4 minute avem răspunsul privind prezenţa sau absenţa bacteriilor în proba analizată.

Există şi un soft pe care l-au dezvoltat partenerii din Cipru adaptat pentru nevoile proiectului şi ale utilizatorilor finali.

Sistemul nu realizează o detecție cantitativă, ci doar semnalează  faptul că în apă există Escherichia coli şi Pseudomonas aeruginosa, și asta se poate face simultan, ceea ce este încă un beneficiu important al acestui dispozitiv.

Detectarea a 6 bacterii

Scopul nostru este să reuşim detectarea simultană a 6 bacterii patogene şi le vom selecta pe cele care pun mari probleme în practică, iar acest deziderat se doreşte să fie realizat cu ajutorul senzorilor noștri.

Avem în prezent mănuşa cu trei celule electrochimice imprimate pe trei degete, care permit detectarea rapidă a trei bacterii. simultană a trei analiţi de interes.

Se poate face detectarea din apă, dar și de pe o suprafață solidă, caz în care este nevoie de o picătură de gel care să înlocuiască electrolitul lichid și de un timp de contact de minim 40 de secunde.

Conceptul iniţial a fost realizat în 2017, dar, în timp, totul va fi miniaturizat şi adaptat în funcţie de nevoile utilizatorilor finali.

Pentru a dezvolta un potențiostat miniaturizat am avea nevoie de o echipă tehnică, și aici intervine necesitatea interdisciplinarității în cercetarea aplicativă”, a conchis Prof. Dr. Cecilia Cristea.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Oferte de PAȘTE la pensiuni. Redescoperă TRADIȚIA în Cluj și împrejurimi

Publicat

oua rosii pasti cjcpct cluj

Sărbătorile Pascale se apropie cu rapiditate, iar clujenii se află în căutarea unor experiențe autentice și memorabile. Astfel, pensiunile din Cluj și împrejurimi pun la dispoziție diferite oferte pentru turiști, atrăgându-i prin diversitatea culturală și facilitățile oferite.

Clujul. Nu doar cultural, dar și tradițional

,,Anul acesta, vă invităm să explorăm împreună un weekend de activități pentru toată familia, concepute să creeze zâmbete, să încurajeze explorarea și să cultive magia momentelor petrecute împreună.

De la ateliere de pictat ouă de Paște în stiluri tradiționale și moderne, la vânătoarea de comori în grădinile noastre, tir cu arcul, plimbări în natură, clase de dans și până la povești sub stele, avem grijă ca fiecare zi să fie plină de surprize și bucurie”, promite Sun Garden.

FOTO. Oferte de PAȘTE la pensiuni. Redescoperă TRADIȚIA în Cluj și împrejurimi

Pensiunea din Cluj-Napoca dispune de o ofertă complexă în perioada 3 – 6 mai, unde în prețul de 4.350 ron/cameră intră diverse activități cu specific tradițional, care corespund preferințelor fiecărei categorii de vârstă.

De asemenea, în completarea activităților, Sun Garden mai pune la dispoziție o ofertă atractivă: accesul complet gratuit la Wellnes&Spa, ce cuprinde Paradisul Amedeea și Aqua Experience.

Maramureșul. Leagănul tradiționalității

“Dacii Liberi Resort & Spa”, din Petrova, Maramureș, aduce în atenția turiștilor multiple posibilități de relaxare și petrecere a timpului în perioada 3-6 mai 2024.

Copiii se pot bucura de activități recreative în incinta resortului precum ateliere de vopsit ouă, iar pentru adulți atelier de preparat cozonaci. De asemenea, pe lângă relaxarea de la Spa-ul resortului, turiștii vor avea ocazia să viziteze în Maramureș diferite mănăstiri, iar la întoarcere vor avea parte de o seară maramureșeană cu cina festivă și formație locală. Pensiunea pune la dispozitie camere duble si standard, dar si trei tipuri de apartamente, a caror preturi variază între 2.100 și 2.500 ron.

Tot în Maramureș, “Conacul Cosăului” din Ferești dispune de o capacitate de peste 20 de persoane, cu camere duble și regim de demipensiune.

În ziua de Paște, regimul este de pensiune completă, iar prețul este de 400 de lei pe camera dublă.

Cu o priveliște ce încântă turiștii, înconjurată de un râu unde oaspeții pot pescui, pensiunea este un loc oportun pentru relaxare și un prilej bun de a împărtăși tradițiile zonei alături de oamenii satului.

Bistrița-Năsăud. Mulți știu – puțini cunosc

Județul Bistrița – Năsăud dispune de multe zone atractive, de la munții impunători și pădurile bogate, până la lacul Colibița, considerată de către turiști ,,vedeta” locului.

De aceea, cu ocazia sărbătorilor pascale, clujenii pot opta pentru Hotel Jelna. Gazdele pun la dispoziție preparate atât din bucătăria locală, cât și internațională, muzică live & live cooking, dar și acces la spa.

De asemenea, se va organiza un ,,egg hunt” și o cină festivă. Hotelul dispune de locuri libere în perioada sărbătorilor, în una dintre cele 16 camere duble sau cele patru apartamente, a căror dotare au în comun un minibar și un pat extra pentru nou-născuți.

Pentru adulți, prețurile cazărilor la hotel încep de la 3.500 de lei și pot ajunge până la 5.250 de lei, în timp ce copiii beneficiază de ușoare reduceri, în funție de categoria de vârstă.

Bihor. Ținutul Băilor Termale

Stațiunea balneară Băile Felix a devenit cunoscută pentru apele termale bogate în minerale benefice pentru sănătate, precum și pentru facilitățile moderne de tratament și relaxare pe care le oferă.

Astfel, an de an mulți turiști se îndreaptă spre o vacanță în inima Bihorului, iar disponibilitatea pensiunilor scade rapid în apropierea perioadelor sezoniere.

În această varietate de oferte, vila Metropol se remarcă prin prețurile considerate atractive, unde în suma de 400 lei/noapte cazații beneficiază de mic dejun inclus și acces la piscină, saună, jacuzzi și terenuri de sport.

Alba. Paștele la moți acasă

Județul Alba își așteaptă vizitatorii de Paște, atât cu zona montană cât și cu șesul. Cei care preferă Apusenii, pot pătrunde prin „Poarta Arieșului”. Pensiunea este situată la ieșirea din Arieșeni spre Bihor pe D.N.75 ALBA-ORADEA, la 2 km de pârtia de schi de la Vârtop.

Are 24 de locuri în paturi + 6 paturi suplimentare pentru copii în 9 camere de 2 locuri și 2 camere de 3 locuri. Toate camerele au baie, televizor și internet.

Oferta de Paște include 5 nopți de cazare cu acces la piscină, demipensiune, masa de Paște și o gustare după Înviere, pentru 1.100 lei/persoană adultă. Pentru 4 nopți,  900 lei.

Sărbătoarea Paștilor poate fi petrecută într-un mod foarte plăcut la „Casa Moților” din Bucium. „Este locul perfect, desprins din poveste. Un loc arhaic, desprins din poveste şi din vremuri demult apuse, zona te va cuceri de la prima întâlnire cu relief domol şi accesibil de Apuseni, cu verde de cetină de brad, cu incredibil de albastru de cer şi cu liniştea de mult visată”, spun gazdele.

Cazarea costă între 160 și 230 lei/noapte/ cameră.

Casa Dives – pentru boieri

În apropiere de Transalpina, la Pianu de Sus se află Casa Dives, varianta Boierească din 1850, un loc ideal pentru a primi cum se cuvine marea sărbătoare a Învierii Domnului.

„Degustă Transilvania! Te invităm să explorezi un mod de viață înconjurat de cultură și natură în centrul triunghiului Cetatea Alba Carolina-Transalpina-Castelul Corvinilor. Dacă ți-e dor de puțină liniște, de bucate locale curate și cu istorie în spate, atunci această experiență este pentru tine. Vino să te bucuri de tradițiile locului, de gazde omenoase, pregătește-te pentru un șir nesfârșit de ospețe. Explorează gusturi locale. Descoperă tradiții și comunități”, sună invitația gazdelor primitoare.

La Casa Dives ai variantele 4 – 6 nopti cu demipensiune si activități. Cazare într-o casă construită la 1850, piscină încălzită la 29 de grade, jacuzzi strămoșesc, ciubăr din lemn cu apă caldă de izvor, licori traditionale la infinit, vin de Jidvei la discreție, foc de tabără și 2 mese pe zi + un mare prânz Pascal.

Cu ce mai tentează gazdele pe oaspeți? Cu căutarea cadourilor pentru copii, ascunse de iepuraș în grădină, cu un ospăț cu tocăniță de vânat și carne de vită nobilă sau vinars de casă pentru doamnele fine. Optional, plimbări cu trăsura, traseu călare, închiriere ATV sau drumeție pe Via Transilvanica.

Prețurile variază între 700 și 1.050 lei/ noapte/persoană.

Bianca Matei, Timeea Morocoj, Alexandru Mocan

Citește mai departe

CULTURA

A MURIT Cornel Udrea, unul dintre cei mai mari UMORIȘTI din perioada modernă. Avea 77 de ani

Publicat

Cunoscutul și apreciatul umorist, scriitor, dramaturg și om de radio Cornel Udrea, s-a stins din viață în noaptea de 10 spre 11 aprilie 2024. Avea 77 de ani.

Cornel Udrea s-a născut în anul 1947 în Gheorgheni, județul Harghita. A absolvit Liceul Mihai Eminescu din Cluj, promoția 1964. Își continuă studiile la Facultatea de Filologie, absolvind în anul 1969.

A MURIT Cornel Udrea, unul dintre cei mai mari UMORIȘTI din perioada modernă. Avea 77 de ani

La un an de la absolvire, din anul 1970, a lucrat ca redactor la Radio Cluj. Pe lângă acest statut, Cornel Udrea a fost coordonator de programe de divertisment, teatru radiofonic și spectacole cu public, fiind, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Opera sa literară cuprinde peste 50 de volume și numeroase piese de teatru și monografii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax