Connect with us

ACTUALITATE

Un copil de 4 ani din Cluj nu reușește să facă primii pași. Suferă de o BOALĂ severă. Cum poate fi AJUTAT

Publicat


david 1

David are 4 ani, dar nu a făcut încă primii pași, penru că o boală rară și severă i-a blocat nu doar articulațiile picioarelor, ci și copilăria. David este cincilea copil al familiei Lingurar, o familie modestă din suburbiile Clujului. Băiețelul s-a născut cu Varus Equin, adică ambele picioare sunt strâmbe, ceea ce îl împiedică să poată păși normal. 

Citește și: Medic de familie din Cluj: Nu mai putem vorbi de sezonalitate în cazul bolii gură-mână-picior

,,Degetele de la picioare sunt curbate spre interior, calcă strâmb! Nu poate face câțiva pași fără să cadă. Se necăjește tare că nu poate să se joace afară cu frății săi mai mari! Dar ei îl iubesc așa cum e și se joacă cu el în limita posibilității lui,” povestește mama băiețelului, Maria Lingurar.

Părinții au observat problema de la naștere. În loc să se bucure de momentele în care ași țin pentru prima dată copilul în brațe, Maria și Cosmin au început un lung șir de controale medicale.

La un an de la diagnostic, părinții au mers cu cel mic la Cluj pentru a fi operat. Ambele intervenții chirurgicale la care a fost supus nu au reușit, iar odată cu creșterea în vârstă afecțiunea s-a agravat.

După două operații nu s-a schimbat nimic

david 1

,,După două operații, picioruțele copilului meu sunt tot așa. Apoi a venit pandemia și nu ne-au mai primit la spital. Când s-au mai calmat lucrurile și n-au mai fost restricții am luat legătura cu medicul care l-a operat, dar mi-a spus că nu mai are ce să îi mai facă copilului”, povestește Maria Lingurar.

Părinții nu s-au resemnat și au început să întrebe în stânga și în dreapta, prieteni, cunoștințe, dacă n-au auzit de vreo soluție într-un astfel de caz.

Clinică în Turcia

,,După doi ani de căutări, Dumnezeu ne-a deschis o portiță. Am auzit de o clinică privată în Turcia de la o prietenă care și-a operat și ea copilul acolo. Am luat legătura cu medicii turci și ne-au spus că boala copilului nostru are rezolvare, doar că intervenția chirurgicală la ambele picioare și tratamentele de recuperare post-operatorie costă 15.000 de euro.

O sumă foarte mare pentru noi. Aceeași prietenă de familie ne-a spus atunci de Asociația Salvează o inimă și așa am ajuns să-i cerem ajutorul domnului Plăcintă,” ne-a scris și tatăl băiețelului, Cosmin Lingurar.

Cosmin și Maria trăiesc dintr-un venit ce rareori ajunge la 4.000 de lei lunar, din care se întrețin ei și cei cinci copii cu vârste între 7 și 12 ani. Maria este casnică, iar Cosmin lucrează cu ziua.

Costuri totale

,,Pe lângă toate costurile medicale, familia trebuie să suporte și cheltuielile cu deplasarea până în Turcia, cazarea și strictul necesar pentru perioada de recuperare ce va urma. Astfel suma necesară se ridică undeva la 25.000 de euro.

Această sumă poate fi strânsă însă cu ușurință prin diversele donații. Puțin nu înseamnă nimic, orice donație contează și poate salva o viață! Într-o lume care pune preț pe cantitate și cere din ce în ce mai mult, suntem deseori tentați să credem că dacă nu putem da mult, nu contează.

Dimpotrivă, adevăratele minuni se fac întotdeauna cu puținul oferit cu dragă inimă. Donează și tu pentru David și ajută-l să meargă pe propriile picioare!” președintele Asociației ”Salvează o inimă”, Vlad Plăcintă.

Pentru donații:

Denumire entitate: Asociația „SALVEAZĂ O INIMĂ”

Cod de înregistrare fiscală: 31015982

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001

Cont USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001

Cod SWIFT: BTRLRO22

Cod BIC: BTRL

Banca Transilvania Botoșani

Vă rugăm să specificați în transferul bancar, la detaliile plății, numele David Lingurar!



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Sute de cărți aruncate la gunoi la o școală din Cluj-Napoca

Publicat

Cărți aruncate la gunoi la o școală din Cluj

Sute de cărți au ajuns la gunoi la o școală din Cluj-Napoca.

Fotografii cu un container plin cu cărți aruncate la grămadă au fost postate pe Facebook.

Sute de cărți aruncate la gunoi la o Școală din Cluj-Napoca

E vorba de cărți mai vechi, e adevărat, dar în stare bună, de povești și poezii, dar și de atlase, care au ajuns într-un contanier de la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” din Cluj-Napoca.

Cei care au văzut pozele s-au revoltat, pe bună dreptate.

Oamenii spun că pot fi donate unor școli care au nevoie.

Foto: Facebook

Citește mai departe

ECONOMIE

ANRE a aprobat o CREȘTERE medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie

Publicat

gaz pixabay

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit. Această majorare se aplică din 1 iulie.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%, creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate, precum şi ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

ANRE a aprobat o CREȘTERE medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie

„Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, se menţionează în comunicat.

În conformitate cu prevederile Legii energiei şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi cele ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale şi stabileşte tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, diferenţiat, pentru fiecare operator de distribuţie.

Aceste tarife includ, fără a se limita la acestea, costuri generate de modernizarea şi dezvoltarea capacităţilor de distribuţie prin extinderea reţelelor sau prin realizarea/înfiinţarea unor noi sisteme/reţele, precum şi costuri generate de racordarea unor noi solicitanţi clienţi casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate.

„ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică”

Tarifele de distribuţie se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie. În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport şi distribuţie ale energiei electrice şi gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, este în faza finală de elaborare.

La stabilirea acestei rate, Autoritatea are în vedere atingerea unui echilibru între necesarul de investiţii pentru asigurarea calităţii serviciilor de transport şi distribuţie ale gazelor naturale şi energiei electrice şi nivelul tarifului aplicat beneficiarilor acestor servicii.

În perioada următoare, ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică, în formă actualizată, precizează sursa citată.

Citește mai departe

EVENIMENT

De la 1 iulie a intrat în vigoare IMPOZITUL de 70% pe averile nedeclarate. Ce dobânzi şi PENALITĂȚI sunt la întârziere

Publicat

bani ok 1

De la 1 iulie a intrat în vigoare impozitul de 70% pe averile nedeclarate, pentru o anumită categorie de români. Este vorba despre persoanele fizice despre care fiscul consideră nu și-au declarat veniturile corect.

Acestea vor intra în vizorul inspectorilor ANAF de la 1 iulie 2024, când banii din surse neidentificate pot fi impozitați cu 70%, scrie Alba24.ro.

De la 1 iulie a intrat în vigoare IMPOZITUL de 70% pe averile nedeclarate. Ce dobânzi şi PENALITĂȚI sunt la întârziere

Legea se aplică de la 1 iulie, însă nu vizează momentul obținerii veniturilor și nici pe cel al începerii controlului, ci momentul emiterii deciziei de impunere, atrag atenția specialiștii Deloitte.

Este vorba despre veniturile realizate de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită.

Impozitul de 70% pe averile nedeclarate: dobânzi

Suplimentar, potrivit Legii 296/2023, cei care nu îşi declară corect veniturile riscă și dobânzi şi penalităţi de nedeclarare de 0,02%, respectiv 0,08% pe zi de întârziere.

Prevederile nu par însă juste și clarificările ar putea veni în instanță, măsura în sine fiind percepută drept o modalitate indirectă de confiscare a proprietății private.

Trecerea de la cota de 16% la cea de 70% se va face pentru deciziile de impunere emise de organele fiscale.

Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, vor fi impozitate cu această cotă ridicată, aplicată asupra bazei impozabile ajustate.

Cum ANAF nu are dovezi că acei bani au fost obținuți altfel, ci doar niște suspiciuni, va merge pe logică: Nu te-am prins când ai făcut banii, dar îți iau acum 70%.

Prin urmare, persoana respectivă rămâne cu 30%.

Citește mai departe

EVENIMENT

Meciul României cu Olanda, din cadrul Euro 2024, dar și filmul „Dune II” se văd la Iulius Mall Cluj!

Publicat

De

Meciul României cu Olanda,se văd la Iulius Mall Cluj

Ești pregătit pentru încă 90 de minute pline de emoție și adrenalină? Te așteptăm marți, 2 iulie 2024, pe terasa food court-ului Iulius Mall Cluj, unde va fi difuzat meciul dintre România și Olanda.

Sună-ți prietenii și veniți să susțineți Echipa națională a României, la Campionatul European de Fotbal 2024! Weekend-ul va începe tot cu un eveniment în aer liber: Movie Nights revine în Iulius Parc, iar prima peliculă difuzată este „Dune II”.

Meciul României cu Olanda, din cadrul Euro 2024, dar și filmul „Dune II” se văd la Iulius Mall Cluj!

Marți, 2 iulie, de la ora 19.00, ne reîntâlnim pe terasa exterioară a food court-ului Iulius Mall Cluj pentru a-i susține pe jucătorii Echipei Naționale. Cu siguranță va fi un meci care „Merită văzut împreună”, așa că adună-ți gașca de prieteni și pregătiți-vă pentru cele mai emoționante minute din cadrul Euro 2024! Bean bags, răcoritoare, snack-uri și un ecran gigant pentru ca tu să vezi toate fazele meciului te așteaptă pe terasă!

În continuare ai șanse să câștigi premii delicioase la operatorii din food court: Sweet Caffe, Noodle Pack, Lemnul Verde, Spartan sau Cartofisserie.

În zilele de 5, 6, 9, 10 și 14 iulie, dacă faci cumpărături de minimum 30 de lei, prin cumularea a cel mult două bonuri de la oricare dintre operatorii din food court, poți să participi la o partidă de foosball, care îți garantează câștigul.

Regulile sunt simple: se formează două echipe, de câte patru persoane, iar câștigătorii primesc câte un voucher. Durata unui meci de foosball este de aproximativ 5 minute. Regulamentul campaniei este disponibil online pe site-ul Iulius Mall Cluj.

Reîncep și serile de film în aer liber

Odată cu sezonul estival, în Iulius Mall Cluj reîncep și serile de film în aer liber. Vineri, 5 iulie 2024, Movie Nights redeschide ecranul din Iulius Parc, iar de la ora 21.30, cinefilii sunt așteptați să vadă „Dune II”. Pelicula urmărește o nouă călătorie mitică a personajului Paul Atreides, care, de această dată, vrea să se răzbune pe cei care i-au distrus familia.

Pus să aleagă între soarta universului și dragostea vieții sale, Paul încearcă să prevină un viitor nefast. Accesul la Movie Nights este gratuit.

Vino în Iulius Mall Cluj, unde au loc evenimente ce aduc comunitatea împreună!

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax