Connect with us

EVENIMENT

Dr. Emiliana Costiug, medic de familie din Cluj: Nu mai putem vorbi de sezonalitate în cazul bolii gură-mână-picior

Publicat


boala mana gura picior

Boala gură-mână-picior este una dintre bolile copilăriei care nu poate fi prevenită prin vaccinare. Aceasta apare cel mai adesea în colectivitate, iar în acest an, la Cluj au fost cazuri încă din primăvară. Din fericire nu este o boală gravă, iar copiii sunt deja imunizați natural la vârsta școlară.

Dr. Emiliana Costiug, medic de familie, care este și președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj a declarat pentru Cluj24.ro că tot anul au fost cazuri de boală gură-mână-picior.

Citește și: VIDEO. Un ONG clujean își mărește echipa: „Organizăm TABERE GRATUITE pentru copiii care suferă de boli autoimune”. Aplică și TU

Care sunt simptomele bolii gură-mână-picior

Dr. Costiug spune că față de alți ani i s-a părut că acum nu se mai poate vorbi de o sezonalitate a acestei viroze. Astfel, au fost cazuri și în primăvara și sunt și la început de toamnă.

„Este o boală a copilăriei care debutează cu febră, mai ales la copiii care au venit în contact cu alți copii bolnavi sau care au fost în colectivitate.

După 3 zile de febră încep să apară și bubițele în jurul guriței, dar și interdigital la mâni și la picioare. Uneori apar și pe pulpe sau pe coapse, dar depinde de imunitatea fiecăruia.

Sunt cazuri în care apar și afte bucale, iar atunci alimentația este mai greu de realizat. Complicațiile nu sunt severe și în 5-7 zile erupția remite, bubițele se usucă și dispar cu totul în aproximativ 2 săptămâni”, spune dr. Emiliana Costiug.

Cine se îmbolnăvește de boală gură-mână-picior

Boala apare la copiii mici, de vârstă preșcolară.

„Până la vârsta școlară, cu siguranță copiii au venit deja în contact cu această infecție. Și adulții sunt protejați, în general, pentru că e aproape imposibil să nu fi venit în contact cu virusurile care provoacă boala gură-mână- picior. Dar am avut și cazuri părinți care au făcut boala”, a explicat dr. Costiug.

Citește și: FOTO/ ANIVERSARE. Tabăra Yuppi pentru copiii cu boli cronice, la 10 de la înființare. Îi ajută pe cei mici în lupta cu boala

Medicul mai spune că este vorba de o boală cu transmitere respiratorie și este destul de contagioasă.

„Apare într-o colectivitate de copii în care toți respiră același aer sau pun mâinile pe aceleași lucruri, deci e normal să se transmită. Transmiterea se face pe cale aerogenă, dar și prin contact direct.

Imunizarea nu se poate face decât pe cale naturală pentru că nu există un vaccin”, a mai precizat dr. Emiliana Costiug.

Despre boala mana-gură-picior a mai scris și Alba24.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Rute noi, zboruri reluate și creșteri de frecvențe, în programul de vară 2025 la Aeroportul Internațional Cluj

Publicat

aeroport

Vara 2025 aduce vești bune pentru pasagerii Aeroportului Internațional Cluj, cu noi destinații, reluarea unor rute populare și creșteri semnificative ale frecvențelor de zbor.

Călătorii vor avea mai multe opțiuni pentru a ajunge rapid și confortabil în destinații importante de pe glob, vara aceasta, de pe Aeroportul Internațional Cluj, oferind rute noi, mai multe frecvențe și conexiuni mai bune pentru călătorii rapide și flexibile.

Rute noi:

  • Castellon (din 11 aprilie) – 2 zboruri/săptămână
  • Istanbul Sabiha Gökçen (din 20 mai) – 3 zboruri/săptămână
  • Creta-Heraklion (din 17 iunie) – 3 zboruri/săptămână

Destinații reluate în sezonul de vară 2025:

  • Larnaca (din 31 martie)
  • Lyon (1 aprilie)
  • Bari (1 aprilie)
  • Catania (1 aprilie)
  • Napoli (1 aprilie)
  • Corfu (16 iunie)
  • Palma de Mallorca (18 iunie)
  • Zakynthos (19 iunie)

Creșteri de frecvențe:

  • Lufthansa crește numărul de zboruri spre Munchen până la 21 pe săptămână
  • Swiss International Airlines va opera spre Zurich cu până la 4 zboruri/săptămână din 5 aprilie
  • Turkish Airlines crește frecvențele spre Istanbul de la 7 la 9 zboruri/săptămână din 5 mai
  • LOT Polish Airlines mărește frecvențele spre Varșovia la 9 zboruri/săptămână
  • Ryanair crește numărul de zboruri spre Paris Beauvais, Londra Stansted, Milano Bergamo și Dublin
  • HiSky adaugă mai multe zboruri spre Dublin

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Jandarmii clujeni în acțiune, de ziua lor. Demonstrații antitero, de arte marțiale sau cu câinii de serviciu

Publicat

De

jandarmii

Jandarmii clujeni au sărbătorit, marți, 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române printr-o ceremonie militaro-religioasă la sediul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, în cadrul căreia au fost prezentate demonstrații anti-tero, de arte marțiale sau cu câinii de serviciu.

Comandantul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj, col. Sebastian Clițan, a declarat că Jandarmeria este, azi, una dintre cele mai importante instituții a MAI, prezentă, întotdeauna, acolo ”unde este nevoie și unde este mai greu”.

”Dincolo de uniformele pe care le purtăm, jandarmii sunt fii și fiice ale acestui popor, sunt tați și părinți, frați și surori care înțeleg să acționeze pentru oameni și pentru binele acestora, dar și pentru respectarea legilor statului în care trăim.

(…) În urmă cu peste 100 de ani, Jandarmeria Ardeleană a fost înființată, aici, la Cluj.

Cele două unități din Cluj, Gruparea de Jandarmi Mobilă și Inspectoratul de Jandarmi Județean, execută o gamă largă de misiuni, începând cu asigurarea ordinii publice la evenimente de amploare, până la acțiuni desfășurate în sprijinul unor structuri specializate în combaterea crimei organizate”, a spus Clițan.

În cadrul evenimentului au fost prezentate demonstrații anti-tero, de arte marțiale și cu câini de serviciu.

La ceremonie au asistat, printre ații, mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, prefectul județului Cluj, Maria Forna, vicepreședinții Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan și Radu Rațiu, viceprimarul Dan Tarcea, șefi de servicii deconcentrate, rectori și foști comandanți ai Jandarmeriei clujene.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv

Publicat

Radu Constantea, președinte U Cluj

După victoria echipei sale în derby-ul  Clujului, Radu Constantea, președintele Universității Cluj, a transmis că „U” „e cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv”, scrie GSP.

„Este o victorie extrem de importantă. Am început acest drum din Liga 4, în 2016 . Am parcurs un drum lung prin ligile inferioare. E o mare realizare că am câștigat 3 meciuri cu ei în acest sezon.

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv

Am avut peste 23.000 de oameni la stadion. Mă bucur pentru fani. Cred că avem cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv. Încercăm să ne consolidăm poziția, să creștem de la an la an.

Neluțu Sabău a prelungit pe doi ani. Nu a fost foarte greu. Am stabilit anumite obiective, să creștem puțin nivelul. O să creștem și bugetul să ne consolidăm poziția în play-off. Noi avem nevoie de genul acesta de meciuri, cu mulți spectatori în tribune.

E prea mult titlul în 2 ani, nu avem un patron în spate. Noi creștem an de an. E greu să prindem din urmă echipe care au făcut mari investiții. Putem crește și încerca să atragem lângă noi oameni puternici financiar, dar oamenii sunt mai low-profile, nu vor să apară. Deci poate ar merge să atragem mai mulți investitori.

„Noi suntem de acord să renunțăm dacă se decide la nivel federal să se retragă această susținere din partea autorităților fizice”

E extrem de dificil să prindem cupele europene, sunt echipe mai puternice în față. Noi încercăm să câștigăm fiecare meci.

Am avut cheltuieli undeva la 36 de milioane de lei, venituri la 41-42 milioane de lei. Avem 12 milioane venite din subvenții de la autoritățile publice. Noi suntem de acord să renunțăm dacă se decide la nivel federal să se retragă această susținere din partea autorităților fizice.

Dar cred că ar fi probleme pentru anumite echipe de Liga 2. Noi am fi primii care am fi de acord. Noi suntem ONG, nu urmărim neapărat să facem profit”, a declarat Constantea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă. Un bărbat a făcut atac de panică

Publicat

De

Incendiu pe strada Cantonului

Un incendiu a izbucnit, marți, la o gheretă de pe strada Cantonului.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin pentru a lichida flăcările care au cuprins ghereta, care este folosită ca post de pază.

Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă

Flăcările s-au manifestat generalizat, au anunțat reprezentanții ISU Cluj. Un bărbat de aproximativ 40 de ani va fi evaluat medical, acesta suferind, la o primă evaluare, un atac de panică. La misiune iau parte o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Revenim cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate