EVENIMENT
Un AUTOTURISM s-a RĂSTURNAT într-o localitate clujeană
Un autoturism s-a răsturnat miercuri după amiază în localitatea clujeană Săvădisla.
„Autoturism rasturnat in loc. Savadisla”, transmite ISU Cluj pe Twitter.
Deocamdată nu se cunosc detalii.
Ştire în curs de actualizare.
*imagine exemplificativă
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Alegeri parlamentare 2024. Rezultate PARȚIALE la nivel național după numărarea a 44% din voturi
Duminică, 1 decembrie, s-au desfășurat în România alegeri parlamentare. Prezența la vot la nivel național a fost de 52,49%, adică peste 10 milioane de alegători.
În urma procesării a 44% din voturi, rezultatele la nive național sunt următoarele:
Alegeri parlamentare 2024. Rezultate PARȚIALE la nivel național după numărarea a 44% din voturi
Senat
Partidul Social Democrat 24,1%
Alianța pentru Unirea Românilor 17,85%
Partidul Național Liberal 13,89%
Uniunea Democrată Maghiară din România 10,96%
Uniunea Salvați România 9,16%
Partidul S.O.S. România 7,11%
Partidul Oamenilor Tineri 5,4%
Camera Deputaților
Partidul Social Democrat 23,58 %
Alianța pentru Unirea Românilor 17,45 %
Partidul Național Liberal 13,58 %
Uniunea Democrată Maghiară din România 9,78 %
Uniunea Salvați România 9,46 %
Partidul S.O.S. România 6,71 %
Partidul Oamenilor Tineri 5,70 %
EVENIMENT
Alegeri parlamentare 2024. REZULTATE PARȚIALE pe județul Cluj, după numărarea a peste 40% din secții
Rezultatele parțiale după numărarea voturilor din peste 40% din secțiile din județul Cluj arată că Partidul Național Liberal conduce clasamentul atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. PNL e urmat de AUR și de UDMR, la nivelul județului Cluj.
După numărarea voturilor din 41,10% de secții la Camera Deputaților și 40,65% de secții la Senat, clasamentul pe județul Cluj le arată în fruntea clasamentului pe PNL, AUR și UDMR.
Rezultate parțiale în județul Cluj – Senat
- Partidul Național Liberal – 19,87%
- Alianța Pentru Unirea Românilor – 18,20%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 17,77%
- Partidul Social Democrat – 15,96%
- Uniunea Salvați România – 7,72 %
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,85 %
- Partidul S.O.S. România -5,51 %
Rezultate parțiale în județul Cluj – Camera Deputaților
- Partidul Național Liberal – 18,78%
- Alianța Pentru Unirea Românilor – 18,36%
- Uniunea Democrată Maghiară Din România – 17,57%
- Partidul Social Democrat – 16,44%
- Uniunea Salvați România – 7,62%
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,52%
- Partidul S.O.S. România – 5,29%
Candidatul independent Sabin Sărmaș are, până acum, doar 1,41% din voturile exprimate pentru Camera Deputaților, în județul Cluj.
Menționăm că majoritatea secțiilor a căror voturi au fost procesate până în prezent sunt cele din mediul rural, cu un număr mai mic de alegători. Printre localitățile cu 100% din voturi numărate se numără Sânmărtin, Fizeșu Gherlii, Sic, Buza, Geaca sau Pălatca.
În municipiul Cluj-Napoca, voturile din doar 7 din cele 148 de secții de vot au fost procesate.
EVENIMENT
Viorel Băltărețu (USR Cluj): Sunt optimist că USR va fi pe o poziție fruntașă după numărarea tuturor voturilor
Viorel Băltărețu, candidat USR Cluj la Camera Deputaților, se arată optimist în privința rezultatelor alegerilor parlamentare. Acesta a transmis mulțumiri românilor pentru buna mobilizare la vot.
Duminică seară, Viorel Băltărețu, candidat din partea USR Cluj pentru Camera Deputaților, și-a exprimat optimismul cu privire la rezultatele formațiunii politice în urma alegerilor parlamentare.
„În primul rând, le mulțumim românilor pentru mobilizare, avem o prezență bună la vot. Cât despre rezultate, trebuie să le așteptăm pe cele finale. Sunt optimist că USR va fi pe o poziție fruntașă după numărarea tuturor voturilor și că Elena Lasconi e viitorul președinte al tuturor românilor”, a declarat Viorel Băltărețu.
„Vom găsi cea mai bună soluție pentru România”
În ceea ce privește viitorul guvernării, candidatul USR a reafirmat deschiderea partidului pentru un dialog constructiv și prioritizarea unei soluții eficiente pentru România.
„În ce privește guvernarea, după comunicarea rezultatelor finale, vom discuta în forurile de conducere. Noi am spus mereu că ne dorim un guvern de dreapta, dar dacă rezultatul final va arăta ca acest lucru nu e posibil, vom găsi cea mai bună soluție pentru România”, a adăugat acesta.
EVENIMENT
AMENZI în valoare totală de 5.200 de lei și un dosar penal la Cluj, pentru incidente electorale
Polițiștii clujeni au aplicat, duminică, amenzi în valoare totală de 5.200 de lei și au deschis un dosar penal, pentru incidente electorale.
„De la începerea votării au fost semnalate 14 sesizări privind săvârșirea unor posibile incidente electorale. În acest context au fost aplicate 6 măsuri de sancționare contravențională, dintre care 4 amenzi în cuantum de 5.200 de lei și 2 avertismente. De asemenea, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul infracțiunii de fraudă la vot.
AMENZI în valoare totală de 5.200 de lei și un dosar penal la Cluj, pentru incidente electorale
La nivelul Poliției municipiului Dej a fost sesizat faptul că, o persoană care nu avea drept de vot s-a prezentat la secția de votare nr. 214, din municipiu, cu intenția de a vota.
În momentul în care a înmânat actul de identitate în vederea scanării, operatorul a fost avertizat cu privire la faptul că persoana în cauză nu poate vota întrucât are mai puțin de 18 ani.
În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul infracțiunii de fraudă la vot”, a transmis IPJ Cluj.