ADMINISTRAȚIE
Ultimele zile în care se mai acordă bonificație de 10% la plata impozitelor locale la Cluj-Napoca. Termen limită pentru parcări

Vineri, 31 martie 2023, este ultima zi în care clujenii își mai pot plăti impozitele locale pentru anul în curs și pot beneficia de bonificația de 10% din valoarea acestora, anunță Primăria Cluj-Napoca. De asemenea, 31 martie este și termenul limită pentru plata abonamentelor de parcare.
Clujenii au obligaţia, în conformitate cu Legea Codului Fiscal, ca până în 31 martie 2023, să-şi achite jumătate din impozitul pe anul în curs, iar cealaltă jumătate până la sfârşitul lunii septembrie.
Ultimele zile în care se mai acordă bonificație de 10% la plata impozitelor locale la Cluj-Napoca. Termen limită pentru parcări
Primăria Cluj-Napoca recomandă clujenilor să utilizeze modalitățile de plată online ca alternativă la deplasarea fizică la ghișeele instituției.
Astfel, plățile se pot face:
- online, cu autentificare, pe site-ul www.e-primariaclujnapoca.ro (prin e-cont)
- online, fără autentificare, cu ajutorul codului QR de pe decizia de impunere
- online, pe site-ul www.ghiseul.ro, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.
Anul acesta 21% din plăți au fost făcute online
Potrivit reprezentanților Primăriei, până în prezent, 21% din totalul încasărilor au fost efectuate utilizând modalitățile online.
De asemenea, data de 31 martie 2023 este și termenul limită pentru plata abonamentelor de parcare pentru anul în curs. Acestea pot fi plătite online pe site-ul Primăriei, accesând acest LINK.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Avertisment. Schimbările climatice „ne omoară”; ONU trage un semnal de alarmă privind legătura dintre sănătate şi climă


Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit sâmbătă dimineață pentru a acorda primul ajutor calificat pentru trei persoane care au anunțat că s-au intoxicat cu insecticid.
Apelul de urgență a venit pe numărul unic pentru urgențe 112 în jurul orei 7.00 și a solicitat intervenția la un apartament situat într-un bloc de locuințe pe strada Liviu Rebreanu din municipiul Cluj-Napoca.
”La fața locului s-au deplasat două autospeciale, un echipaj SMURD și unul SAJ, unde au fost evacuate trei persoane din apartament, în stare de conștiență și coperante.
Cei trei, respectiv un bărbat și o femeie în vârstă de aproximativ 60 de ani și o femeie în vârstă de aproximativ 80 de ani, cu afecțiuni cronice, prezeau stare de rău. Echipajele SMURD și SAJ le-au acordat primul ajutor calificat și le-au transportat la spital pentru investigații de specialitate”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
O TOAMNĂ nebun de frumoasă la Cluj. Temperaturi RIDICATE anunțate pentru săptămâna viitoare

Vremea se va încălzi neobișnuit în următoarele zile. România intră sub influența unui val de aer cald, ce provine din nordul Africii, scrie Alba24.ro.
Sunt anunțate temperaturi maxime de 35 de grade, mai ales în sudul țării. În Cluj, sâmbătă vor fi 30 de grade.
”Vorbim de un avans de aer cald dinspre partea de sud a continentului, dinspre nordul Africii, motiv pentru care vremea o să devină călduroasă până spre finalul săptămânii, cam în toate regiunile.
Acest lucru presupune temperaturi de peste 30 de grade la orele amiezii.
Ba chiar mai mult, sâmbătă așteptăm să fie ziua cu cele mai ridicate valori termice diurne, în sensul că în jumătatea de sud a Munteniei, dar izolat și prin zona de câmpie a Olteniei sau a Banatului, ne așteptăm și la temperaturi caniculare, adică în jurul a 35 de grade Celsius, ceea ce înseamnă temperaturi cu aproape 10 grade mai ridicate decât normele climatologice”, a anunțat meteorologul Mihai Timu, de la Administrația Națională de Meteorologie, joi, la Antena 3.
Perioadă cu furtuni
Potrivit sursei citate, duminică se mai răcorește puțin, dar va fi tot mai cald decât de obicei. În noaptea de sâmbătă de duminică și în următorul interval sunt anunțate furtuni.
”Va predomina în general o vreme frumoasă, mai puțin în intervalul nopții de sâmbătă spre duminică, dar și după ziua de duminică, când ne așteptăm și la perioade cu instabilitate atmosferică, adică averse cu caracter torențial, chiar izolat descărcări electrice, intensificări de scurtă durată în timpul ploilor, vor fi și condiții de grindină sau să se adune punctiform și cantități de apă mai însemnate.
Astfel de fenomene le așteptăm în acel interval, sâmbătă spre duminică și duminică, în special în regiunile intracarpatice”, a precizat Timu.
Secetă în sud și est
În sudul și estul României, continuă să fie secetă.
”Din păcate, veștile rămân destul de proaste pentru partea de sud și de est a României, pentru că aici vorbim în continuare de o secetă moderată, puternică și chiar extremă.
Și, din păcate, din datele de care spunem în acest moment, cel puțin în următoarele aproape două săptămâni, ploile vor lipsi din această parte a teritoriului”, a menționat sursa citată.
