Connect with us

EVENIMENT

Ucraineanul Alex Lyskevych lucrează și își crește copiii la Cluj: Învăț româna ca să pot fi antrenor de fitness

Publicat


Alex Lyskevych este din Odesa. Tată a doi copii, el a fost nevoit să îi vadă plecând de lângă el din cauza războiului. Acum familia este reunită la Cluj-Napoca, unde, împreună cu soția și copiii lui, Alex încearcă să ia viața de la capăt.

„Am venit din Odesa în luna ianuarie 2023. La vremea respectivă, exploziile se auzeau din ce în ce mai frecvent în oraș. Cu toate acestea, în comparație cu alte orașe ale Ucrainei, Odesa a cunoscut un aflux de imigranți din alte localități din centrul și estul țării”, spune Alex Lyskevych.

Acolo, acasă, în Odesa, are surori, cu familii, care acum locuiesc în suburbii, dar din păcate, spune el, situața este din ce în ce mai rea din cauza bombardamentelor.

Ucraineanul Alex Lyskevych lucrează și își crește copiii la Cluj: Învăț româna ca să pot fi antrenor de fitness

„Am venit la Cluj tocmai pentru că soția și cei doi copii locuiesc aici de peste un an. Ei au plecat mai devreme din Ucraina.

O vreme am locuit într-un apartament închiriat și am aplicat pentru Programul 50/20. Soția și copiii au primit ajutor și de la ONU – Organizația Națiunilor Unite”, povestește Alex.

Când a ajuns la Cluj și-a dat seama foarte repede că este mai ușor să își găsească un loc de muncă dacă are măcar cunoștințe de bază de limba română.

Când și-a depus CV-ul la câteva agenții locale, a dat peste un anunț din care a aflat că se predau lecții de limba română pentru începători la Fundația Open Fields.

„M-am înscris pentru că știam doar câteva cuvinte în română, să salut și cuvinte de mulțumire. De la prima lecție, mi-a plăcut faptul că doamna Tetyana, profesoara, a pus accentul pe practica vorbirii”, povestește Alex, care vrea să învețe cât mai repede limba română, tocmai ca să se integreze cât mai ușor.

Lucrează ca maseur terapeut, dar are și alte planuri pentru viitor

Înainte de izbucnirea războului a lucrat într-o agenție de securitate, dar și ca antrenor de fitness și maseur terapeut.

„Acuma, la Cluj, îmi continui munca de maseur terapeut la un club de fotbal. Pentru a lucra ca antrenor de fitness aici, trebuie să fii fluent în limba română. Dar asta este în perspectivă”, a mai spus Alex Lyskevych.

Echipa cu care lucrează îi place și spune că atmosfera este foarte prietenoasă.

„Am reușit destul de repede să mă împrietenesc cu colegii. Unul dintre ei chiar a început să învețe ucraineană puțin câte puțin”, a mai spus Alex.

Asociația Cluj 24 și Fundația HEKS/EPER Romania împreună cu partenerii săi, Fundația Open Fields și Asociația Notorius, vă prezintă poveștile de succes ale refugiaților ucraineni care au devenit membri activi și funcționali în comunitatea clujeană și care au luat „Viața de la capăt”. Proiectul beneficiază de sprijin financiar din partea UNHCR și contribuie la Planul Regional de Răspuns pentru refugiați al UNHCR.

 

Ліскевич Олександр – українець, який працює і виховує дітей у Клужі: „Вчу румунську мову, щоб працювати фітнес-тренером”.

Олександр Ліскевич з Одеси. Батько двох дітей вимушений був бачити, як сім’я втікає від війни у більш безпечне місце. Зараз вся сім’я знаходиться у Клужі, де Олександр разом зі своєю дружиною та двома дітьми намагається „почати життя з початку”.

Я приїхав з Одеси в січні 2023 року. На той момент в місті все частіше лунали вибухи. Проте, в порівнянні з іншими містами України, в Одесі спостерігається наплив переселенців з інших міст центру та сходу країни” – каже Олександр Ліскевич.

Вдома в Одесі у нього є сестри, які зараз живуть в передмісті, але на жаль ситуація погіршується через те, що росіяни все ще бомблять.

Ліскевич Олександр – українець, який працює і виховує дітей у Клужі: „Вчу румунську мову, щоб працювати фітнес-тренером”.

„Я приїхав саме до Клужу бо дружина разом з дітьми живуть тут вже більше року. Вони виїхали з України раніше”.

„Деякий час я жив на орендованій квартирі та подавався на програму 50/20 для українців. Дружина з дітьми отримали допомогу від ONU-Organizația Națiunilor Unite (ООН-Організації Об’єднаних Націй)”- розповідає Олександр.

Коли він приїхав до Клужу, одразу ж зрозумів, що роботу зможе легше знайти, якщо буде знати румунську мову хоча б на початковому рівні.

В той момент коли Олександр подавав своє резюме до кількох місцевих компаній, натрапив на оголошення від Фонду Open Fields, де пропонують уроки румунської мови для початківців.

„Записався на курси тому, що знав тільки декілька слів румунською, як вітатися та слова подяки. З першого заняття мені сподобалось те, що пані Тетяна (викладач на курсах) акцент зробила на комунікативній практиці”- розповідає Олександр, який хоче якнайшвидше вивчити румунську, щоб якомога легше інтегруватися.

Зараз він працює масажистом, але в нього інші плани на майбутнє.

До початку війни Олександр працював у охоронному агентстві, а також фітнес-тренером та масажистом.

Наразі у Клужі продовжує свою роботу масажиста в одному футбольному клубі. Щоб працювати в Румунії тренером з фітнесу треба вільно володіти румунською. Але це в перспективі” – додав Олександр Ліскевич.

Олександру подобається колектив, в якому він працює і каже, що атмосфера дуже дружелюбна.

„Мені вдалося дуже швидко потоваришувати з колегами. Один з них навіть почав вивчати трохи українську мову”- розповів Олександр.

Асоціація Cluj 24 та Фонд Heks/Eper Румунія разом з партнерами Фондом Open Fields і Асоціацією Notorius представляє Вашій увазі успішні розповіді українських біженців, які беруть активну участь у житті громади міста Клуж, є її повноцінними членами та розпочали „життя з самого початку”. Проект отримує фінансову підтримку від УВКБ ООН і робить внесок у Регіональний план реагування на біженців УВКБ ООН.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Publicat

CFR

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității. 

”Parșivitate demnă de Peluza Vișinie. Ca de obicei, <<hoții striga hoții!>>. Nu vrem să explicăm sau să aducem scuze niciuneia dintre situațiile care umplu știrile de azi.

Oferim doar și partea cealaltă, care completează adevărul. Mai jos vedeți imagini cu acțiunile și urmările lor, efectuate de victimizații membri ai Peluzei Vișinii, din ultimele 2 săptămâni, inclusiv de aseara”, arată Șepcile Roșii aici.

CFR

UDMR Cluj: Ură etnică

Pe de altă parte, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, susține că ”elemente şovine din tabăra U au snopit în bătaie un tânăr maghiar după ce au auzit că vorbea în limba maghiară”.

”Sunt indicii temeinice că avem de-a face cu o infracțiune motivată de ură etnică! Solicit autorităților să-i pedepsească pe făptaşi, aplicând dispozițiile Codului Penal!

Pe de altă parte, am senzația că autoritățile închid ochii de multe ori în fața acțiunilor violente ale unor ultrași U numai pentru faptul că ei sunt fanii Universității. Este inadmisibil aşa ceva la Cluj!”, a precizat Csoma.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„Invazie” de ploșnițe urât mirositoare, în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca. Locuitorii cer dezinsecție

Publicat

Un locuitor de pe Aleea Padin din Cluj-Napoca a semnalat, pe platforma MyCluj, prezența ploșnițelor rât mirositoare în spațiul blocului în care locuiește.

Potrivit sesizării, geamul apartamentului este orientat către Calea Florești, mai exact spre parcul de câini, iar de câteva luni, casa sa este infestată cu ploșnițe mari, rotunde, care emană un miros neplăcut.

„Locuiesc pe Aleea Padin, numărul 12. Geamul meu dă spre Calea Florești, mai exact spre parcul de câini. De câteva luni, casa este infestată de ploșnițe de exterior (cele mari, rotunde, care miros urât). Trebuie să dau cu insecticid foarte des pe la termopane ca să nu mai intre. Sigur sunt de afară, le-am văzut și pe exteriorul blocului. Cel mai probabil, vin de la vegetația din parcul de câini”, a transmis un locuitor.

Locatarul afectat solicită autorităților locale să ia măsuri de dezinsecție în zonele verzi din apropiere pentru a preveni răspândirea acestor insecte.

„Am fi recunoscători dacă s-ar lua măsuri de dezinfecție în zonele verzi. Este o situație foarte inconfortabilă. Mulțumim!”, a mai arătat acesta.

Ploșnițele de exterior sunt cunoscute pentru mirosul lor puternic și neplăcut, dar și pentru capacitatea de „a se strecura” în locuințe, mai ales în perioadele călduroase.

Primăria Cluj-Napoca nu a răspuns încă la această sesizare, aceasta figurând ca fiind „în lucru”.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Alin Tișe: Analfabetismul functional, teren fertil pentru manipulare

Publicat

Dumnezeu

România este singura țară din lume care tot face reforma învățământului de 35 de ani. În toți acești ani, situația învățământului s-a degradat permanent și a coborât constant, fapt reflectat în toate statisticile mondiale.

În același timp, conform percepției noastre România este o țară a paradoxului: avem oameni analfabeți, dar avem învățământ bun, nu-i așa?! Avem elevi analfabeți, dar avem profesori foarte buni, nu-i așa?!

Într-o lume inundată de informație, analfabetismul funcțional nu este doar o carență, ci o vulnerabilitate de exploatat. Nu lipsa scrierilor ne condamnă, ci incapacitatea de a le înțelege sensul profund. Cuvintele devin simple zgomote, atât timp cat ele nu sunt înțelese de cel care cu dificultate le citește.  În consecință, propozițiile și frazele devin forme fără fond.

„Când discernământul e afectat, adevărul și minciuna sunt greu de identificat”

Când discernământul e afectat, adevărul și minciuna sunt greu de identificat, iar gândirea critică  devine ceva de domeniul imposibilului. Un om care citește fără să înțeleagă este asemenea unui navigator fără busolă, care vede harta, dar se rătăcește oricum. Educația nu înseamnă doar acumulare de cunoștințe, ci dezvoltarea capacității de a gândi autonom, cu propria minte. Și singura armă împotriva dezinformării nu este accesul la cuvinte, ci puterea de a le înțelege corect.

Cine nu învață să citească dincolo de rânduri va ajunge să trăiască după scenariile altora. Va trăi într-o ignoranta profundă, umilitoare, crezând în același timp că deține adevărul absolut!

Citește mai departe

EVENIMENT

Cimitir de mașini pe strada Năsăud din Cluj-Napoca? Locuitorii cer ridicarea vehiculelor abandonate

Publicat

Locuitorii din cartierul Mărăști semnalează o problemă tot mai acută pe strada Năsăud, unde, pe o distanță de doar câteva zeci de metri au fost raportate, prin platforma MyCluj, șase mașini abandonate.

Vehiculele ar sta nemișcate de luni de zile pe marginea drumului, ocupând inutil locuri de parcare și afectând aspectul general al străzii. Locuitorii speră ca autoritățile locale să acționeze rapid pentru a elibera domeniul public de vehiculele abandonate.

Problema mașinilor abandonate nu este una nouă în Cluj-Napoca, iar primăria a derulat în trecut campanii de identificare și ridicare a acestora.

Până în prezent, sesizările figurează ca fiind „în lucru” pe paltforma MyCluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate