Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Ucraineanul Alex Lyskevych lucrează și își crește copiii la Cluj: Învăț româna ca să pot fi antrenor de fitness

Publicat


Alex Lyskevych este din Odesa. Tată a doi copii, el a fost nevoit să îi vadă plecând de lângă el din cauza războiului. Acum familia este reunită la Cluj-Napoca, unde, împreună cu soția și copiii lui, Alex încearcă să ia viața de la capăt.

„Am venit din Odesa în luna ianuarie 2023. La vremea respectivă, exploziile se auzeau din ce în ce mai frecvent în oraș. Cu toate acestea, în comparație cu alte orașe ale Ucrainei, Odesa a cunoscut un aflux de imigranți din alte localități din centrul și estul țării”, spune Alex Lyskevych.

Acolo, acasă, în Odesa, are surori, cu familii, care acum locuiesc în suburbii, dar din păcate, spune el, situața este din ce în ce mai rea din cauza bombardamentelor.

Ucraineanul Alex Lyskevych lucrează și își crește copiii la Cluj: Învăț româna ca să pot fi antrenor de fitness

„Am venit la Cluj tocmai pentru că soția și cei doi copii locuiesc aici de peste un an. Ei au plecat mai devreme din Ucraina.

O vreme am locuit într-un apartament închiriat și am aplicat pentru Programul 50/20. Soția și copiii au primit ajutor și de la ONU – Organizația Națiunilor Unite”, povestește Alex.

Când a ajuns la Cluj și-a dat seama foarte repede că este mai ușor să își găsească un loc de muncă dacă are măcar cunoștințe de bază de limba română.

Când și-a depus CV-ul la câteva agenții locale, a dat peste un anunț din care a aflat că se predau lecții de limba română pentru începători la Fundația Open Fields.

„M-am înscris pentru că știam doar câteva cuvinte în română, să salut și cuvinte de mulțumire. De la prima lecție, mi-a plăcut faptul că doamna Tetyana, profesoara, a pus accentul pe practica vorbirii”, povestește Alex, care vrea să învețe cât mai repede limba română, tocmai ca să se integreze cât mai ușor.

Lucrează ca maseur terapeut, dar are și alte planuri pentru viitor

Înainte de izbucnirea războului a lucrat într-o agenție de securitate, dar și ca antrenor de fitness și maseur terapeut.

„Acuma, la Cluj, îmi continui munca de maseur terapeut la un club de fotbal. Pentru a lucra ca antrenor de fitness aici, trebuie să fii fluent în limba română. Dar asta este în perspectivă”, a mai spus Alex Lyskevych.

Echipa cu care lucrează îi place și spune că atmosfera este foarte prietenoasă.

„Am reușit destul de repede să mă împrietenesc cu colegii. Unul dintre ei chiar a început să învețe ucraineană puțin câte puțin”, a mai spus Alex.

Asociația Cluj 24 și Fundația HEKS/EPER Romania împreună cu partenerii săi, Fundația Open Fields și Asociația Notorius, vă prezintă poveștile de succes ale refugiaților ucraineni care au devenit membri activi și funcționali în comunitatea clujeană și care au luat „Viața de la capăt”. Proiectul beneficiază de sprijin financiar din partea UNHCR și contribuie la Planul Regional de Răspuns pentru refugiați al UNHCR.

 

Ліскевич Олександр – українець, який працює і виховує дітей у Клужі: „Вчу румунську мову, щоб працювати фітнес-тренером”.

Олександр Ліскевич з Одеси. Батько двох дітей вимушений був бачити, як сім’я втікає від війни у більш безпечне місце. Зараз вся сім’я знаходиться у Клужі, де Олександр разом зі своєю дружиною та двома дітьми намагається „почати життя з початку”.

Я приїхав з Одеси в січні 2023 року. На той момент в місті все частіше лунали вибухи. Проте, в порівнянні з іншими містами України, в Одесі спостерігається наплив переселенців з інших міст центру та сходу країни” – каже Олександр Ліскевич.

Вдома в Одесі у нього є сестри, які зараз живуть в передмісті, але на жаль ситуація погіршується через те, що росіяни все ще бомблять.

Ліскевич Олександр – українець, який працює і виховує дітей у Клужі: „Вчу румунську мову, щоб працювати фітнес-тренером”.

„Я приїхав саме до Клужу бо дружина разом з дітьми живуть тут вже більше року. Вони виїхали з України раніше”.

„Деякий час я жив на орендованій квартирі та подавався на програму 50/20 для українців. Дружина з дітьми отримали допомогу від ONU-Organizația Națiunilor Unite (ООН-Організації Об’єднаних Націй)”- розповідає Олександр.

Коли він приїхав до Клужу, одразу ж зрозумів, що роботу зможе легше знайти, якщо буде знати румунську мову хоча б на початковому рівні.

В той момент коли Олександр подавав своє резюме до кількох місцевих компаній, натрапив на оголошення від Фонду Open Fields, де пропонують уроки румунської мови для початківців.

„Записався на курси тому, що знав тільки декілька слів румунською, як вітатися та слова подяки. З першого заняття мені сподобалось те, що пані Тетяна (викладач на курсах) акцент зробила на комунікативній практиці”- розповідає Олександр, який хоче якнайшвидше вивчити румунську, щоб якомога легше інтегруватися.

Зараз він працює масажистом, але в нього інші плани на майбутнє.

До початку війни Олександр працював у охоронному агентстві, а також фітнес-тренером та масажистом.

Наразі у Клужі продовжує свою роботу масажиста в одному футбольному клубі. Щоб працювати в Румунії тренером з фітнесу треба вільно володіти румунською. Але це в перспективі” – додав Олександр Ліскевич.

Олександру подобається колектив, в якому він працює і каже, що атмосфера дуже дружелюбна.

„Мені вдалося дуже швидко потоваришувати з колегами. Один з них навіть почав вивчати трохи українську мову”- розповів Олександр.

Асоціація Cluj 24 та Фонд Heks/Eper Румунія разом з партнерами Фондом Open Fields і Асоціацією Notorius представляє Вашій увазі успішні розповіді українських біженців, які беруть активну участь у житті громади міста Клуж, є її повноцінними членами та розпочали „життя з самого початку”. Проект отримує фінансову підтримку від УВКБ ООН і робить внесок у Регіональний план реагування на біженців УВКБ ООН.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Aștept expertiza finală pentru strada Uliului. Noi am luat măsuri să protejăm și locuințele

Publicat

De

Emil Boc, soluții strada Uliului Cluj-Napoca

Emil Boc spune că expertiza finală privind cauzele alunecării de teren care a dus la suprarea unei părți din strada Uliului din Cluj-Napoca nu este gata.

Primăria a căutat soluții pentru a pune la dispoziția clujenilor rute alternative pentru a ajunge acasă, dar și pentru a proteja locuințele acestora.

Emil Boc: Aștept expertiza finală pentru strada Uliului. Noi am luat măsuri să protejăm și locuințele

În 1 Mai, primarul Emil Boc a convocat o ședință a Comitetului local pentru Situații de Urgență pentru strada Uliului, unde a avut loc o alunecare de teren care a dus la surparea drumului, în zona imobilului de la numărul 90.

Experții, a spus Emil Boc la Napoca Live, caută exact motivația alunecării de teren.

Trebuie condolidat dealul

„Nu știu când va fi gata expertiza, dar vor fi soluții mult mai complicate, având în vedere că toate dealurile Clujului au probleme”, a declarat Emil Boc, care a precizat că se poate să fie nevoie de piloni forați, cam s-a făcut pe strada Lombului, unde s-a forat la drum la 16 metri adâncime.

Ce măsuri s-au luat

Până la 1 Mai, a spus Boc, a fost creionată sursa alternativă de deplasare, pentru ca oamenii să ajungă acasă și s-a dispus consolidarea dealului.

Tot ieri, primarul a dispus reprezentanților companiilor de utiliăți, respectiv apă, gaz, electricitate, să monitorizeze în permanență zona.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Cum au petrecut clujenii la grătare de 1 Mai

Publicat

De

Gratare 1 Mai Cluj

Vremea a fost perfectă pentru o ieșire la iarbă verde, grătare, sport și relaxare de 1 Mai la Cluj-Napoca. Așa că mulți clujeni au ales să petreacă această zi la Sfântul Ion, un loc tradițional pentru mici și grătare, dar și sport.

De asemenea, mulți clujeni care locuiesc în cartierul Gheorgheni, și-au petrecut ziua la Baza Spotrivă din cartier.

 

VIDEO. FOTO. Cum au petrecut clujenii la grătare de 1 Mai

Primăria a amenajat locuri pentru gratare la Sfântul Ion, locul tradițional pentru petrecerea zilei de 1 Mai și în acest an. Așa că clujenii s-au urcat în mașini și s-au dus în număr mare să se distreze la iarbă verde.

Nu au mâncat doar tradiționalii mici, ci au făcut și sport, iar unii pur și simplu au stat întinși pe pături la soare.

Baza Sportivă Gheorgheni câștigă „teren” pentru o „ieșire” la iarbă verde de 1 Mai

Mulți clujeni au preferat să petreacă de 1 Mai aproape de casă. Așa că s-au dus la Baza Sportivă Gheorgheni pentru a mânca mici, pentru a bea o bere cu familia și prietenii, dar și pentru un pic de sport după masă.

La Baza Sportivă Gheorgeni, Primăria a amenajat și în acest an spații dedicate pentru grătar.

Pline au fost și parcurile proaspăt reamenajate ale Clujului, cum ar fi Armătura, Feroviarilor sau cel din Zorilor.

Video: Primăria Cluj-Napoca

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Narcisele se SĂRBĂTORESC anul acesta la Negrileasa în 18-19 mai. Legenda florilor albe din Munții Apuseni

Publicat

lalele narcise gradina botanica (10)

Narcisele se sărbătoresc anul acesta la Negrileasa în 18-19 mai. Evenimentul este moment de sărbătoare atât pentru comunitatea locală, cât și pentru vizitatori. Totodată, este evidențiat respectul față de natură.

În fiecare an, autoritățile locale din com. Bucium pregătesc un program cu obiceiuri și preparate locale, recitaluri de muzică populară și dansuri tradiționale, scrie Alba24.ro.

Narcisele se SĂRBĂTORESC anul acesta la Negrileasa în 18-19 mai. Legenda florilor albe din Munții Apuseni

Poiana Narciselor, aflată pe teritoriul comunei Bucium, este declarată arie protejată. Se află în custodia Administrația Natura 2000 Trascău.

Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri. După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.

Serbarea Narciselor de la Negrileasa. Legenda florilor albe din Apuseni

Locuitorii din Munții Apuseni își amintesc de legenda florilor albe. Negrileasa, un munte aflat la granița dintre comunele Mogoș și Bucium, s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an în luna mai albesc toate poienile din vârful muntelui.

Pe vremuri, ca și acum, poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părțile se întâlnesc, își povestesc peripețiile și se pregătesc pentru un nou an. Tot așa se zvonește că a apărut și legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul urmaşilor și astfel a ajuns până în zilele noastre.

Se spune că, o pasăre măiastră zbura din depărtări, doar o dată în an, în acești munți, pentru a vesti sărbătorile de cântec și joc ale anului. Aceasta s-a oprit în Poiana Negrilesei, așa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum.

narcise

„În aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise”

Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină. Unul dintre ei, mai bătrân, a văzut pasărea și, prin sunet de tulnic, și-a chemat prietenii ca să o prindă, pentru a-și împodobi pălăriile cu penele ei. Pasărea măiastră, frântă de osteneală, a așteptat ca păstorii să se aproprie. Le-a rostit cu grai omenesc și înțelept:

„Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile. Dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene. Și an de an ele vor răsări mai frumoase și mai multe pentru voi, astfel încât copiii, nepoții și strănepoții voștri vor avea, cât vor fi acești munți, podoaba penelor mele”.

La aceste vorbe, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina. Dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât de atunci și până acum, în aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise.

Citește mai departe

EVENIMENT

Deschise în a doua zi de Paște: Cinema City, proiectul itinerant MINA Pop-Up, magazinele din Iulius Mall Cluj. PROGRAMUL complet

Publicat

iulius mall cluj

De Paște ne întâlnim cu bucurie și recunoștință pentru a celebra nu doar renașterea primăverii, ci și valorile care ne definesc și aduc comunitatea împreună. Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Mall Cluj are un orar special. 

Sărbătorile pascale sunt un prilej pentru a petrece mai mult timp alături de cei dragi, astfel că, în perioada următoare, Iulius Mall Cluj are un program special. Sâmbătă, 4 mai 2024, ai timp să achiziționezi ultimele produse de pe lista de cumpărături deoarece, atât magazinele din Iulius Mall, cât și Auchan sunt deschise până la ora 18.00. Duminică, în prima zi de Paște, magazinele și hypermarketul sunt închise.

program iulius

Deschise în a doua zi de Paște: Cinema City, proiectul itinerant MINA Pop-Up, magazinele din Iulius Mall Cluj. PROGRAMUL complet

MINA Pop-Up, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, va fi deschis sâmbătă, conform programului obișnuit – 12.00 – 21.00.  Iar în a doua zi de Paște sunteți așteptați să descoperiți primul spațiu imersiv din Cluj Napoca, în intervalul orar 14.00 – 20.00.

Cinema City vă așteaptă sâmbătă la film, în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar în a doua zi de Paște de la ora 10.30, pânp la 23.00. De luni, programul revine la normal: 10.00 – 22.00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax