EVENIMENT
U-BT pentru Andreea! Suporterii s-au alăturat campaniei umanitare pentru eleva din Cluj cu leucemie
Clubul de baschet U – BT este alături de Andreea Badiu, o elevă din Cluj care duce o luptă dură cu leucemia și a lansat în această lună o campanie umanitară prin care suporterii au fost îndemnați să ofere un sprijin pentru familia tinerei.
”Tratamentul Andreei este unul costisitor, iar fiecare sumă contează. Fanii noștri au venit imediat în ajutor, așa că 38 de persoane au ales să doneze și să ne anunțe acest lucru. Automat, suporterii au intrat într-o tombolă, premiul fiind un fotoliu puf pocket U din magazinul nostru. Fotoliul a fost câștigat de Lăcrămioara Ursache.
Citește și O ELEVĂ din Cluj-Napoca are nevoie de AJUTOR. A fost diagnosticată cu LEUCEMIE
De asemenea, Brandon Brown, jucătorul lunii decembrie în Basketball Champions League, a ales să își scoată ghetele la licitație. Banii strânși de pe urma licitației au fost trimiși în conturile familiei Badiu. Ei bine, ghetele lui Brandon au fost adjudecate de Valentin Lungu, care a oferit 1.500 de lei”, au precizat reprezentații clubului.
Donaţiile se pot face:
- în contul RO84BTRL01301201557820XX, deschis pe numele mamei, Badiu Maria
- prin transfer BTpay pe numărul de telefon al mamei: 0740790675.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Rețeaua Vodafone de televiziune și internet întâmpină probleme marți după-amiază, lăsând sute de utilizatori din întreaga țară fără acces la servicii.
Incidentul a fost semnalat masiv de sute de persoane pe platforma DownDetector, iar în prezent, cauza defecțiunii rămâne necunoscută.
Clienții Vodafone din întreaga țară s-au confruntat cu întreruperi în accesarea serviciilor de televiziune și internet, marți după-amiază, generând un val de sesizări. Utilizatorii au raportat probleme începând cu ora 15, iar platforma DownDetector a înregistrat un număr ridicat de notificări legate de această situație.
Până la acest moment, Vodafone nu a emis nicio declarație oficială cu privire la cauzele problemei sau la regiunile cele mai afectate. Cu toate acestea, utilizatorii au fost informați că reparațiile vor dura aproximativ o oră.
EVENIMENT
VIDEO. Wonderland, amendă de 50.000 de lei de la pompieri după spectacolul lui Leo de la Roșiori. Peste 5000 de oameni în sală
ISU Cluj a analizat imaginile surprinse în timpul concertului lui Leo de la Roșiori organizat sâmbătă în incinta unei săli de evenimente din comuna Feleacu și a verificat în ce măsură s-au încălcat prevederile legale privind depășirea numărului de persoane care puteau intra, aplicând și o sancțiune în acest caz.
”Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj a demarat imediat verificări, iar inspectorii de prevenire au desfășurat, în zilele de 20 și 21 ianuarie 2025, un control de specialitate în incinta obiectivului amintit.
Astfel, inspectorii de prevenire au aplicat o amendă de 50.000 de lei, cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru faptul că nu s-a solicitat anexă la autorizația de securitate la incendiu, care să permită accesul unui număr mai mare de participanți.
Pe de altă parte, menționăm faptul că sala din complexul amintit deține autorizație de securitate la incendiu, emisă în anul 2023”, a transmis ISU Cluj, la cererea Cluj24.
L-au așteptat pe Leo peste 4 ore
Este vorba despre concertul lui Leo de la Roșiori care a avut loc undeva după ora 1,30 în noaptea de sâmbătă spre duminică într-o sală a complexului Wonderland, unde au intrat peste 5000 de persoane, deși capacitatea sălii era de circa 1000.
”Au venit tinerii buluc la concert, de la ora 21. Au stat în sală înghesuiți ca sardelele până a ajuns artistul care a urcat pe scenă abia pe la 1,30. Doamne ferește dacă se întâmpla ceva, mureau pe capete în îmbulzeala aia”, a spus un spectator.
EVENIMENT
VIDEO. Hoață de mașini, oprită în trafic în Piața Avram Iancu. A amenințat un livrator. A fost încătușată de polițiști
O femeie a furat, marți, o mașină pe Calea Turzii și a fost oprită de polițiști în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, fiind încătușată, dar și investigată medical de un echipaj de ambulanță.
Din primele informații, femeia se afla pe Calea Turzii, iar mașina sa s-a stricat. Aceasta a observat o mașină de livrare mâncare a restaurantului Cimbru și pe livrator care coborâse să lase un pachet.
Femeia s-a urcat pur și simplu la volanul mașinii de livrare, iar când șoferul a întrebat-o ce caută, i-a răspuns că are nevoie de mașina lui și l-a amenințat cu un obiect, după care a demarat.
Livratorul a alertat Poliția, iar mai multe echipaje au fost mobilizate pentru depistarea mașinii și femeii. Aceasta a fost reperată pe B-dul Titulescu și oprită în Piața Avram Iancu și încătușată de polițiști, la fața locului fiind solicitată și o ambulanță de la SAJ, care i-au făcut investigații medicale hoaței pentru a vedea dacă nu se afla cumva sub influența drogurilor.
Femeia este audiată la Cercetări Penale.
La acțiunea de căutare au participat 7 mașini de poliție.
ADMINISTRAȚIE
Masterplanul Sopor pentru primul cartier construit de la zero în ultimii 35 de ani, blocat de un aviz de la Aeronautică
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru cartierul Sopor din Cluj-Napoca, cel mai mare proiect urbanistic inițiat de o autoritate locală în România, mai are nevoie de un singur aviz înainte de a fi supus aprobării Consiliului Local.
Viceprimarul Dan Tarcea a explicat că masterplanului Sopor se află în ultima etapă de obținere a avizelor, fiind așteptată obținerea avizului de la Autoritatea Aeronautică Civilă Romană. Ulterior, proiectul va putea fi supus dezbaterii finale și aprobării Consiliului Local Cluj-Napoca.
„La PUZ-ul din Sopor mai avem nevoie de un singur aviz, cel de la Aeronautică, din păcate durează. Primul aviz de la Aeronautică a durat un an, am redepus avizul pentru că a expirat până am reușit să obținem avize de la celelalte instituții ale statului. Avem depusă documentația de mai bine de opt luni la aeronautică și doar pe acesta îl mai așteptăm pentru a putea trece la următoarea etapă, cea de dezbatere finală și de aprobare în consiliul local al PUZ-ului din Sopor”, a declarat viceprimarul la Ziua Live.
Cel mai mare PUZ realizat de o administrație locală
Masterplanul Sopor acoperă o suprafață de 250 de hectare, fiind cel mai mare PUZ din România realizat de o administrație locală. Viitorul cartier Sopor reunește peste 850 de parcele și peste 800 de proprietari, ceea ce a generat numeroase provocări în găsirea unui consens.
„Discutăm acolo de un proiect pe o suprafață de 250 de hectare de teren, este cel mai mare PUZ din România pe care îl face o autoritate locală. Se face pe proprietăți private, primăria nu are terenuri acolo, dar trebuie să ne gândim la o dezvoltare sustenabilă de viitor. Sunt peste 850 de parcele și peste 800 de proprietari ai acestor parcele. A fost o mare provocare, pentru că a necesitat mult timp până am reușit să armonizăm toate vocile de acolo. Am avut situații în care pe un teren, proiectanții au propus clădiri înalte și proprietarii au dorit clădiri joase, am avut o adevărată dezbatere pentru că acel teren era în apropierea unei guri de metrou”, a mai arătat Dan Tarcea.
Școli, grădinițe și creșe în cartier
Planul urbanistic prevede șapte parcele destinate educației, dintre care una pentru o școală privată, iar celelalte șase pentru școli, grădinițe și creșe publice.
„Acolo avem prevăzute șapte parcele pentru școli, grădinițe și creșe, una dintre parcele este prevăzută pentru o școală privată, șase vor fi pentru școli publice”, a conchis viceprimarul.
După obținerea avizului de la Aeronautică, proiectul va intra în dezbatere publică și apoi în Consiliul Local pentru aprobare.