EVENIMENT
U-BT Cluj, ÎNVINSĂ acasă de CS Vâlcea la scor de NBA, 97-100
U-BT Cluj-Napoca a suferit, sâmbătă seara, o înfrângere acasă cu scor de NBA, 97-100, în fața lui CS Vâlcea, într-un meci din runda cu numărul 14 a Ligii Naționale de baschet masculin.
A fost al 4-lea eșec în primele 13 runde. Disputa cu SCM Vâlcea a fost una extraordinară, presărată cu momente demne de un All-Star Game din NBA, scrie GSP.
Gruparea din Vâlcea a investit serios în ultima perioadă de transferuri. Pare că și inspirat. A condus la capătul primului sfert, scor 28-24. De vină a fost și procentajul groaznic al campionilor, o singură aruncare de 3 puncte reușită din 8 tentative.
U-BT Cluj, ÎNVINSĂ acasă de CS Vâlcea la scor de NBA, 97-100
Meciul a continuat cu faze superbe, două alley-oop-uri avându-l protagonist pe Adam Mokoka. Oaspeții au replicat prin „lunetistul” Cornelius Hudson, capabil să nimerească inelul și din afara orașului. La pauză, tot Vâlcea era în avantaj, scor 49-46.
Sfertul 3 părea să aducă lucrurile pe cursul firesc. U-BT a fost mai precisă de la distanță, 5/10, și a căpătat un avans de 6 puncte. L-a păstrat până aproape de final. Secvențele decisive au fost senzaționale.
La 97-97, cu 10 secunde rămase pe cronometru, Vâlcea a recuperat ofensiv. Tyler Sabin a forțat dintr-o poziție incomodă și a atins borna 100 pentru formația lui. Schema desenată de Silvășan n-a dat roade, mingea a lovit de două ori inelul și a sărit în brațele oaspeților.
Aceștia obțin cea mai importantă victorie din istoria recentă și ajung la 10 victorii și 4 înfrângeri, pe podiumul campionatului. U-BT e imediat dedesubt, cu 9 victorii și 4 eșecuri. Primele două sunt CSM Oradea, parcurs imaculat, 13-0, și CSO Voluntari, 12-2.
MVP-ul partidei a fost americanul Cornelius Hudson. Acesta a reușit 34 de puncte, un nou record al sezonului în România.
Ce spune Mihai Silvășan
„Destul de dureroasă înfrângerea. Nu ne doream să încheiem anul așa. A fost cel mai bun an de când sunt eu la această echipă, unul de succes, și voiam să îl terminăm cu dreptul. Acesta e sportul, nu încerc să caut scuze.
Am discutat și cu băieții la vestiare. Singurul lucru pe care îl putem face este să rămânem uniți și să încercăm să ne ridicăm unii pe ceilalți, să rămânem concentrați și să nu cedăm. Urmează două meciuri complicate în Eurocup. Asta e cheia!
Cred că avem caractere puternice și vom trece și peste acest hop. În campionatul intern putem folosi doar 6 jucători străini. Altfel ar fi arătat lucrurile. Nu ne plângem, nu găsim scuze. Fac parte din viața echipei și aceste momente grele. Cerem suporterilor să rămână alături de noi și să vină să ne susțină. Urmează un meci greu cu echipa din Hamburg pe 3 ianuarie. Acolo ne stă capul acum.
Ne vom odihni două zile, apoi vom reveni la antrenamente. Sper să rămânem sănătoși și să avem putere de muncă anul viitor. E singurul lucru pe care mi-l doresc”, a spus după meci Mihai Silvășan, antrenorul clujenilor.
Pentru U-BT urmează două meciuri în Eurocup. Pe 3 ianuarie primesc vizita lui Hamburg, iar pe 8 ianuarie, tot acasă, o vor înfrunta pe Hapoel Ierusalim.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Încă un deces din cauza gripei la Cluj. Numărul cazurilor se menține la peste 700. Au explodat și cazurile de viroză
Încă un caz de deces din cauza gripei a fost raportat în județul Cluj, potrivit ultimei raportări făcute de Direcția de Sănătate Publică Cluj.
Numărul de cazuri de gripă și preumonie se menține ridicat, iar cel al virozelor a crescut față de ultima raportare.
Peste 700 de cazuri de gripă într-o săptămână la Cluj
Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Cluj, dr. Mihai Moisescu, conform ultimei raportări, în județ s-au înregistrat 729 de cazuri de gripă, dar și un deces din cauza complicațiilor acestei boli.
De asemenea, au fost raportate 805 cazuri de pneumonie, cu doar doua mai puține ca în săptămâna anterioară de raportare. Dar cazurile de viroza sunt cele care au crescut.
“S-au înregistrat 4.143 de cazuri de viroză, față de 3.181 la raportarea trecută. Ne aștepăm ca numărul de cazuri de gripă, preumonii și viroze să crească încă minimum 2-3 săptămâni, până se ajunge la platou. În cazul virozelor, numărul a crescut cu 20% față de săptămâna precedentă de raportare”, a declarat pentru Cluj24 dr. Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.
Nu trimiteți copiii la școală dacă sunt bolnavi
Dr. Mihai Moisescu recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală. De asemenea, acesta spune că la primele simptome și semne de boală, pacienții trebuie să se izoleze la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie.
“Dacă avem persoane vârstnice acasă, trebuie să purtăm masca și să le protejăm. De asemenea, nu trimitem copiii la școală dacă sunt bolnavi”, a mai spus dr. Mihai Moisescu.
EVENIMENT
S-a stins din viață geologul clujean, profesorul universitar Ioan Coriolan Balintoni, membru corespondent al Academiei Române
Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, anunță cu profundă tristețe stingerea din viață, miercuri, 22 ianuarie 2025, a ilustrului geolog și profesor universitar Ioan Coriolan Balintoni, membru corespondent al Academiei Române. Prin activitatea sa excepțională, a contribuit semnificativ la dezvoltarea științelor geologice și la promovarea excelenței în educație și cercetare.
Născut la 15 septembrie 1939, în localitatea Gladna Română, județul Timiș, Ioan Coriolan Balintoni a urmat cursurile Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specializându-se în geologie. Parcursul său profesional a fost marcat de o carieră de excepție în domeniul cercetării geologice, cu accent pe studiul petrografiei magmatice și metamorfice, al tectonicii și geologiei structurale, al geocronologiei, tectonicii globale și evoluției continentelor. Rezultatele cercetărilor sale, concretizate în peste 130 de lucrări științifice, au adus contribuții fundamentale la înțelegerea geologiei structurilor pre-Alpine din România.
Profesor la Facultatea de Biologie și Geologie
Profesorul emerit Ioan Coriolan Balintoni a fost o figură remarcabilă în mediul academic clujean, desfășurând o activitate didactică impresionantă la Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.
Ca mentor al mai multor generații de studenți, a îmbogățit universitatea prin pasiunea sa pentru geologie și prin abordările inovatoare pe care le-a promovat în procesul de predare. Stilul său de a inspira și de a ghida tinerii cercetători a creat o moștenire durabilă în întreaga comunitate academică.
Reputația sa internațională a fost consolidată prin colaborările fructuoase cu prestigioase instituții de cercetare din Europa și din lume. Recompensat cu numeroase premii și distincții, Ioan Coriolan Balintoni a primit recunoaștere pentru contribuțiile sale extraordinare în domeniul geologiei, obținând în 2011 Premiul „Ludovic Mrazec” al Academiei Române.
”Plecarea sa reprezintă o pierdere imensă pentru știință și educație. În aceste momente de profundă durere, aducem un omagiu memoriei sale și ne exprimăm recunoștința pentru exemplul său de profesionalism, integritate și dedicație.
Odihnească-se în binemeritată pace, lângă cei care au marcat în mod durabil istoria științei românești”, anunță Academia.
EVENIMENT
Peste 5.700 de clujeni au apelat numărul unic destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor – 119. Problemele semnalate
Telefonul destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor a fost apelat la Cluj de peste 5.700 de ori.
Victime, prieteni ai victimelor, profesori sau vecini au semnalat cazuri de abuz îndreptat împotriva copiilor, la Cluj. Au fost semnalate și cazuri grave care au dus până la scoaterea copiilor din familie.
Peste 5.700 de apeluri la 119
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, împreună cu conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC.) Cluj, au prezentat datele referitoare la activitatea serviciului de call center destinat sesizării cazurilor de abuz asupra copiilor. Datele arată că numărul 119, disponibil din ianuarie 2022, a fost apelat de 5.787 de clujeni până pe 31 decembrie 2024. Acest număr unic a devenit un instrument esențial în raportarea cazurilor de abuz, neglijare și violență asupra minorilor.
Conform analizei, în intervalul 1 ianuarie – 30 decembrie 2024, la nivelul DGASPC Cluj au fost recepționate 868 de apeluri. De asemenea, în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, la nivelul instituției au fost recepționate 2.465 de apeluri, în timp ce în anul 2022 au fost recepționate 2.454 de apeluri.
Abuzuri fizice, psihologice și emoționale, raportate de clujeni
Cele mai multe probleme sesizate în cursul anului trecut au vizat abuzul fizic, psihologic și emoțional. Este vorba de 96 de cazuri. De asemenea, au fost sesizate la numărul 119 și 50 de cazuri de neglijare a copilului. În plus, au mai fost sesizate cazuri de bullying, copii care refuză să meargă la școală, cazuri de exploatare prin muncă, fapte care au pus în pericol viața minorilor, exploatare sexuală, violență în școală, violență prin internet, trafic de minori sau abandon.
Alin Tișe: E datoria noastră să asigurăm protecție copiilor
Numărului 119 este disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România și pot fi raportate, în regim non-stop, toate cazurile de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copiilor, respectiv toate situațiile care nu necesită intervenția imediată a autorităților specializate din cadrul Serviciului de Urgență 112.
„Ne dorim ca numărul unic 119 să fie cunoscut de cât mai mulți clujeni, deoarece copiii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare au nevoie de sprijin rapid și eficient! Chiar dacă numărul de cazuri semnalate anul trecut a fost în scădere comparativ cu cei doi ani precedenți, e de datoria noastră să rămânem în alertă și să reamintim în permanență faptul că numărul unic gratuit 119 este disponibil 24 de ore din 24, pentru asigurarea protecției copilului”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
La nivelul județului Cluj, dispeceratul acestui serviciu telefonic funcționează în cadrul DGASPC și este deservit de personal calificat și instruit, care urmează proceduri de lucru standardizate la nivel național.
EVENIMENT
FOTO. Raluca, un hairstylist din Cluj, oferă tunsori gratuite, dar și educație, copiilor din medii defavorizate
Raluca Luca, un hairstylist cu experiență, și mamă în același timp, vrea să ajute copiii clujeni din medii vulnerabile, așa cum știe mai bine.
„Frumusețea, grija și igiena nu ar trebui să țină de bani”, spune Raluca, așa că a decis să tundă gratuit copii din orfelinate, familii nevoiașe și case de tip familial, dar în acelși timp să facă educație privind igiena personală și, în special, a părului.
Tunsori gratuite și educație pentru copiii din medii defavorizate
Raluca Luca are 36 de ani și spune că face acest lucru pentru a aduce un plus de încredere, demnitate și șanse egale copiilor din medii vulnerabile. Așa că oferă lunar tunsori și educație în îngrijirea părului în mod gratuit copiilor. Această inițiativă transformă o parte din programările disponibile în cadrul salonului fondat de Raluca, LR Clinic Hair, într-un gest concret de solidaritate. O tunsoare profesionistă poate să redea stima de sine, spune ea, iar accesul la informații corecte privind igiena personală sunt, de asemenea, necesare oricui.
Demnitatea începe cu îngrijire corectă și acces la educație
Statisticile arată că, în România, aproximativ 40.000 de copii trăiesc în sistemul de protecție specială, conform Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, iar alți zeci de mii provin din familii aflate sub pragul sărăciei. În astfel de medii, lipsa resurselor financiare afectează nu doar accesul la produse de bază pentru igienă personală, dar și educația cu privire la modul lor corect de folosire, spune hairstylistul, care are o experiență de peste 7 ani.
„Cred că e nedrept ca mediul din care ne tragem să ne dicteze șansele, modul în care ne vedem și percepem, modul în care ne îngrijim. E incredibil cum tot mai mulți copii învață în mod eronat cum să aibă grijă de propriul păr, cum să-și aleagă produsele corecte, chiar și cum să se spele sau usuce pe cap”, spune Raluca, convinsă că igiena personală nu înseamnă doar curățenie fizică, ci contribuie semnificativ la modul în care un copil se vede pe sine și interacționează cu lumea”, a declarat Raluca.
Așa că a decis să le ofere acum copiilor mai mult decât simple tunsori, astfel că fiecare vizită gratuită include sfaturi personalizate despre îngrijirea părului, alegerea produselor potrivite și accesibile, dar și tehnicile corecte de folosire.
O puteți sprijini pe Raluca să ofere ajutor
Raluca Luca este convinsă că fiecare gest, oricât de mic, poate avea un ecou nebănuit și poate contribui la schimbarea unor vieți așa că vrea să inspire și alți antreprenori să contribuie la binele comunității.
„Vreau să schimb ideile preconcepute, să răstorn mituri și să dau acces egal la informații corecte, de calitate, celor care își doresc asta. Dacă fiecare dintre noi, cei care putem – antreprenori sau prestatori de servicii profesionale de orice fel – am oferi doar un pic din ceea ce știm, în mod gratuit, întreaga comunitate ar avea de câștigat. Noi toți, și mai ales generațiile ce vin, pe termen lung. Cred că de aici începe educația – om cu om, copil cu copil”, a mai spus ea.
Pentru a-și extinde inițiativa, Raluca a lansat un apel pe paginile salonului, cerând sprijinul comunității în identificarea de asociații, case de copii sau persoane care s-ar putea bucura de sprijinul ei.