Connect with us
Advertisement

ADMINISTRAȚIE

Tur ghidat prin cel mai mare parc al Clujului. Cum arată amplasamentul viitorului Parc Est

Publicat


Clujenii pot participa la un tur ghidat pe amplasamentul viitorului Parc Est, cel mai întins parc de pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Miercuri, de la ora 19.30, clujenii pot lua parte la un tur ghidat prin viitorul Parc Est, sub îndrumarea arhitectului Mircea Munteanu, coordonatorul proiectului.

Tur ghidat prin cel mai mare parc al Clujului. Cum arată amplasamentul viitorului Parc Est

„Participă miercuri, 10 iulie, ora 19.30, întâlnire la pontonul lacului 1 din Gheorgheni (Parcul Iulius), la un tur ghidat prin Parcul Est pentru a vedea cum arată după ce bună parte din depozitele parcului au fost mutate, dar și ce mai facem pentru ca zona să fie curățată și vizitată de clujeni.

Observă și unul dintre cele mai valoroase habitate verzi din interiorul orașului, odată cu apariția cartierului Sopor. (…) Află de ce dorim să creăm cel mai mare spațiu public verde din oraș sub forma unei arii naturale urbane protejate în Parcul Est, dar și cum ne implicăm pentru a contura Inelul Verde Metropolitan”, transmit activiștii de la SOS Parcul Est, organizatorii turului ghidat.

Printre invitați se numără:

  • Mircea Munteanu, coordonatorul proiectului de Parc Est
  • Laura Macovei, coordonator județean Let’s Do It, Romania!
  • Adi Dohotaru, președinte Societatea Organizată Sustenabil / SOS Parcul Est – moderator

Parc întins pe 45,5 ha de teren

Zona care poarta deja denumirea de Parcul Est are o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în municipiul Cluj-Napoca. Viitorul Parc Est ar urma să devină, în urma proiectului de amenajare, un nod important în rețeaua verde a orașului, dar și cel mai întins parc din municipiu.

Parcul va avea funcțiuni de loisir, specifice unui parc urban cu toate dotările – grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat și irigație.

Totodată, vor exista amenajări pentru practicarea sportului în aer liber, precum terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor, prin construirea unei clădiri dedicate.

De asemenea, va fi construit și un amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale.

Peste 100 de imobile și terenuri, expropriate

Primăria Cluj-Napoca a demarat, în mai 2024, exproprierea terenurilor pentru Parcul Est, cel mai întins parc din Cluj-Napoca. Valoarea despăgubirilor se ridică la 82,7 milioane de lei.

Peste 100 de imobile și terenuri aflate în proprietate publică și privată vor fi expropriate de Primăria Cluj-Napoca pentru realizarea lucrărilor de amenajare a Parcului Est, cel mai întins parc din municipiu.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Uncategorized

VIDEO. Șofer de Bolt din Cluj-Napoca, lovit în cap cu o sticlă de câțiva tineri beți, care au fugit. Unul a fost prins

Publicat

bolt

Un incident grav a avut loc vineri seara în zona Pieței Engels din Cluj-Napoca unde un șofer de Bolt a fost lovit cu o sticlă de bere în cap de niște tineri beți care au fugit, apoi, de la locul faptei.

Din primele informații, cei 4 tineri erau clienți Bolt, iar la un moment dat unul dintre ei l-a lovit în cap pe șofer cu sticla, după care toți au fugit, părăsind mașina.

Șoferul a primit îngrijiri medicale din partea unui echipaj SMURD și a ajuns în stare gravă la spital. Poliția a început o acțiune de identificare a agresorilor.

Unul dintre ei a și fost prins în cursul nopții.

Vom reveni cu detalii.

Sursa foto: Info Trafic jud. Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul Județean Cluj despre explozia de pe str. Babeș: S-a declanșat o supapă de siguranță a instalației de răcire a unui RMN

Publicat

RMN

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca a precizat, în legătură cu explozia produsă la un aparat RMN aflat în punctul de lucru din strada Victor Babeș nr. 1, că incidentul s-a produs în afara programului de lucru și că, în niciun moment nu a fost pusă în pericol siguranța vreunei persoane neexistând risc de producere a unui incendiu.

”Din verificările preliminare efectuate la fața locului de către specialiștii în aparatură medicală rezultă faptul că s-a declanșat o supapă de siguranță a instalației de răcirea aparatului RMN care conține heliu, datorită creșterii presiunii.

Declanșarea supapei respective este un aspect normal de funcționalitate a aparatului și se face uneori în mod mecanic de către operatorul aparatului, atunci când observă creșterea presiunii, fără ca pacientul să fie în pericol.

Nu se cunsc cauzele

Nu se cunosc deocamdată cauzele care au condus la creșterea presiunii, iar acest lucru va fi determinat de către comisia tehnică din cadrul spitalului, împreună cu reprezentanții firmei care asigură mentenanța aparatului.

Nu a avut loc nicio explozie la respectivul aparat sau în locul în care este amplasat, a avut loc o evacuare de fum alb pe coșul de evacuare al aparatului, rezultat la contactul heliului cu aerul.

Înainte de repunerea în funcțiune a aparatului RMN, se va efectua o verificare amănunțită a acestuia de către o comisie formată din reprezentanți ai firmei care asigură mentenanța aparatului și ingineri specializați în aparatură medicală din SCJU Cluj și se vor remedia posibelele defecțiuni”, arată conducerea spitalului clujean.

Citește mai departe

POLITICA

George Simion e în căutare de CONSTRUCTORI! Apel de ultimă oră pentru constructorii și dezvoltatorii imobiliari români

Publicat

george simion

La aproape două luni de când a fost lansat Planul Simion, președintele AUR a dat startul înscrierilor în program pentru constructorii și dezvoltatorii imobiliari. George Simion face apel către cei care vor să lucreze alături de el să intre pe site-ul Planului Simion și să se înscrie.

„Ai o firmă de construcții? Crezi în repornirea economiei prin #planulsimion? Poți construi pentru România de mâine? Înscrie-te aici ”, a postat liderul AUR pe pagina sa de Facebook.

George Simion e în căutare de CONSTRUCTORI! Apel de ultimă oră pentru constructorii și dezvoltatorii imobiliari români

„Din păcate, adversarii noștri politici și o bună parte din instituțiile de presă au prezentat trunchiat acest plan, încercând din răsputeri să ducă în derizoriu ideea că acesta este realizabil. Cu toate acestea, ținând cont de realitatea cruntă, care ne arată că milioane de români trăiesc la limita subzistenței în România anului 2024, iar piața imobiliară a explodat în ultimii ani, ducând la creșterea prețurilor într-un mod complet nejustificat, fac un apel la voi, dezvoltatorii imobiliari și constructorii de bună credință din țară, să veniți alături de mine și de AUR pentru a le demonstra tuturor că acest plan nu doar că este posibil, ci este și necesar pentru România”, a transmis George Simion, într-un apel public.

„Statul trebuie să sprijine sectorul antreprenorial cu politici publice care să vizeze o reglementare inteligentă, o consultare sistematică cu organizațiile reprezentative, creșterea accesului la finanțare, simplificarea procedurilor și debirocratizarea pentru micii întreprinzători”, a subliniat președintele AUR.

Acesta vine și cu o promisiune către dezvoltatorii imobiliari: AUR va ține cont de sfaturile lor, nu doar atunci când le va cere sprijinul.

Planul Simion conține 200 de măsuri

„Planul Simion pentru construcția a unui milion de apartamente în România poate să fie realizat doar dacă statul român va învăța, pentru prima oară după 34 de ani de haos administrativ, să lucreze cu voi, nu împotriva voastră. Să vă asculte propunerile, nu doar să vă dicteze ce trebuie să faceți și câte taxe aveți de plătit. Eu am de gând, dacă voi fi ales Președinte, să schimb din temelii modul deficitar în care a fost condusă România până în aceste momente, să vă întind o mână, nu doar să întind mâna pentru a vă cere sprijinul.

Mulți vor spune că este imposibil, mulți vor continua să atace acest Plan în lipsa unor argumente solide, pe care știm, atât eu, cât și voi, că nu le pot aduce la masă. Vor spune că Președintele țării nu are prerogative pentru a-l realiza, că prețurile sunt mult prea joase pentru piața liberă, că voi, constructorii și dezvoltatorii, nu veți vrea nici în ruptul capului să vă rupeți din profitul generos pe care l-ați făcut în ultimii ani”, a mai spus președintele AUR, candidat la alegerile prezidențiale.

Liderul AUR a prezentat în urmă cu aproape două luni Planul Simion, care conține 200 de măsuri, printre care și construcția a un milion de apartamente în următorii 10 ani, locuințe care să fie vândute românilor cu prețuri accesibile, pornind de la 35 de mii de euro.

Citește mai departe

POLITICA

George Simion: România trebuie să aibă un comisar european care să APERE neclintit interesele naționale

Publicat

george simion

România trebuie să se ridice la înălțimea demnității sale și să își apere drepturile cu fermitate. Avem nevoie de un comisar european care să fie mai mult decât un simplu funcționar de la Bruxelles, un român care să lupte pentru țara noastră cu devotament și curaj. Victor Negrescu nu se încadrează în această tipologie!

Până acum, numirea comisarilor europeni din partea României a fost deseori rezultatul unor calcule politice interne, dictată de interesele PSD și PNL. Acest mod de a privi funcția de comisar european trebuie să ia sfârșit. Postul de comisar nu este un trofeu politic, ci este vocea României în rândul marilor națiuni europene.

George Simion: România trebuie să aibă un comisar european care să APERE neclintit interesele naționale

Consider că Victor Negrescu, propunerea PSD, nu este o soluție pentru acest post și, atât eu, cât și colegii AUR, o respingem ferm!

Anul trecut, Negrescu ne cataloga în plenul legislativului european de la Strasbourg ca fiind un partid extremist, care a decis să politizeze educaţia, spunea el, referindu-se că incităm la ură când atacăm cadrele didactice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.

victor negrescu

Despre unele cadre didactice de la SNSPA, care hărțuiau sexual studentele, timpul a demonstrat deja, iar despre felul în care SNSPA face partizanat politic, fie contra AUR, fie contra lui Mircea Geoană, puteți constata de pe site-ul oficial, snspa.ro, sau din declarațiile rectorului Pricopie.

Trebuie să numim un comisar care să lupte pentru România

De-a lungul istoriei recente, am văzut cum țara noastră a fost tratată de multe ori ca un actor secundar în cadrul Uniunii Europene. Subvențiile agricole, esențiale pentru economia României, au fost printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Asta în timp ce fermierii din alte state membre beneficiau de susținere mult mai generoasă. Acest tratament inechitabil trebuie să înceteze.

România are același drepturi ca orice altă națiune din Uniunea Europeană, iar vocea noastră trebuie să fie auzită și respectată.

Este esențial ca, de această dată, să numim un comisar european care să nu mai fie un simplu executant al intereselor de la Bruxelles, ci un apărător neobosit al intereselor României. Până acum,

comisarii noștri au fost numiți mai degrabă pe criterii politice decât pe baza unei autentice dedicări față de țară. Această abordare trebuie să se schimbe radical.

„România continuă să fie una dintre țările care primesc cele mai mici subvenții pentru agricultură”

Primii noștri comisari europeni, deși au ocupat poziții importante, nu au reușit să aducă beneficii reale României. Leonard Orban, de exemplu, a gestionat portofoliul pentru Multilingvism și, deși a coordonat un buget de 1,2 miliarde de euro, impactul său pentru România a fost nesemnificativ.

Dacian Cioloș a avut în administrare portofoliul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unul dintre cele mai importante din Uniunea Europeană. Cu un buget uriaș de 50 de miliarde de euro, el ar fi trebuit să se asigure că România primește fondurile necesare pentru a-și susține fermierii și a-și dezvolta sectorul agricol. Cu toate acestea, România continuă să fie una dintre țările care primesc cele mai mici subvenții pentru agricultură, iar fermierii noștri încă se confruntă cu dificultăți majore.

Corina Crețu, în timpul mandatului său, a coordonat Politica Regională. Deși avea responsabilitatea distribuirii fondurilor structurale care ar fi putut contribui la dezvoltarea infrastructurii și a regiunilor defavorizate din România, rezultatele pentru țara noastră au fost modeste. Fondurile europene au fost adesea insuficient accesate, iar proiectele de dezvoltare nu au avut impactul așteptat.

„România are propria sa voce”

Adina-Ioana Vălean, actualul comisar pentru Transporturi, deși a avut un portofoliu extrem de important pentru România, nu a reușit să aducă proiecte majore de infrastructură în țara noastră. România continuă să fie una dintre țările cu cea mai slab dezvoltată infrastructură de transport din Uniunea Europeană, iar contribuția comisarului Vălean la schimbarea acestei realități a fost, din păcate, limitată.

Trebuie să numim un comisar care să lupte pentru România, care să se asigure că țara noastră nu mai este marginalizată și care să pună pe primul loc drepturile noastre egale în cadrul Uniunii Europene.

România trebuie să se asigure că următorul nostru comisar european va fi un adevărat patriot, un profesionist care să pună mai presus de orice interesele României.

Comisarul european din partea României trebuie să fie nu doar un reprezentant, ci un apărător al suveranității noastre naționale. Un om care să înțeleagă că România are propria sa voce, propriile sale interese, și care să lupte neobosit pentru ca acestea să fie respectate!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax