ACTUALITATE
TRIST. România a trecut de 26.000 de morți din cauza COVID-2



Potrivit raportăriloe primite, până astăzi, 26.072 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
Astfel, în intervalul 16.04.2021 (10:00) – 17.04.2021 (10:00) au fost raportate 135 de decese (66 bărbați și 69 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 11 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 32 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 49 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 39 decese la categoria de peste 80 de ani.
129 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.305. Dintre acestea, 1.505 sunt internate la ATI.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Clujeancă de 19 ani, locul 1 la Campionatul mondial de calisthenics de la Sofia

Clujul se mândrește cu o nouă campioană mondială. Alisia Perșa, în vârstă de 19 ani, a cucerit locul 1 la Campionatul Mondial de Calisthenics 2025 desfășurat la Sofia, în Bulgaria.
Sportiva clujeană, deja cunoscută în comunitatea internațională pentru performanțele sale, a fost singura reprezentantă a României care a urcat pe podium, câștigând aurul în categoria Freestyle Feminin – Heavyweight.
„Locul 1 la Campionatul Mondial 2025 – categoria grea. Dacă EȘTI DOBORÂT, ridică-te! Sunt atât de recunoscătoare pentru fiecare dintre voi care m-ați susținut – sunteți o motivație incredibilă! A fost extraordinar să petrec timp alături de minunata comunitate de calisthenics – ne revedem curând!”, a transmis Alisia într-un mesaj plin pe rețelele sociale.
Delegația României, formată din 11 sportivi
Campionatul Mondial, desfășurat între 24 și 27 aprilie la Asics Arena, a reunit peste 50 de țări și cei mai buni practicanți ai disciplinelor Freestyle, Power și Endurance. Delegația României a fost formată din 11 sportivi, dar doar Alisia Perșa a reușit să obțină o clasare pe podium. La proba Power, Cosma Roxana s-a clasat pe locul 4, la egalitate de puncte cu locul 3, iar Radu Militaru a încheiat competiția pe poziția a cincea.
Alisia a confirmat astfel statutul de campioană mondială en-titre, după ce a câștigat și ediția anterioară, demonstrând încă o dată că România, și Clujul în special, are un cuvânt greu de spus în acest sport urban aflat în plină ascensiune.
Ce este calisthenics-ul?
Calisthenics-ul, cunoscut și sub denumirea de street workout, a cunoscut o creștere semnificativă în România în ultimii ani, devenind un fenomen urban care promovează un stil de viață sănătos și accesibilitatea sportului pentru toți. Această participare la nivel mondial reflectă nu doar talentul individual al sportivilor noștri, ci și dezvoltarea unei comunități pasionate și dedicate acestui sport.
EVENIMENT
Atenție, șoferi. CNAIR anunță întreruperi temporare în emiterea de rovinietă și peaj, marți noaptea

Emiterea rovinietei și peajului prin SIEGMCR se va face cu întreruperi marți, 29 aprilie, anunță CNAIR.
Întreruperile vor fi temporare și sunt cauzate de lucrări de mentenanță.
CNAIR anunță întreruperi temporare în emiterea de rovinietă și peaj
”În intervalul orar 23:30 – 24:00, sunt programate unele lucrări de mentenanță ale SIEGMCR, motiv pentru care emiterea rovinietelor și peajelor poate fi îngreunată sau întreruptă pentru perioade scurte de timp”, a anunțat CNAIR.
Utilizatorii rețelei rutiere din administrarea companiei pot achiziționa rovinieta în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea.
EVENIMENT
Alertă veterinară în Cluj! Babesioza face ravagii printre câini din cauza invaziei de căpușe

Spitalul Veterinar Transilvania trage un semnal de alarmă în Cluj-Napoca, unde cazurile de babesioză la câini, o boală transmisă de căpușe, au înregistrat o creștere îngrijorătoare în ultimele luni.
Babesioza, o boală gravă transmisă prin mușcătura de căpușe — în special de nimfe, forme extrem de mici și greu de detectat — poate duce la complicații severe și chiar la decesul animalului, dacă nu este tratată prompt.
„În ultimele luni, pericolul babesiozei a devenit tot mai prezent în orașele Sibiu și Cluj-Napoca. Creșterea alarmantă a populațiilor de căpușe, favorizată de mediul specific și de lipsa unui control eficient, a dus la apariția unui val de cazuri de îmbolnăviri în rândul animalelor de companie”, spun specialiștii de la Spitalul Veterinar Transilvania.
Care sunt simptomele bolii?
Printre simptomele specifice babesiozei se numără:
- febra mare
- slăbiciunea
- anemia severă
- icterul
- în stadii avansate, insuficiența renală
Evoluția este rapidă, iar în lipsa unui tratament de urgență, boala poate fi fatală, mai atrag atenția medicii veterinari.
Măsuri de prevenție
Veterinarii clujeni recomandă stăpânilor de animale să ia măsuri de prevenție urgente:
- Aplicarea tratamentelor antiparazitare (tablete, pipete, zgărzi);
- Verificarea zilnică a blănii câinelui;
- Evitarea zonelor cu vegetație înaltă;
- Prezentarea imediată la medic la apariția oricărui simptom suspect.
Clujenii sunt sfătuiți să nu trateze cu superficialitate acest risc, mai ales în sezonul cald, când activitatea căpușelor atinge cote maxime.
EVENIMENT
FOTO. Misiuni salvatoare pentru doi bebeluși, cu elicopterul SMURD. Au primit o nouă șansa la viață la Spitalul Județean Cluj

Două misiuni aeriene cu elicopterul SMURD, desfășurate luni, 28 aprilie, au oferit o nouă șansă la viață pentru doi bebeluși din Satu Mare și Maramureș.
Ziua de 28 aprilie 2025 a marcat două intervenții critice ale echipajelor SMURD, dedicate salvării vieții celor mai vulnerabili pacienți: copiii. Un bebeluș de doar 7 luni din Borșa, județul Maramureș, și un nou-născut din Satu Mare au fost transportați de urgență cu elicopterele SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, în urma unor situații medicale grave.
Doi bebeluși au primit o nouă șansa la viață la Spitalul Județean Cluj
Starea celor doi copii urmează să fie monitorizată atent de specialiștii din Cluj-Napoca.
„Ieri, 28 aprilie 2025, două misiuni aeromedicale SMURD au fost dedicate salvării celor mai mici dintre noi. Un copil de 7 luni din Borșa, județul Maramureș, și un nou-născut din Satu Mare au fost transportați de urgență cu elicopterul SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca. Ambele intervenții au presupus mobilizarea rapidă și coordonarea impecabilă a echipelor aeromedicale, care au acționat cu profesionalism și dăruire pentru a le oferi micuților șansa la viață.
Pe chipurile celor implicați se citește nu doar responsabilitatea unei misiuni dificile, ci și bucuria sinceră de a putea face bine. Devotamentul, empatia și implicarea echipajelor SMURD rămân o constantă în fiecare intervenție, indiferent de gradul de dificultate.
Aceste intervenții arată, încă o dată, eficiența sistemului integrat de urgență din România. De la piloții Inspectoratului General de Aviație al MAI (IGAV), medicii, paramedicii și asistenții SMURD, ambulanțierii și echipajele medicale SAJ, până la voluntari – toți au acționat exemplar, în misiunea de salvare a micuților. Felicitări tuturor colegilor implicați în aceste intervenții!”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.