Connect with us

ACTUALITATE

Trenule, maşină mică. Amenzi de 700.000 de lei pentru nereguli în transportul feroviar. Firme clujene vizate

Publicat


Două trenuri de călători oprite în stații

ANPC a descoperit numeroase nereguli în ceea ce priveşte transportul feroviar şi a aplicat amenzi în valoare de aproape 700.000 de lei.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat 89 amenzi contravenţionale în valoare totală de 693.500 lei, în urma campaniei de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legislaţiei în domeniu, în ceea ce priveşte serviciile oferite consumatorilor la desfăşurarea activităţii în transportul feroviar, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, campania de verificare a fost derulată în primele patru luni ale acestui an.

Astfel, sub coordonarea comisarului şef al Regiunii Sud Muntenia, Ion Iordăchescu, echipele de control din întreaga ţară au verificat 109 operatori economici, iar pentru neregulile constatate au aplicat 89 amenzi contravenţionale în valoare totală de 693.500 lei şi 36 de avertismente.

Totodată, ANPC a dispus oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficienţelor, în cazul a 27 operatori economici.

Conform sursei citate, operatorii economici opriţi temporar de la funcţionare se află în judeţele: Prahova, Caraş Severin, Vaslui, Olt, Dolj, Vâlcea, Covasna, Harghita, Mureş, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Cluj, Vrancea, Galaţi şi Buzău.

Printre principalele abateri constatate au fost: condiţii igienice necorespunzătoare a garniturilor de tren, respectiv geamurile vagoanelor şi uşile de acces fisurate, cotiere defecte cu partea metalica neacoperită, lipsa tapiţeriei sau existenţa uneia deteriorate (ruptă, tăiată), perdele de protecţie pătate, murdare.

De asemenea, comisarii ANPC au constatat folosirea unor toalete neigienizate sau igienizate parţial, degajând un puternic miros de dejecţii, cu pişoare defecte, fără produse de igienă, folosind vase de wc fără capac, fără apă la grupul sanitar.

Pe lista de abateri constatate se mai află: prestarea serviciilor nealimentare pentru călători, fără a asigura condiţiile igienice necesare, folosirea unor săli de aşteptare neigienizate, nerenovate, cu păianjeni pe tavan, pereţi scorojiţi, pete de mucegai, infiltraţii de apă, existenţa pavimentelor pe peroane deteriorate, cu coşuri de gunoi ruginite şi existenţa peroanelor neridicate la nivel, a unor peroane denivelate cu armătura de metal ieşită prin beton-la vedere.

Totodată, comisarii ANPC au mai constatat folosirea unui număr insuficient de scaune pe peron cele existente fiind şi deteriorate, neafişarea informaţiilor corecte şi complete la ghişeele de bilete, prezentarea unor tarife în moneda euro, fără a fi afişat cursul de schimba valutar al BNR, precum şi informare incompletă cu privire la reclamaţiile consumatorilor.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„U” Cluj – UTA, 0-1. Clujenii nu reușesc să iasă din pasa neagră

Publicat

u cluj

Universitatea Cluj a întâlnit-o, luni seara pe Cluj Arena, pe UTA, într-un meci din etapa a 18-a a Superligii de fotbal. Deși a controlat în mare măsură partida, „U” n-a reușit să iasă din pasa neagră în care se află, pierzând cu 0-1, gol marcat de Kadiri (min.28). Astfel, cel puțin pentru o săptămână, rivala din oraș rămâne lider.

Echipele de start:

„U” Cluj (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Masoero, Van Der Werff, Chipciu – Bic – Popescu – Silaghi, Nistor, Thiam – Miranyan
Rezerve: Gorcea, Oancea, Simon, Codrea, Oaidă, Tchassem, Bettaieb, Mitrea, Lasure, Rață, Sfait, Blănuță.
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău;

UTA (4-2-3-1): R. Popa – Râpă, Poulolo, Conte, Mabea – Tsouka, Mihai, Fabry – Ghezali, Kadiri, Omondi
Rezerve: Hrezdac, Mitrovic, Taroi, Trif, Vuletich, Zsori, Cîmpanu, Cristea, Dragoș
Antrenor: Mircea Rednic;

Stadion: Cluj Arena (Cluj-Napoca);
Arbitru: Marian Barbu
Asistenți: A1: Ovidiu Artene, A2: Imre-Laszlo Bucsi
Arbitru VAR: Istvan Kovacs
Asistent VAR: Alexandru Vodă

Clujenii s-au instalat de la început în jumătatea arădenilor însă, treptat, UTA echilibrează ostilitățile. Van der Werff lovește balonul cu capul în min.8 însă îl trimite peste poartă. După doar câteva minute, Omondi șutează periculos pe lângă poartă.

În min.28, Kadiri îl execută pe Gertmonas cu o foarfecă din careu, pentru 0-1.

Clujenii se aruncă în atac dar greșes la ultima pasă. Pe final de repriză, lovitura de cap a lui Miranyan lovește bara și urmează un carambol ca la flipper în care mingea ricoșează de la un jucător la altul până părăsește zona periculoasă.

Bic luftează din 6m, însă balonul părăsise terenul la centrarea lui Silaghi.

Repriza a doua a fost dominată total de clujeni, însă fără nicio modificare pe tabelă. Atacurile haotice, pasele decisive eșuate și ghinionul, pe alocuri, au făcut ca „U” să cedeze primul loc rivalei din oraș. Se pare că Universitatea trece printr-o perioadă dificilă, nereușind să deblocheze atacul care a dus-o pe prima poziție a Superligii.

Notele Cluj24:

Gertmonas 7 – Boboc 5, Masoero 5, Van Der Werff 5, Chipciu 6 – Bic 5 – Popescu 5 – Silaghi 6, Nistor 6, Thiam 6 – Miranyan 6, Oancea 5, Tchassem 6, Mitrea,  Rață 5, Blănuță 6

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. ACCIDENT la Fundătura în Cluj, între o mașină și un autocamion. Doi bărbați au murit

Publicat

De

Accident grav la Fundatura

Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe raza localității clujene Fundatura.

Două persoane sunt încarcerate, iar traficul este blocat pe ambele sensuri.

ACCIDENT la Fundătura în Cluj, între o mașină și un autocamion. Două persoane în stare gravă

Pompierii din cadrul Detașamentelor Dej și 1 Cluj-Napoca intervin la accidentul rutier. Din primele date, în accident au fost implicate un autoturism și un autocamion.

În autocamion se află două persoane încarcerate, ambele în stare gravă.

Echipajele lucrează pentru extragerea acestora. La misiune au fost mobilizate, din partea ISU Cluj, două autospeciale cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.

UPDATE

Potrivit ISU Cluj, cele două persoane încarcerate, doi bărbați, se aflau în autoturism.

Unul dintre aceștia a fost extras de către pompieri și se lucrează pentru extragerea celui de-al doilea.

Din păcate, niciunul nu prezintă semne vitale.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

CCR a VALIDAT primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Turul II are loc duminică, 8 decembrie

Publicat

De

CCR turul II al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a României a anunțat luni că a validat primul tur al alegerilor prezidențiale.

Astfel, Călin Georgescu și Elena Lasconi  se vor confrunta în turul II, care se va desfășura la termen.

CCR a VALIDAT primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Turul II are loc duminică, 8 decembrie

Astfel, judecătorii CCR au decis, în unanimitate, respingerea ca neîntemeiată a contestației candidatului Cristian Terheș.

Tot în unanimitate au decis confirmarea și validarea primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din data de 24 noiembrie șo organizarea celui de al doilea tur de scrutin în data de 8 decembrie.

S-a renunțat la numărarea voturilor din străinătate

Președintele CCR a precizat că, având în vedere că voturile din diaspora nu au fost contestate, judecătorii au aprecizat că nu se mai impune numărarea acestora.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Mihnea Măruță dezvăluie mecanismul campaniei pe TikTok a lui Călin Georgescu

Publicat

Clujeanul Mihnea Măruță, fost jurnalist și autorul volumului Realitatea Virtuală, explică ce stă în spatele campaniei pe care candidatul la Președinția României, Călin Georgescu, a făcut-o pe rețeaua TikTok.

El arată cum, la finalul campaniei, votul nu a mai avut legătură cu vreum program politic sau cu rațiunea.

Mihnea Măruță dezvăluie mecanismul campaniei pe TikTok a lui Călin Georgescu

Iată ce scrie Mihnea Măruță pe pagina de Facebook:

Cum se face o asemenea operațiune națională

Se contractează o firmă care știe digital marketing (adică măruntaiele rețelelor).
Cu câteva luni înainte de alegeri, firma creează un nucleu de comandă, o echipă operațională care se ocupă de acest client și de campania lui.

Se deschide o platformă de tip CRM (Customer Relationship Management), similară celor folosite de o companie care își targetează clienții pentru un magazin online.
În „spatele” CRM e o altă platformă, denumită Data Management Platform (DMP), care folosește softuri de targetare și profiling. (Toate aceste mecanisme sunt specifice comerțului online).

Se înființează o pagină principală sau un cont principal în fiecare rețea de socializare, la care se conectează platforma CRM (și, implicit, mecanismul de profiling). Se deschid, în toate rețelele, cât mai multe conturi și grupuri cu același scop, care sunt administrate de aceleași persoane aflate în nucleul de comandă.

Încep postările, înaintea de campania electorală

Se încep postările pe acele pagini și pe acele conturi (înainte de campania electorală). Fiecare persoană care se alătură unui grup și fiecare persoană care dă chiar și un singur like/love conturilor deschise de nucleul de comandă devine „țintă”, fiind retargetată de softurile platformei CRM, la fel ca în campaniile de comerț online.

Se „recrutează” voluntari pentru operațiune dintre persoanele cele mai implicate. Se realizează automat un profil extins, cu mii și mii de caracteristici, fiecărui votant care intră, chiar și o singură dată, în „aria de acoperire” a campaniei.

Cum se crează rețele secundare și terțiare

Persoanele care sunt deja atrase de partea campaniei sunt „întreținute” cu mesaje care să le confirme alegerea. Nehotărâții sunt retargetați cu mesaje diverse, în funcție de pasiunile lor, în ideea că măcar unul dintre acestea îi va atrage.

Astfel se creează rețele secundare și terțiare, cercuri concentrice în cercuri concentrice, iar toate informațiile se adună la centrul de comandă, prin intermediul platformei CRM.

În câteva luni, se formează un bazin de milioane de persoane cu profiluri extinse, care sunt bombardate continuu cu aceleași mesaje, dându-le sentimentul că sunt parte a unei mișcări salvatoare (sau măcar de schimbare).
Majoritatea acestor votanți au senzația că au ales liber să participe la „mișcare”.

Ce se întâmplă în campania electorală

Odată venită campania electorală, se modifică numele unor grupuri și pagini care păreau benigne și se trece la scopul propriu-zis al campaniei.
O națiune întreagă este astfel otrăvită, prin otrăvirea a sute de mii de familii și de minți vulnerabile.

Astfel, votul nu mai are nici o legătură cu programe politice sau cu rațiunea. Astfel, votul este rezultatul unei momeli adaptate fiecărei minți, momeală care exploatează vulnerabilități, frustrări și neîmpliniri personale.

Stop joc.

Foto: Facebook

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax