EVENIMENT
TRADIȚII în seara lui Moș Nicolae. Copiii își pregătesc GHETUȚELE pentru cadouri și NUIELUȘE
Seara zilei de 5 decembrie este un prilej de bucurie pentru toţi copiii. Este seara lui Moș Nicolae, când ghetuțele lustruite își așteaptă cadourile și nuielușile, scrie Alba24.ro.
Tradiţia darurilor primite de la Moş Nicolae are origini străvechi din vremea unui personaj, devenit legendar, care a existat cu adevărat, scrie Agerpres.
Seara lui Moș Nicolae. Copiii își pregătesc GHETUȚELE pentru cadouri și NUIELUȘE
Acesta era un episcop cu mare credinţă în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea, Nicolae din Myra-Lichia (undeva, pe meleagurile Turciei de astăzi, în Anatolia).
Lui îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de oamenii săraci ori necăjiţi.
Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinţilor săi, el şi-a dăruit întreaga avere celor nevoiaşi.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este aceea referitoare la trei fete sărace, fără zestre, care nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi.
Dar, Sfântul Nicolae, aflându-le necazul, a aruncat prin fereastră, fiecăreia dintre ele, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, câte un săculeţ plin cu bani.
Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghetele fetelor.
Probabil, de aici este şi obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghete, scrie sursa amintită.
Şi tot din acest motiv, copiii au grijă ca ghetele ori cizmele lor să fie foarte curate în această noapte.
Moș Nicolae: tradiții din seara de ajun la români
În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, pe un cal alb (un soi de trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii).
Peste 800.000 de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Din totalul persoanelor care poartă aceste nume, aproape 538.500 sunt bărbați (Nicolae, Niculai, Nicusor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoara), iar aproximativ 280.000 sunt femei (Nicoleta, Niculina, Neculita, Nicolina, Nicola)”.
Tot el păzeşte Soarele pentru a nu se strecura spre tărâmurile de miazănoapte şi a lăsa lumea fără lumină şi căldură.
Se mai crede că ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace. Mai este și stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război (motiv pentru care este invocat în timpul luptelor).
Moș Nicolae: tradiții din seara de ajun
Mai există şi obiceiul să se pună în apă, în această noapte, crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care ar trebui să înflorească de Anul Nou.
În funcţie de crenguţa pomului care a înflorit, se aşteaptă recolta bună de fructe în noul an.
La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun şi de Anul Nou.
Un pahar de vin în așteptarea lui Moș Nicolae. Tradiții din jurul lumii
Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit o zi a darurilor ori a activităţilor cu caracter umanitar, caritabil.
În Germania, imaginea lui Moş Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creştină a Sfântului Nicolae, care este văzut ca un bătrân ce poartă un sac în spate şi un mănunchi de nuieluşe în mână.
Copiii cuminţi primesc dulciuri din sac, iar copiii care n-au fost cuminţi primesc o nuieluşă, un cartof sau câţiva cărbuni.
Copiii din Franţa, aşteptându-l pe Moş Nicolae, lasă lângă ghetuţe un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui lasă doi-trei morcovi şi puţin zahăr.
Asta pentru că în regiunile din estul Franţei, cei mici ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), înveşmântat în negru.
Moş Nicolae lasă daruri copiilor buni, iar Pere Fouettard le lasă celor care n-au fost cuminţi câte o nuieluşă.
În Belgia şi Luxemburg, copiii îşi aşează ghetuţele în faţa uşii şi, la fel ca micuţii francezi, pregătesc un pahar de vin pentru moşul.
Ghetuțele pregătite, element comun în tradiția lui Moș Nicolae
Moş Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care îl percep ca pe un bătrân înveşmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici.
El ţine în mână o nuia destinată micuţilor care nu au dat ascultare părinţilor.
În Italia, copiii aşează pe o farfurie, în seara de 5 decembrie, bileţele în care-şi scriu dorinţele, promiţându-i lui Moş Nicolae că vor fi cuminţi în anul care va veni.
A doua zi, în locul bileţelelor, găsesc dulciurile lor preferate.
Moş Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri în Croaţia după ce, cu o seară înainte, copiii îşi lustruiesc încălţămintea şi o aşează pe pervazurile ferestrelor.
Asta pentru a fi umplută cu daruri, dulciuri şi fructe de către generosul moş.
În Polonia, Moş Nicolae este perceput ca fiind îmbrăcat în haine episcopale, coborând din ceruri cu ajutorul unui înger şi colindând întreaga ţară mergând pe jos sau purtat într-o trăsură trasă de un cal alb.
Tradiții de Moș Nicolae: Copii cuminți, copii neascultători
După ce intră într-o casă, Moş Nicolae ascultă rugăminţile copiilor, îi ceartă, dacă n-au fost cuminţi, sau îi laudă, dacă au fost buni.
Celor buni le dăruieşte icoane, mere roşii, portocale şi ”pierniki” (prăjiturele sfinte, făcute cu miere şi mirodenii).
În Slovacia, Moş Nicolae (Svaty Mikulas) soseşte într-o trăsură trasă de un cal.
În ajun, copiii îşi aşează încălţămintea lustruită pe pervazul ferestrei sau în pragul uşii, sperând să o găsească dimineaţa încărcată cu daruri.
În unele şcoli are loc sărbătoarea „Mikul Mail”, în cadrul căreia copiii îşi dăruiesc unul altuia mici cadouri.
Moș Nicolae: alte tradiții din seara de ajun
În Slovenia, în seara anterioară zilei de Sântul Nicolae, copiii îşi aşează încălţămintea afară, în faţa uşii, aşteptând să o găsească a doua zi plină cu fructe, bomboane, monede şi mici jucării.
Cel care îl însoţeşte pe Moş Nicolae, numit Parkel, pune în încălţămintea copiilor obraznici cărbuni şi cenuşă.
Înaintea zilei de Sfântul Nicolae (Szent Miklós), copiii din Ungaria îşi lustruiesc pantofii sau ghetele şi le aşează pe pervaz pentru a fi umplute de darnicul Moş.
Dimineaţa, copiii găsesc în încălţăminte bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolată şi mici cadouri. Copiii obraznici primesc nuiele sau linguri de lemn.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Spor natural negativ la Cluj, pe final de an. Numărul deceselor, de 1,3 ori mai mare decât cel al nașterilor
Sporul natural s-a menținut negativ la Cluj în luna noiembie a anului trecut, potrivit datelor oferite de Direcția Județene de Statistică.
Tot în luna noiembrie 2024 au fost 3 decese la copiii cu vârstă sub 1 an.
664 de deces și 481 de nașteri
Potrivit DJS, în luna noiembrie 2024, numărul naşterilor înregistrate în judeţul Cluj a scăzut faţă de luna octombrie 2024, dar a crescut față de luna noiembrie 2023. De asemenea, numărul deceselor a fost mai mare față de luna octombrie 2024, și s-a diminuat față de luna noiembrie 2023, ceea ce arată că sporul natural a fost negativ.
Astfel, în luna noiembrie 2024 s-a înregistrat nașterea a 481 copii, cu 18 copii mai puțini decât în luna octombrie 2024 și cu 13 copii în plus față de luna noiembrie 2023. Numărul deceselor consemnate în luna noiembrie 2024 a fost de 644, cu 25 decese mai multe decât în luna octombrie 2024 și cu 31 decese în minus față de noiembrie 2023.
”Sporul natural, respectiv diferenţa dintre numărul născuţilor-vii şi numărul persoanelor decedate, s-a menținut negativ (-163 persoane), numărul persoanelor decedate fiind de 1,3 ori mai mare dacât cel al născuților vii. În luna noiembrie 2024 s-au înregistrat 3 decese la copiii cu vârstă sub un an”, arată reprezentanții DJS Cluj.
Mai multe căsătorii decât divorțuri
Tot în luna noiembrie 2024, la oficiile de stare civilă din județul Cluj s-au înregistrat 112 căsătorii.
În ceea ce privește divorțurile pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010, acestea au fost în număr de 49 în luna noiembrie a anului trecut, cu unul mai puțin ca în octombrie.
Totuși, au fost mai puține divorțuri ca în urmă cu un an, când 73 de cupluri clujene au decis să se despartă.
ADMINISTRAȚIE
Fostul deputat USR Cluj, Viorel Băltărețu îl critică pe senatorul clujean Mircea Abrudean: Vine iar cu DECLARAȚII frumoase
Fostul deputat USR Cluj, Viorel Băltărețu îl critică pe vicepreședintele Senatului, Mircea Abrudean, pentru declarațiile făcute de acesta cu privire la proiectele mari pentru Cluj, centura, metroul și spitalul regional.
„Proiectele mari ale Clujului obligatoriu trebuie să fie acolo, să fie în bugetele ministerelor transporturilor. Avem metroul, centura metropolitană, Spitalul Regional care trebuie să meargă mai departe. Există și finanțare mare din bani europeni. Mai avem Spitalul Pediatric Monobloc, proiectul Consiliului Județean Cluj, care așteaptă banii. Este un proiect mult mai avansat decât altele”, a spus Mircea Abrudean la Ziua Live.
Fostul deputat USR Cluj, Viorel Băltărețu îl critică pe senatorul clujean Mircea Abrudean: Vine iar cu DECLARAȚII frumoase
„Abrudean Mircea vine iar cu declarații frumoase despre prioritizarea proiectelor mari pentru Cluj – Centura Metropolitană, metroul, Spitalul Regional. Sună bine, dar să fim serioși: de ani de zile aceste proiecte sunt blocate sau inexistente.
Centura e la a treia licitație, metroul a pierdut finanțarea din PNRR, iar trenul metropolitan e doar o poveste de adormit copiii. În loc de vorbe goale, clujenii vor să vadă fapte!
Înainte de a face alte declarații, poate ar fi mai bine să se întâlnească cu colegii din PNL, Emil Boc și Alin Tișe și să îi întrebe direct: de ce sunt blocate aceste proiecte? Nu lipsa de bani e problema principală, deși, evident, e nevoie și de finanțare. Problema reală e lipsa de capacitate managerială a administrațiilor locale.
Mai pe românește spus: nu sunt în stare să facă hârtiile și se blochează în propriile interese, incompetență și mici orgolii personale.
Ajunge cu promisiunile! Clujenii vor rezultate concrete, nu scuze și vorbe frumoase”, a scris Băltărețu pe Facebook.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), înaintea partidei cu Dinamo: Eu cred că arătăm bine, avem niște FANI minunați
Liderul Universitatea Cluj va juca vineri, 24 ianuarie de la ora 20:00, cu Dinamo București, ocupanta locului 3. Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul echipei, a confirmat disponibilitatea întregului lot de jucători și a vorbit de cea mai recentă achiziție, Issouf Macalou.
„În afară de faptul că e foarte important, e un meci cu o echipă bună, care joacă un fotbal plăcut, are calitate. Este adevărat că le lipsesc niște jucători importanți. Vin după un joc mai puțin reușit la Craiova, dar un rezultat bun. Este o echipă care are și ea identitate, joacă de mult timp împreună. Noi trebuie să arătăm foarte bine, ca joc, ca ritm. Să avem o formă sportivă bună, ca să facem față și să venim cu un rezultat bun de la București.
Sabău („U” Cluj), înaintea partidei cu Dinamo: Eu cred că arătăm bine, avem niște FANI minunați
Nu va fi un meci facil, sperăm să arătăm așa cum am arătat a doua repriză cu Buzău, cu mai multă încredere, poate și ritmul să crească puțin, forma noastră sportivă să fie mai bună. Atunci, eu cred că putem să facem un meci bun și să scoatem și un rezultat bun.
Sper ca noi să facem greșeli decisive cât mai puține, să mergem cu încredere acolo, cu curajul de a juca, de a arăta un fotbal plăcut. Ambele echipe joacă frumos, un fotbal de calitate și sperăm noi să avem o formă mai bună, să fim mai inspirați în fața porții. Să ne întoarcem cu un rezultat bun și să avem continuitate în rezultate, eu cred că lucrul acesta contează enorm.
Antrenorul Universității are tot lotul la dispoziție
„Nu am probleme de lot, doar mici probleme după acest joc (cu Gloria Buzău-n.n.). Gestionăm destul de atent antrenamentele, fiind pe sintetic și cu jucători care au o anumită vârstă. Nu mă refer că sunt bătrâni, dar e o anumită uzură și atunci trebuie să fiu foarte atent cum gestionez efortul și intensitatea antrenamentelor. Bic este refăcut, este bine, nu este foarte grav, dar el nu mai putea continua (după accidentarea din etapa trecută-n.n.). Eu zic că va fi apt”, a completat principalul „studenților”.
Sabău a vorbit și despre Issouf Macalou
„Să vedem, decocamdată am luat doar niște informații, e un jucător care are niște calități. Fiind aici lângă noi, ne vom da seama la ce nivel este. E un jucător de viteză, destul de tehnic, destul de puternic din punct de vedere fizic. Nu putem spune că a jucat la cel mai înalt nivel, dar poate fi și un avantaj că își dorește foarte mult să joace la cel mai înalt nivel și poate dintr-un campionat cum este al nostru să plece la alte cluburi importante, dacă face un sezon foarte foarte bun. Este destul de pregătit, a jucat 70 de minute acum o săptămână sau zece zile.”
Continuă lupta pentru accesul în play-off
„Mi se pare normal să fim luați în considerare, suntem echipa care conducem de atâta timp campionatul. Suntem pe primul loc, iar echipa se exprimă cu momente bune, momente foarte foarte bune. Încercăm să ne perfecționăm jocul. Eu să cresc, să mă corectez ca antrenor, jucătorii să își îmbunătățească jocul individual și jocul de echipă.
Eu cred că arătăm bine, avem niște fani minunați. Au observat și ei, sunt convins, că jucăm și pentru ei. Ei ne susțin, e un moment bun pentru noi, avem stabilitate și la nivel de conducere, și financiar, la salarii, contează foarte mult. Trebuie să ne focusăm pe ce avem noi de făcut, noi să fim mai buni și să ne concentrăm pe jocul nostru.
Urmează trei jocuri (cu Dinamo, Rapid și Craiova-n.n.) foarte foarte importante, meciuri grele, după care cinci jocuri în aparență mai facile. Vedem cum vom gestiona, important este ca la sfârșitul campionatului regular să putem fi acolo, în play-off, după care vedem ce se va întâmpla cu forma echipei. Sper ca toți jucătorii să fie sănătoși, să vedem ce alte obiective ne putem fixa în play-off, dacă vom ajunge”, a mai spus Sabău.
Sursa: FCUCluj
An încărcat, 2024, pentru Salvamont Cluj. Echipa a intervenit în 253 de cazuri, salvând 307 persoane, aproape la fel ca în 2023. Cele mai aglomerate luni au fost ianuarie și februarie.
„În anul 2024 echipa Salvamont a Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Cluj și cea a Formației Salvamont Vlădeasa, structuri ce funcționează sub autoritatea forului administrativ județean, a participat la mai multe solicitări şi intervenţii, atât în staţiunile de schi, cât şi în zonele montane cu aflux de turiști. Lunile ”de foc” din punct de vedere al intervențiilor salvatorilor montani au rămas ianuarie și februarie.
Salvamont Cluj a SALVAT 307 persoane în 2024. A avut 253 de cazuri
În total, au fost 253 de cazuri, respectiv 307 persoane salvate din care 123 în sezonul de iarnă (au fost 135 de persoane implicate) și 130 vara (172 de persoane implicate). Nivelul este aproximativ similar cu cel al anului 2023 și în scădere comparativ cu perioada de pandemie, când s-au înregistrat cele mai multe cazuri.
„Țin să felicit membrii Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo pentru profesionalismul dovedit și pentru modul în care au contribuit la reducerea numărului de accidente pe munte, asigurând permanența în toate zonele frecventate de turiști”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Cazuistica în 2024, în funcție de zona de intervenție a echipelor de salvamontiști, este următoarea:
– Cheile Turzii+Feleac – 61 de cazuri/74 de persoane
– Băișoara – 96 cazuri de / 108 persoane
– Beliș – 74 de cazuri/ 85 de persoane
– Vlădeasa – 18 cazuri / 35 de persoane
– Cluj Sediu – 4 cazuri/ 5 persoane
„Au fost primite peste 400 de apeluri telefonice”
Din aceste cazuri, 73 au fost predate ambulanțelor Serviciului de Ambulanță Județean sau SMURD, pentru două cazuri a fost solicitat elicopterul, iar două cazuri au fost predate IML.
Totodată, au fost primite peste 400 de apeluri telefonice prin care se solicitau informații, recomandări și sfaturi.
A doua parte a lunii ianuarie (cu 51 de cazuri, 56 de persoane implicate) și prima parte din luna februarie (cu 32 de cazuri, 36 de persoane implicate) au fost perioadele cele mai dificile. De altfel, în această perioadă au funcționat toate pârtiile, fiind foarte mulți turiști prezenți pe domeniile schiabile. În perioada de vară s-au înregistrat un număr ridicat de cazuri în toate lunile – mai, iunie iulie și august, cu o medie de peste 20 de cazuri/lună și peste 200 de apeluri telefonice primite.
În județul Cluj, zonele cele mai importante de patrulare şi prevenire a accidentelor montane şi în care se face permanenţă salvamont sunt: Stațiunea Muntele Băișorii – Buscat, Stațiunea Fântânele – Mărișel, Cheile Turzii, Pârtia Feleac, Vlădeasa și Doda Pilii”, se arată în comunicatul CJ Cluj.