Connect with us

EVENIMENT

Tradiții culinare la români de Revelion și Anul Nou. Ce nu trebuie să lipsească de pe masă, la cumpăna dintre ani?

Publicat


Noaptea dintre ani este momentul în care tradițiile, superstițiile și gastronomia se îmbină pentru a atrage noroc, prosperitate și sănătate în anul care vine. Românii respectă cu sfințenie anumite obiceiuri culinare, iar mesele de Revelion devin adevărate spectacole gastronomice pline de semnificații simbolice.

Struguri pentru un an mai dulce

Un obicei împrumutat, dar tot mai popular în România, este consumul a 12 boabe de struguri la miezul nopții. Fiecare boabă reprezintă o lună a anului care urmează, iar dulceața acestora anticipează cât de bună sau dificilă va fi perioada respectivă. Este un ritual simplu, dar plin de speranță pentru cei care doresc un an lipsit de griji.

Peștele, simbol al fluidității și norocului

Peștele ocupă un loc de cinste pe mesele festive de Revelion. Conform tradiției, consumul de pește la cumpăna dintre ani asigură o trecere lină prin evenimentele anului următor, asemenea unui pește care înoată fără dificultate prin apă. Preparatele variază de la pește la grătar la somon afumat sau salate cu fructe de mare.

Pahare sparte pentru sănătate

Un alt obicei inedit este spargerea paharelor din care s-a băut prima șampanie a Noului An. Gestul simbolic, deși zgomotos, se spune că alungă ghinionul și aduce sănătate pentru anul ce vine.

Fructe rotunde și dulciuri pentru continuitate

Forma rotundă a fructelor este asociată cu infinitul și continuitatea. De aceea, multe familii își decorează mesele cu mere, portocale, struguri sau alte fructe sferice. În aceeași notă, deserturile precum torturile sau prăjiturile cu forme circulare simbolizează veșnicia și un viitor prosper.

Leguminoasele, o sursă de belșug

Fasolea, lintea, mazărea și năutul sunt considerate alimente norocoase datorită asocierii cu belșugul. Acestea pot fi incluse în supe, iahnii, piureuri, salate sau chiftele. Pe lângă tradiție, aceste leguminoase sunt și o alegere sănătoasă, fiind bogate în nutrienți și ideale pentru un început de an echilibrat.

Porcul, simbol al prosperității

Preparatele din carne de porc nu lipsesc de pe mesele românilor, fiind considerate simboluri ale abundenței. Friptura de porc este preferata serii, iar pentru a completa perfect gustul, vinul roșu sec este alegerea ideală. În tradiția românească, porcul este văzut ca un simbol al prosperității, legat și de imaginea clasică a pușculiței în formă de purceluș.

Fiecare preparat de pe masa de Revelion este mai mult decât o alegere culinară, este o invitație către noroc, belșug și sănătate în Noul An. Mâncărurile tradiționale, combinate cu ritualuri simbolice, creează o atmosferă festivă și speranța unui an mai bun.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Izolare sau lipsa celor 7 ani de acasă? Două incidente petrecute într-un tramvai din Cluj au strânit dezbateri aprinse

Publicat

Un clujean a relatat recent, pe platforma Reddit, două experiențe din tramvai care au generat un val de discuții online despre educație și efectul tehnologiei asupra comportamentului tinerilor.

Cele două incidente, petrecute înainte de sărbători, au scos la lumină o serie de întrebări legate de respectul pentru vârstnici a noilor generații și asupra celor șapte ani de acasă.

Strigăte de ajutor ignorate

În primul caz relatat pe Reddit, internautul descrie cum, la 6:30 dimineața, a auzit strigăte disperate de ajutor din capătul tramvaiului. O bătrânică încerca să urce, dar nimeni nu a reacționat, nici măcar un adolescent aflat foarte aproape de ea. Utilizatorul a intervenit, dar l-a mustrat pe tânăr pentru lipsa de reacție, primind în schimb doar o privire disprețuitoare.

„Hello reddit! (Pățania s-a întâmplat înainte de sărbători) În ultimele două zile am întâmpinat 2 situații foarte stranii care pur și simplu m-au șocat, neîntâmpinând astfel de situații până acum.

Ora 6 jumate dimineața, intru în tramvai să plec la muncă, și mă poziționez la jumătatea lui. Deodată aud ca din gură de șarpe: „Ajutor! Ajutor! Ajutați-mă, vă rog!” Mă uit direct spre capătul tramvaiului de unde vine zgomotul, aștept o secundă, să văd dacă cei 2 adolescenți prin clasa 8-a sau 9-a sar în ajutor. Bineînțeles că nu, băiatul nici măcar nu s-a uitat în spate la el să vadă ce se întâmplă (strigatul venea de la 1 m de el). Așa că alerg și o ajut pe bătrânica care nu putea urca. Mă întorc 180° și îl mustrez pe respectivul: „Moare lumea lângă tine și tu nu reacționezi deloc.” Răspunsul lui: se uită urât la mine, își scoate căștile din buzunar și gata, se închide în lumea lui”, a arătat acesta.

Lipsa reacției: indiferență sau o problemă mai profundă?

Al doilea incident a avut loc tot în tramvai, în drum spre casă. O femeie în vârstă i-a cerut unui băiat să îi cedeze locul, invocând că a avut o zi lungă petrecută în picioare. Tânărul a ignorat complet cererea, stârnind dezbateri despre cei șapte ani de-acasă și respectul pentru vârstnici.

„Plec spre casă de data aceasta, tot cu tramvaiul, 4 doamne la vreo 70 în fața mea, 3 prind loc, a 4-a ba. Tanti din picioare îl roagă pe un băiat de vreo 14 ani să îi cedeze locul, deoarece aceasta a stat în picioare toată ziua. Băiatul se uită la ele, ele la nimic. Bineînțeles, doamnele au început cu poveștile de cei 7 ani de-acasă și așa mai departe.

Dacă trăiești într-o societate, trebuie să ai minimul de bun simț și educație. E o regulă nescrisă, cred, să ajuți pe cei în nevoie, deoarece la rândul tău ai vrea să se întâmple la fel.

Tehnologia ne duce tot mai adânc pe prăpastie, nicidecum spre lumină din păcate. Voi ce părere aveți?”, a mai arătat utilizatorul platformei de socializare.

Păreri împărțite, în mediul online

Povestea a atras sute de reacții pe Reddit. Unele comentarii au susținut că lipsa de empatie este legată de un individualism exacerbat, în timp ce altele au sugerat că tinerii au fost mereu necopți la minte, dar educația și exemplul personal pot face diferența.

În ceea ce privește rolul tehnologiei, utilizatorii au fost divizați. Unii au susținut că izolarea produsă de căști, telefoane și alte gadgeturi contribuie la neglijarea realității din jur. Alții au considerat că nu tehnologia este problema, ci educația și valorile insuflate acasă.

O altă parte a comunității a ridicat problema generațiilor mai în vârstă, subliniind că lipsa de respect și nesimțirea nu sunt exclusive tinerilor.. Redăm câteva dintre reacțiile internauților:

  • „Cred că ține de fiecare dacă cedează cuiva locul sau nu, aia ține de bun simt și de circumstanțe. Uneori eu nu pot ceda locul pentru că mă simt rău și de aia mă așez. De asemenea, există mulți vârstnici care se așează la locul de la margine în autobuz și își pun sacoșele pe celălalt loc. Ce legatură are tehnologia cu ce zici tu? Sau zici de tinerii din ziua de azi fluturând pumnul spre cer?”;
  • „La punctul 1 așa sunt majoritatea tinerilor de astăzi, în lumea lor, nu prea percutează realitatea înconjurăatoare. La punctul 2, mai lasă-mă cu mosnegii ăștia entitled. Că nu murea baba aia 3 stații dacă stătea în picioare”;
  • „Dacă acum 30 ani când era sărăcie lumea mai era empatică, mai ales în aceeași suferințe, o dată cu creșterea nivelului de trai individualism a crescut (nu că am fi fost o nație unită, dar s-a agravat) și mai mult până la un instinct animalic”;

„Dacă toți am face la fel am fi ca animalele”

  • „Ce nu înțeleg majoritatea e că dacă toți am face la fel am fi ca animalele și am ajunge la extincție. Acum o lună mă gândeam că binele în lume e făcut de cei cu bani ce pot influența multe, dar și la nivelul tău poți face destule cu timpul și brațele tale. Lucrurile stau mai rău de cât ai prezentat, nu e de mirare că țara e cum e”.
  • Eu cred ca tu doar acum observi anumite chestii în jurul tau. În realitate cam așa a fost mereu. Ai făcut rău că ai mustrat copilul, are mai multe șanse să ajute pe viitor pt că a văzut un exemplu decât pt că acel exemplu l-a mustrat. La faza cu locurile pe scaun? Mai existau locuri goale în tramvai dar nu lângă celelalte doamne? Mai erau alți pretendenți care ar fi putut ceda locul, poate chiar tu? Și până la urma ce a făcut doamna aia toata ziua în picioare încât să îi zica asta ca să îl arda la sentiment pe copil? A prășit, a dat la animale prin curte, cum au făcut bunicii mei până au murit? Nu prea cred…”;

„Ține de cei șapte ani de acasă”

  • „Ține de educație. Cei 7 ani de acasă. L-am învățat pe fiul nostru de 3 ani să ceară jucăriile și nu să le smulgă din mâna altor copii, precum și alte chestii banale de bun simț, să își aranjeze jucăriile înapoi după ce se joacă cu ele, să arunce mizeria la gunoi, etc. Pe alți copii de vârsta lui sau chiar și mai mari îi lasă în spate din punct de vedere al educației minime. Dacă la anii ăștia e așa mare prăpastia, în anii 20-30 ai vieții lui îți dai seama ce diferențe vor fi la comportament…”.

Postarea a generat o dezbatere mai largă despre empatie și bun simț și subliniază o concluzie amară: schimbarea nu vine de la tehnologie, ci de la fiecare dintre noi.

Citește mai departe

EVENIMENT

Primii copii născuți la Cluj în 2025. O fetiță „a deschis” anul cu nota 10

Publicat

Noaptea dintre ani a adus bucurie în Secțiile Clinice Neonatologie I și II ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, unde primii copii ai anului 2025 au fost două fete și un băiat.

Primul nou-născut al anului a fost o fetiță, Ema Andreea, care a venit pe lume la ora 00:42, în Secția Neonatologie I. Cu o greutate de 3,4 kilograme și o stare de sănătate excelentă, micuța a primit nota maximă, 10, la naștere. Părinții, medicii și personalul medical care au asistat la venirea sa pe lume au fost încântați să înceapă noul an cu un astfel de moment special.

Trei copii veniți pe lume în noaptea dintre ani

Pe parcursul nopții, în cele două secții ale spitalului, au mai fost aduși pe lume încă doi copii, completând astfel o noapte de Revelion marcată de speranță și începuturi fericite pentru familiile lor.

„În noaptea dintre ani, în Secțiile Clinice Neonatologoie I și II ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj au venit pe lume trei copii, două fete și un băiat. Primul născut din anul 2025 a fost Ema Andreea, o fetiță de 3,4 kg, care a venit pe lume la ora 00.42, la Neonatologie 1 și a obținut la naștere nota 10”, a transmis pentru Cluj24 Dorel Danciu, șeful biroului de presă de la Spitalul Clinic Judetean de Urgență Cluj.

Pentru familiile celor trei copii, 2025 a început cu cele mai prețioase daruri, un motiv de sărbătoare și de recunoștință.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE VIDEO. Cozi la secția de Ortopedie a SCJU Cluj, din cauza poleiului. Zeci de cazuri de entorse și fracturi

Publicat

Vineri dimineața, Ambulatoriul de Ortopedie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj a fost luat cu asalt de zeci de persoane care au suferit entorse și fracturi din cauza poleiului de pe trotuare.

Condițiile meteo nefavorabile au transformat străzile și trotuarele în adevărate capcane pentru pietoni, ducând la un număr semnificativ de accidente. Până la această oră, au fost înregistrate 32 de cazuri de entorse sau fracturi, la secția de Ortopedie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Județul Cluj s-a aflat vineri dimineață sub Cod Galben de polei, emis de Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea a vizat inclusiv zona joasă a județului Cluj, incluzând Cluj-Napoca și împrejurimile. Ploaia care a favorizat depunerea de gheață a transformat trotuarele în adevărate patinoare, punând în pericol siguranța pietonilor.

Update

„Aproximativ 50 de pacienți până la această oră, 6 persoane au nevoie de internare și intervenții chirurgicale”, a declarat pentru Cluj24 Dorel Danciu, șeful biroului de presă de la Spitalul Clinic Judetean de Urgență Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

„De ce program de sâmbătă dacă mergem la lucru?”. Propunerea unui clujean pentru transportul public în punțile dintre sărbători

Publicat

autobuz cluj 2 e1648801930893

Un locuitor al Clujului a atras atenția asupra problemelor create de reducerea programului transportului public în zilele care leagă sărbătorile legale, considerând că acesta generează haos și nemulțumiri în rândul călătorilor.

Un cititor Cluj24 a explicat că a trimis trei emailuri către Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, solicitând ca în zilele dintre sărbătorile legale, când majoritatea oamenilor lucrează, CTP să renunțe la programul redus de sâmbătă și să asigure transport public conform unui program normal de lucru.

„Am trimis trei emailuri la CTP să nu mai pună program de sâmbătă când sunt punți și, chiar în 15 decembrie, le-am scris că noul guvern sper să le desființeze pentru că sunt inutile și produc mult haos. Și mi-a ascultat gândul, iar acum 3 ianuarie 2025 este zi lucrătoare normală, inclusiv pentru bugetari. Totuși, în 29 decembrie am trimis al treilea email, însă CTP nu a modificat nimic și nu a publicat niciun anunț pe site legat de ziua de mâine, când, în mod aberant, au păstrat programul de sâmbătă”, a declarat clujeanul.

„De ce program de sâmbătă dacă mergem la lucru?”

Problema este accentuată de faptul că autobuzele de pe rutele aglomerate, cum ar fi M26, M21 și M22 din Florești, circulă foarte rar după programul redus în intervalul de vârf al dimineții, între orele 6:00 și 7:30.

„Chiar și vinerea trecută pe autobuz, dimineața, erau super aglomerate autobuzele M26 si M21 si M22 de Florești și veneau extrem de rar între 6:00-7:30 dimineața când merge lumea la lucru, si erau revoltati și spuneau „De ce este program de sâmbătă dacă noi mergem la lucru?””, a adăugat acesta.

Locuitorul propune ca transportul public să funcționeze conform unui program normal în zilele dintre sărbători, atunci când majoritatea oamenilor lucrează. Modificarea ar reduce aglomerația, ar crește eficiența serviciului și ar elimina confuzia creată de un program considerat „aberant” în contextul actual.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate