EVENIMENT
TOTUL sau NIMIC. Un singur meci o mai desparte pe CFR Cluj de cupele europene
Joi seară, de la 20:30, echipa CFR Cluj va juca ultima partidă din acest sezon și o va întâlni pe „U” Craiova 1948 în finala barajului pentru Conference League. Feroviarii au ajuns aici după ce au încheiat campionatul pe ultima treaptă a podiumului, în timp ce oltenii au trecut în semifinala barajului de FC Voluntari.
Pentru feroviari, meciul de mâine va fi cea de 63-a din această stagiune. Sezonul nu a decurs așa cum și-au imaginat aceștia, echipa din Gruia ratând ambele obiective, Cupa României și câștigarea unui nou titlu de campioană.
Acest aspect s-a putut observa și la finalul partidei cu Farul, când Dan Petrescu a avut o ieșire nervoasă la adresa arbitrilor și a oficialilor echipei din Constanța. Clujenii pot îndulci finalul de sezon cu o victorie în fața oltenilor și implicit o calificare în preliminariile Conference League.
Oltenii au avut un parcurs impresionant în cea de a doua parte a campionatului. „U” Craiova 1948 a reușit să obțină titlul de campioana play-out-ului, terminând sezonul pe locul al 7-lea. Trupa lui Nicolo Napoli nu a mai simțit gustul unui eșec de aproape două luni. Ultima înfrângere a acestora a avut loc pe 4 aprilie, când au pierdut în sferturile Cupei României în fața celor de la UTA. De atunci au obținut 4 victorii și 4 egaluri.
Avantajul terenului propriu
În ceea ce privește duelurile directe dintre cele două formații, fiecare a câștigat cu 3-1 meciul disputat pe teren propriu. Aceasta poate fi o veste bună pentru CFR, deoarece partida de joi va avea loc în Gruia. Formația clujeană a anunțat pe rețelele de socializare că intrarea va fi liberă pentru suporterii care vor dori să vină la meciul cu „U” Craiova 1948. Însă, echipa nu va putea conta pe Andrei Burcă, asta după ce fundașul a văzut cartonașul roșu la finalul partidei cu Farul și astfel urmează să fie suspendat.
Daniel Cucu-Kovaci
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
O nouă ediție-eveniment va avea loc la „Berăria Culturală”, în 17 octombrie 2024, de la ora 19, la Casinoul din Parcul Mare, atunci când se va desfășura ediția cu numărul 117 a acestui fenomen cultural-academic, lansat și susținut material și financiar de către Fundația Armonia.
Fondatorul „Berăriei Culturale” și organizatorul edițiilor sale, din mai 2013, jurnalistul și istoricul Ion Novăcescu, l-a invitat pe Părintele Benedict Bistrițeanul – Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului să vorbească despre „Povara Invidiei”.
Episcopul Benedict Bistrițeanu vorbește despre „Povara Invidiei”, la „Berăria Culturală”
„Această temă este puțin abordată și analizată în dezbaterea publică și academică din cetatea clujeană și în societatea românească, deși invidia – ca simțire, stare și manifestare – este masiv răspândită în mintea și sufletele oamenilor. Rețelele sociale și toate aplicațiile telefoanelor deștepte fabrică invidie în cantități industriale și la o productivitate de mega-combinat siderurgic”, afirmă Ion Novăcescu.
”În fiecare zi, de dimineață până noaptea târziu, în lumea virtuală – care absoarbe tot mai mult timp – dar și în cea care pare a fi reală, se manifestă preocuparea omului de a stârni invidia celuilalt. Un arsenal tehnologic sofisticat dar facil stă la îndemâna creatorilor digitali ai invidiei, care demonstrează public cât de frumoși, fericiți, iubiți, reușiți, realizați și împliniți sunt, spre stupoarea, ciuda și frustrarea audienței lipsite de asemenea noroc și trai bun. Însă toate aceste fabricații demonstrative sunt iluzii care ar trebui să stârnească doar compasiunea și îngăduința, nu invidia. Fiindcă nu-i nici o fericire și împlinire să-ți fie viața un bal mascat perpetuu și o continuă demonstrație”, crede fondatorul fondatorul „Berăriei Culturale.
„Cuvântul invidia pe care l-am preluat integral și neschimbat din limba latină, vorbită de strămoșii noștri romanii, este o dovadă foarte puternică a continuității neabătute a firii daco-romane în spațiul carpato-danubiano-pontic”, mai spune, cu umor, Ion Novăcescu.
„Invidia este o povară”
Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul crede că așa „cum îți este gândul așa îți este viața. Această sentință spirituală se poate verifica cu ușurință în viața cotidiană. Gândurile indică o viziune asupra vieții, care se extinde în atitudine și se întrupează în gesturi și fapte. De aceea, suntem direct responsabili de calitatea vieții noastre prin modul în care gestionăm dinamica acestora. Cultivându-le pe cele pozitive determinăm întâmplări și, în cele din urmă, un parcurs în termeni pozitivi.
În același fel, dovedindu-ne neglijenți în ceea ce gândim, murdărim, schilodim realități și, mai ales, ne îmbolnăvim. Invidia face parte din această a doua categorie. Ea poate fi un gând, dar poate deveni și o stare. Este una din cele opt mari vicii, boală a conștiinței, ce se numește fiică a mândriei, și, din nefericire, destul de des, consecventă și coerentă cu viața noastră obișnuită. Se exprimă prin bârfă sau ca discreditare a calităților celuilalt, ba chiar prin cultivarea bucuriei pentru necazul altuia. Se continuă cu a suferi pentru succesul celui de lângă tine, însă sfârșește printr-o ură păcătoasă constantă vizavi de cel aproape de tine.
Despre acestea vom vorbi în seara zilei de 17 octombrie și, mai ales, vom indica reacții, vom propune reflecții și vom încerca să identificăm soluții. Invidia este o povară. Orice povară ne gârbovește, ne mutilează și, în cele din urmă, ne îmbolnăvește. De aceea, avem nevoie de vigilență, de serioasă conștientizare și, mai ales, de vindecare.
Vă așteptăm să vorbim împreună despre toate acestea”, ne îndeamnă Părintele Benedict, episcopul-vicar ortodox al Clujului, joi, 10 octombrie, ora 19, la „Berăria Culturală”.
AUR Cluj își va depune miercuri, 16 octombrie, candidaturile la alegerile parlamentare. La depunerea candidaturilor este așteptat și președintele partidului, George Simion.
Listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie au fost stabilite de partidul AUR Cluj.
Cine sunt candidații AUR Cluj la alegerile parlamentare?
Pe locurile eligibile la Camera Deputaților se află Ramona Bruynseels (poziția 1) și deputatul AUR de Cluj Alin Coleșa (poziția 2). La Senat, primul loc este ocupat de coordonatorul filialei AUR Cluj, ales consilier judeţean la alegerile locale, Cristian Șipoș.
Listele vor fi depuse la BEJ Cluj, împreună cu dosarele candidaților, miercuri, 16 octombrie, între orele 16.30-17. La depunerea candidaturilor este așteptat la Cluj și președintele partidului, George Simion.
EVENIMENT
FOTO. Când va fi gata segmentul A3 Zimbor-Poarta Sălajului? „Antreprenorul UMB este foarte slab mobilizat”
Autostrada Transilvania se încăpățânează să stagneze. Când va fi gata segmentul A3 Zimbor-Poarta Sălajului? Se avansează în pași de melc, ceea ce îi îndrituiește pe specialiști să se îndoiască că această porțiune va fi gata în 2025.
„Autostrada A3 Zimbor-Poarta, 2025 sau 2026? Deși o deschidere pe cei 12 kilometri dintre Zimbor și Poarta Sălajului este perfect fezabilă din punct de vedere tehnic anul viitor, probabil va trebui să așteptăm până în 2026.
FOTO. Când va fi gata segmentul A3 Zimbor-Poarta Sălajului? „Antreprenorul UMB este foarte slab mobilizat”
Din păcate, antreprenorul UMB este foarte slab mobilizat, fiind concentrat pe A7 Buzău-Focșani, așa cum v-am spus de multe ori. Cele mai multe șanse sunt ca și în 2025 armata UMB să fie comasată tot pe A7. Greu de crezut în acest moment că vom avea suficienți muncitori pe A3.
Vestea bună este că licitația aferentă nodului Românași este (aproape) rezolvată: așteptăm semnarea contractului, tot cu UMB. Chiar și dealul Zimbor pare-se că stă locului.
Așa că nu ar fi impedimente pentru inaugurarea în 2025… dacă se vrea, dacă UMB mobilizează suficiente efective.
Pe lotul Nădășelu-Zimbor discuția e mai complicată. Pe lângă lipsa forței colosale a UMB, avem cele două viaducte de pe traseul nou care trebuie făcute de Ozaltin. Birocrația aferentă (exproprieri, revizuire acord de mediu), termenul de proiectare (primăvară) și emiterea autorizației de construire, plus execuția propriu-zisă fac aproape imposibilă finalizarea traseului nou în 2025.
Strict teoretic, turcii ar putea face viaductul Nădășelu în 2025, dar le va fi foarte greu. Totuși nu mai încape și celălalt viaduct de la Topa Mică, așa că visul unei inaugurări în 2025 se oprește la sud de Topa, într-o teoretică descărcare provizorie.
Cu prea mulți de dacă și cu parcă, probabil că aceste scenarii super-optimiste nu vor deveni realitate în 2025”, a scris pe Facebook Asociația Pro Infrastructură.
Foto: Facebook Asociația Pro Infrastructură
EVENIMENT
CAMPANIE de informare cu privire la eliberarea adeverințelor de VECHIME, derulată de ITM Cluj
În perioada 11.10.2024 – 31.12.2024 ITM Cluj va desfăşura, în cadrul unei campanii de informare organizate la nivel naţional, acțiuni de conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime.
„Având în vedere numărul mare de sesizări prin care sunt semnalate dificultăți întâmpinate cu privire la obținerea adeverințelor referitoare la activitatea realizată în baza unui contract individual de muncă, este necesară desfășurarea la nivel național a unei campanii de informare și conștientizare cu privire la eliberarea acestora.
ITM Cluj desfășoară o CAMPANIE de informare cu privire la eliberarea adeverințelor de VECHIME
Potrivit dispozițiilor Codului Muncii și Hotărârii Guvernului nr.95/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, la încetarea activității salariatului angajatorii au obligația să îi elibereze acestuia o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate. Acest document aduce informații necesare despre perioada de activitate a salariatului în cadrul angajatorului și cuprinde următoarele elemente:
– datele de identificarea ale salariatului,
– datele de identificare ale angajatorului,
– data și numărul contractului individual de muncă,
– tipul de contract,
– data începerii activității,
– funcția ocupată,
– salariul de bază și sporurile prevăzute în contractul de muncă,
– modificările suferite în executarea raportului de muncă,
– data încetării contractului individual de muncă,
– temeiul de încetare,
– perioadele de absențe nemotivate și concedii fără plată,
– semnătura reprezentantului legal al angajatorului și ștampila.
Obiectivele campaniei
Informarea persoanelor fizice care au sau au avut calitatea de salariat , cu privire la condițiile în care pot solicita adeverințe de vechime și informarea și conștientizarea angajatorilor și a altor deținători de arhivă, cu privire la obligația legală de eliberare a acestora.
Acțiunile de informare și conștientizare se vor realiza atât în cadrul acțiunilor de control efectuate de către inspectorii de muncă și în cadrul întâlnirilor cu angajatorii și cu organizațiile sindicale, precum și prin intermediul comunicatelor în mass-media, pe rețelele de socializare, pe site-ul inspectoratelor teritoriale de muncă, și prin orice alte mijloace de comunicare.