ACTUALITATE
Topul celor mai PUTERNICE judeţe în funcţie de fondul de salarii. Vezi pe ce loc e Clujul

Peste 120.000 de companii din Bucureşti şi din judeţul Ilfov plătesc lunar salarii în valoare de peste 10 miliarde de lei. La polul opus se află judeţul Mehedinţi, unde sunt circa 4.100 de angajatori care plătesc lunar salarii în valoare de 130 de milioane de lei, arată datele centralizate de ZF.
„Bucureştiul şi judeţul Ilfov realizează peste 20% din Produsul Intern Brut al ţării, aşa că se regăseşte volumul acesta şi în cifra de salarii. Şi sunt judeţe în care şi numărul de salariaţi şi salariul mediu sunt scăzute şi, evident, dacă înmulţeşti un număr scăzut de salariaţi cu un salariu mediu scăzut, nu poate să îţi iasă decât un fond de salarii total mic“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.
Fondul de salarii este unul dintre cei mai importanţi indicatori economici, având în vedere că structura sa la nivel judeţean este folosită pentru calculul Produsului Intern Brut din fiecare zonă.
„Clujul se află pe locul doi”
Împreună, Bucureştiul şi judeţul Ilfov concentrează 37% din totalul fondului de salarii la nivel naţional, care a fost de 28 de miliarde de lei în luna iunie a acestui an.
Clujul se află pe locul doi în topul judeţelor cu cele mai mari fonduri de salarii: aproape 30.000 de companii cu sediul în Cluj au plătit în luna iunie salarii de peste 1,5 mld. lei. Pe locul trei se află Timiş, cu peste 22.000 de companii care plătesc salarii lunare în valoare totală de peste 1,4 mld. lei. Astfel, împreună, angajatorii din Bucureşti- Ilfov, Cluj şi Timiş plătesc lunar salarii de peste 13 mld. lei, reprezentând aproape jumătate (48%) din fondul de salarii din toată România.
La nivel naţional, fondul total de salarii plătit de cei peste 540.000 de angajatori activi, care au plătit „la zi“ taxele aferente contribuţiilor sociale ale angajaţilor, a fost de 28,3 miliarde de lei în luna iunie, potrivit datelor de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Începutul primăverii astronomice în emisfera nordică, ce durează aproximativ 92 de zile, este marcat de echinocțiul de primăvară. În 2025, acesta are loc la data de 20 martie, la 11 h 01 m, scrie Agerpres.
Acest fenomen astronomic reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare și, începând cu această dată, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie 2025 când va avea loc solstițiul de vară. Fenomenul nu se produce la aceeași dată în fiecare an datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.
Azi este ECHINOCȚIUL de primăvară. Începutul primăverii astronomice simbolizează CREAȚIA
În emisfera sudică a Pământului, fenomenul este invers, acest moment marcând începutul toamnei astronomice. În regiunile polare, în emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.
Cuvântul ‘echinocțiu’ derivă din cuvântul francez ‘équinoxe’, care la rândul lui, provine din latinescul ‘aequinoctium’, format din ‘aequus’ – ‘egal’ și ‘nox’, ‘noctis’ – ‘noapte’.
La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul Ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilei cu cea a nopții, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.
„Are loc trecerea Soarelui din zodia Peștelui în zodia Berbecului”
Cele două puncte de pe ecliptică, în care se află Soarele în momentul echinocțiului, se numesc puncte echinocțiale, fiind denumite punctul vernal și, respectiv, punctul autumnal. Astfel, în același moment, în emisfera sudică se produce echinocțiul de toamnă, potrivit Observatorului Astronomic ‘Amiral Vasile Urseanu’.
Al doilea echinocțiu al anului reprezintă momentul în care soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie (22 septembrie în 2025), marcând echinocțiul de toamnă în emisfera nordică și echinocțiul de primăvară în emisfera sudică.
Din punct de vedere astrologic, are loc trecerea Soarelui din zodia Peștelui în zodia Berbecului. Asistăm, astfel, la sfârșitul și la începutul unui ciclu zodiacal.
Astrologii spun că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât și o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocțiului de primăvară totul se trezește la viață, tinde să iasă la suprafață, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.
Tradițiile spirituale susțin ca orice formă de evoluție are trei etape distincte: creația, menținerea și resorbția sau distrugerea. La toate acestea se adaugă și momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocțiul de primăvară simbolizează creația, solstițiul de vară apogeul, echinocțiul de toamnă începerea perioadei de resorbție și solstițiul de iarnă perioada de conservare care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.
EVENIMENT
Bărbat VIOLENT arestat pentru 30 de zile la Cluj. L-a bătut cu BÂTA pe fratele fostei iubite. Pe ea a amenințat-o cu moartea

Un bărbat a fost arestat pentru 30 de zile după ce l-a bătut cu o bâtă de baseball pe fratele fostei sale iubite și l-a băgat în spital. Pe femeie a amenințat-o cu moartea de mai multe ori.
Pe fratele iubitei l-a bătut cu sălbăticie într-un parc din Cluj-Napoca, acesta având nevoie de luni de zile de îngrijiri medicale.
Bărbat VIOLENT arestat la Cluj
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj a solicitat instanţei arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui bărbat acuzat de ameninţare în formă continuată, respectiv două acţiuni componente, lovirea sau alte violenţe, tentativă la omor și tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Potrivit părocurorilor, în 14 martie 2025, în intervalul orar 21.00 – 23.50, inculpatul a mers la locuinţa fostei iubite pe care a amenințat-o cu acte de violenţă şi cu moartea, iar ulterior a revenit ameninţând-o din nou cu moartea, scrie Mediafax. De asemenea, în timp ce se afla în faţa unui magazin din Cluj-Napoca, l-a lovit cu o bâtă de baseball peste mâna dreaptă pe fratele fostei iubite.
Apoi, în timp ce se afla într-un parc, a devenit din nou violent și l-a bătut cu sălbăticie pe fratele fostei concubine. L-a lovit cu bâta de baseball la nivelul capului şi corpului, cauzându-i leziuni care necesită 65-70 de zile de îngrijiri medicale.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Cluj a admis propunerea şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o durată de 30 de zile.
CULTURA
„Cumpăna. Lumea la răscrucea marilor schimbări”, volumul lui Valentin Naumescu, lansat la Librăria UBB Cluj-Napoca

Librăria Universității Babeș-Bolyai Cluj a lansat cartea profesorului Valentin Naumescu, „Cumpăna. Lumea la răscrucea marilor schimbări”, apărută la Editura Presa Universitară Clujeană.
Valentin Naumescu este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și directorul Centrului EUXGLOB. Este abilitat în conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene și este coordonatorul programului de master de Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor (în limba engleză) de la UBB Cluj.
„Cumpăna. Lumea la răscrucea marilor schimbări”, volumul lui Valentin Naumescu, lansat la Librăria UBB Cluj-Napoca
Între 2005 și 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, iar între 2008 și 2012 a fost consulul general al României la Toronto. Are gradul diplomatic de ministru-consilier, obținut prin concurs.A publicat 23 cărți, în România și în străinătate (Marea Britanie, Canada, Olanda), ca autor unic, coautor, editor sau coeditor și peste 60 de articole științifice și capitole/studii în reviste de specialitate și volume colective.
„Cele cinci direcții analizate de Valentin Naumescu oferă un cadru relevant pentru a înțelege mai profund arhitectura schimbării prin care trece sistemul internațional. Ele nu doar că identifică punctele de fractură ale ordinii actuale, dar creează și premisele unei reflecții asupra dinamicii mai largi a tranziției globale.
Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată.
„Lucidă, erudită, nuanțată”
Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public”, a prefațat lucrarea prof. Corneliu Bjola de la Universitatea Oxford.
„Lucidă, erudită, nuanțată, vocea profesorului Valentin Naumescu este una dintre cele care au contribuit, de o manieră decisivă, la conturarea studiului relațiilor internaționale în România: domeniul îi datorează o sistematizare a conceptelor sale și o precizare a câmpului metodologic în cadrul căruia lucrează.
Dar Valentin Naumescu este cu mult mai mult decât o prezență marcantă în spațiul academic românesc și internațional. Domnia-sa ilustrează, cu energie și tenacitate, o vocație aroniană, aceea de comentator al actualității din unghiul ideilor.
Pe acest drum al construirii unui viitor al libertății, vocea lui Valentin Naumescu este un reper memorabil. Suveranitatea națiunilor noastre implică blocarea revizionismului global. O ordine a autocrațiilor ar fi capătul de drum al deceniilor de libertate: încercările prezentului ne modelează viitorul”, a scris în postfață prof. Ioan Stanomir de la Universitatea București.
EVENIMENT
11 pentru Cotroceni. Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale. Se stabilește ordinea pe buletinele de vot

Un număr de 11 candidați dintre cei 26 care și-au depus candidaturile pentru Cotroceni îşi vor disputa cea ma înaltă funcție în stat la alegerile prezidențiale din luna mai, arată Agerpres.
Candidaturile sunt, începând de joi, definitive, după ce au fost parcurse toate etapele şi termenele prevăzute de calendarul alegerilor, astfel că cele 11 nume se vor regăsi pe buletinul de vot.
Alegătorii vor avea de ales, pe 4 mai, dintre următorii candidaţi:
Nicuşor Dan (Independent)
Crin Antonescu (Alianța România Înainte)
Victor Ponta (independent)
Elena Lasconi (USR)
George Simion (AUR)
Lavinia Șandru (PUSL)
Cristian Terhes (Partidul Național Conservator Român)
John-lon Banu-Muscel (independent)
Silviu Predolu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
Daniel Funeriu (independent)
Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
Anamaria Gavrilă (POT) s-a retras din cursa electorală
O situație aparte a reprezentat-o cazul preşedintei Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, care a primit unda verde de la BEC şi CCR să candideze, însă a decis miercuri seară să se retragă din competiție, în favoarea liderului AUR George Simion, care rămâne candidatul suveraniştilor.
Cei doi îşi depuseseră candidatura după ieşirea din cursă a lui Călin Georgescu.
„Pentru a dărui mişcării suveraniste, susținută de români, cele mai multe sanse, am ales så må retrag din această cursă. Eu am făcut tot ce a depins de mine în această luptă şi am încredere în decizia care a fost luată. [] Nol, cei de la POT, am asigurat certitudinea de a avea o a doua candidatură care să treacă prin filtrul CCR şi BEC. Dragi romani, această misiune este despre noi toți și despre libertatea noastră, a scris ea pe Facebook.
Totodată, în cazul a doi dintre candidații care se găsesc pe lista finală – Sebastian-Constantin Popescu, propus de Partidul Noua Românie, şi al lui John-lon Banu-Muscel (independent) – Biroul Electoral Central a sesizat organele de urmărire penală în vederea stabilirii autenticității listelor de susținători care au însoțit candidaturile.