CULTURA
Gábor Tompa, regizorul care conduce Teatrul Maghiar din Cluj din 1990, împlinește 67 de ani
Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar și cel care a adus la Cluj Festivalul Internațional de Teatru „Interferențe”, împlinește joi 67 de ani.
Născut la Târgu-Mureș la 8 august 1957, regizorul a fost “adoptat” de Cluj-Napoca, mai ales că este la conducerea Teatrului Maghiar de Stat din oraș din anul 1990.
Gábor Tompa, regizorul care conduce Teatrul Maghiar din Cluj din 1990, împlinește 67 de ani
Gábor Tompa a studiat la Academia de Teatru si Film din Bucureşti între anii 1976 –1981, unde a obținut diploma în Regie de teatru, film și televiziune.
În anul 1981, el vine la Cluj-Napoca unde este angajat, ca regizor, la Teatrul Maghiar de Stat.
Conduce Uniunea Teatrelor din Europa
Aici va rămâne și își va continua cariera. Devine regizor principal începând cu anul 1985, iar apoi director al Teatrului Maghiar de Stat, începând din anul 1990.
Din 2007 devine director de program al Facultăţii de Regie la Universitatea din California, San Diego
Din 2006 și până în 2008, când Teatrul Maghiar de Stat din Cluj aderă la UTE, este membru individual al Uniunii Teatrelor din Europa.
Din mai 2018, Gábor Tompa este președintele Uniunii Teatrelor din Europa.
Zeci de companii de teatru din Europa au prezentat spectacole pe scena Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca
Gábor Tompa este Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din partea statului francez (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres).
A fost nominalizat de mai multe ori la premiile UNITER și a primit Premiul pentru cel mai bun regizor în anii 1984,1987, 1993, 1997, 2008 și 2019.
A fost distins cu Premiul UNITRER pentru cel mai bun spectacol în anii 1989, 1992 și 2008.
În anul 2002 a primit Premiul pentru Excelenţă al UNITER.
Sub conducerea regizorului Gábor Tompa, Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca a organizat mai multe ediții ale Festivalului Internațional „Interferențe”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Asociația ”O masă caldă” din Cluj-Napoca are nevoie de ajutor. Unde pot dona oamenii cu bani
Unde se poate dona
Satu Mare: RO51BTRLRONCRT0292723302
Euro: RO28BTRLEURCRT0292723301
Dolari: RO32BTRLUSDCRT0292723301
cod SWIFT: BTRLRO22
CULTURA
Cartea ”Avram Iancu. Secvențe biografice” de Ionuț Țene, cu prefață de acad. Ioan Aurel Pop, lansată la Cluj
Istoricul clujean Ionuț Țene va lansa cartea ”Avram Iancu. Secvențe biografice” dedicată Crăișorului Munților, apărută la editura clujeană ”Școala Ardeleană”, volumul fiind o abordare interesantă, inedită și incitantă a vieții eroului pașoptist ardelean.
Prefața este scrisă de acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a spus că, după lectura cărții, cititorul rămâne cu un sentiment tonic, de încredere și speranță, rămâne în admirație față de aceia care ne-au trasat programul de țară dintre anii 1848 și 1918, față de cei care au făurit casa noastră numită România.
”Ionuț Țene demonstrează că istoria nu a fost niciodată numai știință și cunoaștere, ci și „învățătoare a vieții” (Cicero) și că de învățătura despre Avram Iancu – întruchipare a idealurilor poporului – avem nevoie cu toții, „ca să nu rătăcim” (Simion Bărnuțiu)”, a spus Pop.
Ce spune autorul
Autorul Ionuț Țene a precizat că, prin cartea dedicată lui Avram Iancu, a dorit să ilustreze actualitatea acestui erou român în conștiințele românilor, dar și să scoată în evidență valorile de dreptate, libertate, egalitate, toleranță și unitate, pentru care a luptat Crăișorul Munților.
”Avram Iancu a fost un spirit evoluat, un reprezentant al democrației epocii sale și, în același timp, un erou național și european. Avram Iancu reprezintă un model istoric foarte actual. Românii se recunosc în valorile promovate de el. Este un spirit al rezistenței și perenității românești în fața vicisitudinilor istoriei. Astfel, nu întâmplător, contemporanii se identifică cu acest erou la adunările comemorative și la cele aniversare dedicate Crăișorului, prin deja cunoscuta scandare: „Avram Iancu suntem toți!”, a afirmat acesta.
Volumul face parte din colecția ”Avram Iancu” a Editurii Școala Ardeleană și va i lansat la Târgul Internațional de Carte Transilvania pe 25 septembrie, ora 15.
POLITICA
Marius Lulea (AUR): ”Criza economică pândește după colț! Starea la zi a economiei României sub guvernarea Nicu și Marcel”
”Economia României, sub conducerea tandemului format din Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Datele economice recente reflectă o serie de provocări majore, cu perspective îngrijorătoare pentru evoluția viitoare”, susține prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.
În al doilea trimestru al anului 2024, economia românească a înregistrat o stagnare aproape completă, cu o creștere de doar 0,1%, mult sub media Uniunii Europene. Aceasta reprezintă o încetinire severă în comparație cu primul trimestru, când creșterea economică fusese de 0,5%. Ritmul de creștere este departe de a fi unul robust, de promisiunile și propaganda făcută de PSD și PNL.
Semnal de alarmă grav
Un semnal de alarmă și mai grav îl reprezintă evoluția pieței muncii. România a înregistrat cea mai mare scădere a gradului de ocupare a forței de muncă din Uniunea Europeană, cu o contracție de 0,5% în trimestrul al doilea din 2024. Această scădere pune presiune pe veniturile gospodăriilor și contribuie la reducerea consumului intern, motorul principal al economiei românești.
Un alt sector afectat negativ este cel al construcțiilor. Datele privind activitatea în acest domeniu arată o contracție de 2,5% pe primele șase luni ale anului 2024. Sectorul construcțiilor, unul dintre pilonii economiei în anii anteriori, devine încă un sector care sub guvernarea PSD – PNL are de suferit.
Semnale de criză economică
Pe lângă sectorul construcțiilor, și cel al serviciilor, care reprezintă principala ramură a economiei, este afectat de această criză. În luna iunie 2024, volumul serviciilor a înregistrat o scădere de peste 15% comparativ cu luna mai, marcând cea mai abruptă contracție din întreaga Uniune Europeană. Această scădere reflectă o încetinire a cererii și a activităților economice, cu efecte directe asupra veniturilor bugetare și a locurilor de muncă.
Semnalele cu privire la criza economică ce ne pândește nu se opresc aici. Pe primele opt luni ale anului 2024, deficitul bugetar al României aproape că a atins nivelul întregului an 2023, depășind mult cota de 4,% din PIB. Proiecțiile indică faptul că deficitul se îndreaptă vertiginos către 8%, ceea ce reprezintă un dezechilibru major în gestionarea finanțelor publice. În paralel, datoria publică a ajuns la 52,6% din PIB, iar trendul de creștere continuă. Mai mult, doar dobânzile la această datorie depasesc 2% din PIB, ceea ce pune presiune suplimentară pe bugetul de stat.
Creșterea cheltuielilor statului
Cauza principală a acestui dezechilibru financiar este creșterea cheltuielilor statului, care au înregistrat un salt de 23,4%. Politicile fiscale expansioniste și lipsa de reforme structurale sunt factori care contribuie la deteriorarea finanțelor publice.
Dacă tendințele actuale nu sunt inversate prin politici economice eficiente și reforme structurale, România riscă să se confrunte cu o criză economică profundă în perioada următoare. Totul poate să fie evitat dacă la alegerile din acest an vom pune capăt dictaturii PSD – PNL din fruntea țării. Doar dacă tăiem răul din rădăcină, cu ajutorul românilor, putem să evităm o criză economică mai puternică decât cea din 2009 – 2012”, spune Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR.
În weekendul 13-14 septembrie 2024, Women Rally ajunge la Cluj-Napoca. Este a treia etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car Service, Trofeul Castrol, clasa de mașini electrice powered by George – Inovație BCR.
„În weekend-ul care urmează, doamnele care își doresc să performeze la volan, într-un cadru sigur şi organizat, se vor alinia la start în Cluj-Napoca, unde Women Rally și-a început activitatea acum 6 ani. Acest eveniment autentic reușește să adune doamne și domnișoare pasionate de automobilism din întreaga țară.
FOTO. Women RALLY, etapa a 3-a, în acest weekend la Cluj-Napoca
Ziua de vineri, 13 septembrie, va fi dedicată briefing-ului special conceput pentru această competiție, în cadrul căruia organizatorii și participantele vor discuta și analiza toate detaliile referitoare la regulament, program și manșele de concurs. Tot vineri, începând cu ora 18:00, pe platoul dintre Cluj-Arena și Sala Polivalentă, spectatorii vor putea asista la Startul Festiv, unde vor fi prezentate toate concurentele înscrise în această competiție, ce îmbină frumusețea, eleganța, adrenalina și ambiția într-o competiṭie automobilistică.
Cele două manșe de concurs vor începe sâmbătă, 14 septembrie, începând cu ora 10:00, respectiv 14:00, pe un traseu special gândit și amenajat la VIVO! Cluj-Napoca. Pentru acest circuit, organizatorii au pregătit pentru concurente atât viraje de viteză, cât și „ace de păr” și șicane, unde acestea își vor putea demonstra dexteritatea la volan.
Campionatul Național Women Rally – Bosch Car Service 2024 îmbină testele cronometrate de îndemânare la volan cu oportunități de socializare, noțiuni de conducere defensivă și momente elegante petrecute într-o companie inedită, care împărtășește pasiunea pentru mașini și ambiția de auto-depășire.
Vor fi prezente pe circuit Carmen Amariei și Valentina Ardean Elisei
Comunitatea Women Rally contribuie la șosele mai sigure, încurajând într-un cadru legal și sigur dezvoltarea abilităților la volan și responsabilitatea în trafic, pentru toată familia. Fiind susținute de prieteni și familie, concurentele oferă astfel exemple pozitive și relevante de responsabilitate și fairplay, către toți cei care urmăresc competiția. În plus, etapele Women Rally reprezintă contextul perfect de a ieși din zona de confort într-un cadru prietenos, alături de femei care împart aceeași pasiune.
La această etapă, ambasadoarele Women Rally, care ne vor onora cu prezența pe circuit sunt două dintre cele mai importante valori din sportul românesc, când vine vorba despre handbal: Carmen Amariei și Valentina Ardean Elisei.
Carmen Amariei, una dintre cele mai valoroase jucătoare de handbal ale României, după experienṭa extraordinară de anul trecut, revine la start în calitate de ambasadoare. Cu peste 180 de meciuri jucate în echipa naṭională şi numeroase cupe câştigate, în palmares fiind bifată de două ori Cupa Campionilor, sportiva care deṭine titulaturile de cea mai bună marcatoare în Campionatul Mondial din 1997 şi cel mai bun inter dreapta din Campionatul Danemarcei din 2007 a acceptat invitaṭia de a da curs provocării adrenalinei în cadrul etapei de la Cluj-Napoca. Este prima femeie care antrenează o echipă din Liga Națională de handbal masculin, fiind antrenoarea echipei “U” Cluj.
Valentina Ardean Elisei, jucătoare de handbal de renume, se alătură la startul Women Rally, în calitate de ambasador. Cu o carieră impresionantă, a făcut parte din echipa națională a României, obținând numeroase trofee. În anul 2000, a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului. La nivel internațional, a câștigat aurul la Campionatul European pentru Tineret și medalii de argint și bronz la Campionatele Mondiale și Europene cu echipa României. În plus, a fost recunoscută pentru performanțele sale individuale, fiind desemnată cea mai bună extremă stângă la Campionatele Mondiale și Europene. În prezent este antrenoarea echipei de handbal feminin “U Cluj”.
Evenimentul se va încheia cu un dineu
Concurentele Women Rally vor puncta într-una din cele 6 clase, constituite conform regulamentului, în funcție de capacitatea motorului și de gradul de modificare a mașinii. Clasele 1, 2, 3 si 3+ sunt dedicate mașinilor de stradă fără modificări, cu motor termic. Women Rally este astfel locul perfect pentru a face primii pași în motorsport cu costuri minime, folosind mașinile personale, organizatorii punând la dispoziția concurentelor căști și cagule, necesare pentru ca totul să se desfășoare în siguranță. Iniṭiată în anul 2020, Clasa 4 este dedicată mașinilor electrice şi este susṭinută şi în acest an de către George, primul banking inteligent din România. Clasa 5 este dedicată mașinilor modificate sau posesoarelor de licență FRAS cu un grad mai mare decât cel al licenṭelor pentru Women Rally.
Evenimentul se va încheia într-o atmosferă festivă cu ocazia dineului care va avea loc sâmbătă seara la RMB Inter Auto, dealer Mercedes-Benz. Tot atunci se va desfășura și festivitatea de premiere a celor mai rapide trei concurente ale fiecărei clase din cadrul Trofeului Castrol, totul într-o ceremonie a eleganței și prieteniei.
Informațiile complete legate de concurente, noutățile din timpul concursului și atmosfera Women Rally surprinsă în imagini sunt disponibile pe instagram @womenrally.ro și pe pagina de facebook a campionatului. Detalii despre regulament, înscriere și următoarele etape din acest sezon pot fi găsite pe site-ul oficial.
Campionatul Național Women Rally – Bosch Car Service este organizat de către Clubul Sportiv Savu Racing şi Asociaṭia Clubul Sportiv Women In Motorsport şi se desfăşoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv şi a Agenției Naționale pentru Sport”, au transmis organizatorii.