Connect with us

Uncategorized

Timișoara intră în carantină din 8 martie

Publicat


Municipiul Timişoara şi mai multe comune intră în carantină din cauza numărului mare de cazuri COVID-19, a decis Comitetul Județean de Situații de Urgență Timiș, în ședința de sâmbătă.

După analiza atentă a tuturor datelor primite din partea Direcției de Sănătate Publică Timiș și a specialiștilor în cadrul Comitetului Județean de Situații de Urgență Timiș, s-a decis că, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, pe raza Municipiului Timișoara, Comunei Moșnița Nouă, Comunei Ghiroda, Comunei Giroc și Comunei Dumbrăvița din Județul Timiș – pentru o perioadă de 14 zile, se vor aplica o serie de măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent în zona menționată, sau doar o tranzitează. Aceste măsuri au ca scop prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodată, în completarea acestor măsuri Zoltan Nemeth, prefectul județului Timiș, a purtat în ultimele 24 de ore discuții atât cu vpicepremierul României – Dan Barna, cât și la nivelul Ministerului Sănătății – astfel încât, în cel mai scurt timp, se va trimite spre Timișoara un număr mai mare de doze de vaccin pentru a putea accelera campania de imunizare a timișenilor.

La ședința Comitetului Județean de Situații de Urgență Timiș au fost invitați secretarul de stat – Raed Arafat, Cristian Oancea – directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara, Dorel Săndesc – vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Raul Pătrașcu – managerul Spitalului Județean Timișoara și șeful secției de boli infecțioase a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Timișoara, Virgil Musta.

Conform deciziei luate în CJSUT, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, în perimetrul vizat, este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere.

Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității.

Totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

În perioada următoare, se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.

Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.

În cazul centrelor comerciale și a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.

Totodată se interzic următoarele activităţi:

1. organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;

2. organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;

3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;

4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;

5. organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;

6. organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor;

7. activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise;

8. toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil;

9. organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.

Prin excepție de la prevederile menționate anterior, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 08 martie 2021

Începând cu data de 13.03.2021, ora 05:00, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.

Începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă și duminică, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Simulare de incendiu la Hotel Napoca din cartierul clujean Grigorescu. Vor fi mașini de pompieri în zonă

Publicat

Simulare de incendiu Hotel Napoca

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Avram Iancu” al județului Cluj va desfășura luni, 18 martie 2024, un amplu exercițiu, o simulare de incendiu, la Hotel Napoca, situat pe strada Octavian Goga din Cluj-Napoca.

Exercițiul va demara în jurul orei 10.00, astfel că autospecialele pompierilor și ambulanțele SAJ se vor deplasa în regim de urgență pe străzile municipiului.

Simulare de incendiu la Hotel Napoca din cartierul clujean Grigorescu. Vor fi mașini de pompieri în zonă

”Cu această ocazie, salvatorii vor simula un incendiu de amploare și salvarea mai multor victime la un hotel, fiind nevoiți să simuleze atât operațiuni de stingere, cât și misiuni de căutare-salvare.

În paralel, va fi activat și Planul Roșu de Intervenție. La exercițiu vor lua parte forțe de la Detașamentele 1 și 2 Cluj-Napoca, printre care autospeciale de stingere, descarcerare și ambulanțe, alături de reprezentanți ai tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

Astfel de exerciții sunt desfășurate trimestrial și sunt importante în pregătirea echipajelor pentru a putea face față cât mai ușor în eventualitatea unei situații reale”, arată ISU Cluj.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Gramul de aur a câștigat 24,4 lei în ultimele 12 luni

Publicat

Gramul de aur

Prețul la gramul de aur a crescut vineri la 318,3617 lei, mai sus cu aproape 18 lei față de începutul anului, în timp ce metalul galben a fluctuat între 2.156 și 2.172 dolari/uncie. Comparativ cu acum un an prețul s-a majorat cu aproape 24,4 lei.

Mulți economiști au atras atenția asupra faptului că stabilitatea leului, principalul instrument folosit de BNR în lupta cu inflația, alături de nivelul dobânzii de referință, nu are în spate fundamente economice consistente, având în vedere uriașele deficite de cont curent şi bugetar.

Titluri de stat

Acest rezultat este pus, în continuare, pe seama banilor trimiși în țară de românii care muncesc în străinătate, dar și apetitul străinilor pentru titlurile de stat locale. Ei le achiziționează atrași de dobânzile ridicate și de siguranța răscumpărării.

La sfârșitul anului trecut, aceștia dețineau peste 26% din totalul portofoliului de datorie publică, față de 19,3% la finalul lui 2022.

Săptămâna trecută, statul s-a împrumutat până în februarie 2038, cea mai îndepărtată scadență practicată de Trezorerie, cu 317 milioane lei la un randament mediu anual de 6,60%.

Au mai fost atrase 800 milioane lei scadente în octombrie 2033, la 6,65%/an, 995 milioane lei cu scadența în ianuarie 2026 la 6,05%/an și încă 968 milioane lei scadente în februarie 2025 la un randament mediu anual de 6,03%.

Cursul euro, fluctuant

Cursul monedei unice a fluctuat între 4,9665 și 4,9712 lei, cel de vineri fiind stabilit la 4,9707 lei, față de 4,9746 lei la sfârșitul anului trecut. Tranzacțiile săptămânale s-au realizat într-un culoar cuprins între 4,964 și 4,972 lei.

După aproape o lună, vineri au apărut primele scăderi ale indicilor ROBOR, efect al ușoarei reduceri a inflației din februarie la 7,23%, după vârful de 7,41% din ianuarie.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,08 la 6,07%. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 6,11 la 6,10% iar cel la 12 luni de la 6,12 la 6,11%.

Ședința BNR

Următoarea ședință de politică monetară a BNR se va desfășura în data de 4 aprilie. Analiștii nu anticipează o decizie de reducere a ratei de referință până la jumătatea anului, atâta vreme cât inflația se menține la cote ridicate, influențată de politica fiscală a PSDNL.

Creșterea în februarie a preţurilor de producţie din Statele Unite cu 0,6%, dublu faţă de cât estimau analiştii, a impulsionat moneda americană, după înmulțirea pariurilor pe o amânare din partea Rezervei Federale a unei prime tăieri a ratei de referință.

Euro s-a depreciat vineri la 1,0873 – 1,09 dolari, după creșterea din ziua precedentă la 1,0955 dolari. În piața locală, cursul dolarului a urcat până la 4,5645 lei.

La sfârșitul săptămânii, francul elvețian și lira sterlină au scăzut marginal la 5,1649 lei, respectiv 5,8212 lei.

Investiția în criptomonede

Investițiile în criptomonede rămân unele riscante, așa cum o arată evoluția bitcoin.

După ce a atins luni un vârf de 73.797 dolari, sub impulsul entuziasmului indus de posibilitatea investirii în bitcoin prin intermediul ETF-urilor, care au fost lansate în ianuarie în Statele Unite, ceea ce a ridicat cererea, moneda digitală a alunecat la sfârșitul săptămânii la 64.616 – 66.744 dolari.

Ethereum a urcat până la 4.093 dolari, după care a alunecat până la 3.417 – 3.579 dolari.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Isaura, o fată de 13 ani din Cluj-Napoca, a dispărut de acasă. Dacă o vedeți, sunați la Poliție sau la 112

Publicat

Isaura

Isaura, o fată de 13 ani din Cluj-Napoca a dispărut, sâmbătă, de acasă, și nu a mai revenit, Poliția făcând apel la clujeni să ajute la găsirea ei. 

”La data de 16 martie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul cănumita Isaura Ovidia Panțir, în vârstă de 13 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat la data de 16 martie a.c., în jurul orei 12.00, de pe strada Bobâlnei din municipiu, iar până în prezent nu a revenit.

Semnalmente pentru Isaura

Semnalmentele fetei sunt: înălțime aproximativă 1.65 m, greutate aproximativă 50 de kg, păr brunet, ochi căprui.

”La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o rochie de culoare albă, jachetă verde și pantofi sport albi.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!”, arată IPJ Cluj.

Isaura

Citește mai departe

EVENIMENT

Future Economy Summit & Networking la Cluj. Clujenii interesați se mai pot înscrie la eveniment

Publicat

Future Economy Summit

Ritmul și natura schimbărilor economice din era „instantului” pot crea provocări oamenilor de business în trasarea unei viziuni pe termen lung.

Future Economy Summit & Networking, event organizat prin platforma X Party and Networking (XPN) alături de Cluj IT Cluster, reunește în 21 martie la Cluj-Napoca, reprezentanți de top ai sectoarelor de business, academice si de reglementare din sfera tehnologiei și inovației, industriei si energiei pentru discutii tematice si realizarea networkingului.

Future Economy Summit & Networking la Cluj. Clujenii interesați se mai pot înscrie la eveniment

”Baza economiei viitorului sta în sinergia evoluțiilor sectoriale, situație care aduce o varietate de avantaje strategice și noi oportunități de parteneriate în business.

Dezvoltarea fragmentată este integrată într-o structură de business rezilientă, adaptată și foarte agilă prin intermediul discuțiilor tematice nemijlocite, totul într-o ambianță caracteristică evenimentelor de high-end networking”, arată organizatorii.

Invitați de top

La eveniment participă reprezentanți de top ai diverselor sectoare de business, academice si de reglementare din sfera tehnologiei și inovației, industriei si energie.
”Pentru un networking multidisciplinar, vor fi alaturi de noi re­prezen­tanţi ai medi­ului de bu­sin­e­­ss variat (ma­­nageri, an­tr­e­pren­ori ş.­a.), rep­re­zentanti ai admin­ist­­ratiei loca­le, repre­­­­­z­entanti ai med­i­ul­ui juridic (avo­ca­ţi, no­tari,ş.­a), med­ic­i, arhi­te­cti, art­is­ti, reprezentanti ai mediului diplomatic si reprezentanti ai mediului academic din Cluj-­­Napoca, România, dar şi din străină­­tate”, mai precizează organizatorii Future Economy Summit & Networking.

Programul evenimentului de la Restaurantul Chios

Ora 18:00 Primirea pa­­­­­rticipantilor
Ora 18:30 Deschiderea evenimentului si pr­­­­­ezentarea Pa­r­tenerilor si Invitatilor Speciali
Ora 19:00 – 24:00 Sesiunea de Net­­­­­working

Condiții de participare

Dress code obligatoriu Business (obligatoriu: costum sau sacou, camasa, pantofi eleganti, pantaloni costum; interzis: tricou, pantaloni sport sau pantofi sport – „adidasi” si mocasini, pulover).

În cazul nerespectarii codului vestimentar se va restrictiona accesul la eveniment!

Taxa de participare

Taxa Early-Bird ( pana in 29 februarie ) – 130 lei
Taxa Standard ( 1 martie- 17 martie ) – 180 lei
Taxa Last Minute ( 18 martie – 20 martie ) – 230 lei
Taxa in ziua evenimentului ( 21 martie) – 300 lei

La acest eveniment se returneaza valoarea biletelor doar in cazul in care evenimentul se anuleaza.

Pentru a va inscrie in baza de date si a primi notificari in legatura cu editiile viitoare ale evenimentului cei interesați sunt invitati sa completeze formularul din urmatorul link:
https://mailchi.mp/2e7c3469075c/signupxpartynetworking

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax