Connect with us

EVENIMENT

Teste gratuite pentru cancerul de col uterin în școlile din Cluj. Publicul țintă, femeile între 24 și 64 de ani. VEZI programul

Publicat


teste cancer col uterin

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca continuă seria activităților de testare în vederea prevenirii și depistării precoce a cencerului de col uterin. Cu ajutorul Consiliului Județean Cluj, testările se fac în mai multe școli.

Testarea este gratuită și doamnele care doresc să o facă se pot prezenta și fără o programare prealabilă.

Teste gratuite pentru cancerul de col uterin în școlile din Cluj. Publicul țintă, femeile între 24 și 64 de ani. VEZI programul

Marți, 5 septembrie, testări se fac, între orele 8.00-11.30 la Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca.

Miercuri, 6 septembrie:

  • Orele 8.00-13.00 – Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai” Florești
  • Orele 14.00-17.00 – Alte unități (școli și grădinițe) din Florești

Joi, 7 septembrie:

  • Orele 8.00-10.30 – Școala Gimnazială „Ion Agârbicianu”
  • Orele 11.00-13.00 – Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”
  • Orele 10.00-15.00 – Liceul Teoretic „Bathory Istvan”

Vineri, 8 septembrie

  • Orele 8.00-10.00 –Școala Gimnazială „Nicoale Titulescu”
  • Orele 10.15-13.00 Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”, Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania
  • Orele 8.00-10.00 – Liceul Teoretic „Mihai Eminescu
  • Orele 10.15-11.30 – Liceul Teoretic „Avram Iancu”
  • Orele 11.45 – 13.00 – Colegiul Național „Emil Racoviță”
  • Orele 13.15 – 14.30 – Școala Gimnazială „Ioan Bob”

Doamnele care se încadrează în publicul țintă – vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani și domiciliul în unul din județele regiunii de Nord-Vest a țării – sunt încurajate să se testeze la una dintre aceste locații, chiar dacă nu au reușit anterior să facă o programare.

De asemeena, în perioada 4-8 septembrie, unitatea mobilă de testare va staționa și la Cluj Arena, în intervalul orar 14.00-19.00. Aici se fac și mamografii pentru depistarea precoce a cancerului de sân.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Mircea Abrudean, la Conferința președinților de Parlamente: România trebuie să rămână pe drumul democrației

Publicat

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a declarat, la Conferința președinților de Parlamente din Consiliul Europei, că România este pregătită să susțină democrația în Europa.

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a reconfirmat angajamentul Românie față de valorile democratice și colaborarea europeană. Aflat la Strasbourg, la Conferința președinților de Parlamente din Consiliul Europei, acesta a subliniat importanța unei acțiuni comune pentru protejarea democrației, educației media și securității cibernetice.

„România trebuie să rămână pe drumul democrației – un angajament clar și ferm! În aceste zile, mă aflu la Strasbourg, unde particip la Conferința președinților de Parlamente din Consiliul Europei, un eveniment deosebit de important pentru consolidarea democrației europene. Am lansat un apel către partenerii europeni pentru consolidarea cooperării în domenii-cheie, precum educația media, securitatea cibernetică și combaterea dezinformării. Europa are nevoie de soluții concrete și de acțiune coordonată! România rămâne un partener activ și angajat în apărarea democrației”, arată președintele interimar al Senatului, într-o postare pe rețelele de socializare.

Apel la cooperare pentru combaterea dezinformării

Mircea Abrudean a evidențiat că România se poziționează ca un partener activ în apărarea principiilor democratice și în combaterea dezinformării, pledând pentru unitate și cooperare consolidată la nivel european.

„România este pregătită să fie alături de voi toți pentru a susține democrația în Europa. Pentru a reuși, trebuie să acționăm decisive și, mai presus de toate, să rămânem uniți. Unitatea, cooperarea și angajamentul nostru față de valorile democratice ne fac țările mai puternice, mai stabile și mai influente pe scena globală. Fac apel către toți partenerii noștri să ne unim forțele pentru a consolida cooperarea europeană în domeniul educației media, al securității cibernetice și a combaterii dezinformării, creând un front comun împotriva celor care încearcă să slăbească fundamentele noastre democratice”, este mesajul transmis de acesta, în cadrul conferinței.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Premii de 2.500 de euro la „Cupa Iulius la fotbal”, competiție dedicată elevilor din Cluj-Napoca. Înscrie-te ACUM

Publicat

Sunteți un grup de prieteni pasionați de fotbal și deja nu mai știți pe cine să provocați la un meci? Iulius Mall alături de Academia de Fotbal Viitorul Cluj, organizează „Cupa Iulius la fotbal”, unde elevii din Cluj-Napoca au ocazia să concureze cu alte echipe, să își exerseze spiritul de echipă, tehnica jocului, dar și să se bucure de momente pline de emoție. Înscrierile se mai pot face până luni, 24 martie 2025, completând formularul.

Turneul va avea loc în perioada 5 – 6 aprilie și aduce împreună echipe de elevi din clasele a III-a până la a VIII-a. Meciurile se vor juca pe terenurile Academiei de Fotbal Viitorul Cluj. Fiecare echipă trebuie să fie formată din minimum 5 jucători și un portar, iar din fiecare echipă trebuie să facă parte cel puțin o fată.

Premii de 2.500 de euro la „Cupa Iulius la fotbal”, competiție dedicată elevilor din Cluj-Napoca. Înscrie-te ACUM

Înscrierile continuă până vineri, 24 aprilie, iar formularul este disponibil online. Taxa de participare este de 300 de lei/ echipă, iar cei mici vor juca potrivit categoriilor de vârstă: clasele a III-a și a IV-a vor fi în categoria 1, clasele a V-a și a VI-a, în categoria doi, iar clasele a VII-a și a VIII-a, în cea de-a treia categorie. Regulamentul competiției poate fi citit AICI.

Fiecare jucător va fi recompensat cu o medalie și va avea, timp de o lună, acces gratuit în cadrul platformei educative https://eduboom.ro/. Echipele care se vor clasa pe primele trei locuri vor primi premii speciale, în valoare totală de peste 2.500 de euro.

„Cupa Iulius la fotbal” este organizată de Iulius Mall Cluj și Academia de Fotbal Viitorul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și uboom.ro.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Comuna Florești, buget de 221,3 milioane de lei în anul 2025. A fost aprobat în consiliul local

Publicat

orar m21

Bugetul comunei Florești pentru 2025, în valoare de 221,3 milioane de lei, a fost aprobat joi, 20 martie, în ședința Consiliul Local. Mai mult de jumătate din fonduri vor merge pe capitolul investiții.

Bugetul pe 2025 al comunei a înregistrat o ușoară creștere față de anul anterior (220 milioane de lei), iar cea mai mare parte din bani va fi alocată pentru investiții.

„Cu toate că am primit mai puțini bani de la bugetul de stat decât anul trecut, am reușit prin atragerea de fonduri să suplinim acest lipsă. Astfel, avem aproximativ cu un milion de lei în plus față de anul trecut. Bugetul total este de aproximativ 221 de milioane de lei. Prin proiectele implementate în anii precedenți a crescut bugetul de funcționare: grădinițe, creșe, centru pentru copii cu dizabilități. Este nevoie ca administrația publică locală să aloce fonduri pentru funcționarea acestor entități.

Totuși, prin atragerea de fonduri nerambursabile am reușit să avem un procent de 52% pentru partea de investiții. Pentru educație am alocat peste 47%, pentru infrastructură peste 20%, iar 11% am alocat pentru protecția mediului”, a declarat primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, la începutul ședinței.

Peste jumătate din buget merge pe investiții

Bugetul general al comunei Florești pentru 2025 este în sumă de 221.300.000 de lei. Bugetul pentru investiții este anul acesta de 114,61 milioane de lei (peste 51,7% din bugetul total), iar 76,47 milioane de lei sunt fonduri europene (34,56% din bugetul total).

Cea mai mare alocare financiară este destinată infrastructurii educaționale, cu un total de 53,95 milioane de lei, reprezentând 47,06% din bugetul de investiții. Protecția mediului beneficiază de o sumă de 12,44 milioane de lei, adică 10,86% din buget, în timp ce pentru infrastructură au fost alocate 23,28 milioane de lei, circa 20,32% din totalul fondurilor destinate investițiilor.

Consilierii locali USR din Florești au propus mai multe amendamente la proiectul de buget, însă acestea au fost respinse.

Proiectul de buget a fost votat cu 14 voturi „pentru” și 6 abțineri.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Cărțile electronice de identitate au început să fie eliberate la nivelul întregului județ Cluj, gratuit

Publicat

Începând de joi, 20 martie, toate serviciile de evidență a persoanelor din localitățile Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii și Florești vor prelua documentele necesare pentru eliberarea noilor cărți electronice de identitate.

Consiliul Județean Cluj informează persoanele interesate în legătură cu faptul că, începând cu data de joi, 20 martie, toate serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor din județul Cluj, respectiv cele din Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii și Florești preiau fotografiile, impresiunile papilare și documentele necesare în vederea eliberării noilor cărți electronice de identitate.

„Începând de azi locuitorii județului Cluj, cu vârsta de peste 14 ani, pot beneficia de cărți electronice de identitate gratuite, eliberate cât mai aproape de domiciliu, fără a mai fi nevoie de deplasarea la Cluj. Ne bucurăm că proiectul operaționalizat cu succes de către DJEP Cluj este replicat, la nivelul întregului județ și, ulterior, la nivel național”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Reamintim faptul că programarea pentru eliberarea cărții electronice de identitate se face exclusiv online pe portalul Ministerului Afacerilor Interne, accesând linkul https://hub.mai.gov.ro/site/.

Ce date sunt înscrise pe cărțile electronice de identitate?

Datele ce vor fi înscrise în cărțile electronice de identitate sunt:

  • în format tipărit, nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă,
  • în format electronic, toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare ale două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.

În contextul actual al digitalizării serviciilor publice prin implementarea unor sisteme informatice în domeniul evidenței persoanelor și al stării civile, emiterea cărții electronice de identitate are beneficiul de a prezenta elemente avansate de securitate, servește ca document de călătorie în spațiul Uniunii Europene și conferă acces facil la diferite servicii electronice.

Proiectul pilot de eliberare a cărții electronice de identitate a fost lansat la nivelul municipiului Cluj-Napoca în data de 2 august 2021 și a fost extins la nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj în data de 2 august 2022.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate