Connect with us

ACTUALITATE

,,Testaţi masiv populaţia! 15 mai este prea devreme pentru relaxarea măsurilor”. Traian Băsescu atacă Guvernul României pe tema coronavirusului

Publicat


Fostul Președinte al României, Traian Băsescu, nu este deloc de acord cu faptul că măsurile împotriva pandemiei de coronavirus se vor relaxa după 15 mai. Acesta susține că nu este corect să fie o luată o astfel de decizie atâta timp cât nu se fac destule teste pentru a vedea numărul exact de infectați.

Traian Băsescu este de părere că  numărul de persoane infectate cu noul coronavirus este o poveste falsă și că ar trebui realizate mult mai multe teste. Mai mult, acesta crede că ar trebui testată fiecare persoană care s-a întors dintr-o zonă roșie. Premierul României, Ludovic Orban, a declarat țara noastră are o capacitate de testare de 8000 teste/zi în 61 locații. Totuși, Germania realizează 50.000 teste/zi, iar UK 16.000 teste/zi.

„Încetaţi să mai falsificaţi nivelul de contaminare al populaţiei cu virusul SARS-COV-2. Singura soluţie este să faceţi zilnic 10 -15 mii teste. Începeţi testarea preponderent cu cei care s-au întors din Italia, Spania, UK, Franţa şi Germania şi pe cei cu care au intrat în contact dacă este cazul” , este de părere Traian Băsescu.

Fostul președinte consideră că relaxarea măsurilor este prematură. În lipsa unor informații incomplete, legate de numărul adevărat al îmbolnăvirilor, o asemenea decizie ar putea duce la o catastrofă.

,,Nu relaxaţi măsurile până când nu veţi şti care este harta bolii COVID – 19 în România. Cum veţi face recomandările de reluare a activităţii industriale, de redeschidere a şcolilor, a hotelurilor şi restaurantelor sau reluarea zborurilor, în lipsa acestei baze de date, în lipsa unei hărţi a îmbolnăvirilor. 15 Mai este prea devreme, este riscant, este imprudent pentru relaxarea măsurilor” , a afirmat Băsescu.

Reamintim că Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat pe 22 aprilie că nu va mai prelungi starea de urgență după 15 mai. Mai mult, măsurile de distanțare socială ar urma să dispară, treptat.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Ziua Imnului Național, sărbătorită la Cluj-Napoca. Ce pregătesc militarii?

Publicat

De

Ziua Imnului Național va fi sărbătorită joi, 29 iulie, începând cu ora 10.00, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central. În cadrul ceremoniei, Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” va interpreta imnurile naționale din istoria statului român modern.

Evenimentul se va încheia cu intonarea Imnului Național „Deșteaptă-te române!”, în interpretarea instrumentiștilor militari și a mezzosopranei Lavinia Bocu.
Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 317 Cercetare „Vlădeasa” și ai Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”.
Ziua Imnului Național va fi sărbătorită în toate garnizoanele din aria de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Ziua Imnului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 și se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 29 iulie. „Deșteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureșanu.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cîţu: Nu voi mai ÎNCHIDE pieţele şi mall-urile în caz de continuare a pandemiei

Publicat

Premierul Florin Cîţu a susţinut, marţi seara, că, în cazul unor noi restricţii provocate de pandemie, nu vor mai fi închise pieţele agroalimentare şi nici mall-urile.

 

Ministerul Sănătăţii să fie pregătit

‘Ceea ce pot să vă spun foarte clar este următorul lucru: nu vom mai închide, eu nu voi închide pieţele agroalimentare. Asta trebuie să fie foarte clar. Nu voi închide mall-urile. Asta, iarăşi, trebuie să fie foarte clar. Deci sunt chestii pe care nu le voi face. Nu voi închide economia. Asta este iarăşi foarte clar’, a declarat Florin Cîţu la Digi 24.

Întrebat despre scenariul cu 1.500 de cazuri de infectare pe zi la finele lui septembrie, premierul a spus că speră ca ‘Ministerul Sănătăţii să fie pregătit de aceste cifre, dacă deja le ştie’.

El a subliniat că se va face tot ceea ce ţine de autorităţi pentru a nu ajunge acolo.

‘Acum avem un vaccin, un vaccin care poate opri această pandemie. Trebuie doar să ne vaccinăm. (…) Este singura soluţie. (…) Acest val patru nu ar trebui să se întâmple (…). Aş vrea să ajungem cumva la toţi românii să le spunem că soluţia este vaccinarea. (…) Dacă ne vaccinăm nu ajungem acolo’, a afirmat Cîţu.

În ceea ce priveşte propunerea prezentată de ministrul Sănătăţii ca persoanele nevaccinate să aibă acces restricţionat în locurile neesenţiale în weekend, premierul a precizat că va vorbi mai întâi cu specialiştii.

‘Au venit multe propuneri şi data trecută de la Ministerul Sănătăţii, unele dintre ele le-am acceptat, pe altele nu le-am acceptat (…). Să văd ce spun şi specialiştii şi apoi vom lua o decizie în cunoştinţă de cauză’, a subliniat Cîţu.

În cazul în care se va ajunge iar la o rată de infectare mai mare de 1 la mie, se va reveni la condiţiile existente pentru acest scenariu, a adăugat premierul.

 

Mâhnit de Orban

În altă ordine de idei, Florin Cîţu a spus că l-a ‘mâhnit’ declaraţia lui Ludovic Orban referitoare la stabilirea ţintelor campaniei de vaccinare.

‘Aş fi vrut, de fapt, mai mult să aud despre ceea de a făcut domnul Ludovic Orban pentru campania de vaccinare (…). Mă aşteptam de la preşedintele celui mai mare partid din coaliţia de guvernare să vină şi să susţină campania de vaccinare şi să spună că ‘uite, am făcut şi facem mai departe şi vrem să avem această campanie de vaccinare”, a spus premierul.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, declarat marţi că cine a stabilit ţintele campaniei de vaccinare trebuie să le urmărească.

‘Cine a stabilit ţintele trebuie să le urmărească. În ce mă priveşte, ştiţi că eu m-am ferit întotdeauna să stabilesc nişte ţinte, atât timp cât nu au existat nişte evaluări foarte serioase şi, pe de altă parte, activitatea de vaccinare continuă, nu s-a oprit în niciun moment şi tocmai asta am discutat astăzi, să găsim soluţii de a creşte numărul persoanelor vaccinate, inclusiv stimulente, de genul bonuri de masă sau alte instrumente care au fost folosite cu succes în alte ţări’, a declarat Orban după şedinţa coaliţiei de la Parlament. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Românii lucrează 40 de ore pe săptămână, cel mai mult din UE

Publicat

De

Paradoxul statisticii: românii lucrează 40 de ore pe săptămână, cel mai mult din UE, iar olandezii doar 30 de ore pe săptămână.

Angajaţii din România au fost pe primul loc în UE la numărul orelor lucrate pe săptămână în 2020, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică.

Astfel, angajaţii români au lucrat, în medie, 40,4 ore pe săptămână anul trecut, fiind urmaţi în clasament de cei din Bulgaria, cu 40,2 ore şi cei din Croaţia, Cipru şi Polonia, cu 39,5 ore de lucru pe săptâmână.

Alte ţări din Europa Centrală şi de Est respectiv Cehia, Ungaria şi Slovacia, au avut şi ele o săptămână medie de lucru relativ lungă, respectiv de 39,3 ore, scrie Ziarul Financiar.

La polul opus, Germania (34,3 ore), Danemarca (32,7 ore) şi Olanda (29,5 ore) au avut cele mai scurte săptămâni medii de lucru pentru angajaţi dintre ţările membre ale UE.

La nivelul Uniunii Europene, în ceea ce priveşte statutul profesional, antreprenorii au avut cea mai lungă săptămână obişnuită de lucru la nivelul UE în 2020, lucrând în medie cu 47,1 ore pe săptămână.

Această valoare este cu peste 10 ore mai mult decât media de lucru săptămânală a angajaţilor, respectiv 36,2 ore. Dintre angajaţii români, circa 5,8% au spus că au lucrat mai puţine ore în 2020 faţă de 2019, cea mai mică valoare din UE, conform sursei citate.

În aproape toate statele membre ale UE, cea mai accentuată scădere a orelor de lucru a fost înregistrată în sectorul HoReCa. Singura excepţie a fost Luxemburg, unde scăderile din acest sector au fost pe locul al doilea din rândul celor mai accentuate.

Cele mai mari scăderi ale numărului de ore lucrate în sectorul de HoReCa au fost în Cipru (-71,3%), Irlanda (-61,6%), Slovenia (-61,0%), Spania (-59,2%) şi Grecia (-54,9%).

La polul opus, cele mai uşoare scăderi au fost în Danemarca (-35,1%), România (-34,9%), Letonia (-34,6%), Luxemburg (-33,5%) şi Ungaria (-25,8%).

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ Romii din Cluj, ajutoare pentru sinistrații din Roșia Montană

Publicat

De

Reprezentanții Partidei Romilor Pro Europa Cluj au colectat ajutoare, constând în îmbrăcăminte,  alimente și dezinfectant, pe care le-au dus sinistraților din Roșia Montană, afectați de inundațiile din ultima perioadă.
”Am descărcat si distribuit membrilor din comunitatea Roșia Montană un transport cu ajutoare umanitare constând în îmbrăcăminte, încălțăminte, dezinfectante, bunuri casnice, jucării și dulciuri pentru copii.
Am rămas surprins de ceea ce am găsit acolo, și felul în care au reacționat membrii comunității rome, spre exemplu ca în orice comunitate găsești amabilitate, voința ori nepăsare, aroganță și prostie…. am plecat de acolo cu un sentiment de nedescris, dar în suflet cu o pace privind o faptă bună făcută în fața Lui Dumnezeu. Săptămâna aceasta vom fi prezenți în aceiași zona cu un transport de alimente!”, a spus liderul organizației de tineret a Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Dragoș Roșianu.
Acesta a mulțumit colegilor pentru implicare dar și președintelui Partidei Romilor Pro Europa, Nicolae Păun, deputatului Cătălin Manea cât și partenerilor de la Prison Fellowship Romania.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate