Connect with us

ECONOMIE

Terasele Clujului duc lipsă de clienți din cauza vremii care se răcește. Ce soluții au găsit patronii din industria HoReCa

Publicat


Vremea în răcire și apropierea iernii, precum și restricțiile impuse de autorități din cauza pandemiei de COVID, dau mari bătăi de cap patronilor clujeni din industria HoReCa.

În Cluj-Napoca terasele sunt aproape goale, astfel că patronii încep să se pregătească cu încălzitoare și pereți transparenți din plexiglas. Cu toate acestea, ei spun că sunt niște măsuri de scurtă durată, iar în iarnă scenariul este foarte nesigur.

În perioada iernii clar terasele nu pot funcționa

Mircea Buteanu, unul dintre cei mai cunoscuți patroni de localuri din Cluj-Napoca, ne-a explicat cum vede situația, fiind de părere că iarna terasele nu pot funcționa, dar niște controale mai stricte pot face spațiile închise să funcționeze conform regulilor.

”Tocmai întindem în acest moment niște pereți transparenți ca să protejăm un pic de vânt, avem încălzitoare, în rest Dumnezeu cu mila. Normele actuale sunt destul de bune doar trebuie respectate mai mult, administrația să facă controale mai dese.

Nu sunt specialist, dar mă gândesc că atunci când au fost elaborate aceste norme cineva știa ceva. O lege este funcțională în momentul în care poate fi aplicată și când ai oameni care să verifice dacă legea este respectată sau nu.

În perioada iernii clar terasele nu pot funcționa. În România nu este frigul din statele baltice, Italia, la noi este efectiv frig.

Nu pot funcționa terasele cu temperaturile noastre”, a spus Buteanu.

E nevoie de controale și măsuri mai dure

Potrivit acestuia, autoritățile vor emite, probabil, din nou, o lege a șomajului.

”Dacă nu vor da ei, sigur ne vor pleca angajații că nu poate nimeni să le plătească salariile dacă nu avem cu ce. Soluțiile astea pe care le avem acum sunt valabile pentru toamnă târzie, maxim decembrie.

Oricum, iarna, în condițiile acestea, localurile nu pot funcționa. Se poate reveni la spațiul închis cu distanțare și așa mai departe. Să vină peste ei să respecte legile.

Nu ai respectat legea, ai primit amendă, a doua oară nu ai respectat amenda, ți s-a închis localul și gata. Ce este așa de complicat, eu nu înțeleg.

Eu cred că se puteau găsi soluții în HoReCa. Aici pericolul major este unde sunt aglomerările mari, în localurile unde dansau unii peste alții.

Nu unde stau oamenii la mese distanțate. Chiar și pe stradă acolo unde se organizează meetinguri. Legile erau, de ce nu au urmărit să le respecte, în prima perioada erau controale și câte trei pe zi după au lăsat-o mai moale. Așa văd eu lucrurile, părerea mea”, a menționat Mircea Buteanu.

În ceea ce privește acuzele unor clienți referitoare la faptul că personalul teraselor nu poartă masca cum trebuie sau uneori deloc, acesta a afirmat că nu înțelege de unde atâta indignare, în condițiile în care, în primul rând, personalul are cel mai mult de suferit.

”Dacă un angajat s-a îmbolnăvit, mi se închide localul, îi afectează și pe ceilalți. Mănușile s-au scos din reglementare, măști au, cel puțin în localurile mele se respectă normele când intră mai ales în contact cu clienții”, a precizat Buteanu.

Clienții vor deschiderea restaurantelor

Două cliente aflate pe o terasă, Alexandra și Antonia, studente, ne explică ce soluții văd valabile la actuala situație și ce le aduce afară, în condițiile în care cazurile de COVID-19 cresc zilnic.

”Am venit să discutăm despre licență și proiecte și, având în vedere că plouă, nici înăuntru nu putem sta. Ne-am întâlnit pe terasă pentru că nu avem altundeva unde să stăm. Mi-ar plăcea ca una dintre soluții să fie  deschiderea restaurantelor.

Dacă s-ar respecta distanțarea și igiena corespunzătoare nu văd a fi o problemă. Sau o altă soluție dacă ar fi să rămânem afară, să protejeze spațiul cu ceva din plexiglas să nu bată vântul și să încălzească cumva terasele”, a spus una dintre ele.

Conform declarațiilor secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, restaurantele vor putea funcționa în interior sub două planuri: cu capacitatea de 50% în zonele unde sunt până la 1,5 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19 la mia de locuitori, iar cu capacitate de 30% în zonele unde sunt de la 1,5 până la 3 cazuri de persoane infectate cu COVID-19 la mia de locuitori.

Localurile din zonele cu peste 3 cazuri la mia de locuitori vor rămâne închise.

Terasele rămân deschise în aceleași condiții ca și până acum, iar mesele trebuie să fie aranjate la o distanță de doi metri între ele, iar la acestea pot sta cel mult 6 persoane.

Programul acestora funcționează până la ora 23.00.

Dana Coțovanu

 




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate