Connect with us

ECONOMIE

Terasele Clujului duc lipsă de clienți din cauza vremii care se răcește. Ce soluții au găsit patronii din industria HoReCa

Publicat


Vremea în răcire și apropierea iernii, precum și restricțiile impuse de autorități din cauza pandemiei de COVID, dau mari bătăi de cap patronilor clujeni din industria HoReCa.

În Cluj-Napoca terasele sunt aproape goale, astfel că patronii încep să se pregătească cu încălzitoare și pereți transparenți din plexiglas. Cu toate acestea, ei spun că sunt niște măsuri de scurtă durată, iar în iarnă scenariul este foarte nesigur.

În perioada iernii clar terasele nu pot funcționa

Mircea Buteanu, unul dintre cei mai cunoscuți patroni de localuri din Cluj-Napoca, ne-a explicat cum vede situația, fiind de părere că iarna terasele nu pot funcționa, dar niște controale mai stricte pot face spațiile închise să funcționeze conform regulilor.

”Tocmai întindem în acest moment niște pereți transparenți ca să protejăm un pic de vânt, avem încălzitoare, în rest Dumnezeu cu mila. Normele actuale sunt destul de bune doar trebuie respectate mai mult, administrația să facă controale mai dese.

Nu sunt specialist, dar mă gândesc că atunci când au fost elaborate aceste norme cineva știa ceva. O lege este funcțională în momentul în care poate fi aplicată și când ai oameni care să verifice dacă legea este respectată sau nu.

În perioada iernii clar terasele nu pot funcționa. În România nu este frigul din statele baltice, Italia, la noi este efectiv frig.

Nu pot funcționa terasele cu temperaturile noastre”, a spus Buteanu.

E nevoie de controale și măsuri mai dure

Potrivit acestuia, autoritățile vor emite, probabil, din nou, o lege a șomajului.

”Dacă nu vor da ei, sigur ne vor pleca angajații că nu poate nimeni să le plătească salariile dacă nu avem cu ce. Soluțiile astea pe care le avem acum sunt valabile pentru toamnă târzie, maxim decembrie.

Oricum, iarna, în condițiile acestea, localurile nu pot funcționa. Se poate reveni la spațiul închis cu distanțare și așa mai departe. Să vină peste ei să respecte legile.

Nu ai respectat legea, ai primit amendă, a doua oară nu ai respectat amenda, ți s-a închis localul și gata. Ce este așa de complicat, eu nu înțeleg.

Eu cred că se puteau găsi soluții în HoReCa. Aici pericolul major este unde sunt aglomerările mari, în localurile unde dansau unii peste alții.

Nu unde stau oamenii la mese distanțate. Chiar și pe stradă acolo unde se organizează meetinguri. Legile erau, de ce nu au urmărit să le respecte, în prima perioada erau controale și câte trei pe zi după au lăsat-o mai moale. Așa văd eu lucrurile, părerea mea”, a menționat Mircea Buteanu.

În ceea ce privește acuzele unor clienți referitoare la faptul că personalul teraselor nu poartă masca cum trebuie sau uneori deloc, acesta a afirmat că nu înțelege de unde atâta indignare, în condițiile în care, în primul rând, personalul are cel mai mult de suferit.

”Dacă un angajat s-a îmbolnăvit, mi se închide localul, îi afectează și pe ceilalți. Mănușile s-au scos din reglementare, măști au, cel puțin în localurile mele se respectă normele când intră mai ales în contact cu clienții”, a precizat Buteanu.

Clienții vor deschiderea restaurantelor

Două cliente aflate pe o terasă, Alexandra și Antonia, studente, ne explică ce soluții văd valabile la actuala situație și ce le aduce afară, în condițiile în care cazurile de COVID-19 cresc zilnic.

”Am venit să discutăm despre licență și proiecte și, având în vedere că plouă, nici înăuntru nu putem sta. Ne-am întâlnit pe terasă pentru că nu avem altundeva unde să stăm. Mi-ar plăcea ca una dintre soluții să fie  deschiderea restaurantelor.

Dacă s-ar respecta distanțarea și igiena corespunzătoare nu văd a fi o problemă. Sau o altă soluție dacă ar fi să rămânem afară, să protejeze spațiul cu ceva din plexiglas să nu bată vântul și să încălzească cumva terasele”, a spus una dintre ele.

Conform declarațiilor secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, restaurantele vor putea funcționa în interior sub două planuri: cu capacitatea de 50% în zonele unde sunt până la 1,5 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19 la mia de locuitori, iar cu capacitate de 30% în zonele unde sunt de la 1,5 până la 3 cazuri de persoane infectate cu COVID-19 la mia de locuitori.

Localurile din zonele cu peste 3 cazuri la mia de locuitori vor rămâne închise.

Terasele rămân deschise în aceleași condiții ca și până acum, iar mesele trebuie să fie aranjate la o distanță de doi metri între ele, iar la acestea pot sta cel mult 6 persoane.

Programul acestora funcționează până la ora 23.00.

Dana Coțovanu

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

România, pe locul doi la cel mai ieftin carburant din UE. Vezi aici unde poți alimenta în Cluj la cel mai scăzut preț

Publicat

Conform unor date transmise la nivel european de către Oil Buletin, în România găsim unul dintre cei mai ieftini carburanți din întreaga Uniune Europeană. Pe primul loc se află Bulgaria. Începând cu data de 19 octombrie, benzina costă în România 0,934 euro pe litru în medie, în timp ce media europeană este de 1,265 euro pe litru.

Inclusiv în cazul motorinei în România, carburantul diesel costă 0,906 euro pe litru, faţă de media europeană, care este de 1,105 euro pe litru. Totuși, și aici sunt tot bulgarii pe primul loc respectiv cu 0,866 euro.

Conform Oil Buletin, instituţia care furnizează aceste date la Bruxelles din partea României este Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri.

Cea mai ieftină benzină la Cluj

Clujenii pot alimenta cu 4,41 lei un litru de benzină pe strada Oașului, acolo fiind cel mai mic preț al carburantului din întreg municipiul.

Karla Fanea

 

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO Agenția pentru Digitalizarea României a inițiat Consiliul Național pentru Transformare Digitală

Publicat

Un pas esențial în procesul de transformare digitală a României este întărirea relației de colaborare între sectorul public și cel privat. Agenția pentru Digitalizarea României (ADR) a inițiat Consiliul Național pentru Transformare Digitală (CNTD) – o piață digitală, dar și un organism tehnic, în care instituțiile aflate în serviciul public, împreună cu partenerii privați din industria IT&C, vor trasa parcursul corect către o Românie digitală și puternic conectată la statele partenere din UE și NATO.

Lansarea acestui consiliu a fost marcat printr-un eveniment hibrid (online și offline), ce a avut loc marți, 27 octombrie 2020, iar membri board-ului au punctat importanța formării acestei entități pentru viitorul României.

Membrii board-ului CNTD

Bianca Muntean, manager Transilvania IT Cluster și coordonator Transilvania Digital Innovation Hub face parte din Board-ul CNTD, împreună cu alți stakeholderi importanți din țară, printre care și partenerii Transilvania DIH, Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

De asemenea, mai fac parte și reprezentanți ai: IBM, Microsoft, UiPath, Bosch, Google, Dendrio, Smartbill, Universitatea Politehnica București, Confederația Patronală Concordia, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, Amcham și Strongbytes/Codecamp.

Prorectorul UBB, prof. univ. dr. Dan Lazăr, a subliniat importanța existenței unui parteneriat între administrație, mediul de afaceri, universități și societate civilă.

„Noi în ultimele șase luni am făcut în materie de transformare digitală ceea ce nu am făcut în ani de zile. (…) Digitalizarea a ajuns să fie un mod de viață și este un instrument pe care îl folosim în viața de zi cu zi. Ce am observat noi la nivelul Universității este că rețeta succesului este parteneriatul.

Dacă nu există un parteneriat între administrație, mediul de afaceri, universități și societate civilă practic rețeta este fără succes.

La nivelul Clujului suntem unde suntem din punct de vedere al dezvoltării economice dar și administrative, datorită acestei bune relații pe care o avem între entități!”, a explicat cadrul universitar.

Obiectivele Consiliul Național pentru Transformare Digitală

CNTD va funcționa drept organ consultativ al ADR și va contura direcțiile necesare pentru elaborarea politicilor publice din domeniul transformării digitale.

Prioritățile Consiliului în perioada următoare vor fi reflectate și în grupurile de lucru ale Consiliului: Cloud guvernamental, Identitate electronică, Transformare digitală, AI și Big data, Competențe digitale, Facturare electronică, Interoperabilitate.

Bianca Muntean a vorbit despre importanța centrelor de inovare digitală din România, dar și despre construirea unei viziuni comune referitoare la procesele de transformare digitală din România.

Vrem să contribuim cu know-how și cu resurse la ceea ce înseamnă procesele de digitalizare pe care și le propune să le coordoneze Autoritatea pentru Digitalizarea României și de asemenea, vrem să urmărim strategic poziționarea oricăror inițiative legate de digitalizare și nu doar ca și followeri, ci și ca și parteneri reali, atât la nivel național, local regional cât și european și internațional.

Credem că este extrem de important să lucrăm împreună la construirea unei viziuni comune și anume dorința de a accelera procesele de transformare digitală și România să ajungă unu din statele cu cea mai accelerată transformare digitală din UE.

Aveți în DIH-urile și în clusterele din România un partener real pentru a face acest lucru. Vorbesc despre DIH-uri pentru că acestea încorporează și zona non-IT, acele companii care au nevoie de transformare digitală, dar și zona de autorități publice”,  a spus Bianca Muntean.

Declarația rectorului UTCN, prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa:

Eu zic că viitorul este în ochii celui care privește departe. Cu toții astăzi aici, parte din această inițiativă absolut lăudabilă, cred că trebuie să privim spre acest viitor.

Am pornit asemenea proiecte cu mult entuziasm și apoi încet, încet ele s-au stins. Nu mi-aș dori sub nicio formă ca acest lucru să se întâmple și în acest caz și am convingerea că nu se va întâmpla așa din mai multe motive.

În primul rând mă uit la componența acestui consiliu și am încrederea că prin forța acestor companii, prin forța celor implicați în această acțiune și România va ajunge acolo unde trebuia să fie de mult.(…) Eu mi-aș dori foarte mult ca această inițiativă și demersurile noastre comune să conveargă în același sens.”

Citește mai departe

ACTUALITATE

Spațiile de birouri din Cluj-Napoca, profund afectate de pandemie. „Au fost companii nevoite să renunțe definitiv la spațiile de birouri”

Publicat

Spațiile de birouri din Cluj-Napoca au fost printre cele mai afectate arii de efectele pandemiei, chiriașii acestora fiind nevoiți să ceară proprietarilor reduceri ale chiriei lunare ori chiar să renunțe definitv la spații, pe fondul mutării activității angajaților acasă.

Alina Berghian, broker imobiliar la Office Refresh a declarat pentru Cluj24.ro că majoritatea spațiilor din centrele de business sunt în acest moment nelocuite, majoritatea companiilor Desfășurându-și activitatea în sistem de telemuncă.

„În general se închiriază suprafețe mici, în jur de 200 de metri pătrați. Mulți au încercat să renegocieze prețul chiriilor cu proprietarii. Unii au reușit să obțină fie prețuri reduse, fie eșalonări ale prețurilor chiriei, însă cu toate acestea, sunt foarte multe spații goale”, explică Alina Berghian, aceasta adăugând că în zona centrală și semicentrală a municipiului Cluj-Napoca există în acest moment peste 20.000 de metri pătrați neocupați.

Totodată, aceasta a declarat că unele companii încearcă să subînchirieze spațiile, însă nu au la cine pentru că cererea este foarte scăzută, iar firmele care aleg totuși să caute spații de lucru se orientează pentru a găsi suprafețe care nu depășesc 100 de metri pătrați.

„Au fost cazuri în care s-a renunțat definitv la spațiul închiriat, inclusiv cazuri de companii mari internațioanle care au fost nevoite să renunțe la spații, pe considerentul că activitatea lor s-a redus enorm de mult ori chiar a scăzut la zero”, a mai spus brokerul.

Conform Alinei Berghian, domeniile din Cluj-Napoca care au fost cele mai afectate de pandemie sunt cele din turism, suport clienți sau call-center, angajații acestora având posibilitatea de a presta munca și de acasă, astfel spațiile de birouri rămânând goale.

Narcisa Corina Bud

Citește mai departe

ACTUALITATE

Modificări la nivel de conducere la Terapia. Dragoş Damian, promovat Director Regional pentru Europa de Est şi Rusia

Publicat

Terapia – o companie SUN PHARMA, cel mai mare producător de medicamente din România, anunţă o nouă structură corporativă, începând cu 1 noiembrie 2020. Dragoş Damian a fost promovat Director Regional pentru Europa de Est şi Rusia, iar Bogdan Ungureanu a fost numit noul Country Manager.

„Dragoş Damian îşi va valorifica experienţa de afaceri în pieţe emergente, obţinută din rolul său actual din organizație în regiunea Europei de Est, preluând operaţiunile din Rusia. Astfel, din poziţia de Director Regional pentru Europa de Est şi Rusia Dragoş Damian va coordona strategia de business regională şi dezvoltarea operaţiunilor grupului în Rusia, dar şi activitatea site-ul de producție al subsidiarei Biosintez din regiune.

„Sunt încântat să pot implementa strategii de dezvoltare în regiuni cu un potenţial atât de mare. Grupul SUN PHARMA, din care face parte compania Terapia, are la dispoziţie numeroase oportunităţi de creştere în aceste regiuni, inclusiv prin medicamentele fabricate in România.. Numirea vine într-un context în care prioritatatile organizaţiei din ultimile luni la nivel global au fost si vor rămâne asigurarea sanatatii angajatilor, menţinerea continuitatii producţiei de medicamente pentru pacientii cronici si aducerea în România de medicamente împotriva COVID-19, a declarat Dr. Dragoş Damian.

Simultan, Dragoș Damian va conduce în continuare, în calitate de CEO, strategia și operațiunile locale pentru Terapia, inclusiv unitatea de producţie de la Cluj.

Totodată, Terapia – o companie SUN PHARMA anunţă şi numirea lui Bogdan Ungureanu în funcţia de Country Manager. Anterior acestei numiri, Bogdan Ungureanu deținea poziția de Director Comercial, funcție pe care o va exercita în continuare.

“Realizările companiei noastre de până acum au fost remarcabile şi ne propunem să continuăm să impactăm pozitiv vieţile pacienţilor români prin facilitarea accesului la noile medicamente din portofoliul Terapia.” a menţionat Dr. Bogdan Ungureanu, noul Country Manager Terapia”, se arată în comunicat.

Despre Bogdan Ungureanu

Având o diplomă în medicină obţinută la Universitatea Carol Davila din Bucureşti, Bogdan Ungureanu este unul dintre cei mai apreciați leaderi din industria farma, cu o vastă experiență în domeniu. Pe parcursul celor 20 de ani de carieră în cadrul companiei Terapia, Bogdan Ungureanu a coordonat cu o viziune clară, activitatea întregii divizii comerciale.

Despre companie

Terapia – o companie SUN PHARMA, este cel mai mare producător de medicamente din România. Din luna martie 2015, a devenit parte a Sun Pharma, o organizație bazată pe cercetare şi dezvoltare care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice şi OTC ce sunt distribuite în peste 100 de țări, prin implicarea a mai mult de 32.000 de angajați la nivel global.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate