Connect with us

ACTUALITATE

TeraPlast a încasat 373 milioane de lei de pe urma vânzării diviziei de produse din oțel

Publicat


TeraPlast a finalizat vânzarea diviziei de produse din oțel în data de 26 februarie, când a încasat 373 milioane de lei de la Kingspan. Grupul irlandez a preluat companiile TeraSteel România, TeraSteel Serbia și Wetterbest.

TeraPlast este compus acum din companiile diviziei de mase plastice: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile și Somplast. Somplast va fi integrată după obținerea avizului de la Consiliul Concurenței.

Bugetul pe 2021 al Grupului TeraPlast în structura actuală prevede o cifră de afaceri de 636,2 milioane de lei, în creștere cu 60% față de anul precedent, și o EBITDA de 89,1 milioane de lei, cu un avans de 58% comparativ cu 2020.

TeraPlast va propune acordarea unui dividend special spre aprobarea acționarilor companiei din profitul tranzacției.

Grupul are programate investiții de 165 de milioane de lei în acest an. Departamentul de fuziuni și achiziții al Grupului are în analiză mai multe posibile preluări.

„După un 2020 cu rezultate record în istoria Grupului TeraPlast, finalizarea acestei tranzacții completează veștile bune pe care le aducem în luna februarie acționarilor noștri. Avem resurse financiare atât pentru a ne finanța planurile de dezvoltare, cât și pentru a acorda dividend special pentru acționarii noștri. Lucrăm intens la implementarea investițiilor co-finanțate prin ajutor de stat. Avem deja o linie nouă în funcțiune, restul tehnologiei urmând să sosească până la finalul lunii septembrie.

În total, investim 165 de milioane de lei în TeraPlast și Somplast. Practic, investim peste 25% din cifra de afaceri bugetată pentru 2021 si generăm circa 200 locuri de muncă.

Dacă toate companiile din România ar face același lucru, ar însemna investiții de 445 de miliarde de lei pe an în economia românească. Așa am putea să ajungem Polonia ca performanțe economice. Prin aceste investiții și minim 2 achiziții pe care le planificăm, vom recupera cifra de afaceri și EBITDA business-urilor vândute”, a declarat Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

Acordarea unui dividend special din profitul excepțional va fi supusă aprobării Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, după auditarea rezultatelor din trimestrul I al anului 2021.

Investițiile de 165 milioane de lei programate în acest an în TeraPlast și Somplast vor genera o creștere a capacității de producție chiar și cu 50% pentru anumite activități. În cel mai scurt timp, Grupul TeraPlast își propune să ajungă la o cifră de afaceri de 1 miliard de lei și o EBITDA de 130 milioane de lei. Pe lângă creșterile organice care vor contribui la îmbunătățirea rezultatelor, departamentul de fuziuni și achiziții al Grupului analizează mai multe posibile preluări de firme.

„Având în vedere performanța economică excelentă a Grupului TeraPlast suntem convinși că vom putea accesa ușor finanțare la costuri reduse pentru orice eventuală achiziție sau investiție suplimentară” a adăugat Alexandru Stânean.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Proteste în școli, universități și biblioteci la Cluj: Măsurile voastre îngroapă EDUCAȚIA

Publicat

De

Proteste în școlile din Cluj

Profesorii clujeni au protestat, miercuri, în școli și universități, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la măsurile care ar urma să fie luate de minister și care îi va afecta din punct de vedere al activității, dar și al salariilor.

Nu doar cadrele didactice au protestat, ci și alți angajați din sistem, cum ar fi bibliotecari sau alți angajați.

Proteste în școli, universități și biblioteci la Cluj

E un semnal de alarmă, cadrele didactice fiind nemulțumite și de faptul că se urmărește creșterea normei didactice.

Protestul a fost unul care nu a afectat ultimele zile de școală. Membrii Sindicatului Liber din Învățământul clujean, dar și dascăli care nu fac parte din sindicat, au purtat banderole sau alte însemne. De altfel, în toate școlile din oraș au fost lipite afișe care anunță protestul și măsurile cu care cei din învățământ nu sunt de acord.

România educată, nu sacrificată!

La fel s-a întâmplat și la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca. Cadrele didactice au purtat în piept un ecuson pe care scria „PROTEST/ România educată, nu sacrificată!”.

„Nu suntem doar noi, sindicaliștii, ci și alți colegi care nu fac parte din sindicat, dar sunt de aceeași părere cu noi. Nemulțumirile noastre sunt mai multe, începând cu mărirea normei didactice, fără acordul nostru. Pe lângă asta, se insistă pentru introducerea în legislație a obligației ca profesorii să rămână 8 ore în școală, deși se știe foarte bine că noi avem și alte activități, în afară de cea de predare, cum ar fi pregătirea orelor, ședințe în consiliul profesoral, ședințe cu părinții, excursii cu copiii, dar și alte activități”, a declarat pentru Cluj24.ro Dan Cicios, profesor de educație plastică și lider de sindicat la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”.

Potrivit proiectelor care se discută, norma de predare ar urma să crească de la 18 la 24 de ore pe săptămână. Nemulțumiri sunt și în ceea ce privește faptul că s-a tăiat la jumătate suma pentru voucherele de vacanță și se vorbește despre tăierea indemnizației de hrană, dar și pentru că mi dunt încă hotărâri judecătorești privind salarizarea care nu au fost puse în practică.

Până la grevă generală

De asemenea, o parte a profesorilor care au doctorat și care primesc spor pentru studii ar putea rămâne fără acesta, o sumă de 550 de lei în minus la salariu.

Proteste au fost în toate școlile din Cluj, dar și în universități. Și aici, cadrele didactice consideră că ar fi iresponsabilă creșterea normei didactice.

Profesorul Dan Cicios spune că elevii au întrebat despre ce este vorba atunci când i-au văzut pe cei cu ecusoane, iar după ce li s-a explicat au spus că sunt de acord cu ei și că îi sprijină.

Profesorii, dar și alți angajați din învățământ, sunt deciși ca, în cazul în care aceste mofidicări vor fi puse în practică, să declanșeze greva de avertisment, iar apoi greva generală.

 

 

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Adieri de libertate în comunism. „Pe noi ne iubeau şi fetele securiştilor. De-asta nu ne-au tuns şi nu ne-au tăiat pantalonii”

Publicat

De

trupa phoenix mircea baniciu

Mircea Baniciu (75 de ani) este unul dintre cei mai talentaţi şi mai relevanţi muzicieni ai României în ultimele decenii. Fostul solist al trupei Phoenix a povestit la podcastul „Contraste” că el şi colegii lui au fost mai norocoşi decât alţi artişti în perioada comunismului şi chiar s-au bucurat în unele momente de ceva ce pe-atunci era doar un gând interzis: libertatea. 

– Vă luptaţi cu activiştii, cu partidul, cu cenzura?

– Asta era funcţia lui Nicu Covaci, Covaci se bătea cu ei (…) Şi de multe ori a avut succes. Mulţi dintre cei care erau puşi să ne pună căpăstru au avut un soi de simpatie pentru noi. Pe noi ne iubeau şi fetele securiştilor şi până şi securiştii. Şi din cauza asta n-am avut probleme să ne tundă, să ne taie pantalonii sau să ne facă lucrurile pe care le făceau în perioada aia cu miliţia şi toate alea. 

Mircea Baniciu recunoaşte că această libertate i-a ajutat să dea Phoenix-ului o imagine occidentală: „Eram cu părul mare, îmbrăcaţi te miri cum şi cu diverse haine venite de afară şi n-aveam problemele pe care le aveau cei care nu locuiau în Timişoara, spre exemplu Braşov, Iaşi şi altele”. 

Un loc care nu era de joacă

Moderatorul Florin Danciu i-a amintit că există filmări în care Baniciu şi colegii de trupă nu erau îmbrăcaţi cu haine de rockeri, ci chiar în cămăşi şi costume. 

„Păi pentru că ne-au tuns și ne-au îmbrăcat. Nu se putea acolo. La televiziune nu era de joacă. Acolo trebuia să fii…pe linie. Dar singurele filmări de televiziune care au rămas au fost făcute de Tudor Vornicu, care avea emisiunea de varietăți și care era un mare iubitor al Phoenix-ului. Au fost mai multe filmări, dar s-au șters. A mai rămas una cu «Nunta» şi alta nu mai ştiu cu ce era, aia cu camăși albe, în care îmi spuneau unii Doamne ce frumos erai şi ce blond cu ochi albaștri”, râde Baniciu.

Podcastul cu Mircea Baniciu merită să fie urmărit integral pe youtube

YouTube video

Iliescu şi comisia

Cântăreţul mai povesteşte că datorită popularităţii trupei chiar şi în rândul liderilor comunişti, formaţia Phoenix a scăpat de desfiinţare în 1970, când Moni Bordeianu, fostul solist al trupei, a profitat în timpul unui concert că are „paşaportul în buzunar” şi urmează să plece în Germania şi le-a zis comuniştilor, direct de pe scenă, tot ce avea pe suflet. Partidul nu a gustat momentul artistic şi Phoenix urma să dispară. 

„Nicu Covaci, ca să repună Phoenix-ul pe picioare, a trebuit să-l caute pe Ion Iliescu, care era șeful UTC-ului și se ocupa de tineret, de spectacole, de… mă rog, ce se întâmpla pe planul ăsta. Și Covaci a zis: «Uitați-vă, avem cântece românești, noi suntem ăștia și vrem totuși să continuăm cu numele Phoenix, să fie ceea ce ne-am dorit noi să fie.» Și Iliescu a zis, bineînțeles: «O să facem o comisie.»”, rememorează Baniciu. S-a făcut comisia şi trupa Phoenix a fost salvată.

Sursa Foto: Phoenix Har Jar/ TVR

Citește mai departe

EDUCATIE

Insomnia cronică, tratată la UBB Cluj-Napoca. Proiect de cercetare al psihologilor

Publicat

UBB Cluj

Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) lansează un nou proiect de cercetare centrat pe evaluarea eficienței a două intervenții psihologice validate științific în tratamentul insomniei cronice.

Programul își propune să ofere românilor acces la intervenții psihologice empirice, care să contribuie la reducerea simptomelor de insomnie, la îmbunătățirea calității somnului și a funcționării de zi cu zi. Totodată, programul urmărește să sprijine dezvoltarea unor soluții validate și ușor de implementat în practica clinică din România.

Insomnia cronică afectează semnificativ calitatea vieții indivizilor și sănătatea mintală a acestora, fiind o problemă tot mai frecventă în rândul populației adulte din România. Proiectul își propune să ofere adulților de peste 18 ani acces gratuit la evaluare clinică riguroasă, completă, și la una dintre cele două intervenții structurate, validate științific, pentru insomnie.

Acces gratuit la tratament

Programul face parte din direcțiile strategice ale UBB privind promovarea cercetării aplicate în sănătatea mintală și dezvoltarea de intervenții accesibile și eficiente pentru populația generală. Participarea în cadrul acestui program aduce mai multe beneficii celor înscriși.

Aceștia primesc acces gratuit la tratamente psihologice pentru insomnie ghidate de specialiști cu experiență în tratamentul tulburărilor mintale, au posibilitatea de a primi un raport clinic personalizat la cerere și șansa de a câștiga unul dintre cele trei vouchere Emag în valoare de 200 lei.

Proiectul face parte din teza de doctorat a psih. drd. Larisa Tînc, sub coordonarea prof. univ. dr. Daniel David. În cadrul acestuia, participanții contribuie la cercetare prin completarea unui scurt chestionar online (15-20 de minute) și prin participarea la un interviu clinic telefonic, ghidat de un specialist în somn și psihopatologie (5-10 minute).

Ulterior, participanții vor fi implicați într-unul dintre cele două programe de tratament psihologic, dacă sunt eligibili. După primirea intervenției, participanții vor fi monitorizați prin completarea unor chestionare online la 2 săptămâni și 3 luni.

Persoanele interesate se pot înscrie prin completarea formularului online, disponibil aici: https://forms.gle/YTNN5tsPE5399o379.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ilie Bolojan (PNL) va fi desemnat premier de președintele Nicușor Dan. Va fi rotativă cu PSD

Publicat

Ilie Bolojan

Joi vor avea loc, la Palatul Cotroceni, consultări cu liderii partidelor parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru, anunță Administrația Prezidențială, citată de Mediafax.

„În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României, Nicușor-Daniel Dan, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări privind desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru”, anunță Administrația Prezidențială.

Consultările vor avea loc joi, 19 iunie 2025, după următorul program:

Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 11:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 12:30 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 13:00 – Partidul S.O.S. România (SOS);
Ora 13:30 – Partidul Oamenilor Tineri (POT);
Ora 14:00 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
Ora 14:30 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

Acord politic cu Bolojan premier

Liderii partidelor pro-europene (PSD, PNL, USR, UDMR) au ajuns la un acord politic pe noua formulă de guvernare, spun surse politice pentru gandul.ro. Președintele României a acceptat varianta rocadei la Palatul Victoria, propuse de PSD.

Astfel, Ilie Bolojan urmează să preia șefia executivului în prima parte a mandatului, iar pe la finalul anului 2026 sau în prima parte a lui 2027, Palatul Victoria ar urma să fie preluat de un premier social-democrat, spun surse politice.

La discuții au fost avansate și nume de posibili viitori miniștri, dar și ponderea ministerelor în noul Guvern. Astfel, s-a ales varianta unei distribuții a ministerelor proporțională cu ponderea din Parlament.

PSD ar urma să primească 7 ministere, PNL 4, USR 3 ministere și UDMR 2, potrivit informațiilor obținute de gandul.ro.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate