Connect with us

ACTUALITATE

Raiffeisen Bank International va fi al doilea market maker al emitentului pentru TeraPlast

Publicat


TeraPlast SA (simbol TRP) anunță semnarea unui contract de market maker al emitentului cu Raiffeisen Bank International. Serviciile vor fi active din data de 1 martie 2024 și au ca principal obiectiv creșterea lichidității titlurilor TRP, ceea ce va atrage și o vizibilitate sporită a companiei atât pe piața internă, cât și la nivel internațional.

Colaborarea cu Raiffeisen Bank International include și o componentă de analiză financiară a emitentului (Sponsored Research), ceea ce extinde sursele de informații disponibile pentru investitorii de pe piața de capital.

Radarul investitorilor globali

„O piață de capital atractivă presupune companii dinamice, proactive, cu o guvernanță bine pusă la punct și o viziune solidă, orientată către performanță și dezvoltare durabilă. Noi respectăm aceste criterii prin dezvoltarea continuă a Grupului TeraPlast, dar și prin deschidere, comunicare transparentă, care să aducă investitorului datele esențiale  în deciziile sale.

Prin prezența în FTSE Russell și MSCI suntem pe radarul investitorilor globali, ceea ce ne motivează suplimentar să aplicăm cele mai bune practici în interesul acționarilor și a investitorilor, să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor lor.

Ne aducem, totodată, contribuția la dezvoltarea pieței de capital din România. Colaborarea cu Raiffeisen Bank International contribuie la îmbunătățirea lichidității și minimizarea volatilității acțiunii TRP în beneficiul acționarilor și investitorilor.” a afirmat Alexandru Stânean, director general TeraPlast.

Colaborare de bun augur

„Suntem încântați de decizia TeraPlast de a nominaliza Raiffeisen Bank International (RBI) în calitate de Market Maker al emitentului, ceea ce reprezintă al zecelea mandat pentru noi.

Suntem încrezători că această colaborare va crește semnificativ adâncimea pieței și volumul total de tranzacționare, având astfel un impact pozitiv asupra lichidității acțiunilor. Apreciem încrederea acordată companiei și expertizei noastre”, a declarat Guenther Kornfellner, Equities & Derivatives Trader RBI.

„Suntem încântați să vedem că, la aproape 5 ani de la stabilirea cadrului general de derulare al programului de Market Maker al Emitentului, acesta a creat premisele îmbunătățirii lichidității companiilor listate la bursă și că, din ce în ce mai mulți emitenți, implementează acest program.

TeraPlast accesează deja a 2-a oară beneficiile acestui program și ne dorim să își atingă obiectivele propuse care, în mod cert, vor fi în beneficiul investitorilor companiei, în particular și al pieței de capital, în general.

Felicit și Raiffeisen Bank International, care este din ce în ce mai activ în cadrul progamului dezvoltat de Market Maker al Emitentului”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Al doilea contract pentru TeraPlast

Contractul semnat este al doilea de acest tip încheiat de TeraPlast. Din 2020 compania beneficiază de servicii de market making al emitentului din partea BRK Financial Group.

Capitalizarea TeraPlast este de peste 262 milioane de euro, iar numărul acționarilor a trecut de 14 mii.

În ultimele 12 luni, titlurile TRP au avut un rulaj total de peste 226 milioane de acțiuni. Au avut loc peste 45 de mii de tranzacții, cu o valoare totală care a depășit 24 milioane de euro.

Despre Grupul TeraPlast

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova și Somplast. Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP.

Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell, în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index) și ROTX EUR ai Bursei de Valori de la Viena.

În cadrul evaluării VEKTOR în baza a 12 criterii privind guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10, pentru al cincilea an consecutiv.

Despre Raiffeisen Bank International (RBI)

Raiffeisen Bank International (RBI), consideră Austria, unde este una dintre cele mai importante bănci corporate și de investiții, precum și Europa Centrală și de Est, drept piața sa principală. Prin intermediul subsidiarelor sale, acoperă 12 piețe din regiune. Mai mult, Grupul RBI cuprinde numeroși alți furnizori de servicii financiare, cum ar fi leasingul, gestionarea activelor sau fuziunile și achizițiile.

Aproape 45.000 de angajați deservesc 18,6 milioane de clienți prin aproximativ 1.500 de puncte de lucru, majoritatea fiind situate în ECE.

Acțiunile RBI sunt listate la Bursa din Viena. Băncile regionale Raiffeisen din Austria dețin aproximativ 61,2% din acțiuni, iar restul reprezintă free float. În cadrul Grupului Raiffeisen Banking din Austria, RBI este instituția centrală a băncilor regionale Raiffeisen și a altor instituții de credit afiliate.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CERTIFICAT DE VIAȚĂ. Când trebuie să trimită actul pensionarii clujeni stabiliți în alte state. Altfel nu primesc pensia

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Pensionarii clujeni care trăiesc pe teritoriul altor state, trebuie să trimită de două ori pe an un certificat de viață pentru a primi în continuare pensia.

Certificatul de viață este un document oficial care confirmă că o persoana care beneficiază de pensie din România nu a decedat. În cazul în care acest act nu este trimis, plata pensiei se suspendă Din anul 2024 a fost emis un model unic.

Certificat de viață: Când trebuie trimis

Potrivit Casei de Pensii Cluj, pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii nerezidenți aflați în plată au obligația de a transmite certificatul de viață, semestrial, din proprie inițiativă, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecarui an.

”Certificatul de viață trebuie semnat în fața unei autorităti legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de permanență, după caz, respectiv autoritatea trebuie să certifice acest fapt. Sintagma <<autorități legale>> se referă la instituții de pensii, autorități administrative locale, notari publici de pe teritoriul statului de domiciliu, respectiv oficii consulare sau birouri ale Patronatelor cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat Protocoale de Colaborare”, arată reprezentanții Casei de Pensii Cluj.

Astfel de protocoale sunt încheiate cu Institutul Național de Asistență Socială (INAS) din Italia, Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia și Institutul de Tutelă Asistență a Muncitorilor (ITAL – UIL), tot din Italia. Alte autorități care pot completa partea B a Certificatului de Viață sunt, de exemplu, medicul de familie, avocatul familiei, un consilier juridic sau primăria.

Certificat de viață: Cine nu îl trimite nu mai primește pensia

În situația în care certificatul de viață nu este depus în termenul prevăzut de lege, plata drepturilor de pensie va fi suspendată, începând cu luna următoare expirării datelor prezentat mai sus, respectiv 31 martie sau 30 septembrie a fiecărui an. Reluarea plății drepturilor de pensie se va face după transmiterea certificatului de viață, de la data suspendării, cu respectarea termenului general de prescripție.

Certificatul de viață se poate transmite prin poștă, la sediul Casei Județene de Pensii Cluj, str. George Coșbuc, nr. 2, Cod Poștal 400375, prin fax la 0264.450.080 sau prin e-mail la adresa certificateviata.cluj@cnpp.ro.

Prin Ordinul Președintelui CNPP nr. 874/2024, a fost aprobat un model unic al Certificatului de viață. Puteți descărca de AICI, modele bilingve, printre care română și maghiară, română și italiană sau română și germană.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Un inventator de 76 de ani din Cluj, candidat la prezidențiale. Crede că îi poate bate pe Georgescu și Antonescu

Publicat

De

Fostul inginer electronist și deputat Octavian Dan Căpățînă și-a anunțat intenția de a intra într-o competiție preliminară pentru președinția României.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Cluj-Napoca, Căpățînă și-a prezentat programul de țară intitulat „România Creatorilor”, axat, printre altele, pe susținerea creatorilor, eliminarea birocrației și promovarea unirii cu Republica Moldova.

„Sunt un om adevărat, nu sunt o ficțiune. Am făcut ceva în viață, aveți CV-ul meu pe internet. La 28 de ani am realizat primul calculator românesc cu microprocesor, la doar un an după Steve Wozniak,” a declarat Căpățînă, subliniind experiența sa profesională. El a insistat că nu are legături cu regimul comunist sau cu structurile de securitate ale trecutului: „Nu sunt comunist, nu sunt securist, nu sunt informator. Toată viața am fost împotriva acestui sistem”.

Căpățînă intră în cursa pentru susținerea forțelor pro-europene

În vârstă de 76 de ani, Octavian Căpățînă propune o competiție internă între candidații din tabăra pro-europeană, democratică și pro-atlantică, pentru a identifica cel mai potrivit lider capabil să învingă „tabăra răului”, pe care o descrie ca fiind „anti-democratică, bezmetică, securisto-comunisto-KGB-istă”.

„M-am hotărât să încerc să candidez, de ce zic încerc să candidez? Eu presupun că e normal să fie o pre-competiție, un fel de preliminarii, așa cum e în America, și cei care suntem în tabăra pozitivă, democratică, pro-europeană, să participăm la niște preliminarii și unu se va dovedi că are aderența și posibilitatea de a învinge tabăra răului, iar toți ceilalți trebuie să participăm și să îl sprijinim pe acel candidat. Așa văd eu participarea mea”, a mai declarat Căpățînă.

Ce spune Căpățînă despre contracandidați?

Căpățînă a lansat critici dure la adresa actualilor și potențialilor contracandidați, afirmând că aceștia nu reprezintă interesele românilor.

„Cred că sunt printre cei care se pot lupta cu Georgescu, se pot lupta cu Simion, prin faptul că sunt un om real, nu sunt omul sistemului, nu sunt un alt securist introdus pe altă ușă, nu m-a cumpărat nicio agentură străină și am curajul să spun lucrurilor pe nume”, a arătat acesta.

Despre Călin Georgescu el a spus că „nu are toate țiglele pe casă”, în timp ce pe Crin Antonescu îl vede drept „o marionetă”.

„Georgescu, vă spun sincer, mi se pare că nu are toate țiglele pe casă, nu e… Nu sunt psihiatru, dar din cum vorbește și din ce vorbește, mie mi se pare că omul nu e chiar… El nu reprezintă interesele românilor, ci pe ale lui Putin, o spune foarte clar. Georgescu nu propune nimic. (…) Crin Antonescu nu este decât o marionetă a clasei actuale politice, care pradă țara de 30 de ani. Nu are nimic în cap, nici economic, nici juridic, nimic”, a spus Căpățînă.

El a arătat că va concura cu Nicușor Dan și cu Elena Lasconi pentru a fi ales candidatul care are capacitatea să câștige și în cazul în care nu el va fi desemnat câștigător, va susține un alt candidat pro-european și democratic.

Ce propune Căpățînă prin programul său de țară, „România Creatorilor”?

Programul său de țară, intitulat „România Creatorilor,” are ca pilon central sprijinirea celor care produc și creează. „Am un program de țară intitulat «România Creatorilor», vechi de 20 de ani. Eu am fel critic de a privi lumea și de mi-am propus, dacă tot critic, să văd cum aș putea eu să fac mai bine”, a explicat acesta.

Printre principalele obiective propuse prin program se numără eliminarea birocrației.

„Una din esențele acestui program este să îi punem pe primul loc pe creatori, pe cel care produce, pe cel care gândește, pe cel care face ceva și nu doar birocratul, care poate genera numai birocrație. Birocrația înseamnă frână. Una din ideile conducătoare în «România Creatorilor» este ce poate să facă guvernele și guvernanții? Cel mai bun lucru pe care îl pot face este să îl lase pe oameni să lucreze, să producă. Ce fac ei? Pun taxe, biruri și birocrație”, a mai arătat clujeanul.

Unirea cu Republica Moldova, un obiectiv declarat

Un alt obiectiv asumat de acesta din funcția de președinte este unirea cu Republica Moldova, despre care Căpățînă susține că poate fi realizată în trei pași.

„În situația în care ne aflăm astăzi, unirea s-ar face în trei pași: primul, trebuie să ne asumăm apărarea Moldovei, că nu are arme. În faza a doua, la negocieri, noi trebuie să cerem expulzarea armatei a 14-a, care a fost asumată de Elțîn la Ankara. Ei sunt datori să își retragă armata, dar o țin acolo ca să mențină în gheare Moldova. În pasul trei, pe măsură ce poporul acceptă unirea să se facă și unirea, este o restanță istorică a noastră și este normal să o promovăm și să nu ne fie rușine să o afirmăm”, spun el.

El este de părere că liderul Aur, George Simion este un „fals unionist” și „omul lui Putin”: „Mai există un fals unionist care spune că și el vrea unirea. El nu vrea unirea. George Simion (…) este un fals unionist, este omul lui Putin”.

Un stat în slujba făuritorilor

Octavian Căpățînă propune totodată o metamorfoză a statului român, pe care îl consideră ostil celor care produc și creează.

„Ideea principală din «România Creatorilor» este să metamorfozăm statul acesta, care este ostil celor care fac și produc și să îl eliberăm. Așa putem aduce înapoi oamenii care au imigrat de nesiguranță și de injustiție. Au plecat tinerii, exact forța activă, exact oamenii care ar fi adus plus valoare în România. Aș zice să nu mergem cu frâna de mână trasă, să îl lăsăm pe oameni să respire, să producă. După socotelile mele, dacă am reduce impozitul pe profit în mod semnificativ, per total, în bugetul statului, am aduna mai mulți bani”, a mai arătat acesta.

Candidatul arată că își bazează ideile pe experiența personală, acumulată în diverse domenii: „Am fost și într-un atelier mecanic, am strunjit, am frezat, am fost și într-un atelier de tâmplărie, am fost și în pădure, am fost și în construcții, de patru ani lucrez în construcții, în ciuda vârstei și în ciuda celorlalte preocupări, ca muncitor, nu-s meseriaș, cred că aș găsi metode să creștem foarte rapid PIB-ul pe cap de locuitor și aș aduce bani la buget destul pentru a îndestula educația, sănătatea, cultura și să nu avem pensii de mizerie”, a mai arătat acesta.

Ministerele, mutate din București în țară

Octavian Căpățînă propune o descentralizare radicală a instituțiilor statului, pentru a revitaliza regiunile și a elimina dependența de București.

„Descentralizarea poate fi influențată de președinte. Ce guvern, ce parlament s-ar opune mutării Ministerului Culturii la Iași? Nu cred că ar îndrăzni. E ceva normal, ei suferă de când s-a făcut unirea principatelor, că au rămas din capitală un oraș oarecare. Avem un sistem de comunicații destul de rămas în urmă, mie mi se pare că ar ajuta foarte mult dacă Brașov ar deveni centru feroviar, rutier și aerian al țării, așa cum e Frankfurt-ul. Acesta trebuie gândit așa încât din orice colț al țării să poți ajunge în patru ore la Brașov. De la Brașov la București trebuie să poți ajunge într-o oră, cu un tren de mare viteză. (…)

Mi s-ar părea foarte normal ca Ministerul Agriculturii să nu fie la București, ci la Ploiești, în centru câmpiei, unde se ajunge ușor din toate părțile. De asemenea, mi se pare foarte normal ca Curtea Constituțională să fie la Făgăraș, să stea magistrații acolo, să se uite la munți și să se gândească la legi, nu la afaceri. Toate sunt fezabile și o dată se vor și îndeplini”, a mai explicat Căpățînă.

Propuneri ieșite din comun

Candidatul mai propune valorificarea lânii, propunând inventarea, cu ajutor artiștilor populari, a unui covor românesc, care să devină un brand național. El mai spune că se va implica pentru recuperarea tezaurului de aur din Rusia și în promovarea unei bănci agricole pentru susținerea fermelor și procesarea în țară a produselor agricole.

El mai susține că România ar trebui să ceară revenirea Marii Britanii în Uniunea Europeană și că România ar trebui să doboare dronele care pătrund pe teritoriul țării. El vrea și o întărire a Armatei.

„Imaginați-vă că vine cineva pe o mătură să atace România, și noi nu ne putem apăra că legea nu are prevederi dacă vii pe o coadă de mătură. Nu, armata are obligația să apere teritoriul și așa trebuie să facă. Președintele trebuia să fie foarte ferm pe această poziție”, a arătat Căpățînă.

Inginer, cercetător și inventator

Potrivit informațiilor disponibile online, Octavian Dan Căpățînă (n. 1948) este inginer electronist, cercetător științific pr. în domeniul tehnicii de calcul, doctor în energie electrică și fost deputat român în legislatura 1990-1992, ales în județul Cluj pe listele partidului PUNR. S-a născut la Sibiu în 17 aprilie 1948, și a urmat școli din diferite localități, urmându-și părinții în încercarea de a scăpa de noile autorități comuniste. A absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Politehnice București în 1971. În cadrul Parlamentului a fost membru în comisia Economică și de Apărare.

Are 3 brevete de invenție, inclusiv pentru proiectarea și realizarea primului calculator românesc cu microprocesor.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident la ieșire din Huedin, cu trei mașini implicate. Una s-a răsturnat

Publicat

Huedin

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit, miercuri, la un accident rutier petrecut la ieșire din Huedin, spre Șaula.

”În accident au fost implicate trei autoturisme. Două dintre acestea au fost găsite în afara părții carosabile, iar unul era răsturnat. Din fericire, în urma evenimentului au rezultat numai pagube materiale.

La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ”, au spus reprezentanții ISU Cluj.

Huedin

Citește mai departe

EVENIMENT

Focare de pestă porcină africană la Mociu și Geaca. 24 de porci au fost uciși

Publicat

porci

Două focare de pestă porcină africană au fost descoperite în județul Cluj, în comunele Geaca și Mociu, iar medicii veterinari au intervenit și dispus uciderea a 24 de porci. 

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSV) Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat, miercuri, pentru Cluj24, că la Mociu au fost omorâți 22 de porci și la Geaca alți 2.

”La Mociu a fost descoperit focarul într-o gospodărie din satul Zorenii de Vale. iar la Geaca într-o altă gospodărie. S-a stabilit o zonă de protecție și supraveghere de 3, respectiv 10 km, și va urma recensământul porcilor din zonă”, a spus Pivariu.

Acesta a precizat că s-ar putea ca proprietarii animalelor care au fost ucise să nu primească despăgubiri, în condițiile în care oamenii nu respectă condițiile de bio-securitate.

Pesta porcină nu are leac

Pesta porcină africană este o boală virală sistemică, contagioasă, febrilă, fiind diagnosticată la porcii domestici din Africa și porcii sălbatici și domestici din Europa, America Centrală și de Sud, Asia.
Virusul poate produce mortalitate foarte mare și omoară porci de toate vârstele. Nici un tratament nu este posibil și admisibil, astfel că porcii afectați trebuie sacrificați, iar carcaselor lor trebuie neutralizate (procesate, incinerate sau îngropate) în condiții de maximă siguranță, pentru a preveni răspândirea bolii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate