ACTUALITATE
Terapia este pregătită să asigure din nou cantități record de FLUGUARD (favipiravir) în valul patru al pandemiei

Terapia – o companie SUN PHARMA, cel mai mare producător de medicamente din România, își menține angajamentul de a asigura accesul pacienților români la medicamentul antiviral folosit cu succes în tratarea formelor uşoare şi medii de COVID-19 și anunță disponibilitatea unui stoc de 1,3 milioane de tablete de FluGuard (favipiravir), care se află în țară, pentru a răspunde nevoilor imediate în plin val patru al pandemiei.
„Terapia este pregătită și de această dată să răspundă unei nevoi acute generate de creșterea alarmantă a numărului de noi cazuri COVID-19, prin fabricarea și importarea unor cantități – record de FluGuard: 2,4 milioane de tablete de FluGuard pot fi livrate de companie, chiar în primele 2 săptămâni ale lunii octombrie.
Mai mult decât atât, pentru asigurarea unor stocuri suficiente de FluGuard necesare tratării pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 în cel de-al patrulea val, compania are capacitatea de a aduce în țară în prima săptămână din luna noiembrie o altă tranșă de 2,4 milioane de tablete de FluGuard, medicament anti-COVID.
„Terapia va continua să susțină sistemul de sănătate și pacienții români”
În același timp, Terapia caută împreună cu autoritățile o soluție rapidă ca acest antiviral oral care și-a dovedit eficiența împotriva bolii provocate de noul coronavirus să poată fi prescris în fazele incipiente ale infecției cu virusul SARS-CoV-2 de către medicii de familie pentru a fi eliberat pacienţilor în farmacii, în baza unei reţete medicale.
“Doar cu solidaritate vom reuși să trecem cu bine peste valul patru, al variantei Delta. Este în continuare nevoie de sprijin, motiv pentru care și în acest nou val, Terapia va continua să susțină sistemul de sănătate și pacienții români în această luptă împotriva pandemiei Covid-19. De asemenea, lucrăm cu autoritățile în beneficiul pacienților pentru a crea un protocol de prescriere a antiviralului Fluguard de către medicii de familie şi de eliberare în farmacii pentru pacienții cu forme ușoare și medii, diminuând totodată presiunea pe spitalele care tratează cazurile COVID-19”, a declarat Dr. Dragoș Damian, CEO Terapia.
Prin toate aceste eforturi susținute, Terapia continuă să sprijine sistemul de sănătate românesc în lupta împotriva Covid-19. De la includerea favipiravirului în protocolul de tratament COVID-19 de către Ministerul Sănătății, Terapia a livrat cantităţi record de FluGuard pentru spitalele din România, iar peste 25.000 de pacienţi cu forme uşoare şi medii de Covid-19 au putut fi trataţi cu succes de medicii români cu antiviralul adus în țară de compania de la Cluj.
Favipiravir – eficiență dovedită în numeroase studii clinice
Încă de la începutul pandemiei, favipiravir este evaluat în peste 50 de studii clinice; studiile finalizate, care au inclus peste 800 de pacienți cu COVID-19, au dovedit eficacitatea și siguranța acestui antiviral, mai ales la administrarea în faza incipientă a bolii. Astfel, favipiravir a redus cu 4 zile timpul până la eliminarea virusului din organism, cu ameliorarea mai rapidă a simptomelor. În același timp, aceste beneficii au determinat reducerea riscului spitalizării și a necesarului de oxigen.
La sfârșitul 2021 sunt așteptate rezultatele celor mai importante studii clinice, care vor fi folosite pentru autorizarea favipiravir în tratamentul COVID-19, în SUA, Brazilia, Mexic și Japonia”, se arată în comunicatul Terapia.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Premii de 2.500 de euro la „Cupa Iulius la fotbal”, competiție dedicată elevilor din Cluj-Napoca. Înscrie-te ACUM

Sunteți un grup de prieteni pasionați de fotbal și deja nu mai știți pe cine să provocați la un meci? Iulius Mall alături de Academia de Fotbal Viitorul Cluj, organizează „Cupa Iulius la fotbal”, unde elevii din Cluj-Napoca au ocazia să concureze cu alte echipe, să își exerseze spiritul de echipă, tehnica jocului, dar și să se bucure de momente pline de emoție. Înscrierile se mai pot face până luni, 24 martie 2025, completând formularul.
Turneul va avea loc în perioada 5 – 6 aprilie și aduce împreună echipe de elevi din clasele a III-a până la a VIII-a. Meciurile se vor juca pe terenurile Academiei de Fotbal Viitorul Cluj. Fiecare echipă trebuie să fie formată din minimum 5 jucători și un portar, iar din fiecare echipă trebuie să facă parte cel puțin o fată.
Premii de 2.500 de euro la „Cupa Iulius la fotbal”, competiție dedicată elevilor din Cluj-Napoca. Înscrie-te ACUM
Înscrierile continuă până vineri, 24 aprilie, iar formularul este disponibil online. Taxa de participare este de 300 de lei/ echipă, iar cei mici vor juca potrivit categoriilor de vârstă: clasele a III-a și a IV-a vor fi în categoria 1, clasele a V-a și a VI-a, în categoria doi, iar clasele a VII-a și a VIII-a, în cea de-a treia categorie. Regulamentul competiției poate fi citit AICI.
Fiecare jucător va fi recompensat cu o medalie și va avea, timp de o lună, acces gratuit în cadrul platformei educative https://eduboom.ro/. Echipele care se vor clasa pe primele trei locuri vor primi premii speciale, în valoare totală de peste 2.500 de euro.
„Cupa Iulius la fotbal” este organizată de Iulius Mall Cluj și Academia de Fotbal Viitorul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și uboom.ro.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Comuna Florești, buget de 221,3 milioane de lei în anul 2025. A fost aprobat în consiliul local

Bugetul comunei Florești pentru 2025, în valoare de 221,3 milioane de lei, a fost aprobat joi, 20 martie, în ședința Consiliul Local. Mai mult de jumătate din fonduri vor merge pe capitolul investiții.
Bugetul pe 2025 al comunei a înregistrat o ușoară creștere față de anul anterior (220 milioane de lei), iar cea mai mare parte din bani va fi alocată pentru investiții.
„Cu toate că am primit mai puțini bani de la bugetul de stat decât anul trecut, am reușit prin atragerea de fonduri să suplinim acest lipsă. Astfel, avem aproximativ cu un milion de lei în plus față de anul trecut. Bugetul total este de aproximativ 221 de milioane de lei. Prin proiectele implementate în anii precedenți a crescut bugetul de funcționare: grădinițe, creșe, centru pentru copii cu dizabilități. Este nevoie ca administrația publică locală să aloce fonduri pentru funcționarea acestor entități.
Totuși, prin atragerea de fonduri nerambursabile am reușit să avem un procent de 52% pentru partea de investiții. Pentru educație am alocat peste 47%, pentru infrastructură peste 20%, iar 11% am alocat pentru protecția mediului”, a declarat primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, la începutul ședinței.
Peste jumătate din buget merge pe investiții
Bugetul general al comunei Florești pentru 2025 este în sumă de 221.300.000 de lei. Bugetul pentru investiții este anul acesta de 114,61 milioane de lei (peste 51,7% din bugetul total), iar 76,47 milioane de lei sunt fonduri europene (34,56% din bugetul total).
Cea mai mare alocare financiară este destinată infrastructurii educaționale, cu un total de 53,95 milioane de lei, reprezentând 47,06% din bugetul de investiții. Protecția mediului beneficiază de o sumă de 12,44 milioane de lei, adică 10,86% din buget, în timp ce pentru infrastructură au fost alocate 23,28 milioane de lei, circa 20,32% din totalul fondurilor destinate investițiilor.
Consilierii locali USR din Florești au propus mai multe amendamente la proiectul de buget, însă acestea au fost respinse.
Proiectul de buget a fost votat cu 14 voturi „pentru” și 6 abțineri.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Cărțile electronice de identitate au început să fie eliberate la nivelul întregului județ Cluj, gratuit

Începând de joi, 20 martie, toate serviciile de evidență a persoanelor din localitățile Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii și Florești vor prelua documentele necesare pentru eliberarea noilor cărți electronice de identitate.
Consiliul Județean Cluj informează persoanele interesate în legătură cu faptul că, începând cu data de joi, 20 martie, toate serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor din județul Cluj, respectiv cele din Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii și Florești preiau fotografiile, impresiunile papilare și documentele necesare în vederea eliberării noilor cărți electronice de identitate.
„Începând de azi locuitorii județului Cluj, cu vârsta de peste 14 ani, pot beneficia de cărți electronice de identitate gratuite, eliberate cât mai aproape de domiciliu, fără a mai fi nevoie de deplasarea la Cluj. Ne bucurăm că proiectul operaționalizat cu succes de către DJEP Cluj este replicat, la nivelul întregului județ și, ulterior, la nivel național”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Reamintim faptul că programarea pentru eliberarea cărții electronice de identitate se face exclusiv online pe portalul Ministerului Afacerilor Interne, accesând linkul https://hub.mai.gov.ro/site/.
Ce date sunt înscrise pe cărțile electronice de identitate?
Datele ce vor fi înscrise în cărțile electronice de identitate sunt:
- în format tipărit, nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă,
- în format electronic, toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare ale două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.
În contextul actual al digitalizării serviciilor publice prin implementarea unor sisteme informatice în domeniul evidenței persoanelor și al stării civile, emiterea cărții electronice de identitate are beneficiul de a prezenta elemente avansate de securitate, servește ca document de călătorie în spațiul Uniunii Europene și conferă acces facil la diferite servicii electronice.
Proiectul pilot de eliberare a cărții electronice de identitate a fost lansat la nivelul municipiului Cluj-Napoca în data de 2 august 2021 și a fost extins la nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj în data de 2 august 2022.

Atenție la o nouă tentativă de phishing, trage un semnal de alarmă Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Înșelăciunea folosește identitatea ANAF.
Potrivit DNSC, atacatorii trimit e-mailuri false („АNАF RО”) de la adrese suspecte (Supprot@wildapricot.org), ce promit o rambursare de taxe și includ un link fraudulos (https://anaf-ro.web.app). Se solicită CNP, număr de telefon și datele cardului bancar, urmate de autorizarea unei tranzacții false.
DNSC: Tentativă de PHISHING ce folosește identitatea ANAF
Specialiștii spun că utilizatorii riscă astfel să înregistreze pierderi financiare, să li se fure identitatea și să permită accesul neautorizat la conturile bancare.
Aceștia recomandă utilizatorilor să verifice adresa expeditorului, să nu acceseze link-urile suspecte, să se asigure că sunt pe site-ul oficial ANAF, să nu furnizeze date bancare la cerere și să contacteze banca dacă au oferit detalii bancare.