EVENIMENT
Taximetriștii clujeni intră pe benzile de transport în comun: Ne-am săturat de abuzurile Primăriei Cluj-Napoca
Asociația de Taxi Transilvania anunță clujenii că taximetriștii vor circula pe benzile de transport în comun, indiferent dacă au sau nu clienți în mașină, conform legii. Potrivit lui Daniel Mitrea, liderul asociației, taximetriștii au așteptat destul, pe modelul ”românul are bun simț”, pentru ca Primăria Cluj-Napoca să ofere clarificări pe acest subiect.
Încă din 2019 taximetriștii au cerut Primăriei să reglementeze, după cum spune legea, circulația mașinilor pe benzile de transport în comun dedicate. Atunci li s-a răspuns că o comise de circulație locală stabilește regulile, iar șoferii au dreptul să pătrundă aici doar când iau pasageri sau când aceștia coboară din taxi.
”Nu înțeleg cum primarul Emil Boc promovează acest oraș ca smart city, dar interpretează legea așa cum dorește dânsul. O Primărie nu se poate poziționa deasupra legii. Ieri am fost la București, iar acolo taximetrele circulau pe benzile pentru transportul în comun. În Timișoara e la fel. Cum la Cluj nu se poate?”, a declarat Daniel Mitrea pentru Cluj24.
Într-un răspuns al Primăriei se arăta că Hotărârile Comisiei de circulație prin care s-au aprobat benzile dedicate pentru transportul în comun precizează faptul că pe acestea se permite doar accesul ,,BUS” și al bicicletelor.
Taximetriștii susțin însă că legea cere autorităților locale să aplice pe benzile dedicate transportului în comun marcaje de tip TAXI. Mai mult, la fel cum bicicliștii pot să respecte semaforizarea și nu încurcă circulația mijloacelor de transport în comun, la fel procedează și taximetriștii.
Totodată, în cazul specific al străzii Barițiu nu există indicator ”Tramvai”, scrie doar ”BUS”. Tocmai pentru că marcajul ”BUS” se adresează tuturor vehiculelor din categoria transportului în comun, indiferent că este vorba de autobuz, troleibuz, tramvai, dubă/van pentru școlari și taxi.
Deja se fac abuzuri
După doar câteva zile de la inițiativă, un taximetrist clujean a fost amendat de către Poliție pentru că circula pe Calea Florești pe banda dedicată autobuzelor.
Sancțiunea a fost acordată de către un polițist de la Secția 4 Poliție, pe numele căruia se va face plângere la Parchet.
”Eram plecat din Cluj și doar acum am aflat despre colegul nostru. Vom depune plângere. Încurajez toți taximetriștii să facă sesizări atunci când se întâlnesc cu asemenea abuzuri. Procesele costă bani, dar sesizările nu costă. Nu poate să știe tot timpul șeful ce face subalternul lui, dar așa se va afla și se va lua atitudine. Așa nu se mai poate”, a spus Daniel Mitrea.
Au notificat clujenii
”Stimați conducători auto, bicicliști, trotinetiști, pietoni, organe de aplicare a legii:
Prin prezenta dorim să vă informăm că: În conformitate cu prevederile articolului 20 pct. 5 din Legea 38/2003 conform căruia „Taxiurile pot circula în localităţi pe pistele special amenajate pentru mijloacele de transport auto în comun, fără a perturba circulaţia acestora „ care reprezintă normă derogatorie de la cadrul general de reglementare în materia circulației pe drumurile publice, adică OUG 195/2002, legea taximetriei fiind o lege speciala și de strictă interpretare potrivit principiului „specialia generalibus derogant”, și sentințelor civile definitive 3993/2020 și 5298/2020, începând cu data de 29.03.2021, în Cluj Napoca taximetrele vor circula, conform legii, pe aceste benzi respectând semaforizarea dedicata ei!
De asemenea, legea 38/2003 nu condiționează circulația pe aceste benzi de faptul ca taximetrele se află pe 𝐋𝐈𝐁𝐄𝐑 sau 𝐎𝐂𝐔𝐏𝐀𝐓 la acel moment. În concluzie, vă rugăm să aveți decența de a nu perturba liniștea urbei noastre prin claxoane inutile, sesizați organele competente în cazul în care observați colegi care nu se supun acestor norme legale!”, este mesajul promovat de asociația Taxi Transilvania pe rețelele de socializare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. De la Turda la Banjul. Doi TURDENI participă la Budapest-Bamako 2025, cel mai mare RALIU pentru amatori
Budapest-Bamako 2025 este cel mai mare raliu pentru amatori ce se desfășoară în Africa. Acesta se desfășoară între 17 ianuarie și 2 februarie 2025. Este vorba de două săptămâni de aventură la care participă și doi turdeni amatori de senzații tari.
Ovidiu și Andrei, cei doi „haiduci” din Turda, cum le place lor să-și spună, vor avea de străbătut un traseu prin deșert, junglă și savană, cu o minimă asistență de-a lungul competiției. Câștigă cine ajunge primul, pe cea mai scurtă rută, cu cele mai multe checkpoint-uri bifate și cele mai puține încălcări ale regulilor de circulație.
VIDEO FOTO. De la Turda la Banjul. Doi TURDENI participă la Budapest-Bamako 2025, cel mai mare RALIU pentru amatori
„Adevărata aventură începe când ieșim din zona de confort, când trebuie să te lupți cu tehnologia, natura, birocrația, necunoscutul, dar mai ales cu mintea ta și propriile tale frici”, spun turdenii.
Cel mai mare raliu pentru amatori pe plan mondial reprezintă 20 de ani de experiență în aventuri auto trans-sahariene. Este un raliu atipic în care conduci 500-600 km/zi într-un mediu total neprietenos. Singura certitudine a B2B: totul e incert!
Raliul necesită pregătiri riguroase:
– echiparea și dotarea vehiculului
– vize
– asigurări
– dotări medicale și pentru prim ajutor
– pregătire fizică (echipamente, vaccinuri)
– pregătire mentală (poate cea mai importantă!).
Raliul are și o componentă de implicare în comunitățile locale
B2B ajunge în unele din cele mai sărace zone ale globului, unde accesul la resurse de bază este deseori limitat și orice obiect banal pentru noi e văzut ca o bogăție. Comunitatea B2B se implică să ajute locurile prin care trece, nu doar prin mici cadouri oferite spontan, ci mai ales prin proiecte anuale ce implică donații materiale sau financiare.
Planul pentru 2025 include:
– Mauritania – sprijinirea femeilor Noumghari prin donații de haine, rechizite, jucării, medicamente (comunitatea nu are acces la curent electric)
– Senegal – rechizite și echipament școlar pentru copii din Saint Louis Senegal – rechizite, haine și echipamente medicale pentru copiii din Kayes Bou Bou
– Gambia – distribuirea de plase împotriva malariei.
Ovidiu este inginer constructor, antreprenor cu spirit de aventură, concurent la B2B Rally 2022, Freetown (Sierra Leone).
El consideră că B2B rally o experiență ce îți schimbă viața. Deviza sa este „Nu muriți înainte să muriți!”
Andrei este medic pasionat de călătorii. A vizitat peste 50 de țări. A avut un an sabatic semi-nomad, când a călătorit în 16 țări de pe 3 continente. Nu refuză nici o experiență plină de adrenalină, consideră că B2B îți poate aduce echilibru în viață.
Cursă aniversară Budapesta-Banjul, aflată la 20 de ani de la prima ediție, va străbate 7.900 km cu deșert, junglă și savană, 4 țări africane: Maroc (inclusiv Sahara de Vest), Mauritania, Senegal, Gambia. Vor participa peste 80 de echipe,
inclusiv din cele de la prima ediție.
Video: B2B
O nouă ediție Tezaur începe luni, 13 ianuarie. Românii vor putea investi în titlurile de stat cu dobânzi neimpozabile de până la 7,8%.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, titlurile de stat Tezaur cu maturități de 1, 3 și 5 ani vor avea dobânzi anuale de 7%, 7,5% și, respectiv, 7,8%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.
Românii pot INVESTI în titlurile de stat Tezaur. O nouă ediție începe luni
„Titlurile de stat reprezintă o investiție sigură, cu o dobândă avantajoasă și neimpozabilă. În plus, avantajul investiției cetățenilor în titluri de stat este că dobânda plătită din bugetul de stat rămâne în țară, se duce în buzunarul românilor, iar cetățenii contribuie prin aceste împrumuturi la o construcție bugetară mai echilibrată. Mă bucură faptul că din ce în ce mai mulți români aleg să investească în titluri de stat și recomand tuturor ca începând de luni, să investească cu încredere în titlurile de stat Tezaur”, a declarat ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.
Titlurile de stat vor putea fi cumărate între 13 ianuarie și 6 februarie online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului, între 13 ianuarie și 7 februarie de la sediul unităților Trezoreriei Statului, iar între 13 ianuarie și 6 februarie în mediul urban și 13 ianuarie și 5 februarie în mediul rural, prin subunitățile companiei Poșta Română.
„Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri”, se arată în comunicat.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
EVENIMENT
Aprobările pentru călătoriile fără viză în SUA, PROCESATE online în mai puțin de 3 zile, spune ambasadorul SUA în România
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a afirmat că aprobările pentru călătoriile fără viză în SUA vor fi procesate online, de obicei în mai puțin de 3 zile.
Kathleen Kavalec anunță că vineri, la Washington, secretarul pentru securitate internă al SUA, Alejandro Mayorkas, a desemnat în mod oficial România ca fiind cea de a 43-a țară care accede în programul Visa Waiver al Statelor Unite.
Aprobările pentru călătoriile fără viză în SUA, PROCESATE online în mai puțin de 3 zile, spune ambasadorul SUA în România
„Este un moment istoric pentru relația noastră bilaterală și rezultatul mai multor ani de muncă între cele două guverne. Timp de peste 28 de ani, Statele Unite și România au beneficiat de un parteneriat strategic bazat pe valori democratice comune, legături economice și culturale și cooperare în domeniul securității și apărării, în calitate de aliați și parteneri apropiați al NATO.
Acum, odată cu anunțul de astăzi, este clar că relațiile noastre devin din ce în ce mai puternice. Programul Visa Waiver consolidează interesele noastre comune în materie de securitate, economia și cultura, precum și legăturile dintre oameni. Mă aștept ca programul să potențeze relația noastră, dând un impuls legăturilor economice în creștere, încurajând mai multe investiții în ambele direcții.
În acest context, este important de menționat, încă o dată, că Statele Unite au urcat, anul trecut, de pe locul 5 pe lista celor mai mari investitori străini în România pe locul al 4-lea. Având în vedere vestea de astăzi, mă aștept să continuăm această creștere”, declară ambasadorul.
„Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online”
După includerea României în Visa Waiver, majoritatea călătorilor români care vizitează Statele Unite în scop de afaceri sau turistic nu va mai fi nevoită să meargă personal pentru a obține o viză fizică la ambasadă sau consulat.
„În schimb, aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, de obicei în mai puțin de 3 zile. Acest lucru va economisi timp și bani pentru românii care călătoresc în SUA și va reduce barierele pentru companiile românești care doresc să se asocieze cu companiile americane.
Românii pot profita acum mai ușor de oferte de călătorii last-minute în SUA, de sărbători, pentru concerte, spectacole și evenimente sportive. Acest program va facilita, de asemenea, călătoriile pentru celebrări importante ale vieții cu prieteni și cei dragi din SUA, cum ar fi nașteri, botezuri, absolviri și nunți”, afirmă Kathleen Kavalec.
Va dura ceva timp până când sistemele necesare vor intra în funcție pentru călătorii români: „În următoarele săptămâni vom anunța data exactă la care intră în vigoare sistemul online Visa Waiver”, a conchis aceasta.
De când vor putea aplica românii pentru ESTA?
Astăzi, Secretarul pentru Securitate Internă Alejandro N. Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat Antony J. Blinken, a anunțat accederea României în Programul Visa Waiver (VWP).
Biroul pentru Vamă și Protecția Frontierelor al SUA (CBP) estimează că aplicația online și aplicația mobilă ESTA (Electronic System for Travel Authorization) vor fi actualizate în jurul datei de 31 martie 2025, permițând majorității cetățenilor și rezidenților români să solicite călătorii în Statele Unite în cadrul VWP, în scopuri turistice sau de afaceri, pentru o perioadă de până la 90 de zile, fără a obține în prealabil o viză SUA.
Aceste autorizații sunt, în general, valabile timp de doi ani. Călătorii cu vize B-1/B-2 valabile pot continua să folosească aceste vize pentru a călători în Statele Unite, iar vizele B-1/B-2 vor rămâne o opțiune pentru cetățenii români. Aplicațiile ESTA pot fi completate la adresa esta.cbp.dhs.gov sau prin descărcarea aplicației „ESTA Mobile” din iOS App Store sau Google Play Store.
Informații suplimentare despre VWP sunt disponibile pe site.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. NORMALITATE și nu excepție, pentru un transport public civilizat la Cluj-Napoca
Transportul public clujean este un segment al vieții sociale urbane aflat în continuă dinamică. Clujul are una dintre cele mai bine puse la punct rețele, aflată în continuă expansiune și modernizare. Sigur, oricând e loc de mai bine, dar sunt semne clare că transportul public este pe drumul cel bun.
Factorul tehnic nu este întotdeauna suficient, acesta trebuind corelat cu factorul uman. Degeaba ai autobuze moderne dacă cei care le folosesc au lacune în comportament.
Au fost cazuri în care, persoane cu dizabilități au avut dificultăți în a se îmbarca în mijloacele de transport în comun. Marea majoritate a parcului auto este dotată cu rampe speciale. Că mai sunt cazuri în care acestea nu sunt puse la dispoziția celor care ar avea nevoie de ele, asta ține de factorul uman despre care vorbeam mai sus.
VIDEO. NORMALITATE și nu excepție, pentru un transport public civilizat la Cluj-Napoca
Acestea însă sunt excepții, pentru că șoferii clujeni s-au obișnuit cu conduita pe care trebuie s-o adopte un conducător de mijloc de transport în comun într-un oraș civilizat, european.
Un tânăr cu dizabilități a ținut să puncteze, printr-o postare pe TikTok, exact punctul forte al unei companii de transport public și anume profesionalismul și calitatea umană a șoferilor. Acesta și-a intitulat filmulețul „Oficial, cel mai accesibil oraș”.
Ceea ce face conducătorul auto din film ar trebui să fie un semn de normalitate și nu o excepție, într-un transport public civilizat.