Connect with us

EVENIMENT

Taximetriștii clujeni intră pe benzile de transport în comun: Ne-am săturat de abuzurile Primăriei Cluj-Napoca

Publicat


Asociația de Taxi Transilvania anunță clujenii că taximetriștii vor circula pe benzile de transport în comun, indiferent dacă au sau nu clienți în mașină, conform legii. Potrivit lui Daniel Mitrea, liderul asociației, taximetriștii au așteptat destul, pe modelul ”românul are bun simț”, pentru ca Primăria Cluj-Napoca să ofere clarificări pe acest subiect.

Încă din 2019 taximetriștii au cerut Primăriei să reglementeze, după cum spune legea, circulația mașinilor pe benzile de transport în comun dedicate. Atunci li s-a răspuns că o comise de circulație locală stabilește regulile, iar șoferii au dreptul să pătrundă aici doar când iau pasageri sau când aceștia coboară din taxi.

”Nu înțeleg cum primarul Emil Boc promovează acest oraș ca smart city, dar interpretează legea așa cum dorește dânsul. O Primărie nu se poate poziționa deasupra legii. Ieri am fost la București, iar acolo taximetrele circulau pe benzile pentru transportul în comun. În Timișoara e la fel. Cum la Cluj nu se poate?”, a declarat Daniel Mitrea pentru Cluj24.

Într-un răspuns al Primăriei se arăta că Hotărârile Comisiei de circulație prin care s-au aprobat benzile dedicate pentru transportul în comun precizează faptul că pe acestea se permite doar accesul ,,BUS” și al bicicletelor.

Taximetriștii susțin însă că legea cere autorităților locale să aplice pe benzile dedicate transportului în comun marcaje de tip TAXI. Mai mult, la fel cum bicicliștii pot să respecte semaforizarea și nu încurcă circulația mijloacelor de transport în comun, la fel procedează și taximetriștii.

Totodată, în cazul specific al străzii Barițiu nu există indicator ”Tramvai”, scrie doar ”BUS”. Tocmai pentru că marcajul ”BUS” se adresează tuturor vehiculelor din categoria transportului în comun, indiferent că este vorba de autobuz, troleibuz, tramvai, dubă/van pentru școlari și taxi.

Deja se fac abuzuri

După doar câteva zile de la inițiativă, un taximetrist clujean a fost amendat de către Poliție pentru că circula pe Calea Florești pe banda dedicată autobuzelor.

Sancțiunea a fost acordată de către un polițist de la Secția 4 Poliție, pe numele căruia se va face plângere la Parchet.

”Eram plecat din Cluj și doar acum am aflat despre colegul nostru. Vom depune plângere. Încurajez toți taximetriștii să facă sesizări atunci când se întâlnesc cu asemenea abuzuri. Procesele costă bani, dar sesizările nu costă. Nu poate să știe tot timpul șeful ce face subalternul lui, dar așa se va afla și se va lua atitudine. Așa nu se mai poate”, a spus Daniel Mitrea.

Au notificat clujenii

”Stimați conducători auto, bicicliști, trotinetiști, pietoni, organe de aplicare a legii:
Prin prezenta dorim să vă informăm că: În conformitate cu prevederile articolului 20 pct. 5 din Legea 38/2003 conform căruia „Taxiurile pot circula în localităţi pe pistele special amenajate pentru mijloacele de transport auto în comun, fără a perturba circulaţia acestora „ care reprezintă normă derogatorie de la cadrul general de reglementare în materia circulației pe drumurile publice, adică OUG 195/2002, legea taximetriei fiind o lege speciala și de strictă interpretare potrivit principiului „specialia generalibus derogant”, și sentințelor civile definitive 3993/2020 și 5298/2020, începând cu data de 29.03.2021, în Cluj Napoca taximetrele vor circula, conform legii, pe aceste benzi respectând semaforizarea dedicata ei!

De asemenea, legea 38/2003 nu condiționează circulația pe aceste benzi de faptul ca taximetrele se află pe 𝐋𝐈𝐁𝐄𝐑 sau 𝐎𝐂𝐔𝐏𝐀𝐓 la acel moment. În concluzie, vă rugăm să aveți decența de a nu perturba liniștea urbei noastre prin claxoane inutile, sesizați organele competente în cazul în care observați colegi care nu se supun acestor norme legale!”, este mesajul promovat de asociația Taxi Transilvania pe rețelele de socializare.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

UMFIH a derulat anul trecut 101 proiecte cu o valoare de 56,8 milioane de euro. Rectorul Anca Buzoianu: A fost un an bun

Publicat

De

Anca Buzoianu, rectorul UMFIH

Anca Buzoianu, rectorul Univertității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a prezentat Raportul anual privind starea universității, care a fost validat de Senat în unanimitate.

“2024 a fost un an marcat de inițiative îndrăznețe, investiții strategice și rezultate remarcabile”, a spus rectorul în fața Senatului UMFIH.

UMFIH a derulat anul trecut 101 proiecte cu o valoare de 56,8 milioane de euro

Rectorul Anca Buzoianu a arătat că în anul 2024, UMFIH a continuat să își consolideze poziția ca instituție de referință în învățământul medical, valorificând oportunitățile care au permis evoluția și deschiderea a noi direcții de dezvoltare.

“Am pornit cu o nouă facultate, Facultatea de Asistență Medicală și Științe ale Sănătății, s-a înființat Institutul de Cercetare Biomedicală MedFuture, iar absolvenții noștri au fost, din nou, primii pe țară la examenul de rezidențiat.

Cercetarea a mers înainte, în anul 2024 Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Iuliu Hațeganu’ Cluj-Napoca având în derulare 101 proiecte cu o valoare totală de aproximativ 56,8 milioane de euro, cu 22,8 milioane de euro mai mult față de anul 2023. De asemenea, s-au acordat 74 de granturi interne pentru cercetare pentru cadre didactice, cercetători științifici și studenți, în valoare totală de 500.000 euro.

S-au publicat 1184 articole în reviste indexate Clarivate Analytics, cu un factor de impact total de 6658, aproape dublu față de anul precedent. A fost realizat primul transplant hepatic din Transilvania, iar activitatea medicală a membrilor comunității a avut succese remarcabile”, a arătat Anca Buzoianu.

Corp nou la Centrul de Simulare pentru rezidenți

Rectorul Anca Buzoianu, a precizat că, în anul 2024, universitatea a continuat acțiunile de responsabilitate socială față de studenți și față de comunitatea clujeană.

“Studenții au avut în continuare meniul ‘Student’ cu 7 lei. Am investit 2,7 milioane de euro în noul corp al Centrului de Simulare destinat pregătirii rezidenților. A fost un an foarte bun”, a mai precizat Anca Buzoianu care a atătat faptul că anul 2024 a avut o semnificație aparte pentru comunitatea academică, marcând 105 ani de învățământ medical românesc la Cluj-Napoca.

“Aniversarea ne oferă ocazia să reflectăm asupra moștenirii lăsate de marii patrioți care au înființat prima Facultate de Medicină în limba română din Transilvania. A fost un proiect măreț, un fundament solid pentru instituția noastră de astăzi. Realizând acest raport, am analizat parcursul universității noastre în 2024, un an marcat de inițiative îndrăznețe, investiții strategice și rezultate remarcabile.

Succesul universității noastre este rezultatul unui efort colectiv, motiv pentru care doresc să-mi exprim aprecierea față de membrii Consiliului de Administrație și ai Senatului, cadrele didactice, cercetătorii, personalul administrativ și studenții noștri. Fiecare a avut un rol esențial în atingerea obiectivelor și în consolidarea universității ca un pol de excelență în învățământul medical și farmaceutic”, a mai spus Anca Buzoianu la prezentarea Raportului.

Foto: UMF Cluj

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Pas înainte pentru skatepark acoperit la Cluj, în baza sportivă Gheorgheni. Proiectul, pe masa Agenției de Mediu

Publicat

Primăria Cluj-Napoca va realiza un skatepark acoperit în baza sportivă Gheorgheni. Proiectul se află în proces de avizare la APM.

Municipiul Cluj-Napoca anunță publicul interesat că Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj a luat decizia etapei de încadrare în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul privind construirea unui Skate Park acoperit în baza sportivă Gheorgheni. Proiectul, aflat în faza de elaborare a studiului de fezabilitate și a documentației tehnice, urmează să fie amplasat pe strada Alexandru Vaida Voevod, în Cluj-Napoca.

Decizia și motivele care au stat la baza acesteia pot fi consultate la sediul APM Cluj sau online. Publicul interesat are la dispoziție 10 zile de la data publicării anunțului pentru a transmite comentarii și observații.

Proiect propus încă de anul trecut

Amintim că Emil Boc, primarul Clujului a anunțat, încă din mai 2024, că se va construi un skatepark de interior la Cluj-Napoca, pentru tineri și încurajarea practicării sportului. Acesta va fi amplasat în Gheorgheni.

Printre locațiile luate în calcul inițial s-au mai numărat baza sportivă „La terenuri” și Parcul Detunata, iar decizia a fost luată în urma unei consultări publice.

Acest skatepark de interior ar urma să fie utilizat în special în timpul iernii sau în perioada anotimpului ploios pentru a completa infrastructura sportivă și de recreere a orașului, integrându-se cu alte posibilități de a face mișcare.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Străzile paralele cu Calea Baciului, folosite de șoferi drept rute ocolitoare. Locuitorii cer restricționarea accesului

Publicat

trafic 5

Locuitorii din zona Calea Baciului trag un semnal de alarmă: mai multe străzi lăturalnice au devenit rută ocolitoare pentru șoferii care vor să evite traficul de pe artera principală. Clujenii cer intervenția autorităților pentru a restricționa accesul.

Locuitorii de pe străzile Secarei, Grâului și Orzului, din zona Calea Baciului, sunt revoltați din cauza traficului intens care „le-a invadat” străzile în ultimele luni. Potrivit unei sesizări de pe platforma MyCluj, aceste străzi au devenit o rută alternativă pentru șoferii care vor să evite aglomerația de pe Calea Baciului.

Aceștia solicită Primăriei limitarea accesului și semnalizarea corespunzătoare a intrărilor pe aceste străzi, astfel încât să fie rezervate exclusiv riveranilor.

„De vreo 2 luni zona Strazilor Secarei, Graului si Orzului, zona de case, foarte retrasă, a devenit intens traficata spre oroarea locatarilor din aceste zone linistite. Traficul care ajunge imediat bara la bara s-a dezvoltat ca alternativa la Calea Baciului: cei care vin dinspre Baciu urca pe Valea Seacă, Secarei, Grâului și Orzului ca să evite aglomeratia de pe cele doua benzi. Drumurile acestea sunt doar niste ulite practic, nu pot suporta traficul nou. Vă rugăm insistent toți locatarii afectati ai cartierului să limitati și semnalizati corespunzator intrarea pe aceste strazi dinspre Strada Valea Seaca pe Strada Secarei ca acces strict pentru RIVERANI. Adaug si o poza cu traseul pt claritate. Va rugam sa interveniti pana nu e prea tarziu si ajungem la congestii”, semnalează un locuitor.

Sesizarea figurează ca fiind „în lucru” pe platforma MyCluj.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Stațiile de încărcare a mașinilor electrice din Cluj, și puține, și ocupate abuziv! Șoferii cer autorităților să ia măsuri

Publicat

statie incarcare masina (2)

Șoferii de mașini electrice din Cluj-Napoca reclamă, pe platforma MyCluj, atât numărul insuficient al stațiilor de încărcare, cât și ocuparea abuzivă a acestora de către șoferi care le folosesc ca locuri de parcare.

Un clujean a reclamat, pe platforma MyCluj de sesizări a Primăriei, că, deși stațiile de încărcare sunt destinate exclusiv acestui scop, multe dintre cele amenajate pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 sunt ocupate ilegal, fără ca Poliția Locală să intervină.

„Doresc să semnalez o problemă frecventă: ocuparea abuzivă a locurilor de încărcare pentru mașinile electrice. Deși aceste locuri sunt destinate exclusiv încărcării, sunt adesea folosite ca simple locuri de parcare, fără consecințe pentru cei care încalcă legea. Aplicația EVCharge Cluj mă redirecționează către Poliția Locală, însă este nerealist ca un șofer să rămână pe loc și să aștepte intervenția. Astfel, majoritatea renunță, iar cei care parchează ilegal profită de lipsa reacției. Solicit ca Poliția Locală să intervină din proprie inițiativă și să verifice periodic aceste locuri, nu doar la sesizare. Este o problemă de respect față de lege și față de infrastructura pentru mobilitate electrică. Vă rog să o tratați cu seriozitate”, a transmis acesta.

Nicio stație de încărcare în cartierul Zorilor

O altă problemă semnalată este lipsa completă a stațiilor de încărcare în anumite cartiere. În Zorilor, de exemplu, locuitorii spun că nu există nici măcar o singură stație, deși cererea este în creștere. În schimb, în zonă există patru stații de taxi, iar șoferii propun ca măcar una dintre ele să fie transformată într-o zonă de încărcare electrică.

„În cartierul Zorilor nu există nicio stație de încărcare pentru mașini electrice, deși cererea este tot mai mare. Pe o rază de aproximativ 200 de metri există 4 stații de taxi, dar niciun loc destinat încărcării vehiculelor electrice. Una dintre aceste stații ar putea fi transformată (parțial sau integral) într-o zonă de încărcare electrică, având în vedere că numărul de stații de taxi din zonă este disproporționat față de nevoile actuale ale locuitorilor. Solicit amenajarea unei parcări cu stație de încărcare pentru vehicule electrice în cartierul Zorilor. Infrastructura de încărcare trebuie extinsă echitabil în toate cartierele, nu doar în cele centrale sau comerciale. Vă rog să analizați această solicitare și să includeți Zorilor în planul de dezvoltare a rețelei publice de încărcare”, a subliniat un alt cetățean.

Ambele reclamații figurează ca fiind „în lucru” pe platforma MyCluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate