Connect with us

ACTUALITATE

Taxele judiciare de timbru în cazuri de partaj și divorț SCAD. Care sunt CONDIȚIILE aprobate de guvern

Publicat


Bani 1 octombrie

Taxele judiciare de timbru în cazuri de partaj și divorț vor scădea. Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre în acest sens.

Actul normativ modifică și completează OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru şi OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, scrie Alba24.ro.

Prin acest proiect de lege, va fi redus nivelul taxelor judiciare de timbru în unele situații.

Taxele judiciare de timbru în cazuri de partaj și divorț SCAD. Care sunt CONDIȚIILE aprobate de guvern

Se va reduce la jumătate nivelul taxelor judiciare de timbru în cazul partajului propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a partajului, la valoarea masei partajabile, și în cazul bunurilor supuse partajului, al creanțelor pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună.

Acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti se taxează în funcție de valoarea bunurilor, prin aplicarea unui procent cuprins între 1% și 8%.

În prezent, acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:

– până la valoarea de 500 lei – 8%, dar nu mai puţin de 20 lei
– între 501 lei şi 5.000 lei – 40 lei + 7% pentru ce depăşeşte 500 lei
– între 5.001 lei şi 25.000 lei – 355 lei + 5% pentru ce depăşeşte 5.000 lei
– între 25.001 lei şi 50.000 lei – 1.355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei
– între 50.001 lei şi 250.000 lei – 2.105 lei +2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei
– peste 250.000 lei – 6.105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.

Cazurile de partaj. Reducerile taxei judiciare

OUG nr. 80/201 se modifică astfel. Art. 5 – în materia partajului judiciar, se taxează cu jumătate din taxa stabilită potrivit art. 3 alin. (1), cererile care privesc:

– stabilirea bunurilor supuse împărțelii, la valoarea acestora
– creanțe pe care coproprietarii le au unii față de alții, născute din starea de proprietate comună, la valoarea creanțelor a căror recunoaștere se solicită
– raportul donațiilor, la valoarea bunurilor al căror raport se solicită
– reducțiunea liberalităților excesive, la valoarea părții de rezervă supusă reîntregirii prin reducțiunea liberalităților
partajul propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia, la valoarea masei partajabile.

Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute mai sus se formulează în cadrul aceleiași acțiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă, calculată la valoarea cea mai mare.

Cererile privind stabilirea calității de coproprietar şi stabilirea cotei-părți ce se cuvine fiecărui coproprietar, precum și cererile privind stabilirea calității de moștenitor și a cotei-părți ce se cuvine fiecărui moștenitor se taxează cu 50 lei pentru fiecare coproprietar sau, după caz, moștenitor

Taxele judiciare de timbru pentru divorț

De asemenea, se reduc la jumătate taxele judiciare pentru unele situații de divorț, a anunțat Guvernul, într-un comunicat.

Este vorba despre cazurile în care cererea vine din partea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

O reducere similară se va aplica și pentru alte cereri care nu sunt accesorii unei cereri de divorț și au ca obiect stabilirea locuinței copilului, exercitarea autorității părintești, cheltuieli de creștere si educare a copilului etc.

OUG nr. 80/201 se modifică la art. 15 – Taxele judiciare de timbru pentru unele acțiuni şi cereri referitoare la raporturile de familie sunt următoarele:

– pentru cererea de divorț întemeiată pe prevederile art. 373 lit. a), b) sau c) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Codul civil – 200 lei
– pentru cererea de divorț întemeiată pe prevederile art. 373 lit. d) din Codul civil – 50 lei
– cererea privind acordarea despăgubirilor sau pentru stabilirea prestației compensatorii – 50 lei
– pentru cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divorț şi care au ca obiect stabilirea locuinței copilului, exercitarea autorității părintești, stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere şi educare a copiilor, dreptul părintelui sau al altor persoane decât părinții de a avea legături personale cu copilul, locuința familiei – 20 lei fiecare cerere
orice altă cerere neevaluabilă în bani – 20 lei, dacă nu sunt scutite, potrivit legii, de taxă de timbru.

Proiectul de lege aprobat de Guvern va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

Scad taxele judiciare de timbru în cazuri de partaj și divorț. Care este motivul

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre se arată că reglementarea taxei de timbru în materia partajului a fost criticată, în special de justițiabili. Potrivit acestora, prin instituirea unui cuantum atât de mare al taxei judiciare de timbru pentru cererile de partaj se încalcă accesul liber la justiție.

”(…) au existat opinii separate prin care s-a arătat că nivelul taxelor judiciare de timbru este unul excesiv, fiind mai mare chiar şi faţă de nivelul taxelor calculate la valoarea obiectului pretins printr-o acțiune în realizarea dreptului”, potrivit sursei citate.

Era afectat astfel dreptul de acces liber la justiție, precum şi dreptul de moștenire.

Pentru cazurile de divorț, s-a propus uniformizarea taxei judiciare de timbru pentru cererile de divorț prin acord și pentru cele pentru vătămarea gravă a raporturilor dintre soți și separare în fapt mai mare de 2 ani.

”(…) menținerea unor taxe diferite nu este justificată, subliniindu-se că o taxă mai mare în cazul divorțului prin acord nu se justifică; administrarea dosarului şi ansamblul probator sunt mult mai complexe în cazul divorțului pentru motive justificate; în plus, în loc ca părțile să fie stimulate să divorțeze prin acord, se încurajează divorțul prin stabilirea culpei, procese care sunt mai lungi, mai costisitoare şi care uneori încarcă rolul instanțelor doar din considerente pecuniare”, se precizează în document.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

U Cluj pierde în fața FCSB. Unicul gol al meciului a fost înscris din penalty

Publicat

FCSB-U Cluj

FCSB și Universitatea Cluj s-au întâlnit sâmbătă, pe Arena Națională, în cea de-a treia etapă a play-off-ului Superligii.

U Cluj nu a reușit să înscrie. Meciul s-a terminat 1-0 pentru FCSB, care devine lider cu 35 de puncte.

Echipele de strat:

FCSB: Târnovanu – V. Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Chiricheș, Alhassan – Miculescu, Cisotti, M. Toma – Bîrligea
Rezerve: Zima, Tănase, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Edjouma, Cercel, Băluță, Musi, Gele, Gheorghiță, Al. Stoian

Antrenor: Elias Charalambous

U Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – G. Simion, Codrea, Silaghi – Nistor Macalou, Thiam
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Oaidă, Rață, Fabry, Bota, Bettaieb, Miranyan, Blănuță

Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Miculescu înscrie de la 11 metri

FCSB a avut posesia în prima repriză, pe Național Arena. Meciul a fost oprit după ce Mihai Popescu a căzut pe gazon, în minutul 20, dar a revenit rapid în joc.

În minutul 40, David Miculescu a executat o lovitură după ce Silaghi îl faultează pe Baba Alhassan liberă. Dar balonul trece peste poartă. Deși jucătorii ambelor echipe au încercat să creeze faze periculoase, niciun șut nu a ”găsit” poarta, la pauză scorul a rămas 0-0.

În minutul 56 Simion îl faultează pe Daniel Bîrligea, din întoarcere, iar după analiza VAR se dictează penalty. David Miculescu transformă, în minutul 60. Este 1-0 pentru FCSB.

FCSB a avut posesia și după ce a înscris. În primul minut de prelungiri, arbitrul a anulat un gol pentru FCSB, pentru că balonul a ieșit în afara terenului, înainte de a fi trimis în poartă.

Macalou a fost aproape să înscrie în minutul 90+5, dar Tărnoveanu a reușit să respingă.

Foto: FCSB

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sociologul Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încrederea în instituții și vot, la alegerile prezidențiale

Publicat

Mircea Comșa, UBB

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care este intenția de vot a românilor, în funcție de încredrea în instituții cum ar fi Guvern, Parlament sau Biserică.

Analiza privește încrederea în diferite instituții și în oameni, iar prin vot, sociologul se referă la intenția de a vota cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale din mai 2025.

Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încredere și vot

Datele analizate, arată Mircea Comșa, provin din ultimul sondaj MKOR, iar analizele, graficele și comentariile îi aparțin.

Citește și: Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

“Tabelul de mai jos prezintă comparativ încrederea medie în instituții a votanților principalilor candidați (AL = alt candidat), plus total votanți. Scala utilizată a fost 1-7, unde 1 înseamnă încrederea cea mai mică, iar 7 încrederea cea mai mare (4 = mijlocul scalei).

Mărimea valorilor medii variază în funcție de candidat, dar mai ales în funcție de instituția evaluată. O singură valoare medie este mai mică de 2 și foarte puține sunt mai mari de 5. La un pol avem instituții care beneficiază de un nivel foarte redus de încredere (Guvern, Parlament, Partide), la celălalt pol instituții în care votanții au un nivel intermediar de încredere (Școală), restul instituțiilor beneficiind de un nivel redus de încredere”, explică sociologul clujean.

 

George Simion, votat mai degrabă de cei care au încredere minimă în Guvern

Sociologul, arată prin grafice, relația dintre preferința de vot și încredere așa cum este descrisă de rezultatele unui model de regresie logistică multinominală (variabile de control: sex, vârstă, educație și mediu de rezidență), arată sociologul.

“Celelalte condiții considerate fiind aceleași (sex, vârstă etc.), probabilitatea de vot pentru candidatul X crește/scade/rămâne constantă pe măsură ce încrederea în instituția Y crește (cele două fenomen corelează; strict pe baza acestor date și analize nu poate fi stabilită cu certitudine existența unei relații de tip cauzal între încredere și preferința de vot). De exemplu, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere minimă în Guvern (1, pe o scală de la 1 la 7), probabilitatea acestuia de a vota cu George Simion este 45% (respectiv 8% să voteze cu Crin Antonescu); dimpotrivă, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere maximă (7), probabilitatea de a vota cu Crin Antonescu este 45% (respectiv 5% să voteze cu George Simion)”, arată Mircea Comșa.

Probabilitatea de vot pentru principalii candidați

  • În general, probabilitatea de vot pentru Elena Lasconi nu variază în funcție de încrederea în instituții. Observăm totuși o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Companiile private și alți oameni, prin urmare, probabilitate de vot pentru Elena Lasconi crește pe măsură ce crește încrederea în aceste instanțe.
  • În general, probabilitatea de vot pentru Victor Ponta variază puțin în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Administrația publică locală, Bănci și Biserică. O relație negativă apare în cazul încrederii în Sistemul sanitar.
  • Probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. În doar câteva instanțe (Școală, Presă și Bănci) observăm lipsa unei relații. În restul situațiilor (mai ales Guvern, Parlament, Partide, Justiție, Companii private și alți oameni), observăm o relație pozitivă, adică, cu cât încrederea este mare, cu atât probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu este mai mare.
  • Probabilitatea de vot pentru Nicușor Dan variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Poliție, Sistem Sanitar, Companii private, Presă și BNR: o încredere mai mare în aceste instituții este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru Nicușor Dan. O relație negativă apare în cazul încrederii în Biserică.
  • Probabilitatea de vot pentru George Simion variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Comparativ cu Crin Antonescu, relația dintre vot și încredere este în general inversată. În două instanțe (Sistemul sanitar și Administrația publică locală) relația este redusă și ușor negativă. În cazul Bisericii este puternic pozitivă, iar în cazul Școlii pozitivă. În restul situațiilor relația este cel puțin negativă. O relație puternic negativă apare mai ales în cazul încrederii în Guvern, Partide, Justiție, Poliție, Companii private, Presă, BNR și alți oameni: o încredere scăzută în aceste instanțe este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru George Simion.

Opțiunea de vot, asociată cel mai puternic cu încrederea în Guvern, Partide și Justiție

Sociologul clujean arată că există o relație puternică între vot și încrederea în instituții.

“Pe baza acestor date, considerând toți candidații, pare că opțiunea de vot este asociată cel mai puternic cu încrederea în trei instituții: Guvern, Partide și Justiție. Un alegător fără încredere în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu George Simion. Un alegător cu încredere mare în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu Crin Antonescu. Restul alegătorilor se situează undeva între aceste extreme”, este concluzia sociologului Mircea Comșa.

AICI găsiți graficele explicative

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cine e bărbatul reținut după ce i-a aruncat o sticlă în față unui tânăr, după derby-ul Clujului. E fan U Cluj

Publicat

Fan U Cluj reținut de polițiștii clujeni pentru violențe

Bărbatul reținut sâmbătă de polițiști pentru 24 de ore, în urma mai multor incidente care au avut loc după derby-ul Clujului, este un suporter al echipei de fotbal Universitatea Cluj.

Acesta a ajuns 24 de ore după gratii după ce a agresat doi tineri maghiari de 19 ani în parcul Central, la finalul meciului de luni, 31 martie, dintre U și CFR Cluj.

Cine e bărbatul reținut după ce i-a aruncat o sticlă în față unui tânăr, după derby-ul Clujului. E fan U Cluj

Potrivit unor surse Cluj24.ro, bărbatul de 38 de anise numește Marius Băncilă și fost identificat după aproape 6 zile de o echipă complexă de investigații.

Acesta a fost identificat după ce polițiștii au

vizionat zeci de ore de imagini de pe camerele de supraveghere și au vorbit cu membri ai galeriei U Cluj.

Tânărul rănit este fan CFR Cluj și student al UBB

Bărbatul reținut de polițiști era cu un grup de alte 7 persoane cțnd i-au agresat pe cei doi fani ai CFR Cluj în Parcul Central din Cluj-Napoca. Ulterior, când cei doi tineri se aflau pe Spaiul Independenței, Marius Băncilă a aruncat cu o sticlă care l-a rănit în față pe unul dintre fanii CFR Cluj.

Tănărul de 19 ani s-a prezentat la UPU și a fost diagnosticat cu fractură de piramidă nazală. Analizele medicale și investigațiile imagistice efectuate în UPU și la Camera de gardă ORL nu au evidențiat alte afecțiuni. A plecat la domiciliu cu recomandări de tratament. Tânărul este student la UBB și și-a scos certificat medico-legal în urma loviturilor primite.

Polițiștii continuă cercetările și față de celelalte persoane identificate, 7 la număr, cu vârste între 25 și 35 de ani, respectiv un băiat de 16 ani. În funcție de participația și implicarea fiecăreia în comiterea faptelor vor fi dispuse măsurile legale care se impun, au precizat reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii au mai transmis că, până în acest moment, din verificările efectuate nu au rezultat date sau indicii care să conducă la concluzia că faptele ar fi fost săvârșite pe motive de etnie sau rasă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea schimbă foaia la Cluj. Ploi, ninsori și VISCOL la munte, până luni

Publicat

De

Se întoarce iarna la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Galben de vreme rea, valabil și pentru județul Cluj.

Astfel, începând de sămbătă, 5 aprilie, ora 23.00 și până luni, 7 aprilie, ora 18.00, se vor semnala intensificări ale vântului în tot județul, precipitații, inclusiv ninsori, și viscol la munte.

Vremea schimbă foaia la Cluj

Potrivit meteorologilor, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50 -70 de kilometri pe oră. La munte rafalele vor fi de 75 – 85 de kilometri pe oră, iar la peste 1.700 de metri de 90 – 100 de kilometri pe oră, și temporar va fi viscol.

În Tranasilvania vor predomina ninsorile, care local și temporar vor fi viscolite.
 Se va depune strat de zăpadă în medie de 5 -10 centimetri și de 15-20 de centimetri la munte.

Nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci, cu temperaturi preponderent negative. Temperaturile minime se vor situa în general între -7 și 2 grade. Local se va produce brumă și îngheț la sol.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate