Connect with us

Clujeni de 5 stele

TATĂL Parcului RETEZAT şi al GRĂDINII Botanice Cluj i-a învăţat pe STUDENŢI cum să CÂNTE. Alexandru BORZA, 134 de ani

Publicat


A fost unul dintre cei mai mari naturalişti români. Este întemeietorul geobotanicii în România. Printre altele, a înfiinţat două repere din România: Parcul Naţional Retezat, primul din România, şi Grădina Botanică din Cluj. Alexandru Borza. De la naşterea sa se împlinesc 134 de ani.

Alexandru Borza a fost şi preot, pasionat de cântec

Una dintre preocupările mai puţin cunoscute al marelui botanist Alexandru Borza, întemeietor al Grădinii Botanice din Cluj (1920) şi a geobotanicii din România, a fost cântecul.

El a publicat şi o carte, prima sa carte, în 1940, intitulată „Cântece pentru studenţi. Adunate şi publicate de prof. Al. Borza” (în imagini, arhiva Cluj24). Cartea are 116 pagini, cuprinde 165 de cântece, a apărut la Editura Diviziei Cluj a Frontului Naţional Studenţesc. Şi nu figurează în biografia sa uzuală, dar din „Cuvânt înainite” reiese că a fost o lucrare a sa de suflet.

Cântecul, expresie a sentimentelor

În prefaţa cărţii sale, Alexandru Borza face chiar o scurtă analiză a stării cântecului la români şi a educaţiei în domeniul muzical.

„Cântecul este un isvor fecund şi expresia cea mai fidelă a sentimentelor, ce dau vieţii farmec şi din care răsar acţiunile mari şi nobile. „Doină, doină cântec dulce, când te-aud nu m-aş mai duce”… astfel îşi arată Românul dragostea pentru cel mai expresiv cântec al său. Fericit poporul, la care cântecul face parte din fiinţa intimă a sufletului său, la care sentimentele de mândrie naţională, de dor şi jale, de bucurie şi credinţă, îşi găsesc o manifestare variată şi îmbelşugată în cântec, ca la Români.

Sufletul românesc şi cântecul

Cântecul a ţinut pe vremuri sufletul românesc în noi şi ne-a dus la biruinţă. El a închegat într-un bloc nebiruit solidaritatea noastră naţională, peste graniţe politice, peste deosebiri de clase sociale şi de vârste. Dar vremurile s-au schimbat. A venit mai nou mecanizarea cântecului –prin patefon şi radio-, precum şi molima dansului şi s-a redus nobila îndeletnicire a cântecului în societatea cultă, lăsând un gol în suflete.

Savantlâcul muzical teoretic cultivat în şcoala secundară şi învăţarea biografiilor compozitorilor fără nici o importanţă, a răpit tineretului nostru plăcerea şi obişnuinţa de a cânta. Din fericire, străjeria şi premilităria începe, prin bucuria cântecului, o înviorare a sufletelor deşertate de comoara sentimentelor.

Să încercăm o îndreptare a răului şi la şcolile de învăţământ superior, la Universitate şi la Academii, prin noua organizaţie educativă a Frontului Naţional Studenţesc. Să îndemnăm tinerimea noastră să cânte, cu ocazia întrunirilor, a excursiilor, în societate, în familie, să cânte cât mai mult.

Cărticica aceasta le dă primul ajutor în privinţa aceasta. În ea am cuprins cântecele vechi , pe care le-am învăţat dela mama mea şi le-a cântat odinioară tineretul în Transilvania –la fel cu cel din „Regat”- şi pe care le-am cântat cu cercetaşii mei; dar cuprinde şi cântecele mmoderne mai răspândite, care se cântă acum curent”, spune Alexandru Borza, în prefaţa sa.

Istoria cântecelor adunate în carte

Potrivit mărturisirii sale, cântecele le-a adunat din diverse locuri. Din carnetul studentului Ion Negruţiu (1876), din carnetul său de şcoală primară (1895), din colecţia de cântece ale cercetaşilor blăjeni (1913), din partiturile Operei Române, de la prieteni şi elevi. De asemenea, a consultat şi cărticelele lui A. Bena, S. Columba, T. Popovici, T. Brediceanu, G. Toma şi A. Dobrescu.

„Cuvintele unor cântece lasă mult de dorit sub raport literar; ele au însă meritul unor melodii frumoase, cantabile, ceţi dau mari satisfacţii sufleteşti, dacă nu mulţumiri de superioară estetică muzicală şi literară. (…) Îmi împlinesc un vechi gând publicând această colecţie portativă, pentru uzul studenţilor noştri. Ea va trebui să fie urmată de o mare carte de cântece, cu note, ceea ce vor face alţii, competenţi în materie. Pornească deci cărticica aceasta în lume şi ajute pe studenţii noştri să cânte cât mai mult, asigurându-le astfel elixirul tinereţii sufleteşti perpetue”, mai spune AlexandruBorza, în prefaţa sa la cărţulia de cântece.

Cartea sa de cântece este structurată în 5 capitole: Cântece patriotice (imnuri şi marşuri), Cântece studenţeşti şi de petrecere, Doine, Romanţe, Colinzi şi Arii din opere.

Regulile sale pentru cântecele în grup

Tot în cartea sa, Alexandru Borza enumeră 8 „reguli şi sfaturi pentru cântatul în grup”. Reguli care au aplicabilitate şi în alte situaţii de grup.

„1. O singură persoană începe şi conduce cântecul, iar toţi ceilalţi din societate urmează pe conducător, acomodându-se la melodia şi ritmul dat de el. 2. Când se cântă, trebue să înceteze orice conversaţie, râsetele şi jocul în societate. 3. În excursii se cântă pe o voce sau pe două voci; nu treceţi la o octavă superioară, care supără. 4. Marşul se cântă în tempo marţial, scurt, şi nu se lungeşte sfârşitul. 5. Nu începeţi să cântaţi prea sus, în registre prea înalte, ca să poată cânta cu toţii din societate. 6. Frumuseţea cântecului nu rezidă în „fortisimo”, ci este în funcţie de modularea dinamică. 7. Urcând muntele şi împotriva vântului, nu se cântă. 8. Lăsaţi cântările „solo” la urmă, dupăce aţi epuisat cântecele cunoscute şi cântate de toţi.

Pentru sporirea sentimentului de solidaritate naţională sunt mai de preţ cântecele în grup decât singularizările ambiţioase ale unor solo-uri, când nu sunt expresia unei priceperi deosebite şi dovada unei arte apreciabile”, sunt cele 8 sfaturi ale botanistului Alexandru Borza.

Preşedinte la Paris

Alexandru Borza (21 mai 1887, Alba-Iulia- 3 septembrie 1971, Cluj-Napoca). A fost naturalist, întemeietorul Grădinii Botanice din Cluj şi al geobotanicii din România. A înfiinţat, alături de Emil Racoviţă, Parcul Naţional Retezat (primul parc național românesc). A fost rector al UBB, ales preşedinte de onoare al Congresului Internaţional de Botanică de la Paris, fondator al Academiei de Științe din România.

Printre altele, s-a aflat în rândul cărturarilor ardeleni care la 1 Decembrie 1918 au participat la Alba Iulia la votarea unirii Transilvaniei cu România. Iar episcopul Iuliu Hossu a reușit să-i încredințeze spre păstrare singurul album cu fotografiile realizate atunci de Samoilă Mârza. Albumul a fost redat Episcopiei de Cluj-Gherla.
A fost şi preot greco-catolic, protopop onorar al Clujului.

A urmat Seminarul Central Catolic din Budapesta (1904-1908). Din 1908, Facultatea de Științe din Budapesta, obținând licența în 1911 și doctoratul în ştiinţe natural („summa cum laude”) în 1913. A fost profesor de științe naturale la Blaj, iar apoi profesor de botanică la Universitatea din Cluj (1919-1947).

101 ani de grădină botanică

La Cluj, timp de trei decenii, a întemeiat publicații științifice, a ctitorit (în 1923) și a condus Institutul Botanic. A fondat în anul 1920 Grădina Botanică din Cluj (care îi poartă numele începând din anul 1991) și Muzeul Botanic.

Împreună cu un grup de profesori, ofițeri, ziariști, oameni de litere și politicieni a ajutat la pornirea mişcării de cercetaşi din România şi la dezvoltarea organizaţiei Cercetaşii României.

Un Dicționar etnobotanic publicat de el cuprinde nu mai puțin de 11.000 de nume românești de plante, față de cele 5.000 înregistrate anterior de botanistul Zaharia Panțu. A avut contribuții importante în determinarea unor specii de plante din România, fiind autorul unui mare inventar floristic, întocmit în perioada 1947-1949.

În 1958 a fost invitat de Academia de Științe a Chinei, unde a fost omagiat ca „cel mai vechi cercetător european în viață al florei chineze” (oamenii de știință chinezi cunoșteau lucrarea sa din 1914).

Grădina simbol a Clujului

Înfiinţată în anul 1920 şi deschisă oficial pentru public în anul 1925, Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca este o instituţie ştiinţifică, didactică şi educativă, ale cărei baze au fost puse în actualul amplasament de către Alexandru Borza, personalitate marcantă a biologiei româneşti.

Grădina Botanică se întinde pe o suprafaţă de 14 ha. Aici sunt cultivate circa 10.000 de categorii specifice, grupate în mai multe sectoare.

Institutul Botanic adăposteşte, la parter, Muzeul Botanic, cu o colecţie de aproximativ 7.000 de exponate.

La etajul clădirii, funcţionează Herbarul Grădinii Botanice, cel mai mare şi mai important din ţară, cu 750.000 de coli de plante presate.

Grădina Botanică are legături cu aproximativ 450 de grădini botanice de pe toate continentele, dar şi cu institute de cercetare sau biblioteci.

Este vizitată anual de circa 150.000 de persoane şi este un adevărat simbol al Clujului.

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




2 Comentarii

1 Comentariu

  1. Emil Bloc din Răchiţele

    mai 20, 2021 la 11:00 pm

    Păcat că articolul vostru este plin de neadevăruri! Da, este un articol tipic românesc, patriotic, comunist, dar asta nu vă dă dreptul să induceţi populaţia în eroare!

    • V.M.

      mai 21, 2021 la 9:51 am

      Daca ne puteti da si niste explicatii la acuzele dvs, ar fi ideal :((( ce neadevaruri sunt scrise si de ce am indus populatia in eroare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Infrastructura rutieră, prioritate a Consiliului Județean Cluj și în anul 2025. 100 de milioane de lei pentru drumurile județene

Publicat

finalizare drumul apusenilor (3)

Consiliul Județean Cluj a aprobat, în cadrul ședinței ordinare desfășurate joi, 20 martie, proiectul de hotărâre inițiat de președintele Alin Tișe, privind aprobarea programelor de lucrări de modernizare și reabilitare, respectiv de întreținere curentă și periodică a drumurilor județene aflate în administrare, în anul 2025.

„Infrastructura rutieră rămâne, și în acest an, una dintre prioritățile absolute ale Consiliului Județean. Ne vom axa, în continuare, pe dezvoltarea acesteia, astfel încât să asigurăm clujenilor condiții optime de circulație și o bună desfășurare a traficului auto pe cei peste 1.220 de kilometri de drumuri județene. Lucrările vor fi finanțate atât din fonduri europene nerambursabile cât și din bugetul Consiliului Județean sau din alocări bugetare prin programul Anghel Saligny”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

60 de milioane de lei pentru întreținere

În ceea ce privește lucrările de întreținere curentă și periodică, Consiliul Județean a aprobat alocarea sumei de 60.000.000 de lei, vizate fiind toate cele 62 de drumuri județene aflate în administrare.

Totodată, în baza programului de lucrări de reabilitare și modernizare a drumurilor județene, Consiliul Județean a hotărât alocarea, din fonduri proprii, a sumei de 20.000.000 de lei. Sunt vizate, astfel, 10 obiective beneficiare ale finanțărilor prin Programul de Investiții „Anghel Saligny”, respectiv 9 investiții ce vor fi finanțate din bugetul Consiliului Județean Cluj, din care patru vizează lucrări de refacere a infrastructurii rutiere afectate de calamități în cursul anului precedent.

Acestora li se adaugă alte patru proiecte extrem de importante, finanțate din fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 21.812.260 lei.

Lista lucrărilor de modernizare și reabilitare a drumurilor județene în anul 2025

LUCRĂRI ÎN CONTINUARE

  1. DJ182E Chiuiești – Mănăstirea Cașiel km 0+000 7+000
  2. DJ107R M-tele Băișorii – M-tele Mare km 47+350 58+650
  3. Pod pe DJ161 în localitatea Pâglișa km 30+977
  4. POD PE DJ182E, km 6+053 în comuna Chiuiești km 6+053
  5. Construire Pod pe DJ107R, km 17+700 Ciurila km 17+700
  6. Refacere POD DJ103L, Mănăstireni km 0+000
  7. Pod provizoriu lângă drumul județean DJ172F, km 13+150

LUCRĂRI NOI

  1. Modernizare și reabilitare drumuri județene DJ150 Chesău-Pălatca, km 44+800 – km48+800
  2. Modernizare și reabilitare drumuri județene DJ107J, Săvădisla (DJ107M)-Finișel-Plopi(DJ107N), km 0+000 – km11+200
  3. Modernizare și reabilitare drumuri județene DJ105T,Săliștea Veche-Berindu, km 14+447 – km19+863
  4. Modernizare și reabilitare drumuri județene DJ107N,Valea Ierii-Plopi-Gura Râșca, km 14+000 – km 28+408
  5. Modernizare și reabilitare drumuri județene DJ161C,Corneni-Pintic, km 13+000 – km 17+718
  6. Modernizare și reabilitare drumuri județene DJ161A,Cojocna, km 7+100 – km 9+776
  7. Modernizare și reabilitare drumuri județene DJ161E,Diviciorii Mici-Habadoc, km 5+500-km 8+000
  8. Lucrări calamități-DJ107N, km 28+600 și km 13+900
  9. Lucrări calamități-DJ107R, Filea de Jos, km 23+350 și km 24+850
  10. Lucrări calamități-DJ109B, km 24+200
  11. Pod peste pârâul Bandău pe DJ172F în localitatea Mica km13+150
  12. Pod peste pârâul Someșul Mic pe DJ161D, în localitatea Mănăstirea km 9+007

PROIECTE DRUMURI JUDEȚENE FINANȚATE DIN FONDURI EUROPENE

  1. Servicii de proiectare și execuție lucrări – Iluminarea trecerilor pentru pietoni pe drumurile județene din județul Cluj – 10.990.440 lei
  2. Furnizare Dotări – Echipamente pentru creșterea siguranței traficului în județul Cluj – 5.112.320 lei
  3. Servicii de publicitate – Modernizarea și reabilitarea drumurilor județene DJ 170B și DJ 103K – 1.047.000 lei
  4. Modernizarea și reabilitarea Traseului Județean 2 DJ 105T, DJ 108B si DJ 109A, parte a Traseului regional Transilvania de Nord (POR 2014-2020) – 4.662.500 lei

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Plafonarea prețurilor RCA, PRELUNGITĂ până la 30 iunie 2025

Publicat

rca

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern scos în dezbatere miercuri seara de Ministerul de Finanțe, plafonarea prețurilor și a comisioanelor de distribuție la asigurările auto RCA va fi prelungită cu încă 3 luni, până la 30 iunie 2025.

Unul dintre dezechilibrele invocate îl reprezintă numărul ridicat de asigurați cu risc ridicat, care apelează la Biroul de asigurări auto (BAAR) pentru un RCA mai ieftin după ce au primit minim 3 oferte peste tariful de referință, scrie Hotnews.

Plafonarea prețurilor RCA, PRELUNGITĂ până la 30 iunie 2025

În nota de fundamentare a proiectului de HG, inițiat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), se menționează că „în prezent în piața asigurărilor RCA se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați și există un grad ridicat de concentrare”.

Această concentrare „continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurență”.

„În ceea ce privește dezechilibrele existente în piața asigurărilor RCA este de menționat numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, observându-se o creștere semnificativă a acestora cu aproximativ 24.600 de cazuri față de începutul lunii decembrie 2024, societățile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri în anul 2024.

În primele 2 luni ale anului 2025, numărul mediu de cazuri preluate lunar de societățile de asigurare a crescut la aproximativ 8.000”, se arată în document.

3 din 10 mașini înmatriculate nu au RCA

În continuare foarte multe mașini înmatriculate nu au încheiate o poliță obligatorie de asigurare auto RCA așa cum prevede legea.

„Potrivit ultimelor statistici publicate la sfârșitul anului 2024 exista un număr total de 10.785.260 de vehicule în parcul național, față de sfârșitul primelor 6 luni ale anului 2024 când exista un număr total de 10.566.656 de vehicule.

La data de 13 martie 2025 sunt asigurate un număr de 7.651.668 dintre acestea, față de luna decembrie 2024 când erau asigurate un număr total de 7.567.130, gradul de cuprindere în asigurare a parcului național auto fiind în continuare scăzut.

Totuși, numărul de contracte RCA în vigoare la 13 martie 2025 este cu aproximativ 5% mai mare decât la finalul anului 2023”, se menționează în document.

Ce dezechilibre pot crește prețurile RCA după 31 martie 2025

În piață se menține un dezechilibru între cerere și ofertă care are potențialul de a duce la creșterea prețurilor RCA după data de 31 martie 2025, data la care ar înceta actuala plafonare a tarifelor, se mai precizează în nota de fundamentare.

Acest dezechilibru este dat de următoarele împrejurări:

– imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supuși ceilalți participanți la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate ies în trafic;
– creșterea riscului la care sunt supuși participanții la trafic atunci când sunt produse accidente de vehicule în care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci când rezultă vătămări corporale grave sau deces;
– creșterea nevoii de finanțare a Fondului național de protecție ca urmare a obligației acestuia de a acoperi prejudiciile produse terțelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate;
– obligația persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile plătite din disponibilul Fondului național de protecție.

Modificarea legii RCA și alte măsuri care ar rezolva criza din piață

În document se mai amintește că „în prezent se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislației naționale privind asigurările RCA care propun a corecta dezechilibrele existente, respectiv Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

Proiectul se află în prezent în dezbaterea comisiilor din cadrul Camerei Deputaților – Cameră decizională, fiind înregistrat în procedură de urgență cu nr. PL-x 216/02.04.2024, normele de aplicare urmând a fi emise ulterior intrării în vigoare a legii.

De asemenea, trebuie menționat faptul că BAAR are în analiză modificarea metodologiei de calcul a factorului „N” ce este luat în calcul la încadrarea asiguraților în categoria asiguraților cu risc ridicat.

„Prețurile RCA au fost plafonate din primăvara anului 2023”

Totodată, ASF are în curs de elaborare un ghid de bune practici adresat asigurătorilor RCA în vederea creșterii incluziunii financiare, creșterii gradului de cuprindere în asigurarea RCA și îmbunătățirii practicilor asigurătorilor în relația cu proprii asigurați și persoanele prejudiciate.

Modul de calcul al prețurilor RCA este înghețat de 2 ani și ar expira la 31 martie 2025.

Prețurile RCA au fost plafonate din primăvara anului 2023, măsură luată de Guvern pentru a opri creșterea prețurilor, după falimentul demarat la Euroins, fostul lider RCA cu peste 3 milioane de șoferi asigurați la momentul retragerii licenței.

Mai exact, statul a decis să plafoneze prețurile RCA la nivelul propriilor tarife maxime practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023.

În plus, comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA au fost limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.

Măsura a tot fost prelungită de atunci, cu o singură modificare: de la 1 ianuarie 2024, Guvernul a permis asigurătorilor să-și majoreze cu 6,8% aceste tarife plafonate, pentru a fi ajustate cu prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de către Banca Națională a României.

Cum s-a scumpit RCA, deși modul de calcul a fost înghețat

În ciuda acestei măsuri, prețurile RCA au crescut în medie cu 11% după un an și jumătate, dar ASF susține că n-a depistat asigurători care să fi schimbat modul de calcul al prețurilor.

De aceea n-au fost aplicate sancțiuni asigurătorilor, a explicat la finele anului trecut, într-un interviu HotNews.ro, Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF.

Prețurile au crescut pentru că unele date care intră în formula de calcul, cum ar fi vârsta șoferului sau a mașinii, s-au schimbat odată cu reînnoirea poliței.

Pe de altă parte, unii asigurători țin cont și de culoarea sau marca mașinii la stabilirea prețurilor RCA, lucru considerat anormal și care va fi corectat în acest an prin legislație secundară și un cod de bune practici, a mai susținut atunci oficialul ASF.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Mircea Abrudean, la Conferința președinților de Parlamente: România trebuie să rămână pe drumul democrației

Publicat

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a declarat, la Conferința președinților de Parlamente din Consiliul Europei, că România este pregătită să susțină democrația în Europa.

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a reconfirmat angajamentul Românie față de valorile democratice și colaborarea europeană. Aflat la Strasbourg, la Conferința președinților de Parlamente din Consiliul Europei, acesta a subliniat importanța unei acțiuni comune pentru protejarea democrației, educației media și securității cibernetice.

„România trebuie să rămână pe drumul democrației – un angajament clar și ferm! În aceste zile, mă aflu la Strasbourg, unde particip la Conferința președinților de Parlamente din Consiliul Europei, un eveniment deosebit de important pentru consolidarea democrației europene. Am lansat un apel către partenerii europeni pentru consolidarea cooperării în domenii-cheie, precum educația media, securitatea cibernetică și combaterea dezinformării. Europa are nevoie de soluții concrete și de acțiune coordonată! România rămâne un partener activ și angajat în apărarea democrației”, arată președintele interimar al Senatului, într-o postare pe rețelele de socializare.

Apel la cooperare pentru combaterea dezinformării

Mircea Abrudean a evidențiat că România se poziționează ca un partener activ în apărarea principiilor democratice și în combaterea dezinformării, pledând pentru unitate și cooperare consolidată la nivel european.

„România este pregătită să fie alături de voi toți pentru a susține democrația în Europa. Pentru a reuși, trebuie să acționăm decisive și, mai presus de toate, să rămânem uniți. Unitatea, cooperarea și angajamentul nostru față de valorile democratice ne fac țările mai puternice, mai stabile și mai influente pe scena globală. Fac apel către toți partenerii noștri să ne unim forțele pentru a consolida cooperarea europeană în domeniul educației media, al securității cibernetice și a combaterii dezinformării, creând un front comun împotriva celor care încearcă să slăbească fundamentele noastre democratice”, este mesajul transmis de acesta, în cadrul conferinței.

Citește mai departe

EVENIMENT

Premii de 2.500 de euro la „Cupa Iulius la fotbal”, competiție dedicată elevilor din Cluj-Napoca. Înscrie-te ACUM

Publicat

Sunteți un grup de prieteni pasionați de fotbal și deja nu mai știți pe cine să provocați la un meci? Iulius Mall alături de Academia de Fotbal Viitorul Cluj, organizează „Cupa Iulius la fotbal”, unde elevii din Cluj-Napoca au ocazia să concureze cu alte echipe, să își exerseze spiritul de echipă, tehnica jocului, dar și să se bucure de momente pline de emoție. Înscrierile se mai pot face până luni, 24 martie 2025, completând formularul.

Turneul va avea loc în perioada 5 – 6 aprilie și aduce împreună echipe de elevi din clasele a III-a până la a VIII-a. Meciurile se vor juca pe terenurile Academiei de Fotbal Viitorul Cluj. Fiecare echipă trebuie să fie formată din minimum 5 jucători și un portar, iar din fiecare echipă trebuie să facă parte cel puțin o fată.

Premii de 2.500 de euro la „Cupa Iulius la fotbal”, competiție dedicată elevilor din Cluj-Napoca. Înscrie-te ACUM

Înscrierile continuă până vineri, 24 aprilie, iar formularul este disponibil online. Taxa de participare este de 300 de lei/ echipă, iar cei mici vor juca potrivit categoriilor de vârstă: clasele a III-a și a IV-a vor fi în categoria 1, clasele a V-a și a VI-a, în categoria doi, iar clasele a VII-a și a VIII-a, în cea de-a treia categorie. Regulamentul competiției poate fi citit AICI.

Fiecare jucător va fi recompensat cu o medalie și va avea, timp de o lună, acces gratuit în cadrul platformei educative https://eduboom.ro/. Echipele care se vor clasa pe primele trei locuri vor primi premii speciale, în valoare totală de peste 2.500 de euro.

„Cupa Iulius la fotbal” este organizată de Iulius Mall Cluj și Academia de Fotbal Viitorul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și uboom.ro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate