EVENIMENT
Târgul de Cariere revine la Cluj-Napoca în primăvară. Zeci de companii oferă locuri de muncă

Anul 2022 a înregistrat cel mai mare număr de angajări din ultimii cinci ani. Acest lucru a fost ilustrat și prin intermediul cifrelor extrase din cadrul evenimentelor Târgul de Cariere.
Cele șapte evenimente au confirmat interesul crescut al candidaților și al companiilor pentru piața forței de muncă și au reunit 18.664 de participanți și 250 de angajatori, care au pus la dispoziție candidaților un total de 8482 de locuri de muncă.
De asemenea, Târgul de Cariere a înregistrat un număr de 269.213 vizitatori online, în timp ce interviurile cu reprezentanții companiilor, transmise direct de la evenimente, s-au bucurat de un număr de 36 719 de vizualizări.
În baza cifrelor din sezonul de toamnă și a tendințelor actuale, se așteaptă ca interesul pentru ofertele de pe piața muncii și pentru employer branding să se mențină la cote înalte și la începutul anului 2023, chiar dacă unii analiști preconizează o încetinire a angajărilor.
Calendarul târgului
Indiferent dacă ești în căutarea unui loc de muncă, dorești să iei pulsul mediului profesional, urmărești atragerea de talente în compania ta sau creșterea notorietății brandului de angajator, la Târgul de Cariere ai oportunitatea să îți îndeplinești obiectivele.
Târgul de Cariere se întoarce cu un nou sezon de evenimente și pune piața muncii în mișcare în șase dintre cele mai importante orașe ale țării și capitala Republicii Moldova: Sibiu (10-11 martie), Cluj-Napoca (15-16 martie), Oradea (18 martie), Târgu Mureș (22 martie), Chișinău (31 martie – 1 aprilie), Iași (7-8 aprilie) și Brașov (21 – 22 aprilie).
Zeci de companii locale și internaționale au confirmat deja prezența la evenimentele de recrutare din primăvara acestui an, iar reprezentanții acestora așteaptă cu nerăbdare să interacționeze direct cu participanții și să le prezinte variate oferte de angajare.
Asemeni edițiilor precedente, și de data aceasta vor fi prezente companii din diverse domenii de activitate, precum: inginerie și IT, producție și tehnică, auto si automotive, HoReCa, logistică și transport, telecomunicații, comerț, marketing și comunicare, servicii și BPO, resurse umane, financiar, bancar, farmaceutic, medical și nu numai.
Oportunități profesionale
”Târgul de Cariere pune și primăvara aceasta piața muncii în mișcare, oferind companiilor variante multiple de employer branding, iar celor aflați în căutarea unui loc de muncă numeroase oportunități profesionale. La Târgul de Cariere, noi mereu venim cu oportunități, iar participanții aleg cum le transform”, a declarat Maria Petruța, PR Manager la Târgul de Cariere.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de MALPRAXIS: Este nefuncțional

Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România, care apără interesele tuturor categoriilor de personal din Sănătate, a organizat vineri, la Cluj-Napoca, o conferință privind sistemul asigurărilor de malpraxis.
Angajații din Sănătate spun că regândirea sistemului asigurărilor de răspundere civilă este o urgență, nu doar pentru medici, ci și pentru protecția pacienților.
Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de MALPRAXIS: Este nefuncțional
Practic, profesioniștii din Sănătate, reuniți la conferința „Malpraxis sau despăgubirea pacienților pentru prejudicii?” vor simplificarea sistemului.
”Noi avem o urgență care înseamnă o regândire a sistemului de malpraxis, pentru a crește posibilitatea profesioniștilor să-și facă datoria în mod adecvat, iar pacienții să beneficieze de protecția necesară. De asemenea, trebuie să regândim sistemul și din perspectiva modului în care sunt asigurate și unitățile sanitare.Vrem simplificarea sistemului, în sensul că ne dorim să creștem ponderea înțelegerilor amiabile, astfel încât nici pacientul, nici profesionistul să nu ajungă atât de frecvent la comisiile de cercetare și în instanțe. Să existe posibilitatea de a se înțelege, la nivelul asiguratorlui foarte rapid”, a declarat conf univ. Viorel Rotilă, managerul Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România.
Sistemul este nefuncțional
Reprezentanții Federației spun că de mai bine de 10 ani, toate instituțiile și organizațiile din sănătate știu că sistemul asigurărilor de răspundere civilă a personalului medical (așa numitele asigurări de malpraxis) este nefuncțional. În tot acest interval au existat mai multe proiecte de acte normative menite să corecteze deficiențele, care sunt cunoscute, dar fără ca vreunul dintre ele să capete formă definitivă.
Perpetuarea în mod inexplicabil a acestei stări de drept de către decidenți, mai spun reprezentanții profesioniștilor din sistem, conduce la o situație în care personalul medical din sănătate este obligat să plătească asigurările de malpraxis fără a beneficia în întregime de protecția pe care acestea ar trebui s-o asigure, în timp ce pacienții prejudiciați nu beneficiază de fiecare dată de despăgubirile la care au dreptul.
Concluzia este că actualul sistem păgubește profesioniștii din Sănătate și prejudiciază pacienții.
Potrivit ultimului studiu sociologic făcut în România, și acesta mai vechi de 10 ani, erau 176.189 de contracte de asigurari de raspundere civilă, iar despăgubirile au fost în valoare de peste 9,2 milioane de lei, în 2012.
Ce este maplraxisul
Malpraxisul este descris ca orice deviere de la standardele de îngrijiri medicale acceptate, care determină prejudicii unui pacient. De asemenea, ”evenimentele adverse” sunt incidentele medicale – evenimente medicale nedorite care nu sunt determinate de neglijență.
Un eveniment medical nefericit este o consecința severă a unui tratament aplicat corect, care intervine rar (nu mai mult de 1% din cazuri), cum ar fi reacții alergice la medicamente sau complicații chirurgicale neobișnuite în urma tratamentului.
Niciun profesionist din Sănătate nu are dreptul să își desfășoare activitatea dacă nu are o asigurare de malpraxis, indiferent dacă lucrează în sistemul public sau privat.
La conferința de la Cluj-Napoca au participat reprezentanți ai Comisiilor de Sănătate din Parlament, Agenția Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, inclusiv reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară, avocați, juriști, dar nu și cei ai Ministerului Sănătății.
Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat și dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, dr. Nicolae Constantea, managerul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, dr. Mihai Mleșnițe, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof.Dr.Octavian Fodor” Cluj-Napoca, dr. George Dindelegan, șeful secției de Chirurgie Generală I a Spitalului de Urgență Cluj, prorector al UMFIH Cluj-Napoca, dar și dr. Cosmin Puia, președintele Colegiului Medicilor Cluj.

Căței, pisici, pești, hamsteri, râme, păianjeni și mai nou, alpaca. Cu alte cuvinte, gama animalelor de companie se diversifică. Clujenii se simt bine alături de partenerii necuvântători, ca atare, aceștia devin nelipsiți din viața de zi cu zi a stăpânilor.
Acasă, pe stradă ori în mijloacele de transport, animalele își însoțesc prietenii umani, devenind parte integrantă a stilului de viață a acestora.
VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au clujenii?
Deunăzi, pe o stradă din centrul Clujului, un internaut a fimat un cuplu de alpaca, ieșite la plimbare alături de o familie, în lesă, ca niște cățeluși cuminți. Nu ne mai surprinde nimic. Așteptăm cu emoție o zebră, un hipopotam sau o girafă… Că melcii sunt prea neastâmpărați pentru noi.

Un accident rutier a avut loc, vineri, în Dej, jud. Cluj. În eveniment au fost implicate un autoturism și un microbuz. Doi bărbați au fost evaluați medical.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut în apropierea străzii Vâlcele din municipiul Dej.
ACCIDENT la Dej, în Cluj. Un autoturism și un microbuz, implicate
Din primele date, în accident au fost implicate un autoturism și un microbuz, însă din fericire nu există victime încarcerate. Doi bărbați sunt evaluați din punct de vedere medical”, a transmis ISU Cluj.

Fundația Română de Aikido Aikikai are o nouă structură de conducere începând cu luna aceasta, organizația fiind, încă de la înființare, dedicată promovării și dezvoltării acestei arte marțiale japoneze, aikido, atât în România, cât și în afara țării.
”Activitatea Fundației, precum și notorietatea sa au crescut, iar interacțiunile la nivel internațional s-au intensificat.
Pentru a consolida și mai mult organizația, pentru a o întări și o face și mai vizibilă, se implementează o structură nouă de conducere (structura de copreședinție). Astfel, Dorin Marchiș shihan și Iulian Perpelici sensei reprezintă de acum amândoi Fundația Română de Aikido Aikikai din postura de președinte.
Funcțiile de vicepreședinte și secretar general sunt ocupate de două dintre cele mai active femei aikidoka din organizație. Astfel, vicepreședinte al Fundației este acum Irina Gașpar, iar Oana Stan preia funcția de secretar general”, arată Fundația.
Înființată în 1997 la Cluj-Napoca
Fundaţia Română de Aikido Aikikai a fost înfiinţată în anul 1997 avand initial denumirea de Fundaţia Musubi. Ulterior, în 2002, denumirea a fost schimbată în Fundaţia Română de Aikido, ca apoi, in anul 2006, la cererea maestrului Masatake Fujita, denumirea oficiala a organizatiei sa devina Fundația Română de Aikido Aikikai.
Scopul principal al Fundatiei este promovarea, dezvoltarea şi sprijinirea practicii şi studiului Aikikai Aikido-ului în România, precum şi înlesnirea contactelor directe dintre practicanţii de aikido români şi a celor din străinătate.
Technical Supervisor al Fundaţiei Române de Aikido Aikikai din partea Hombu Dojo este Shihan Yukimitsu Kobayashi.
Cartierul General al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai este în Cluj-Napoca.