Connect with us

EVENIMENT

Țară, țară, vrem JANDARMI! Jandarmeria Cluj angajează 5 subofițeri

Publicat


recrutare 2021

Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj angajează cinci subofițeri, prin încadrare directă, din sursă externă și rechemare în activitate.

„Vârsta minimă a candidaților este de 18 ani, iar cei interesați trebuie să fie absolvenți de liceu, cu diplomă de Bacalaureat.

Înscrierile se realizează online, în perioada 24 septembrie – 1 octombrie a.c., inclusiv, ora 16.00, iar data limită de depunere a dosarelor este 3 octombrie, a.c., inclusiv, ora 16.00.

Cei interesați vor parcurge anumite etape, printre care evaluarea fizică, psihologică și medicală, care au caracter eliminatoriu.

Probele se vor încheia prin susținerea unui test scris, iar cei promovați vor obține statut militar.

Mai multe informații pot fi obținute accesând link-ul: http://www.jandarmeriaardeleana.ro sau la telefon 0264/595513, interior 24570 Serviciul Resurse Umane, de luni până vineri între orele 08.00-16.00”, informează Jandarmeria Cluj.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Vine iarna, vine gerul, schimbă gumele ȘOFERUL. Unde poți schimba ANVELOPELE în Cluj și cât COSTĂ. Ce zice LEGEA

Publicat

O dată cu anotimpul rece încep și problemele pentru șoferi. Prima mare bătaie de cap e schimbatul anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Anvelopele de iarnă sunt destinate nu doar temperaturilor scăzute, ci și zonelor de drum de vale, de deal, pe poduri, în curbe, aceste zone fiind predispuse la îngheț și la formarea de polei. 

În cazul achiziționării unor anvelope de iarnă, trebuie să țineți cont nu doar de marca, ci și de stilul propriu de conducere, de zonele pe care le veți parcurge  pe timp de iarnă și de numărul de kilometri pe care-i veți rula zilnic.

Echipați autovehiculul cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece deoarece în condițiile unui carosabil umed (acoperit cu zăpadă, gheață, polei sau mâzgă), distanța totală de frânare se mărește considerabil, până aproape de dublare. Iar dacă la această situație se mai adaugă și pneurile uzate, un eventual accident de circulație devine iminent.

Este imperios necesar ca și sistemul de frânare să fie bine reglat și să acționeze cu eficacitate pe toate roțile.

Anvelopele de iarnă sunt mai eficiente atunci când automobilul întâlnește porțiuni de drum acoperite cu gheață sau polei datorită aderenței lor superioare, spre deosebire de anvelopele de vară sau cele mixte.

O presiune neadecvată în anvelope afectează performanța generală a mașinii, aderența la carosabil și durata de viață a anvelopelor.

Codul Rutier prevede faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii oricând se circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data din  calendar.

obi onyeador irdm0 tevpc unsplash

Unde puteți schimba cauciucurile în Cluj-Napoca

Clujul este bine „dotat” din punctul de vedere al service-urilor care asigură acest tip de servicii. Iată doar câteva dintre acestea:

-Mall Service, pe Calea Dorobanților
-ADAX, pe str. Aurel Vlaicu
-Edicompany, pe str. Decebal
-Eco Service, pe str. Traian
-Nexxon, în Sânicoara
-Marinero, pe str. Frunzișului
-PitStop Tires, pe str. Traian Vuia
-MDA Servicii, pe Bdul. 1 Decembrie 1918
-Vianor și Napoca Tires, pe Bdul. Muncii

service

Pentru șoferii mai comozi sau care nu au timp ca să se deplaseze la un service există Vulcanizarea mobilă Road Runner. În acest caz costul unui schimb total (4 anvelope) variază între 180 și 270 lei, în funcție de tipul și dimensiunile anvelopelor. Prețul include și deplasarea.

Altfel, prețurile variază între 80 și 180 lei, în funcție de tipul cauciucurilor. Aceste prețuri includ demontarea anvelopei, dejantarea, montare anvelopă de iarnă, umflare și echilibrare.

Ce trebuie să le cereți mecanicilor să verifice întotdeauna:

-Dimensiunea și categoria de utilizare a anvelopei este potrivită cu mașina
-Anvelopele sunt montate corect din punct de vedere al sensului de rotație sau montare
-Valvele de cauciuc care prezintă semne de îmbătrânire sunt înlocuite
-Jantele oxidate sau ruginite se vor curăța și etanșa
-Roțile sunt umflate la presiunea prevazută de constructorul vehiculului
-Prezoanele sunt strânse cu cheia dinamometrică la cuplu adecvat

Mai mult de atât, ei trebuie să efectueze o inspecție vizuală asupra sistemului de frânare, direcție și să anunțe dacă sunt probleme grave.

Pentru un TRAFIC RUTIER SIGUR, Poliția Cluj vă recomandă:

– Să vă echipați autovehiculele cu pneuri cu profil de iarnă, atunci când temperatura exterioară scade sub 7 grade C, moment ce marchează reducerea aderenței oferite de anvelopele de vară.

– Atenţie la presiunea din pneuri, care în sezonul rece trebuie să fie mai scăzută!

– Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosiți cu precădere frâna de motor!

– Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum (carosabil umed, acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă)!

– Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 Km/h în localităţi, sau 50 Km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă!

Nu uitați că distanța necesară pentru frânare în cazul în care anvelopa nu este corespunzătoare este simțitor mai mare, iar siguranța, pe cale de consecință, atât a conducătorului cât și a celorlalți participanți la trafic, este pusă în pericol !

Nu în ultimul rând, aderența anvelopelor la suprafața de rulare – aderența este scăzut în cazul anvelopelor de vară utilizate la temperaturi scăzute, acest lucru fiind cauzat de faptul că anvelopele de vară au tendința să fie cu mult mai rigide în cazul temperaturilor mici.

ASPECTE LEGISLATIVE REFERITOARE LA DOTAREA AUTOVEHICULELOR CU ANVELOPE DE IARNĂ:

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 a fost modificată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, introducându-se obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care au fost definite la art. 6, punctul 6^1, astfel: ,,anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora.

Conform Directivei menționate, precum şi a Regulamentelor nr. 30 şi nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede, la art. 102, alin(1), pct. 28, sancționarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheaţã sau polei, fãrã ca acesta sã fie dotat cu anvelope de iarnã, iar în cazul autovehiculului de transport marfã cu o masã totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducãtorului auto, fãrã ca acestea sã fie echipate cu anvelope de iarnã pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fãrã a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.

Amenda pentru fapta menționată mai sus este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1305 și 2900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ideea unui clujean de amenajare a teraselor în locul parcărilor, ignorată de Primărie, propusă spre finanțare de Banca Mondială

Publicat

De

Clujeanul Andi Daiszler propunea în contextul dificil al pandemiei, amenajarea unor spații de petrecere a timpului liber în locul parcărilor libere. Termenul oficial este cel de parklet și apare pe lista de proiecte cuprinse în Strategia de Dezvoltare Integrată Durabilă a municipiului Cluj-Napoca 2021-2030.

Primăria a ignorat propunerea pentru care s-a obținut inclusiv un aviz de la DSP.

În țările dezvoltate din Europa se încurajează acest gen de intervenții. De regulă este permis accesul nelimitat al trecătorilor pe spațiile cu această destinație, dar aici pot să funcționeze și terase/cafenele.

Ideea de bază este ca omul să se relaxeze între activitățile desfășurate în oraș, într-un spațiu mic, liber. O condiție impusă este doar ca amenajările să fie ușor de îndepărtat în caz de nevoie.

”Mai știți de propunerea cu subiect și predicat pe care am înaintat-o Primăriei Cluj-Napoca ca anumite locuri de parcare din zona centrală să devină parklets – adică spații de utilitate mixtă axată pe nevoi temporare. Și exemplul foto pe care l-am realizat cu ajutorul prietenilor de la Pizza Acrobatica Cluj (care între timp s-au mutat din Centru pentru că n-aveau terasă și nu primeau răspunsuri de la Primărie).

Ei bine, n-a fost privită cu ochi buni. Am depus-o apoi ca propunere la procesul de Bugetare Participativă. A fost declarată neeligibilă fără explicații.
Și acum, surpriză! Ce credeți că recomandă experții estonieni Primăriei Cluj-Napoca și ce apare cuprins cu subiect și predicat în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2021-2030?

Cât timp am economisi dacă cineva din Primărie chiar ne-ar asculta? Dar oare câți bani s-ar economisi?”, spune Andi Daiszler.

Specialiștii Băncii Mondiale propun prin SIDU 2021-2030 chiar o zi specială dedicată acestor tipuri de intervenții în spațiul public, denumită generic ”Parking Day”. Este sugerat și un concurs de amenajare parklets, care ar costa 25.000 de lei.

Citește și:

Terase în locuri de parcare la Cluj. Propunerea e agreată de DSP și e în curtea Primăriei

Citește mai departe

EVENIMENT

Emma Răducanu, IMPRESIONATĂ de Cluj. „Mulțumesc și te iubesc”

Publicat

emma raducanu

Tenismena britanică cu tată român, Emma Răducanu și-a declarat dragostea față de Cluj, după prima victorie de la Transylvania Open.

Ea a postat pe pagina de socializare o fotografie cu orașul în fundal și a scris: „Mulțumesc mult și te iubesc!”

Emma Răducanu a explicat cum a învățat limba română după ce, la interviul de după meciul câștigat la Transylvania Open, împotriva Polonei Hercog, ea a vorbit într-o limbă română foarte bună, reușind să-i surprindă plăcut pe toți fanii ei din România.

„Emma Răducanu a ținut să se adreseze fanilor ei în limba română”

După ce a câștigat la mare luptă meciul din primul tur al turneului de tenis de categorie 250 WTA, de la Cluj Napoca, Emma Răducanu a reușit să facă o surpriză foarte plăcută, atunci când i-a răspuns în limba română Alexandrei Dulgheru, cea care a intervievat-o.

Protocolul competițional al WTA impune ca jucătoarele să răspundă la întrebările de la interviul de pe teren în limba engleză, însă Emma Răducanu a ținut să se adreseze fanilor ei în limba română, spunând în debutul interviului: „Vreau să încerc un pic în română și dacă nu mai pot schimb, schimb în engleză”.

Ea a continuat apoi vorbind surprinzător de bine, spre deliciul puținelor persoane prezente în tribune dar și spre cel al telespectatorilor care au urmărit meciul.

La conferința de presă de după meci, desfășurată online, întrebată de Mediafax, Emma Răducanu a explicat cum a ajuns să vorbească atât de bine limba română.

„Nu pot să spun că am învățat deliberat. Am „cules” cuvinte pentru că bunica mea mi-a vorbit mult, mi-a spus multe povești și așa mi-am îmbogățit vocabularul.

„Nu vrea încă să plece de la Cluj, unde îi place atât de mult”

De mică, ori de câte ori am venit în România și am petrecut aici câteva săptămâni, româna mea s-a îmbunătățit, dar apoi, nevorbind limba am mai uitat. În ultimul an și jumătate nu am mai vorbit deloc, doar de câteva ori la telefon, cu bunica.

Dar, fiind aici deja de 5 zile, simt că s-a îmbunătățit și devin din ce în ce mai puțin rușinoasă când trebuie să vorbesc, chiar dacă mai fac și greșeli.”

Răducanu a mai dezvăluit, de asemenea, că una din motivațiile puternice, care au ajutat-o să revină în meci, după ce fusese condusă cu 1-0 la seturi, a fost că și-a dat seama că nu vrea încă să plece de la Cluj, unde îi place atât de mult. În consecință s-a mobilizat, reușind în cele din urmă să întoarcă soarta meciului și să mai rămână câteva zile la Transylvania Open.

Sursa: Mediafax

Foto: Facebook Emma Raducanu

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 7.000 de cazuri noi de Covid-19 în Cluj, în 2 săptămâni. La Cluj-Napoca numărul îmbolnăvirilor s-a apropiat de 4.000

Publicat

De

Rata infectărilor a crescut ușor la Cluj-Napoca, dar se menține sub 12 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. În județ, rata infectărilor este de 9,50 de cazuri de Covid-19, în creștere ușoară.

Potrivit ultimei raportări a Direcției de Sănătate Publică Cluj, care este făcută pentru perioada 10 -23 octombrie, la nivel de județ au fost raportate 7.185 de cazuri noi de Covid-19.

Astfel, rata incidenței a ajuns la nivel de județ la 9,50 de cazuri la 1.000 de locuitori.

De asemenea, la Cluj-Napoca, în același interval, au fost raportate 3.859 de cazuri noi de Covid-19. Rata infectării a ajuns în oraș la 11,45, de asemenea, în creștere ușoară față de raportarea de marți, când era 11,42.

Și în Florești numărul de cazuri a crescut de la ultima raportare, respectiv de la 482 ieri, la 492 azi. Aici, rata infectărilor este de 10,24 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

La Gherla unde sunt 248 de cazuri noi în perioada amintită, rata de infectare a ajuns la 10,81 la mie, de asemenea, în scădere ușoară față de ultima raportare.

Dăbâca rămâne comuna cu cea mai mare rată de infectare, care, însă, scade ușor. Miercuri, aceasta a ajuns la 21,02, de la 21,04. Pentru perioada de raportare, aici au fost diagnosticate 30 de cazuri de Covid-19.

Comune cu peste 10 cazuri la 1.000 de locuitori

 • Aghireșu – 15,92
 • Aiton – 10,82
 • Apahida – 11,79
 • Borșa – 10,77
 • Căpușu Mare – 12,10
 • Chinteni -11,85
 • Ciucea – 11,54
 • Feleacu – 14,50
 • Gilău – 10,28
 • Izvoru Crișului – 11,61
 • Jucu – 12,46
 • Mintiu Gherlii – 11,46
 • Poieni – 11,09
 • Sâncraiu – 15,05
 • Vultureni – 12,01

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

  Publicitate
  Publicitate