Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Tânără studentă la Cluj, profesoară de engleză în India. Îndoctrinare și șocuri culturale: „Am mușcat din viața reală”

Publicat


whatsapp image 2022 10 25 at 10.44.37 pm 576x1024

Alexandra este o studentă de 21 de ani, aflată în anul 3 de jurnalism, în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca, iar vara aceasta, printr-un program de schimburi de experiență al ONG-ului studențesc AIESEC, a ales să schimbe total mediul, plecând în India pentru a preda limba engleză copiilor.

„Erau mai multe oportunități, dar eu am simțit o atracție față de India, am zis că poate e ceva ce trebuie să învăț acolo, mai ales că aveam nevoie de o schimbare totală de mediu. Înainte de plecare eram terminată psihic, voiam să schimb peisajul, să nu mai am de-a face cu rutina zilnică de aici. Te gândești că poți face asta nu neapărat plecând în India, dar am simțit o chemare și m-am dus. De când citisem cărțile lui Eliade, mai mult sau mai puțin forțată de școală, s-a declanșat o tendință de romanțare a țării, fiindcă am descoperit-o prin literatură.

Prietenii erau încrezători, familia credea că sunt nebună. N-am sunat-o pe mama să-i cer permisiunea, i-am zis doar că plec. La urma urmei, am 21 de ani și aveam să fiu plătită pentru activitatea pe care urma să o desfășor în India. Am rugat-o doar să plătească biletul de avion, că în rest știam că mă voi descurca, iar prin conexiunile celor de la AIESEC s-a găsit un client: directorul unei școli din Jabalpur unde am ajuns să predau”, relatează aceasta pentru Cluj24.

AIESEC este o organizație condusă de studenți și absolvenți ce are ca scop dezvoltarea abilităților de leadership în rândul tinerilor prin internship-uri, programe de voluntariat și de teaching. Astfel, cei care își doresc să câștige experiență în domeniul preferat de activitate își pot face cont pe platforma aiesec.org, unde vor putea aplica pentru diverse oportunități de călătorie menite să îi ajute să se integreze pe piața muncii și să lege conexiuni cu oameni din toate părțile lumii. Pe lângă câștigul pe plan profesional, tinerii care merg în schimburi de experiență AIESEC se întorc acasă cu un bagaj de cunoștințe mai mare și anxietate mai puțină, întrucât de-a lungul activităților desfășurate se confruntă cu o serie de provocări care îi formează și la nivel personal.

*Alexandra a ales un program de teaching, adică să predea limba engleză într-o țară străină, fiind plătită pentru activitatea desfășurată. Restul învățăturilor, care au contribuit la dezvoltarea sa personală, au venit ca un bonus, ea însăși spunând că datorită AIESEC a mușcat pentru prima oară din viață.

Primele impresii

Timp de 2 luni și jumătate a avut parte de o experiență pe care nu o va uita niciodată, de la primele până la ultimele impresii.

„India e foarte diferită de Europa, cu siguranță. Stereotipurile legate de trafic sunt un pic adevărate, în sensul că se conduce haotic. Sunt multe scutere, iar șoferii nu se dau la o parte decât dacă trece o vacă, pentru că e animal sacru la ei, dar pentru alți pietoni nu fac loc”, descrie Alexandra.

Potrivit spuselor sale, orașul din inima Indiei era tipic indian, în sensul că locuitorii erau foarte înrădăcinați în cultura țării, așa cum locuitorii din satele românești duc un stil de viață tradițional.

whatsapp image 2022 10 25 at 10.44.36 pm (2)

Caste, căsătorii aranjate, discriminare și îndoctrinare: „Nu le-aș fi crezut dacă nu aflam direct de la sursă”

O altă preconcepție cu care a plecat în India viza mentalitatea locuitorilor, care i s-a confirmat.

„Nu știu dacă e ceva local sau dacă așa e peste tot, – am stat într-un singur oraș din India, deci e greu de zis – dar am observat că sunt multe probleme sociale despre care nu știam că încă există, precum castele, discriminarea între clase și căsătoriile aranjate”, indică Alexandra.

A stat într-un hostel în care a împărțit spațiul cu niște fete de liceu. Ele i-au spus că și în prezent, dacă o persoană e dintr-o clasă joasă și vrea să dea un examen național, trebuie să obțină un punctaj mult mai mare decât cineva care e de clasă înaltă sau mijlocie pentru a putea trece.

„Sunt povești de genul acesta pe care nu le-aș fi crezut dacă nu aflam direct de la sursă, de la fetele care trăiesc acolo. Mi-au zis că pentru cele din clasă joasă sau mijlocie nu se pune în discuție nici căsătoria din dragoste, aceasta e doar pentru cei de clasă înaltă și mi-am dat seama că pentru unele dintre ele asta era realitatea.

O fată mi-a spus că părinții nu sunt de acord cu relația ei deoarece bunicul a fost un politician care i-a crescut familia în rang, iar dacă se va căsători din dragoste, statusul social va scădea, prin urmare trebuie să aibă o căsătorie aranjată pentru a-l menține. Se pune mult accent pe asta.

Multe fete au devenit imune, dar se vedea că au o reținere când discutam despre cât de nasol mi se pare că trebuie să se îmbrace în așa fel încât să acopere cât mai mult pentru a nu atrage bărbații, de exemplu. Una dintre ele era mai libertină, a avut relații prin liceu, în timp ce restul fetelor nu păreau să susțină genul ăsta de comportament. Ce vreau să zic e că ele nu sunt fericite cu situația, dar nici nu susțin neapărat curajul de a trăi după bunul plac, se simțea îndoctrinarea”, adaugă studenta.

whatsapp image 2022 10 25 at 10.44.36 pm (1)

Fără haine: „M-am resemnat”

Pe timpul schimbului de experiență din India a fost nevoită să își cumpere haine noi, cele aduse de acasă – rochii până la genunchi, în mare parte – fiind considerate prea scurte.

„Trebuia să port doar haine lungi. Jumate din garderoba adusă de acasă nu am putut să o port pentru că ori era prea decoltată, ori prea scurtă pentru ei, așa că am cumpărat haine de acolo. A trebuit, altfel aveam doar 5 ținute”, povestește Alexandra.

Înapoi la origini: „Am ajuns să cred că eu critic mult România pentru că o iubesc”

Cu timpul, i s-a făcut dor de casă și a ajuns la concluzia că apreciază țara natală mai mult decât își imagina.

„Mi-am dat seama că mai degrabă aș fi genul de persoană care petrece o perioadă în străinătate dar se întoarce în țară și implementează ce a învățat acolo. Nu mă văd să plec de tot de aici.

Lumea se plânge de blocurile comuniste, mie mi s-a făcut dor de ele. Când m-am întors în România am stat din încăpățânare în București o zi, doar ca să mă reconectez cu țara, să ajung din nou la esența mea, să văd gândaci de bucătărie pe stradă, ceva ce nu credeam să îmi lipsească.

Aici cred că a contat și faptul că în India nu erau trotuare. În România, poți să mergi până la mall pe jos, chit că faci o oră, dar acolo era imposibil să faci asta, iar mie îmi place să mă plimb foarte mult. La un moment dat mi se făcuse dor de casă, de cultura europeană în care freci menta 2 ore cu o țigară la un local, și nu aveam nicăieri unde să mă plimb. Nu puteam merge la restaurant sau la o terasă că nu prea găseai așa ceva în zona în care stăteam eu.

Și așa am ajuns să cred că eu critic mult România pentru că o iubesc, cumva. Trăind în India 2 luni și jumătate m-am forțat să admit chestia asta. Mergând pe un alt continent, cu o cultură total diferită, am conștientizat niște lucruri despre originile mele”, mai spune tânăra.

whatsapp image 2022 10 25 at 10.44.37 pm (1)

Profesoară în India: „Băieții de acolo sunt praf pe lângă cei din România la capitolul obrăznicie”

Deși a fost ajutată de un alt cadru didactic, iar copiii păreau dornici să învețe, predatul limbii engleze a fost provocare din mai multe puncte de vedere. În primul rând, abordarea profesorilor era diferită, ca urmare a legalității abuzurilor fizice.

„Erau foarte drăguți, eu am predat celor de la grădiniță până în a șasea, care nu știau bine engleză și care învățau mecanic. Se vedea că voiau să-mi vorbească, dar dorința directorului era să îi învăț niște întrebări standard, prin urmare auzeam des întrebări precum <<Care-i mâncarea ta preferată?>>, <<Care-i culoarea ta preferată?>>, pentru că voiau să vorbească și ei engleză cu mine.

Băieții de acolo sunt praf pe lângă cei din România la capitolul obrăznicie, cei din India sunt foarte respectuoși. Mă întrebau dacă pot bea apă, dacă pot intra sau ieși din clasă, iar eu mă gândeam la cum elevii români beau și mănâncă în fața profesorului. Acolo erau foarte educați, dar cred că mai mult din frică, pentru că abuzul fizic e încă legal.

O profesoară m-a întrebat odată dacă vreau să aducă bățul pentru că cineva făcea gălăgie și am refuzat imediat. Eu țip, uneori trebuia să o fac, dar nu lovesc niciodată. De altfel, vedeam cum, atunci când se apropiau de tablă, unii copii se fereau de mine, se pare că au reflexul ăsta de a se feri pentru că sunt obișnuiți să mai primească palme. Eu am fost genul de profesoară care îi chema la tablă dacă se credeau deștepți, nicidecum genul care să îi bată”, descrie tânăra.

whatsapp image 2022 10 25 at 10.44.35 pm

Conflicte cu conducerea școlii: „Elevii căutau răspunsul cel mai rapid ca să poată satisface profesorul. Directorul vedea școala ca pe o afacere”

În al doilea rând, conducerea școlii a reprezentat o altă provocare pentru tânără.

„Directorul avea anumite lucruri în cap care nu mi se păreau okay și asta se vedea prin prisma faptului că elevii învățau mecanic. Mă frustra că aveau notițele și cartea în față și tot paraleli erau, pentru că ei nu căutau răspunsul în creier, ci pe cel mai rapid ca să poată satisface profesorul. Eu dădeam feedback conducerii, le spuneam că elevii ar trebui să lucreze mai mult individual, să își creeze singuri un fel de a gândi și așa mai departe.

Fiind școală privată, directorul avea autonomie, deci nu pot spune că e un caz general, dar chiar și așa, mă tot certam cu el pentru că învățatul mecanic nu e benefic deloc. La un moment dat nu am mai putut și m-am apucat de gramatică și literatură cu ei. Le citeam ca să se obișnuiască cu pronunția. Directorul îi încuraja să se uite la mine, eu le spuneam să se uite la cuvântul din carte pentru a înțelege cum se pronunță. Fiindcă ei repetau ce ziceam dar nu se uitau în carte, nu știau ce zic.

I-am propus să aducă un logoped pentru a-i ajuta să pronunțe corect <<ș>>-ul, care nu e atât de uzual la ei, a refuzat. De ce? Pentru că vedea școala ca pe o afacere. Aducea copii noi în timpul anului școlar și nu testa pe nimeni pentru a vedea la ce nivel este, nu se gândea că elevul poate rămâne în urmă din start, ci îl vedea ca pe o sursă de venit”, menționează ea.

whatsapp image 2022 10 25 at 10.44.37 pm

Experiența AIESEC: „Am mușcat pentru prima oară din viața reală”

Din fericire, profesoarele au fost de partea ei, primind sprijin moral atât de la ele, cât și de la membrii AIESEC cu care a păstrat legătura în permanență.

„Directorul acela a fost singurul care mi-a lăsat un gust amar, experiența în sine a fost bună, am învățat multe, iar cei de la AIESEC mi-au fost mereu alături cu vorbe bune. Datorită lor am mușcat pentru prima oară ca lumea din viața reală. Am mai lucrat vara, dar 6 zile pe săptămână niciodată, plus că e foarte extenuant să fii profesor. După 5 ore de predat mă gândeam să-i duc flori profesoarei de română din generală și să-i mulțumesc că n-a țipat niciodată la mine.

AIESEC mi-a oferit șansa de a lucra cu problema mea cu gestionarea stresului. Înainte de schimbul de experiență nu aș fi putut lua în considerare o ofertă de angajare ca studentă. Acum sunt mult mai deschisă în sensul ăsta”, completează studenta.

La întoarcere a avut un gol în stomac gândindu-se că se a revenit în mediul în care simțea că stagnează, apoi și-a dat seama că întreaga experiență a meritat, dat fiind că viața în România s-a dovedit a fi și mai prosperă.

„Am învățat lucruri, mă simt mult mai sigură pe mine, sunt chestii subtile care te mănâncă de viu pe moment, dar care te schimbă în ceva mai bun după”, conchide ea.

Dacă te simți pregătit să iei viața în piept, urmărește ofertele de schimburi de experiență pe aiesec.org. Pe site îți poți alege durata internship-ului/voluntariatului, precum și postul în care să lucrezi, în funcție de abilitățile, studiile și, după caz, experiența anterioară. Tinerii de la AIESEC îți stau la dispoziție dacă ai nevoie de îndrumare.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cecchini

    februarie 1, 2023 la 9:49 pm

    Am o singura chestie de zis catre tipa aia: vai proasta poti fi, daca n-ai nimic in cap dupa scoala romaneasca, si iti trebuie sa mergi in India ca sa intelegi ceva din viata reala.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce se întâmplă cu polițele RCA. Guvernul pregătește plafonarea acestora pentru 6 luni. Care vor fi tarifele

Publicat

De

Guvernul României pregătește plafonarea tarifelor la polițele RCA după ce societatea Euroins a intrat în insolvență, iar prețurile riscă să crească din nou. Legiutorul va obliga firmele să reducă prețul polițelor RCA timp de 6 luni, scrie Alba24.

Astfel, potrivit documentului pregătiti de Guvern, tarifele maxime pentru polițele RCA se stabilesc la nivelul celor practicate de fiecare asigurător la data de 1 martie 2022.

Dacă tarifele de la 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele din 1 martie 2023, asigurătorii vor aplica cel mai mic tarif dintre cele două.

Ce se întâmplă cu polițele RCA. Guvernul pregătește plafonarea acestora pentru 6 luni. Care vor fi tarifele

Tarifele maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după intrarea în vigoare a Hotărârii. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va putea sancționa firmele de asigurări care nu respectă această Hotărâre cu amenzi cuprinse între 1.000 și 50.000 de lei.

Citește și: Euroins România, în INSOLVENȚĂ. Ce trebuie să ştie şoferii după prăbuşirea liderului de pe piaţa RCA

În cazul în care asigurătorii RCA depășesc nivelul tarifelor de primă maxime stabilite și practică comisioane de distribuție mai mari decât cele prevăzute, acest lucru constituie contravenție și se sancționează cu amendă.

În funcție de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica și sancțiuni contravenționale complementare.

Textul documentului prin care prețurile RCA vor fi plafonate

„(2) Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), în situația în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două.

(4) Asigurătorii RCA aplică tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (2) sau (3) începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

(5) Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.”, se arată în proiectul de HG, informează Hotnews.ro.

ASF va putea amenda firmele de asigurări care nu respectă Hotărârea de Guvern cu amenzi cuprinse între 1000 și 50.000 de lei.

(1) Depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite conform prezentei hotărâri și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut la art. 1 alin. (6) de către asigurătorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

(2) Pe lângă sancțiunea contravențională principală prevăzută la alin. (1), în funcție de gravitatea faptei, Consiliul A.S.F. poate aplica și sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la art. 5 alin. (3) lit. b) și f) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Cursul euro a CRESCUT marginal

Publicat

euro pixabay

Leul avea miercuri o evoluție stabilă, în contrast cu parcursul altor monede din regiune care se apreciau față de cea unică.

Cursul euro a urcat marginal de la 4,9209 la 4,9232 lei, maxim al ultimelor trei săptămâni. Transferurile se efectuau în culoarul 4,92 – 4,927 lei.

Cei mai mulţi dintre executivii chestionaţi în „Barometrul privind starea economiei” realizat de Moneycorp cred că euro va fi cotat în decembrie la 4,95 – 5 lei, în timp ce 24% dintre aceștia anticipează valori de 5 – 5,05 lei, iar 12% dintre respondenți cred că euro se va stabiliza în jurul valorii de 4,95 lei. În cazul dolarului american, 32% dintre participanți anticipează fluctuarea în culoarul 4,20 – 4,60 lei iar 24% mizează pe o creștere la 4,80 – 5 lei.

Dobânzile interbancare continuau să se afle la maxime ale ultimilor aproape 13 ani, dar se mențin la minimul ultimelor aproape nouă luni. Evoluția se datorează menținerii unei lichidități ridicate în piață, după ce BNR a decis să nu o mai sterilizeze.

La jumătatea săptămânii, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de acesta fiind calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,85%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,18% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, la 7,56%.

Conform barometrului amintit, cei mai mulţi dintre manageri anticipează menținerea costului creditelor la valori ridicate. Dintre cei intervievaţi 44% estimează menținerea indicelui ROBOR în culoarul 7 – 9% iar 12% dintre respondenţi anticipează o valoare de 9 – 11%, în timp ce 36% dintre manageri văd o scădere sub pragul de 7% la sfârșitul  anului.

Euro a crescut la 1,0759 – 1,0798 dolari, înainte de conferința de presă care urma să se desfășoare după încheierea ședinței de politică monetară a Rezervei federale, iar cursul monedei americane a scăzut de la 4,5755 la 4,5644 lei.

Scăderea francului elvețian față de euro s-a temperat iar media a fost stabilită la 4,9467 lei.

Cursul lirei sterline a urcat marginal la 5,6092 lei, după ce s-a anunțat creșterea ratei anuale a inflației în februarie cu 10,4% față de 10,1% în luna precedentă. Aprecierea s-a datorat pariurilor puse de investitori că Banca Angliei va ridica joia aceasta cu 0,25% dobânda de politică monetară.

După ce a depășit pentru scurt timp pragul de 2.000 dolari, metalul galben a intrat pe o pantă descendentă și se tranzacționa la jumătatea săptămânii în culoarul 1.936 – 1.945 dolari/uncie iar prețul gramului de aur a coborât de la 289,3735 la 284,9858 lei.

Monedele din regiune se apreciau față de cea unică. Media celei maghiare a alunecat la 390,33 forinți iar a celei poloneze la 4,6888 zloți/euro.

Monedele digitale profitau de turbulențele din sectorul financiar. Bitcoin se tranzacționa între 28.045 și 28.450 dolari iar ether fluctua în culoarul 1.786 – 1.812 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

CULTURA

E sezonul BERBECULUI. Ce NU știai despre primul semn astrologic

Publicat

aries gd6733872a 1280

A început sezonul berbecului, cu care se intră în noul an astrologic. Berbecul e primul semn din zodiac, el face trecerea către primăvară, fiind asociat cu ideea noilor începuturi și a prosperității. Iată câteva dintre cele mai importante trăsături ale nativilor.

Berbecul este o zodie de Foc, guvernată de planeta Marte. Se caracterizează prin prin curaj, determinare, sinceritate dar și iresponsabilitate, când se implică în mai multe lucruri decât poate duce (trăsături specifice elementului de Foc, cu care se asociază și planeta Marte). Dacă sunt dezechilibrați, excesul (de optimism, de dramatism sau alte asemenea) îi definesc. Planeta Marte e despre energie, spontaneitate și întreprindere, 3 cuvinte ce caracterizează și zodia.

Berbecii se înscriu în categoria zodiilor cardinale, deci sunt considerați buni lideri, trendsetteri și oameni cu inițiativă. Modalitatea cardinală se întâlnește întotdeauna la zodiile de la începutul unui anotimp: Berbecul (primăvara), Racul (vara), Balanța (toamna), Capricornul (iarna).

Din punct de vedere al polarității, Berbecul este o zodie pozitivă – atenție, însă, căci această denumire are un alt înțeles în astrologie; zodiile pozitive sau negative nu se referă la cât de bună sau rea e o persoană. Încărcătura „pozitivă” se referă aici la tipul de energie manifestată de Berbec, adică cea masculină/yang/activă.

Zodiile de Aer și de Foc sunt întotdeauna pozitive (cu o energie pe care o manifestă spre exterior, fiind mai dinamice, mai directe și mai expresive), în timp ce zodiile de Pământ și Apă sunt mereu negative (au o energie feminină/yin/receptivă/pasivă, adică manifestată mai mult în interior, prin mijloace indirecte de comunicare, precum arta). Celelalte 2 zodii de Foc sunt Leul și Săgetătorul, din acest motiv prezentând caracteristici similare cu cele ale Berbecului.

Berbecului îi corespunde prima casă astrologică, fiind primul semn din zodiac. Prima casă este despre inițiere/începuturi, personalitate/imagine, prima impresie, modalitățile de apărare, interesul propriu și adaptabilitate.

aries g79b238b97 1280

Corespondențe în natură

Se consideră că Berbecului îi corespunde culoarea roșu, ametistul și diamantul din rândul pietrelor, respectiv fierul din rândul metalelor.

Fiecare zodie guvernează anumite părți ale corpului. Berbecul guvernează capul, nu degeaba este reprezentat prin acest animal în astrologie – nativii, asemenea berbecilor, merg cu capul înainte, uneori ca să se apere (un contraatac), alteori pentru că, pur și simplu, acesta este motto-ul lor în viață: capul sus, fiind destul de optimiști în viață (sau faptul că sunt descurcăreți și adaptabili îi ajută să aibă o atitudine optimistă în acest sens).

zodiac g7c3f8c1b6 1280

constelația Berbecului (Aries)

Trăsături de caracter

Berbecul este primul semn al zodiacului, iar nativii sunt primii care încep și primii care termină orice și-au propus să facă sau, cel puțin, acesta e scopul lor, să fie înaintea celorlalți. Berbecul este un semn activ, energetic, sincer, se adresează direct, nu ocolește subiectul, ceea ce îl poate face să pară mai puțin complicat decât alte semne zodiacale.

Conform cafeastrology, înclinația lor naturală este de a-și folosi corpurile pentru a face lucrurile, fiind atleții zodiacului. Ce-i drept, nu sunt adepții planificărilor cu mult timp înainte, preferă spontaneitatea și să trăiască viața pur și simplu. Prezentul este cel mai important pentru ei, dar, când se entuziazmează legat de viitor, nerăbdarea este cel mai mare inamic.

Pe de altă parte, punctul lor forte e inovația. Berbecilor le place să înceapă orice lucru nou, fiind omul cu idei sau pionierul din astrologie, dar nu și cel care termină neapărat proiectul. Berbecii se entuziasmează de începuturi și se plictisesc pe parcurs. Nu termină întotdeauna ideile începute din ceea ce unii ar numi hiperactivitate.

De aceea, Berbecul știe, în general, ce vrea și care e cea mai rapidă cale de a obține lucrul respectiv. Caută scurtături și simplifică totul pentru a-și atinge scopul. Majoritatea Berbecilor sunt îndrăzneți și extrovertiți, dar chiar și cei tăcuți au un curaj aparte. Dorința de independență se regăsește la toți nativii, iar adesea, independența nu e doar o dorință pentru ei, ci un stil de viață.

Berbecilor le plac provocările și sunt cei mai fericiți când duc o viață activă. Adesea ca niște copii, personalitatea lor „colorată” sau impreviziblă îi face să fie fermecători în ochii celorlalți.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mitropolia Clujului împlinește 17 ani

Publicat

329028010 219100747295926 1833519724830786963 n

La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri lua ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul naşterii noii Mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron și confirmă faptul că Biserica privește întotdeauna cu respect spre trecut, dar înțelege că viitorul ei trăiește mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt, scrie într-un comunicat primit de la Arhiepiscopie.

3 omu 0316

„Pentru a marca împlinirea a 17 ani de existență a Mitropoliei Clujului, sâmbătă, 25 martie 2023 de praznicul Bunei Vestiri, începând cu ora 9.30, un sobor de șapte ierarhi, format din: IPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS PETRONIU, Episcopul Sălajului, PS NESTOR, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și PS GHERONTIE HUNEDOREANUL, Arhiereu-vicar al Episcopul Devei și Hunedoarei, va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga Mitropolie.

Ziua de 25 martie a devenit, prin actul providenţial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei.

Sărbătoarea din acest an subliniază în mod simbolic și împlinirea a 100 de ani de când episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Clujului, punea piatra de temelie pentru Catedrala din inima orașului, dar și 90 de ani de la sfințirea acestui important monument de artă românească din centrul capitalei culturale și spirituale a Transilvaniei”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax