Connect with us

EVENIMENT

Swimathon, concurs de înot la Cluj scop caritabil. Se strâng bani pentru funcționarea ONG-urilor

Publicat


Prima ediție a Swimathon, la nivel național, a avut loc în anul 2009, la Cluj-Napoca, inițiator și organizator fiind Fundația Comunitară Cluj, iar în anul 2021 are loc a 11-a ediție.

În tot acest timp Swimathon Cluj a reușit să mobilizeze 789.181 lei pentru cauze locale.

”Swimathon este o platformă de atragere de fonduri pentru proiecte din comunitatea locală. Este un mecanism construit în jurul unui eveniment de înot, prin care comunitatea se întâlnește, interacționează și se implică să strângă fonduri pentru proiectele pe care le consideră relevante.

Anul acesta, în mod excepțional, le dăm și celor care nu știu să înoate, sau care nu reușesc să ajungă la bazin, posibilitatea de a face bine. Astfel, înainte de evenimentul de la bazin, organizăm 3 evenimente virtuale la care se pot înscrie cei care fac drumeții, aleargă sau pedalează”, au anunțat organizatorii.

Calendarul concursului

Astfel, campania de strângere de fonduri debutează pe 21 septembrie, evenimentele virtuale se desfășoară în 20, 21, 22 octombrie, iar evenimentul de la bazin are loc în 23 octombrie.

”Tot pentru prima dată, venim cu o provocare majoră: adunăm bani NU pentru proiectele ONG-urilor, ci pentru ca ONG-urile să-și susțină activitatea. Deoarece știm că, în lipsa acestor fonduri, niciunul dintre proiectele lor nu ar putea fi implementat. În acest fel testăm generozitatea donatorului clujean, de la care așteptăm să înțeleagă nu doar rolul ONG-urilor, ci și modul lor de funcționare”, au explicat organiztorii Swimathon.

Cine participă la Swimathon

La concurs participă trei categorii de concurenți:

-Înotătorii-fundraiseri (numiți în continuare „înotătorF”) înscriși la evenimentul din 23 octombrie, aleg o organizație pentru care parcurg un număr cât mai mare de bazine într-un anumit interval de timp. Aceștia adună cât mai mulți susținători care să îi sprijine prin donații, pentru efortul depus. Se donează și sume fixe, fără nicio legătură cu numărul de bazine parcurse.

-Pe lângă înotători, în procesul de strângere de fonduri, sunt implicați și ambasadorii-fundraiseri (numiți în continuare „ambasadoriF”). Fără să înoate, aceștia fac legătura între organizație și clujenii care nu reușesc să vină la bazin, ca să contribuie direct la strângerea de fonduri.

-În acest an există și o a 3-a categorie, neînotătorii-fundraiseri (numiți în continuare „neînotătorF”) care pot să atragă fonduri pentru o anume organizație prin alergare, drumeție și pedalare. Pentru ei am pregătit evenimente virtuale în 20, 21 și 22 octombrie, iar ei își pot mobiliza prietenii din social media să-i susțină cu donații pentru ONG-ul ales. Fondurile strânse vor fi direcționate de Fundația Comunitară Cluj către organizațiile participante, pe baza unui contract de finanțare nerambursabilă.

Finanțările vor fi acordate după încheierea procesului de strângere de fonduri, calendarul final fiind agreat cu fiecare organizație în parte.

Taxa de participare, 500 de lei

Fiecare organizație înscrisă și selectată va plăti la finalul evenimentului o taxă de participare în valoare de 500 de lei către Fundația Comunitară Cluj. Astfel, va fi acoperit parte din bugetul pentru campania de comunicare a Swimathon 11 #ONG Help!, de la momentul în care vor fi anunțate organizațiile înscrise, din data de 20 septembrie, până după evenimentul de la bazin, din data de 23 octombrie.

De asemenea, organizatorul va reține un procent din totalul de donații strânse de la fiecare organizație pentru acoperirea unei părți din costurile de organizare a evenimentului, în felul următor: Pentru sumele strânse care depășesc 15.000 de lei, organizațiile vor plăti 10% din suma totală, iar în cazul în care o organizație nu reușește să genereze donații și/sau sponsorizări în valoare de 15.000 de lei, organizatorul își rezervă dreptul de a reține din suma strânsă 1.500 de lei.

Vestea bună este că anul acesta dublăm donațiile care depășesc suma 15.000 de lei! Cum se întâmplă lucrurile: să luăm o organizație care reușește să adune din donații și/sau sponsorizări 15.000 de lei.

Din această sumă se scade taxa de participare de 500 de lei. Din suma rămasă – 14.500 de lei – se scade procentul de 10% pentru organizarea evenimentului. Rezultă 13.050 lei, pe care Fundația Comunitară Cluj îi dublează, astfel că ONG-ul primește în final, 26.100 lei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Emil Boc, pledoarie practică pentru mișcare. A alergat 6 km la Crosul Companiilor prin centrul Clujului

Publicat

Crosul

Primarul Emil Boc, un susținător al mișcării, a dat un exemplu personal clujenilor, și a alergat, duminică dimineață, 6 km la Crosul Companiilor, eveniment desfășurat pe străzile din centrul municipiului Cluj-Napoca. 

Crosul a avut următorul traseu: Piața Unirii – strada Napoca – strada Potaissa – strada Universității – strada Mihail Kogălniceanu – strada Baba Novac – strada I. C. Brătianu – strada Universității – Piața Unirii (latura de Sud) – Bulevardul Eroilor – strada Baba Novac – strada Iuliu Maniu – Piața Unirii.

Mesajul primarului

Emil Boc a scos un timp de puțin peste 35 de minute.

”Mișcarea este esențială nu doar pentru sănătatea fizică, dar și pentru bunăstarea mintală!

Această cursă nu este doar despre distanță, ci despre bucuria de a fi activ, de a fi prezent în aer liber și de a fi parte dintr-o comunitate care împărtășește aceleași valori.

Sănătatea este este și suma micilor eforturi de mișcare repetate zi de zi! Alege mișcarea!

Crosul companiilor nu este despre competiție, ci despre un stil de viață sănătos”, a spus Boc.

Primarul Clujului aleargă la fiecare competiție locală, fiind nelipsit, de exemplu, de la fiecare ediție a Maratonului Inernațional Cluj-Napoca.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Târgul Numismatic de la Cluj-Napoca. Set de 4 monede românești, bătute în SUA. Prețul este între 12-15.000 de euro

Publicat

De

târgul

Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca a găzduit, sâmbătă, Târgul Numismatic, unul dintre cele mai mari evenimente de profil din România. La târg au fost prezenți colecționari și expozanți din județele Cluj Alba, Arad, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Suceava, Ilfov și București.

De departe cea mai valoroasă piesă din colecție a fost setul de 4 monede românești din 1983, care conține monedele de 50 și 100 lei, din argint, respectiv 500 și 1000 lei, din aur, bătute la Franklin Mint, în SUA.

”Acestea au fost destinate colecționarilor de peste hotare, deoarece în România comunistă nu se puteau deține metale prețioase.

Piesele sunt marcate pe muchie astfel: 0xxx/1000. Tirajul propus a fost de 1000 de exemplare, dar nu se cunosc seturi cu numărul 0300, deci s-au bătut sub 300, deoarece nu au produs succesul scontat la momentul punerii în vânzare.

Prețul actual se  ridică la 12000-15000 euro, în funcție de serie, cu cât este mai mică aceasta, cu atât sunt mai scumpe”, a explicat unul dintre organizatorii evenimentului.

Cadouri pentru cei mici

Un alt colecționar a oferit spre vânzare două probe monetare al căror preț per piesă era de 10.000 euro și care aveau gravate profilul regelui Carol I.

Totodată, organizatorii evenimentului le-au oferit în dar celor mici monede și medalii, pentru a-i încuraja să își înceapă propria colecție. Cel mai tânăr vizitator, în vârstă de 7 luni, a primit cadou un jeton placat cu aur.

Târgul a fost vizitat de peste 200 de persoane interesate de numismatică.

Scopul târgului

Scopul târgului, organizat de Asociația Pronumismatica, a fost de a promova numismatica, disciplină ce studiază monedele, bancnotele, medaliile și alte obiecte similare, în măsură să ofere o perspectivă inedită asupra evoluției societății de-a lungul timpului, din punct de vedere istoric, economic și artistic.

În cadrul evenimentului a avut loc o expoziție de monede și de banknote, iar colecționarii au avut ocazia să facă schimburi sau să cumpere piese rare pentru colecțiile lor direct de la expozanți.

De asemenea, târgul a inclus și sesiuni de informare și discuții despre numismatică, unde experți în domeniu și-au împărtășit cunoștințele și sfaturile pentru colecționari, dar și pentru cei care doresc să învețe mai multe despre acest hobby.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Peste 4000 de oameni la Festivalul Silvoiței din Vultureni. Silvoița se fierbe 24 de ore și se face din prune proaspete

Publicat

De

silvoiței

Peste 4.000 de oameni au trecut, sâmbătă, în prima zi, porțile Festivalului Silvoiței din satul Băbuțiu, aparținând de comuna clujeană Vultureni. și au degustat bunătățile pregătite de gospodine din prune, căutând cea mai bună rețetă.

În timp ce silvoița fierbea domol în ceaune, vizitatorii, mari și mici, au avut parte de concursuri, activități & jocuri pentru copii: ateliere creative (lut, pictură, împâslit lână), plimbări cu tractorașul sau cu căruța, tiroliană, echitație, tras cu arcul,  panou de escaladă uriaș.

Prune proapete, din livadă

Pentru o silvoiță de calitate este nevoie de prune românești, proaspete, culese din livadă.

”Le spălăm, le curățăm, scoatem sâmburii și le punem la ceaun. Și 24 de ore fierb încet, la un foc frumos până iese silvoița bună. Iar secretul celei mai bune silvoițe este ca prunele să fie proaspete, iar focul să fie încet. Și mai este nevoie de răbdare”, a dezvăluit Dina Crăciun, o gospodină din comună.

Aceasta a precizat că, mai demult, silvoița a fost ținută de părinții săi în podul casei, în schimb în prezent se ține în borcane.

O silvoiță de calitate și sigilată în borcan ține și 10 ani, a precizat aceasta.

Afacere din silvoiță

silvoiței

Tibor Kiss a spus, la rândul său, că cea mai bună silvoiță este cea care se prepară manual în ceaun, deoarece iese foarte gustoasă.

”Se face la foc lent, 24 de ore, toată familia face cu schimbul, pentru că este destul de greu să stea doar o singură persoană. Este obositor, dar facem cu plăcere, pentru că orice cantitate producem se vinde, fiind căutată în special de persoanele diabetic deoarece nu folosim zahăr”, a subliniat și Kiss, care face silvoiță din 2018, dezvoltând o mică afacere.

Festivalul Silvoiței de la Băbuțiu continuă și duminică.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu două mașini în Dej. Un bărbat, transportat la spital

Publicat

accident

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit, duminică dimineață, la un accident rutier petrecut pe strada Dumbrava Roșie, din municipiul Dej.

”La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, unde au găsit două autoturisme avariate, dintre care unul tracta o remorcă.

Un bărbat, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a fost consultat de către echipajul SAJ, ulterior fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.

În urma impactului, una dintre mașini a ieșit în afara carosabilului.

Polițiștii urmează să stabilească acum cauzele producerii acvcidentului.


Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax