Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Sute de floreșteni neînregistrați la plata taxei de salubritate. Încasări mai mari cu 600% față de anul 2021 după controale

Publicat


floresti localitate

Primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu, anunță că măsurile de verificare propuse la nivelul comunei au dus la descoperirea a sute de floreșteni care nu erau înregistrați pentru plata serviciilor de salubritate. De asemenea, după 3 luni din anul 2022 s-au colectat de șase ori mai mulți bani pentru taxa de salubritate raportat la anul anterior.

”Măsurile luate încă de la începutul mandatului de primar, pentru îmbunătățirea gradului de colectare a nivelului taxei de salubritate încep să producă efectele așteptate și să corecteze din lipsa de echitate generată de persoanele care au beneficiat de servicii, dar fără să achite taxe pentru salubritate.

După primul an de la implementarea primelor măsuri, în anul 2021 au fost colectate la buget taxe de salubritate de 6 milioane de lei, ceea ce reprezintă cu 50 la sută mai mult decât în 2020.

Îmbunătățirea nivelului de colectare a taxelor de salubritate și corelarea cât mai corectă cu realitatea la nivelul UAT Florești s-a evidențiat în primul trimestru al acestui an, când am intensificat acțiunile de verificare a declarațiilor de salubritate depuse, concomitent cu transmiterea de notificări privind impuneri suplimentare acolo unde au fost observate diferențe.

Peste 2,8 milioane de lei din taxa de salubritate au fost colectate la bugetul local în mai puțin de trei luni în anul 2022, comparativ cu 453.000 lei în aceeași perioadă a anului trecut.

Mai mult, după noi controale în teren, la data de 13 martie a.c. s-a constatat o diferență de aproape 290 de persoane care nu s-au declarat în mod corect ca beneficiari ai serviciilor de salubritate.

În perioada imediat următoare vor mai fi expediate alte peste 300 de inștiințări către case particulare sau asociații de proprietari prin care se cer clarificări privind data de la care persoanele locuiesc la adrese și corectarea sumelor ce trebuie impuse în situatiile constatate cu neconcordanțe.

Acțiunile de verificare vor avea caracter permanent, și sunt realizate cu sprijinul departamentelor din cadrul primăriei, cu sprijinul poliției locale și a operatorului de salubritate”, declară primarul Bogdan Pivariu.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Timbre omagiale ”Doina Cornea – 95 de ani de la naștere”. În Republica Moldova, nu în România. Romfilatelia nu vrea

Publicat

De

O companie specializată în creația și producția de timbre personalizate a realizat o emisiune filatelică cu 2 timbre omagiale ”Doina Cornea – 95 de ani de la naștere” pentru Republica Moldova, în timp ce Romfilatelia din România refuză de mai mulți ani solicitarea făcută în acest sens de Fundația Doina Cornea din Cluj-Napoca.

Potrivit lui Leontin Iuhas, fiul fostei dizidente comuniste și președinte al Fundației Doina Cornea, anul 2024 este unul aniversar pentru el și pentru mulți dintre cei care au cunoscut-o pe mama sa, dar nu și pentru Romfilatelia.

Romfilatelia nu vrea să emită un timbru omagial Doina Cornea

”La 95 de ani de la naşterea Doinei Cornea, printre buburuze, căluţi de mare şi anul dragonului de lemn această instituţie a Statului Român, condusă de decenii de doamna Cristina Popescu nu a găsit de cuviinţă să emită un timbru omagial Doina Cornea.

În ciuda repetatelor solicitări făcute de Fundaţia Academia Civică, Fundaţia Corneliu Coposu şi Fundaţia Doina Cornea!

Va exista totuşi un timbru dar care, din păcate va putea franca doar scrisorile expediate din Republica Moldova”, a spus Iuhas.

Ce reprezintă timbrele

timbre

Cele două timbre omagiale au o valoare de 2,80 lei moldovenești.

Primul o reprezintă pe Doina Cornea la masa de lucru, fotografie realizată de artistul francez Eric Dessert, cu drept de folosință cedat către Leontin Horațiu Iuhas, și conține citatul ”Trebuie să rămânem liberi, să nu devenim robi ai fricii”, iar cel de-am doilea reprezintă un tablou realizat de Doina Cornea care îl înfățișează pe fiul său Leontin Horațiu, zis Tin Tin.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. INCENDIU într-un apartament din Cluj-Napoca. Pompierii au evacuat un bărbat

Publicat

pompieri

Un incendiu a izbucnit, luni, într-un apartament de pe str. Stephenson din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit și au evacuat un bărbat de 55 de ani. Alți 7 locatari s-au autoevacuat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu care se manifestă într-un apartament de pe strada Stephenson. Forțele noastre au pătruns în apartamentul inundat cu fum și au evacuat un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient. Acesta va fi preluat de un echipaj SAJ.

VIDEO. INCENDIU într-un apartament din Cluj-Napoca. Pompierii au evacuat un bărbat

De asemenea, s-au autoevacuat 7 locatari. Nu există posibilitatea ca incendiul să se extindă, iar în aceste momente se ventilează spațiul afectat. Se pare că a fost vorba despre o oală cu mâncare uitată pe foc. Nu mai există niciun pericol. La fața locului a rămas un echipaj, până când se ventilează și scara blocului. Bărbatul a fost transportat la spital”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj): Mai am un an de contract, ne-am înțeles. Mi-am dorit să CONTINUI acest proiect

Publicat

sabau

După ce „U” Cluj a învins-o pe FC Voluntari cu 1-0 în ultima etapă din sezonul regulat, ilfovenii au retrogradat. La finalul meciului, Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul clujenilor, a analizat partida și a comentat situația în care se află FC Voluntari.

„După tot ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, eu și jucătorii aveam nevoie de victorie. Și să rămânem în cursa pentru meciul de baraj pentru Conference. Noi acum așteptăm rezultatul din finala Cupei. Dacă va câștiga Oțelul nu mai jucăm barajul de Conference, dacă nu, probabil vom juca.

Sabău („U” Cluj): Mai am un an de contract, ne-am înțeles. Mi-am dorit să CONTINUI acest proiect

Fiecare echipă și-a jucat meciul cum a știut mai bine. Sunt meciuri foarte greu de jucat. Să fii la retrogradare și să depinzi de celelalte rezultate… Nouă ne trebuia neapărat victoria, ne-am concentrat pe ceea ce aveam de făcut. Am făcut un joc destul de bun, mai ales în prima repriză. În partea secundă am căzut puțin, dar puteam face 2-0 sau 3-0”, a spus Ioan Ovidiu Sabău citat de GSP.

El a vorbit și despre prelungirea contractului: „Mai am un an de contract, ne-am înțeles. Au fost mai multe discuții, nu doar cu Șumudică. Până la urmă s-a mers pe varianta Sabău, pe continuitate. Și eu mi-am dorit să continui acest proiect, îmi doream să pot face eu pregătire, să încep sezonul.

Am vorbit cu șefii, erau liberi să renunțe la serviciile mele dacă nu sunt mulțumiți sau aveau o variantă bună. Anul ăsta nu voi mai gândi așa. Trebuie să aibă și ei răbdare, trebuie să construim o echipă. Trebuie să fim puternici, să fim o echipă și să nu răspund doar eu”.

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a stins din viață fotograful clujean Mircea Roșca. Suferise în urmă cu 3 ani un transplant de cord

Publicat

Fotograful clujean Mircea Roșca s-a stins din viață în noaptea de duminică spre luni la vârsta de 43 ani într-un spital din Târgu Mureș unde era internat după ce fusese supus în urmă cu trei ani unui transplant de cord  la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș.

Mircea Roșca s-a născut în Turda și era absolvent al USAMV Cluj-Napoca, dar și-a făcut o carieră ca fotograf profesionist, în special în domeniul sportiv, începând cu anul 2003.

A fost colaborator al agențiilor de presă din România, dar și al unor agenții de presă de renume din străinătate.

Acesta fusese internat în urmă cu 2 luni în spital la Târgu Mureș, din cauza unor probleme medicale.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax