Connect with us

EVENIMENT

Suporterii “U” Cluj “ocupă” Piața Unirii înaintea meciului cu CFR. E DERBY în Gruia

Publicat


Derby la Cluj între U și CFR

Suporterii “U” Cluj se întâlnesc duminică, 4 august, în locul tradițional, înaintea meciului echipei cu rivala CFR Cluj.

Astfel, suporterii Universității se vor strânge din nou în Piața Unirii din Cluj-Napoca, de unde vor pleca spre stadion.

Suporterii “U” Cluj “ocupă” Piața Unirii înaintea meciului cu CFR. E DERBY în Gruia

Suporterii “U” Cluj se vor întalni începând cu ora 16.00, duminică, 4 august, în centrul Clujului, pregătiți pentru derby-ul cu CFR Cluj.

Meciul de duminică trebuia să se dispute pe ternenul Universității, însă pe stadionul Cluj Arena se fac pregătiri pentru o nouă ediție a festivalului Untold.

Pentru a nu disputa derby-ul Clujului în alt oraș, așa cum s-a mai întâmplat, cele două cluburi au ajuns la o înțelegere, iar meciul se va juca în Gruia pe stadionul echipei CFR Cluj, urmând ca returul să aibă loc pe Cluj-Arena.

Al 84-lea meci dintre “U” Cluj și CFR Cluj

Meciul de duminică se joacă de la ora 22.00 pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu”.

Meciul face parte din etapa a 4-a a Superligii, iar Universitatea vrea să confirme începutul bun de sezon și pe terenul marii rivale, arată reprezentanții “U” Cluj.

Într-o avancronică pentru site-ul echipei Universitatea Cluj, se arată și istoria duelurilor directe dintre cele două echipe ale orașului.

Astfel, prima partidă dintre cele două a avut loc în cadrul Campionatului Regional, pe data de 13.10.1920.

De-a lungul istoriei, ”U” și CFR s-au întâlnit de nu mai puțin de 83 de ori în toate competițiile. ”Studenții” au reușit să se impună de 31 de ori, 24 de meciuri s-au terminat la egalitate, iar CFR a ieșit învingătoare în 28 dintre aceste confruntări.

107 goluri în dreptul Universității

În toate aceste meciuri, Universitatea a marcat 107 goluri, în timp ce adversarii de duminică au punctat de 99 de ori, arată sursa citată.

Chiar acum 100 de ani, în vara anului 1924, ”alb-negri” reușeau să învingă concitadina cu scorul de 3-1 într-o partidă disputată pe Stadionul Orășenesc din Cluj.

În acea partidă, pentru Universitatea au înscris Simi Deutsch și Guga, de 2 ori, iar echipa aliniată de ”șepcile roșii” era următoarea:
Lazăr – Deutsch, Țîrlea, Rațiu, Milivoi, Hațieganu, Guga, I.Giurgiu, Bonciucat, S.Deutsch, Curea.

Primul meci din divizia A

Primul meci dintre cele două rivale în Divizia A este considerat cel de pe 7 decembrie 1947, Ferar – ”U” 1-3.

În iarna lui 1947-1948, Ferar a fuzionat cu secund-divizionara CFR Cluj. Astfel, în retur, se dispută primul duel pe deplin autentic dintre echipele clujene de pe cea mai înaltă scenă fotbalistică autohtonă:”U” – CFR Ferar 2-4.

Antrenori erau Nicolae Munteanu (”U”), respectiv Elemer Hirsch (CFR).

Rezultatele din Gruia

Cea mai recentă victorie a ”studenților” în Gruia datează din 24 martie 2014, atunci când, susținuți ca întotdeauna de un număr semnificativ de suporteri, jucătorii Univerității s-au impus cu 2-1, grație reușitelor lui Valentin Lemnaru și Raul Ciupe.

În ultimul meci direct, disputat pe 21 decembrie 2023, CFR s-a impus pe propriul teren, scor 4-0.

Începutul de sezon aparține ”șepcilor roșii”

Noua stagiune a Superligii o găsește pe Universitatea deasupra rivalei din oraș în clasamentul actual, după disputarea a trei etape.

Echipa condusă de Ioan Ovidiu Sabău este neînvinsă și se află pe poziția a patra înaintea rundei, cu 5 puncte acumulate și un golaveraj pozitiv, reușind să înscrie de 4 ori și primind doar 2 goluri, conform sursei citate.

De cealaltă parte, CFR e pe 8 cu 4 puncte, a marcat de 5 ori, dar a dat dovadă de o defensivă mai fragilă decât a ”șepcilor roșii” și a primit 6 goluri.

Declarațiile lui Ioan Ovidiu Sabău

La conferința de presă, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău a vorbit despre importanța meciului cu CFR, a analizat adversarul și s-a declarat încântat de interesul suporterilor pentru această partidă, dar și de atmosfera din cadrul echipei.

  • E clar că va fi un meci special, și pentru ei, și pentru noi. E o încărcătură diferită, emoțiile, stările, pasiunea care există la aceste jocuri, atât între jucători, cât și între fanii noștri și ai lor. Sunt niște ambiții și sper să le gestionăm bine, să fie un joc de fotbal până la urmă. Noi să avem o zi bună ca și formă sportivă, pot sa folosesc expresia ‘tupeu’. Mai mult tupeu, mai multă personalitate, mai mult curaj față de ultimele două jocuri jucate în Gruia, unde din păcate am fost destul de timizi și fricoși. Nu mai vreau să mai văd astfel de jucători.
  • Am jucători cu multă personalitate, cu experiență și toți din jurul lor avem alte așteptări. Asta nu înseamnă că e o presiune pe care eu o pun asupra lor. Trebuie să ne găsim un anume echilibru, dar trebuie să fim bărbați.
  • Ei (CFR-n.n.) reușesc să se motiveze total diferit față de meciurile cu celelalte echipe, pentru că așa au arătat, întotdeauna cu noi. Am avut mai mulți suporteri decât ei, in Gruia și asta i-a motivat pe ei foarte tare și asupra noastră a apăsat foarte mult atmosfera, am fost foarte timizi la cele două jocuri pierdute fără drept de apel și rușinos, până la urmă. Nu mai vreau să văd astfel de jucători și o echipă apatică, pentru că așteptările sunt altele. Poți pierde, e un joc de fotbal, dar tu ca echipă trebuie să ai altă stare de spirit.
  • Un adversar clar cu o anumită valoare, experiență, echipă construită puternic din punct de vedere fizic, periculoasă la fazele fixe. O echipă instruită cu un antrenor cu atâtea trofee câștigate.Deci, noi trebuie să avem o stare bună, pregătim foarte bine jocul și trebuie să avem o formă sportivă bună. La fel, să fiu foarte inspirat în alegerea primului 11, sistemului de joc, cum vom aborda jocul. Pressing sus sau mai retras, ne gândim, analizăm și vedem care este cea mai bună soluție. Să fiu inspirat și la schimbări. Dar ei trebuie să aibă curaj să joace fotbal, să fie oameni maturi, nu copii”, a mai spus acesta
  • Clar că înțeleg că echipa are nevoie de susținere, o iubesc. Când ții așa de mult la echipa asta, faci tot ce poți să fii lângă ea, sa o ajuți, să o încurajezi. Și asta pe mine ca antrenor trebuie să mă încarce foarte mult. Nu cred că nu vor aprecia daca te bați de la egal la egal cu CFR, indiferent de rezultat. La fel, noi trebuie să creștem, avem niște obiective, trebuie să aducem niște jucători la un anumit nivel, să schimbăm gena acestui club.
  • Jucătorii aceștia trebuie să ducă echipa în play-off, să ridice nivelul. Să nu mai fim echipa de locurile 9-10. Dacă am fi vrut să rămânem acolo, rămâneam cu echipa de anul trecut, eram acolo, la limită, la un punct. Aduceam 2-3 jucători să am un lot mai numeros și pentru locul 7-8-9-10, era suficient. Și clubul și eu ne-am dorit altceva, am adus jucători care au o anumită experiență.
  • Nu e o presiune în plus, eu sunt principalul responsabil pentru tot ce se întâmplă, dar ei trebuie să înțeleagă că echipa asta trebuie să se gândească la altceva decât la mijlocul clasamentului sau salvarea de la retrogradare. Iar ei sunt o garanție, nu întâmplător au fost aduși acești jucători.
  • E bună (atmosfera-n.n.). Am în lot jucători chiar super, de mult nu am avut așa atmosferă, eu vorbesc de tot ce înseamnă. Sigur, acum avem niste rezultate bune, dar nu cred că atmosfera e condiționată de rezultatele astea. Ii vad băieți care nu-s mofturoși, se antrenează, se recuperează.
  • Cred că putem creste foarte mult. E pasiunea asta și e un meci foarte important și nu trebuie să îl tratam ca un meci normal, dar e o echipă care are potențial când vor ajunge toți la un nivel foarte bun. Și Thiam, și Blănuță, care a venit târziu la pregătire. La fel, Berto și Bettaieb. Când toți vor fi la un nivel bun de pregătire, eu cred că suntem o echipă foarte bună a campionatului.

Cristea, la primul derby de Cluj

Iulian Cristea a prefațat și el duelul din Gruia și a mărturisit cum se simte un derby:

„Eu sper ca la ora jocului să arătam cât mai bine. Eu unul încă nu știu ce înseamnă Derby-ul Clujului, e primul meu derby. Dar știu ce înseamnă să joci un derby, am fost și la FCSB și la Rapid. Știu cum trebuie să tratezi un asemenea meci și sper să-i facem pe suporterii noștri fericiți. Se trăiesc (derby-urile – n.n.) cu „sânge în instalație”, cu nerv, cu dăruire. Mai ales noi trebuie să ne ridicăm la un nivel foarte ridicat și să demonstrăm că merităm să fim acolo.”

„E un derby frumos, spectaculos ca și celelalte. Un derby al orgoliilor, cu multă lume, cu mult suspans, dar de această dată sper să ieșim noi învingători.”

Fundașul e convins că ”U” se va bucura de sprijinul suporterilor, alături de care dorește să sărbătorească un rezultat pozitiv :

„Asta era clar că nu vom simți că jucăm în deplasare, de asta încercăm și sperăm să îi facem fericiți și să ne bucurăm la sfârșitul meciului alături de ei.”

„Da, ne dorim să câștigăm. Și astăzi am vorbit cu colegii și cu Mister, am avut ședințe. Ultimele două rezultate în Gruia au fost de 4-0. Ne dorim să luăm cele trei puncte. Acesta trebuie să fie țelul nostru, să câștigăm fiecare meci și să ne îndeplinim obiectivul”, a mai spus Iulian Cristea.

Meciul din Gruia va fi arbitrat de o brigadă condusă de Radu Petrescu, ajutat de asistenții Mircea Mihail Grigoriu și Eugen Sebastian Gheorghe. În cabina VAR se vor afla Andrei Florin Chivulete și Mihai Marius Marica, se mai arată pe siteul clubului Universitatea Cluj.

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Târg caritabil organizat de copii pentru copii, la Școala Ioan Bob din Cluj-Napoca

Publicat

Evenimentul este organizat în ajunul lui Moș Nicolae, pe data de 5 decembrie, 2024, între orele 10.00 și 13.30, iar vânzători vor fi elevii de la clasele primare și gimnaziale.

Ei pregătesc bunătăți, cum ar fi dulciuri, realizate acasă împreună cu părinții, frații și bunicii, și obiecte artizanale specifice sărbătorilor de iarnă: globuri, steluțe sau aranjamente florale, potrivite pentru decorarea bradului ori a meselor de Crăciun.

Produsele vor avea prețuri accesibile, iar, cu ajutorul și implicarea profesorilor, toată lumea se așteaptă ca manifestarea să aibă succes. Toți banii adunați vor fi virați apoi în contul Asociației Sfântul Nectarie din Cluj.

Un ajutor binevenit din partea copiilor

Invitat la podcastul Human Hub, medicul-preot, Bogdan Chiorean, ne-a oferit toate detaliile despre acest proiect, construirea unui Centrul de îngrijiri paliative, denumit „Sfântul Hristofor”, care a început cu un gând, de fapt cu o întrebare: unde se duc copiii care sunt foarte bolnavi?

În prezent clădirea este ridicată la roșu. Centrul va avea o capacitate de 25 de paturi pentru micuții care au probleme grave de sănătate și 13 pentru părinții acestora.

Cu mic, cu mare, toată comunitatea școlii, este invitată să participe la târg. Diana Mureșan, directoarea instituției de învățământ, este încrezătoare că acțiunea va fi un real succes, și, pe lângă caracterul caritabil al evenimentului, ea promite participanților timp de calitate petrecut împreună, dar și un prilej de a medita la adevărata esență a sărbătorilor.

Sprijin pentru realizarea unui centru paliativ pentru copii

Fiecare obiect achiziționat în cadrul târgului, a mai adăugat Mureșan, înseamnă un sprijin pentru construirea centrului, care va asista gratuit copiii a căror supraviețuire până la vârsta adultă nu este garantată și care va oferi îngrijire psihică și spirituală membrilor familiei.

Este pentru prima oară când Târgul de Crăciun organizat de comunitatea școlii din Cluj-Napoca este caritabil. Până acum, banii erau folosiți de cei care se arătau merituoși și harnici, o activitate destinată dezvoltării simțului antreprenorial al elevilor.

Evenimentul caritabil se va desfășura în curtea sediului școlii, de pe strada Memorandumului, numărul 22. Oricine dorește să contribuie la construirea noului centru de îngrijiri paliative pediatrice, o poate face în conturile Asociației „Sfântul Nectarie” din Cluj.

Cristina Șendrea

Citește mai departe

EDUCATIE

Au început să intre BANII pe cardurile educaționale. Ce poți CUMPĂRA cu aceștia

Publicat

Bani 1 octombrie

Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate în mai multe județe. Preșcolarii și elevii de primar și gimnaziu defavorizați primesc acești bani dacă se încadrează în condițiile ordonanței de urgență nr. 83/2023.

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

Au început să intre BANII pe cardurile educaționale. Ce poți CUMPĂRA cu aceștia

– Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
– Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
– Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
– Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
– Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.

Sursa: Edupedu.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Nicolae Ciucă, întâlnire-surpriză cu cancelarul Austriei: Vom avea curând susținerea Austriei pentru INTRAREA în Schengen (PE)

Publicat

Nicolae Ciucă

Președintele Senatului și candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a făcut luni o vizită-fulger la Viena, unde s-a întâlnit cu cancelarul austriac Karl Nehammer. Tema principală a dialogului a fost aderarea completă a României la Spațiul Schengen.

„Am încredere că vom avea în curând susținerea Austriei pentru intrarea deplină a României în Schengen. Finalizăm în aceste zile un proces început cu multă vreme în urmă. Mulțumesc pentru efort miniștrilor noștri ai Afacerilor Interne și Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu și Luminița Odobescu. România e pregătită, merită să intre pe deplin în Spațiul Schengen și va intra”, a declarat Nicolae Ciucă după întrevederea cu cancelarul Austriei.

Nicolae Ciucă, întâlnire-surpriză cu cancelarul Austriei: Vom avea curând susținerea Austriei pentru INTRAREA în Schengen (PE)

Pentru vizita în capitala austriacă, Nicolae Ciucă a fost însoțit de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cel care va reprezenta România în ședința Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al U.E. de luna viitoare, ce are pe agendă tema aderării complete a țării noastre la Spațiul Schengen. Vizita lui Nicolae Ciucă la Viena a fost organizată pe filiera Partidului Popular European, cel mai mare partid politic din Uniunea Europeană, de care aparțin atât PNL, cât și Partidul Popular Austriac (al cancelarului Nehammer).

Cătălin Predoiu, împreună cu precedentul ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode, au făcut demersuri insistente în ultimii ani pentru a crea toate condițiile tehnice necesare intrării țării noastre în Schengen. Ca urmare a acestor eforturi liberale, anul acesta, pe 31 martie, a avut loc aderarea parțială a României la Schengen, cu granițele aeriene.

Întâlnirea dintre Nicolae Ciucă și Karl Nehammer vine în contextul în care, pe 22 noiembrie, la Budapesta, va avea loc o discuție informală a miniștrilor de Interne din România și Bulgaria cu omologul lor austriac, Gerhard Karner. Această discuție va pregăti ședința Consiliului JAI din 12 decembrie, din Luxemburg, unde este așteptată decizia politică la nivel european privind intrarea deplină a României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

CMF 31240003

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Scandal privind desființarea ciclului primar la Colegiul „Gheorghe Șincai”. Emil Boc: Nu toată lumea poate studia la Șincai

Publicat

De

Propunerea de desființare a ciclului primar de la Colegiul „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca a stârnit controverse aprinse în ședința consiliului local de luni.

Decizia Consiliului Profesoral al Colegiului Național „Gheorghe Șincai” de a renunța la ciclul primar a fost dezbătută la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca de luni, 18 noiembrie. Decizia luată pe fondul lipsei de spațiu a stârnit nemulțumiri în rândul părinților și cadrelor didactice.

Sute de elevi și zeci de profesori afectați

Problema a fost semnalată în plen de reprezentanta învățătorilor de la Colegiuil „Gheorghe Șincai”, Mihaela Bacu, care a atras atenția asupra impactului acestei decizii asupra elevilor și cadrelor didactice.

„Avem 533 de elevi înscriși în ciclul primar și 23 de învățătoare care riscă restrângeri de activitate. Colegiul deservește 23 de străzi arondate, iar anual se înscriu peste 100 de copii în clasa pregătitoare. Este o decizie internă, luată de Consiliul Profesoral, nu pentru că nu am avea elevi, ci din cauza lipsei de spațiu,” a explicat Bacu.

Propuneri privind relocarea elevilor

Învățătoarea a propus o soluție: relocarea claselor primare în clădirea Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, care dispune de săli de clasă, sală de sport și spații exterioare adecvate.

„Din punctul nostru de vedere, rezolvarea pentru circumscripția aparținătoare Colegiului ar fi una simplă: vizavi de noi, pe Bulevardul 21 Decembrie, se găsește clădirea Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, care este perfect dotată și potrivită ciclului primar, adică are sală de sport, săli de clasă, teren de sport, iar aici ar putea fi relocate clase de la Gheorghe Șincai”, a arătat învățătoarea.

Emil Boc: „Decizia a fost luată la nivelul școlii, nu de primărie”

Primarul Emil Boc a subliniat că decizia nu îi poate afecta pe elevii actuali din ciclul primar, dar susține că conducerea școlii poate decide ca de la anul să nu mai fi organizate clase pregătitoare.

„Aceasta este o decizie a Consiliului Profesoral, aprobată de Inspectoratul Școlar. Elevii existenți își vor finaliza studiile, dar dacă colegiul nu mai poate gestiona ciclul primar din cauza lipsei de spațiu, atunci poate opri înscrierile de la anul. Nu putem anunța de pe o zi pe alta astfel de măsuri, totul se va face cu previzibilitate”, a declarat Boc.

„De ce să ne înghesuim toți în centrul Clujului?”

Primarul a mai subliniat că investițiile realizate în alte școli din Cluj, precum cele de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” sau de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu,” ar trebui să contribuie la descentralizarea învățământului.

„De ce să ne înghesuim toți în centrul Clujului, când avem școli moderne în cartiere? Am investit bani pentru descentralizarea educației, iar părinții și cadrele didactice trebuie să înțeleagă că nu toată lumea poate studia la Șincai”, a subliniat edilul.

Părinții, nemulțumiți de decizie

Părinții prezenți la ședință au cerut păstrarea ciclului primar la Șincai, arătând că școala oferă programe de excelență, precum orele extinse de limba engleză.

„Nu putem accepta ca o instituție de elită să renunțe la ciclul primar. Copiii noștri merită continuitate, iar această decizie este luată fără consultarea noastră”, a spus unul dintre părinți.

Primarul Emil Boc a dat asigurări că Primăria, Inspectoratul Școlar și conducerea Colegiului Șincai urmează să analizeze situația și să găsească o soluție. Deciziile vor fi luate doar după consultări cu toate părțile implicate, a mai spus Boc, dar a reafirmat că învățământul din Cluj trebuie să se dezvolte echilibrat, nu doar în centrul orașului sau la școlile considerate de elită.

Subiectul a generat circa două ore de discuții în contradictoriu între părinți, învățători, primar și consilieri locali. Întreaga discuție poate fi urmărită în filmarea de mai sus.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax