Connect with us

EVENIMENT

Suporter „U” Cluj: NU POȚI să-ți formezi mândria doar pe trofeele câștigate în ultimii ani

Publicat


galerie u

După ce a obținut promovarea în prima ligă, „U” are misiunea de a se și menține acolo. Însă nu va fi un obiectiv ușor de împlinit, deoarece șepcile roșii au întâmpinat mai multe obstacole. Deși suntem abia la jumătatea sezonului, Universitatea Cluj a ajuns la al 3-lea antrenor. După ce Erik Lincar și Eugen Neagoe au părăsit echipa, Ioan Ovidiu Sabău s-a reîntors pentru a-i salva și a menține Universitatea în prima ligă. Toate aceste incertitudini de pe banca tehnică, coroborate cu exilul la Mediaș, după ce gazonul de pe Cluj Arena a devenit impracticabil, fac ca primul sezon de la revenirea în prima divizie, să fie unul complicat pentru „U” Cluj.

În acest sens, doi suporteri ai șepcilor roșii, care au dorit să rămână anonimi, au fost de acord să împărtășească pentru Cluj24 experiențele lor. Ambii sunt suporteri cu vechime ai formației de pe Cluj Arena: „Primul meci la care am participat a fost cel dintre „U” Cluj și FC Brașov din 2013. De atunci mă duc la majoritatea partidelor. În Cluj, unde majoritatea ține cu „U”, e plăcut să faci parte din acest colectiv frumos”, spune unul dintre ei.

„Primul meci la care am luat parte, a fost în 2009, când m-a dus tata la partida contra celor de la CFR Timișoara. Din păcate am pierdut cu 4-0. De atunci iau parte la fiecare partidă a celor de la „U”, mai ales în calitate de ultras, în deplasare se dau adevăratele examene” a spus cel de-al doilea suporter.

Universitatea Cluj va fi nevoită să joace înfruntările considerate acasă, în deplasare la Mediaș, după ce gazonul de pe Cluj Arena a ajuns într-o stare foarte proastă: „Nu se ia nicio măsură în legătură cu suprafața de joc, se vede o lipsă de profesionalism. E vina Consiliului Județean, mai ales al lui Tișe care a spus că trebuie să fie doar o singură echipă în Cluj, ceea ce nu se va întâmpla niciodată” a declarat suporterul șepcilor roșii.

O revenire de bun augur

La începutul acestui an, „U” Cluj a anunțat că Ioan Ovidiu Sabău urmează să fie noul antrenor al echipei. Cei doi suporteri sunt de părere că această revenire o va ajuta pe Universitatea: „Sunt sigur că iubește clubul și știe ce se întâmplă, este la curent cu fenomenul. Sunt mulțumit, am avut mulți antrenori mercenari. La momentul de față e nevoie de cineva al casei, a fost o alegere bună”. Celălalt suporter împărtășește aceeași idee: „E de bine, e un om de-al nostru, față de alți antrenori. Când am început proiectul în 2016, el (n.r. Sabău) a fost printre primii care s-au implicat. El e creierul, o să facem treabă bună” a zis ultrasul celor de la „U”.

Șepcile roșii nu se află în cea mai bună poziție în clasament, fiind în apropierea zonelor retrogradabile. Cu toate acestea, cei doi fani sunt optimiști că vor reuși să evite retrogradarea: „Deși ne consideram ca și retrogradați la un moment dat, cel puțin la baraj vom ajunge. Suporterii și jocul echipei îmi dau încredere că ne vom salva”.

„Da, vom reuși să evităm retrogradarea. Oricum se înjumătățesc punctele și va fi o cursă pentru salvare.”

 

Universitatea Cluj este considerată „simbolul unor inimi românești”, iar ultrasul șepcilor roșii a spus următoarele lucruri despre acest aspect: „Mă duce cu gândul la perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când echipa a fost nevoită să plece la Sibiu și nu le-a fost ușor. Nu pot spune același lucru despre rivalii noștri, care au ales să joace în campionatul Ungariei. „U” mereu a însemnat studenție, românism, oameni care au avut coloană vertebrală” a zis acesta.

„Nu contează toate trofeele câștigate dacă nu ai oameni care să te susțină”

O dată cu revenirea Universității în primul eșalon, avem din nou parte de unul dintre cele mai vechi derby-uri din țară, cel dintre CFR Cluj și „U” Cluj. Unul dintre suporterii șepcilor roșii, este de părere că duelul dintre cele două echipe nu mai este la fel de încins precum era în urmă cu câțiva ani: „Mi se pare că rivalitatea de acum nu este la fel precum a fost în era Paszkany și Mureșan. Atunci se întâmplau multre lucruri împotriva Universității, prețurile exagerate la bilete de exemplu, perioada respectivă era mai tensionată. De aceea fanii celor de la „U” sunt mai reticenți”, a spus acesta.

Cu toate că nu mai sunt la fel de numeroși precum erau mai demult, el se bucură de faptul că fanii au rămas aproape de echipă în continuare: „Când vine vorba de numărul de suporteri nici „U” nu mai este la fel de susținută, dar măcar am speranța că „U” va avea mereu suporterii alături, ceea ce nu cred că se aplică și la CFR” a declarat suporterul șepcilor roșii.

Celălalt fan al șepcilor roșii este de părere că trofeele câștigate n-au nicio valoare dacă n-ai suporteri în spate care să te susțină: „În orașul ăsta, cel puțin ca suporteri, sunt inexistenți. Nu poți să-ți formezi mândria doar pe trofeele câștigate în ultimii ani. Mereu cu asta se laudă suporterii CFR-ului. Nu contează toate trofeele câștigate dacă nu ai oameni care să te susțină necondiționat, așa cum sunt fanii celor de la Universitatea” a încheiat suporterul.

Daniel Cucu-Kovaci



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii din Penitenciarul Spital Dej anunță că refuză efectuarea de ore suplimentare

Publicat

Polițiștii de la Penitenciarul Spital Dej se alătură protestului inițiat de colegii lor de la Penitenciarul Gherla, refuzând să efectueze ore suplimentare.

Membrii Sindicatului Hipocrate din Dej își exprimă nemulțumirea față de măsurile economice impuse prin „Ordonanța trenuleț” și refuză să lucreze ore suplimentare, începând cu data de 30 decembrie 2024, ora 14.

Refuzul muncii suplimentare, un semnal de nemulțumire

Sindicatul Hipocrate a transmis o notificare oficială prin care informează angajatorul că, începând cu 30 decembrie 2024, polițiștii de penitenciar din Dej nu vor mai accepta muncă suplimentară.

„Sindicatul HIPOCRATE, în temeiul prevederilor art. 120, alin. 2 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, vă aducem la cunoștință că, începând cu data de 30.12.2024 ora 14, poliţiştii de penitenciare înscriși pe tabelul anexat prezentei notificări nu sunt de acord să efectueze muncă suplimentară.

Totodată, vă învederăm faptul că, în situația în care, după data prezentei notificări, poliţiştii de penitenciare înscriși pe tabel vor fi planificați în serviciu în afara uratei normale a timpului de muncă săptămânal, ne vom adresa instituţiilor abilitate, inclusiv instanţei de judecată, deoarece considerăm că această practică reprezintă in abuz al angajatorului faţă de angajaţi”, se arată în document.

Nemulțumiri legate de „Ordonanța trenuleț”

Decizia de a refuza munca suplimentară vine în contextul nemulțumirilor legate de măsurile economice impuse prin controversata „Ordonanță trenuleț”. În Penitenciarul Gherla, unde mai bine de 350 de polițiști au semnat tabele de refuz pentru orele suplimentare, situația este similară, mulți angajați acumulând lunar între 80 și 100 de ore suplimentare.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CFR SA caută firmă care să realizeze cadastrul pentru exproprierile la calea ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor

Publicat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat o licitație pentru servicii de cadastru necesare modernizării și electrificării liniei ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor, în vederea exproprierilor aferente proiectului de utilitate publică.

CFR SA a lansat, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație care are ca obiect „Servicii topo-cadastrale în vederea dobândirii prin expropriere/transfer a tuturor terenurilor necesare implementării proiectului și continuarea procedurii de expropriere a imobilelor afectate de lucrarea de utilitate publică Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca-Oradea-Episcopia Bihor”, scrie clubferoviar.ro.

Valoarea estimată a contractului este între 4.116.800 și 4.940.160 lei. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 10 februarie 2025, ora 15:00, iar ofertele vor trebui să rămână valabile până la 10 august 2025.

Exproprieri pentru realizarea lucrărilor

Modernizarea liniei ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor include electrificarea și reabilitarea acesteia. În acest sens, Guvernul a aprobat Hotărârea nr. 1437/12.12.2022, prin care au fost demarate procedurile de expropriere pentru imobilele situate pe traseul liniei ferate.

Este vorba despre imobile aflate pe raza unităților administrativ-teritoriale Cluj-Napoca, Baciu, Gârbău, Aghireșu, Izvoru Crișului, Huedin, Poieni, Ciucea și Negreni – județul Cluj; Cuzăplac și Almașu – județul Sălaj; Bulz, Bratca, Șuncuiuș, Vadu Crișului, Măgești, Aștileu, Țețchea, Tileagd, Săcădat, Oșorhei, Oradea și Borș – județul Bihor.

Procedurile de expropriere, inclusiv consemnarea sumelor pentru despăgubiri, notificarea proprietarilor și emiterea deciziilor de expropriere, au fost deja inițiate.

Proprietarii nu pot dispune în mod liber de terenurile rămase

În conformitate cu prevederile legale, în vederea clarificării situaţiei juridice a zonelor afectate de exproprieri, expropriatorul trebuie să întocmească documentația cadastrală. Documentația cadastrală întocmită de firma selectată va fi recepționată de oficiile de cadastru și publicitate imobiliară. Ulterior, un expert evaluator ANEVAR va întocmi un raport de evaluare pentru imobilele expropriate care au suferit modificări față de datele inițiale.

Proprietarii afectați au solicitat accelerarea procesului de acordare a despăgubirilor. Acestea depind însă de finalizarea documentațiilor cadastrale, în condițiile în care cărțile funciare sunt blocate din cauza suprapunerii cu coridorul de expropriere. De asemenea, proprietarii nu pot dispune în mod liber de terenurile rămase.

Citește mai departe

EVENIMENT

Surse: Conducerea Penitenciarului Gherla ar putea apela la jandarmi pentru asigurarea pazei

Publicat

În urma anunțului refuzului polițiștilor de penitenciare de a mai efectua ore suplimentare, conducerea Penitenciarului Gherla caută soluții pentru menținerea activităților în condiții normale.

Potrivit unor surse, există discuții că s-ar putea apela la jandarmi pentru suplimentarea personalului care să asigure paza penitenciarului.

Ce spune purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla

Contactată pentru clarificări, Diana Fechete, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, a declarat pentru Cluj24:

„Încă se caută soluții, pentru că anunțul a fost făcut în cursul zilei de astăzi. Urmează astăzi să se stabilească modalitatea prin care drepturile deținuților să fie respectate și în aceeași măsură să fie și colegii mulțumiți și să fie bine pentru toată lumea. Încă se lucrează la găsirea unor soluții să nu fie afectați nici colegii, nici persoanele private de libertate, mă refer la drepturile care implică personalul, de exemplu însoțirea la cumpărături, la plimbare, la vizită, etc.”.

În ceea ce privește posibilitatea ca jandarmii să preia temporar atribuții de pază, Fechete a negat că ar fi fost discutată o astfel de ipoteză.

„Nu știu așa ceva și nu pot să transmit așa ceva, pentru că nu am auzit și nu cred că se pune problema de așa ceva, mai ales jandarmii sunt cadre militare, ei au statut diferit de cel al polițiștilor de penitenciare, care sunt funcționari publici. Nu cred că s-a pus problema și nu a fost pusă în discuție o astfel de ipoteză”.

Polițiștii din cadrul Penitenciarului Gherla anunță că, începând de astăzi, 30 decembrie, refuză să efectueze ore suplimentare, nemulțumiți de măsurile economice luate prin controversata „Ordonanță trenuleț”. Mai bine de 350 de polițiști din Penitenciarul Gherla au semnat tabele prin care își declară refuzul de a efectua muncă suplimentară. Mulți angajați au acumulat între 80 și 100 de ore suplimentare lunar.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Un individ care a amenințat polițiștii locali cu un cuțit, imobilizat în centrul Clujului

Publicat

Un bărbat a fost imobilizat, sâmbătă, în centrul municipiului Cluj-Napoca, după ce a amenințat câțiva polițiști locali cu un cuțit.

Un incident șocant a avut loc sâmbătă, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, când un bărbat a scos un cuțit și a amenințat câțiva polițiști locali. Potrivit imaginilor surprinse de un cititor Cluj24,  individul a scos cuțitul din geacă, amenințând că îl va folosi împotriva polițiștilor.

Polițiștii locali au reacționat rapid, imobilizând bărbatul înainte ca acesta să poată cauza vreun rău. Ulterior, individul a fost dus la dubă. Incidentul a stârnit panică în rândul trecătorilor, dar, din fericire, nu au existat victime.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate