Connect with us

CULTURA

„Sub apă”, spectacol introspectiv de lumini și emoții, în premieră la Cluj. Autoarea textului s-a inspirat din viața personală

Publicat


La Reactor de creație și experiment, de pe strada Petőfi Sándor 4 din Cluj-Napoca, va avea loc un spectacol în cadrul programului de rezidențe de scriere dramatică Drama 5, aflat la a șaptea ediție. „Sub apă”, în regia Oliviei Grecea, este jucat în premieră astăzi, 22 noiembrie, biletele fiind deja sold out, urmând ca actorii să mai evolueze pe scenă în 23 și 24 noiembrie, respectiv în 3 și 4 decembrie, de la ora 20:00.

„O femeie nu știe să facă pluta. Încercările ei de a rămâne la suprafață o poartă printr-un mediu fluid al amintirilor, unele distorsionate, altele imaginate. Singurătatea e spartă de patru voci care oscilează între compasiune și sabotare. Fricile se depun în straturi de intensități și consistențe diferite. Aproape întotdeauna există cel puțin o luminiță aprinsă”, se arată în descrierea piesei de teatru.

Autoarea textului, despre inspirație

„Sub apă” este o epifanie introspectivă ce are ca subiect coliziunile emoționale. În centrul poveștii scrise de Ioana Toloargă, dramaturgă la Teatrul Postnațional Interfonic, este o femeie al cărei univers interior o individualizează mai puternic decât activitatea sa în mediul exterior, în societate – protagonista preia diferite profesii într-un sens metaforic, care subliniază criza interioară.

„Textul s-a dezvoltat pornind de la experiențe personale sau de la niște atmosfere care mă bănuiau, de la niște referințe vizuale. L-am scris în rezidența de scriere dramatică Drama 5, în vară.

M-am înscris în rezidență cu gândul că voi scrie ceva despre singurătate și despre scenariile paralele din capul unei femei, frânturi de amintiri, realități și (auto)ficțiuni care se amestecă. Și a ajuns să fie și despre fragilitate, familie, frica de moarte, frica de viață, oboseală, banalitatea cotidiană…”, a precizat Ioana pentru Cluj24.

Într-o călătorie pe firul amintirilor, – unele subconștiente, încă dinainte să se nască – ea se confruntă cu o serie de trăiri cu atât mai copleșitoare cu cât își dorește să nu se fi născut: „Îmi doresc să mor ca să mă odihnesc”.

whatsapp image 2022 11 17 at 8.01.26 pm

4 instanțe de frică. Va reuși să rămână la suprafață sau se va îneca?

În solitudine, 4 voci îi umple mintea cu frici, care se manifestă prin auto-sabotare, pe de-o parte („Am o legătură foarte specială cu apa. Nu beau niciodată”), iar pe de altă parte prin autocompătimire („Sunt Zâna Apelor”).

Personajul curge, deci, dintr-o extremă în alta fără a-și găsi echilibrul. Se produce o dedublare a sinelui, în care femeia se ipostaziază atât într-o profesoară de literatură și o instructoare de Zumba supusă eșecului (într-un plan real), cât și în Zâna Apelor (în plan metaforic), în încercarea de a se cunoaște mai bine prin proiecții mai mult sau mai puțin imaginare. Apa este motivul central al piesei, fiind un simbol pentru emoții: „Nu sunt fluidă, mă izbesc de margini, deși sunt în mare parte apă, circul prin mine”.

Premisa de la care se pleacă, „O femeie nu știe să facă pluta” se poate interpreta ca fiind o trimitere către lipsa de încredere pe care o are în propria persoană, uneori răsfrântă și asupra relației defectuoase cu mama. Metaforic, protagonista se îneacă cu apă și sulf, neputând să scape de anxietate și rigiditate, spre deosebire de mama sa care, în ciuda unei discuții aprinse la masă, alege să o accepte și cu părțile rele: „Hai să-ți pun niște sarmale”.

Va reuși protagonista să rămână la suprafață sau va rămâne blocată în universul întors pe dos, de sub apă, în care fricile și egoul o epuizează înainte să își accepte vulnerabilitățile și să poată deveni una cu apa?

whatsapp image 2022 11 17 at 8.01.26 pm (1)

whatsapp image 2022 11 17 at 8.01.25 pm (1)

Decor ecologic, dinamism și joc scenic la orizontală

Că tot am zis de universul întors pe dos, întregul joc scenic captează atenția spectatorilor atât printr-un dinamism spontan, (fluid, dar și brutal), cât și prin scenele jucate la nivelul solului.

Nu lipsesc nici replicile umoristice din scenele cu încărcătură emoțională, textul alternând angoasa cu ironia: „Dacă ai fi o mare, ai fi Marea Moartă”.

Totodată, decorul surprinde prin abordarea ecologică. Se regăsesc elemente precum un cărucior de bebeluș, un ghiveci cu flori și ursuleți de pluș, fiecare având rolul și semnificația sa în piesa de teatru. În plus, luminile sunt manevrate de actori.

Și sunetul e unicat – efectul de ploaie se redă într-o manieră ingenioasă din elementele decorative, iar trecerea de la o scenă la alta se face printr-o invocație muzicală a Caloianului, care opreşte şi aduce ploaia, dar toate acestea și multe altele vor putea fi apreciate la prestațiile din 23 și 24 noiembrie, respectiv 3 și 4 decembrie, pentru care încă mai există bilete disponibile.

whatsapp image 2022 11 17 at 8.01.26 pm (2)

O criză existențială în care cel mai probabil o să te regăsești, și pentru care merită să plătești

Epifania introspectivă „Sub apă” poartă spectatorii printr-o criză existențială de 110 minute, structurată pe „lecții de înot”, ce alunecă între motivul cântecelor bătrânești (și al botezului), și tsunami-urile de burnout, subliniind astfel o relație de cauzalitate între origini și refuzul protagonistei de a se salva (sau între subconștient și conștient), totul pentru doar 30 de lei (sau 20, la preț redus, pentru elevi, studenți și pensionari).

Biletele se pot achiziționa:

  • online: click aici
  • din rețeaua Eventbook (Cinema Florin Piersic)
  • de la Reactor, cu o oră înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile

De asemenea, programul complet al Reactorului de creație și experiment se poate consulta cu un click aici.

Un rezumat al piesei de teatru se poate vedea pe pagina de Instagram do.idea.rta, administrată de doi studenți care documentează evenimentele culturale din Cluj-Napoca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by doIDEArta (@do.idea.rta)

Dramaturgia românească de la Reactor

Drama 5 este un proiect Reactor de creație și experiment care susține dezvoltarea dramaturgiei românești, printr-un program anual de rezidențe de scriere dramatică oferită unui număr de cinci autori. Programul se desfășoară sub mentoratul Alinei Nelega, scriitoare și cadru universitar.

Proiectul cultural este co-finanțat de Ministerul Culturii, Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj.

„Sub apă” este scris de Ioana Toloargă și pus în scenă în regia Oliviei Grecea.
Scenografia: Mihai Păcurar
Mișcarea scenică: Ferenc Sinkó
Muzica: Condurat Alexandru
Distribuția: Andrada Balea, Christian Har, Oana Mardare, Alina Mișoc, Tavi Voina

Foto și video afiș: Mihai Păcurar

313427870 5515508125229387 7421859921391050279 nDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Primul spectacol de teatru din țară despre accidentele rutiere, la Cluj-Napoca. ”Pe drum” combină păpușăria și realismul

Publicat

pe drum

Multiplele accidente care au loc zilnic în peisajul urban al Clujului, dar și la nivel național, au forțat artiștii teatrului Magic Puppet să abordeze tema carnagiului din trafic. Vă semnalăm așadar primul spectacol din România care dezbate tema siguranței rutiere pe scena unui teatru: ”Pe drum” este un produs care combină păpușăria și realismul pentru a ridica întrebări și a oferi răspunsuri acestor probleme. Spectacolul va fi reprezentat la Cafeneaua Insomnia în sâmbătă, 3 decembrie, la ora 19.

În 2008, numărul de decese din accidente rutiere în România s-a ridicat la 3063. 3063 de oameni au murit datorită comportamentului agresiv în trafic, al vitezei și al alcoolului la volan. Deși în anul 2010 numărul accidentelor mortale a fost în scădere (2300 de persoane și-au pierdut viața în urma accidentelor de circulație iar 8500 au fost grav rănite), accidentele continuă să situeze România pe primele trei locuri la numărul de morți în Uniunea Europeană.

Public tânăr

În urma unor ateliere cu elevi de la licee din județele Cluj și Sălaj, echipa a creat un spectacol itinerant care a fost reprezentat atât la Teatrul Magic Puppet din Cluj-Napoca, cât și la Liceul Teoretic Tăuțan din Florești, Școala Poaina din Turda și Colegiul Național Silvania din Zalău.

”Pe Drum” este un spectacol adresat publicului tânăr și în special acelor elevi din clasele terminale și studenților care vor dobândi în curând (sau au dobândit recent) carnetul de conducere. Proiectul este motivat de lipsa programelor de educație rutieră în școală, pe canalele de socializare sau în mass-media, programe menite să conștientizeze publicul asupra riscurilor nerespectării regulilor de circulație de către șoferi.

În aceste condiții, arivismul, sărăcia, corupția și insuficienta implicare în educație a principalilor actori socio-politici din România (poliția rutieră, guvernul, etc.) face necesară nevoia unei acțiuni de conștientizare a probelmelor cu care se confruntă șoferii tineri. Aceasta mai ales în contextul în care vizibilitatea fundațiilor și asociațiilor care se ocupă de siguranța circulației este eclipsată de știri axate pe latura spectaculoasă a accidentelor de circulație.

Nu în ultimul rând, neîncrederea cetățeanului de rând în poliție și lipsa de respect de care se „bucură” această instituție în România face necesară promovarea unei noi fețe a acestei instituții, o față umană și îngrijită, pe care Poliția Română se străduiește să o răspândească la nivelul societății.

Întâmplări vesele și triste

Prezentând întâmplări vesele și triste din universul rutier în care trăim, spectacolul își propune să remedieze unele din problemele cu care ne confruntăm zilnic din cauza agresivității în trafic și să suplinească lipsa programelor educative din școli in ceea ce privește comportamentul la volan.

„Pe drum” este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Protagoniștii spectacolului

Scenariul: Lucian Țion și Darius Prodan

Regia: Lucian Țion

Cu: Leonard Chionac, Ioan Crișan, Demetra Vasiliu, Dragoș Lupău

Scenografia: Vlad Mureșan

Păpuși: Oana Tămaș

Muzica: Max Anchidin

O producție Magic Puppet

Biletele sunt accesibile online pe link-ul:

https://eventbook.ro/theater/bilete-pe-drum-mp

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu de mașină și de casă azi-noapte la Cluj. Intervențiile pompierilor

Publicat

pompieri incendiu bun

Noaptea de joi spre vineri le-a dat de lucru pompierilor clujeni care au avut două intervenții, la un incendiu de mașină și la unul de casă. 

Astfel, potrivit ISU Cluj, s-a intervenit, întâi, pentru stingerea unui incendiu de autoturism în parcarea unui hotel de pe B-dul  21 Decembrie 1989 din municipiul Cluj-Napoca, iar, ulterior, și un incendiu izbucnit la o casă în satul Măcicașu, comuna Chinteni.

UPDATE. Incendiul era în Sânmărtin

”Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută la un incendiu care a afectat o casă în localitatea Sânmărtin, comuna Chinteni. Apelul de urgență a venit în jurul orei 01:30, iar incendiul se manifesta la acoperișul casei și al bucătăriei de vară, precum și la anumite elemente ale mansardei.

Mai exact, flăcările au afectat o suprafață de aproximativ 55 de mp. Intervenția promptă a pompierilor a făcut ca incendiul să nu se extindă. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite sprijin medical.

Cel mai probabil, incendiul a pornit de la un horn metalic al unei sobe, izolat necorespunzător față de materialele combustibile. La misiune au luat parte două autospeciale cu apă și spumă, forțele noastre revenind la bază la ora 04:20”, arată ISU Cluj.

În ceea ce privește incendiul de la mașina parcată la hotel, acesta a fost stins de proprietar, ajutat de pompieri.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Petrecere cu fasole și cârnați la Cluj, de Ziua Națională. Români și străini

Publicat

chef 3

Mai multe familii de clujeni au sărbătorit aseară Ziua Națională a României în mod tradițional, cu fasole și cârnați, bucate stropite cu vin și țuică.

La masă au avut invitați și niște prieteni din străinătate care s-au bucurat să guste din mâncarea românească.

”Am vrut să sărbătorim 1 Decembrie, Ziua Națională, și să le arăm și străinilor cum petrecem la Cluj-Napoca. Am pregătit fasole cu cârnați, dar și vin și țuică. Am cântat muzică populară.

Totul le-a plăcut foarte mult prietenilor din străinătate”, a spus unul dintre organizatorii petrecerii pentru Cluj24.

papa bun 2

chef 1

chef 2

chef 3

Citește mai departe

EVENIMENT

OUG care prevede MODIFICĂRI importante privind CONCEDIUL şi indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, APROBATĂ de Guvern

Publicat

bebe

Ordonanța de urgență care prevede modificări importante privind concediul şi indemnizația lunară pentru creșterea copiilor a fost aprobată de Guvern, scrie Alba24.ro.

Una dintre noutăți este majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în decursul unui an calendaristic, în perioada concediului pentru creșterea copilului, de la 5 la 8 indemnizații pentru creșterea copilului (ICC) în cuantum minim, respectiv de la 6.500 lei la 10.512 lei

Actul normativ aprobat aduce o serie de modificări care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei și creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept.

Ordonanța de urgență transpune integral în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE.

Aceasta introduce, la nivelul Uniunii Europene, standarde minime privind concediul de paternitate, concediul pentru creșterea copilului și concediul îngrijitorilor.

Principalele modificări și completări aduse OUG nr. 111/2010

– extinderea perioadei netransferabile de concediu pentru creșterea copilului în cazul părintelui care nu a solicitat inițial acest drept, de la cel puțin 1 lună la cel puțin 2 luni din perioada totală a concediului, dacă ambii părinți îndeplinesc condițiile legale;

– majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în decursul unui an calendaristic, în perioada concediului pentru creșterea copilului, de la 5 la 8 indemnizații pentru creșterea copilului (ICC) în cuantum minim, respectiv de la 6.500 lei la 10.512 lei;

– recalcularea cuantumului ICC în cazul obținerii unor venituri suplimentare, în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, din hotărâri judecătorești/adeverințe sau acte de rectificare a veniturilor;

– suspendarea sau încetarea plății ICC în cazul în care certificatul de încadrare în grad de handicap expiră în perioada concediului de creștere a copilului;

– introducerea unei perioade de preaviz de cel puțin 10 zile pe care lucrătorul o acordă angajatorului atunci când își exercită dreptul la concediu și ICC, înainte de finalizarea concediului de maternitate sau înainte de data estimată de începere a concediului pentru creșterea copilului, printr-o cerere, pe suport de hârtie sau electronic, în care precizează perioada preconizată a concediului pentru creșterea copilului;

– menținerea, până la sfârșitul concediului de creștere a copilului, a condițiilor de încadrare și a drepturilor salariale avute la începutul concediului sau dobândite pe parcurs; – introducerea concediului și a indemnizației de acomodare, acordate părinților adoptatori, ca perioadă asimilată pentru dobândirea dreptului la concediu pentru creșterea copilului și la ICC.

Ordonanța de urgență mai prevede ca, în cazul persoanelor care realizează, în aceeași lună, venituri atât în țară, cât și în statele UE care aplică Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, dar fără suprapunerea perioadelor de activitate, să se ia în calcul, la acordarea dreptului la concediu pentru creșterea copilului și ICC, sumele obținute în ambele țări.

Indemnizația pentru gemeni și tripleți, majorate cu 50%

De asemenea, s-a decis suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil ( deci 50% în plus la indemnizația mamei pentru fiecare copil).

Aceeași măsură se va aplica și pentru sarcinile suprapuse, respectiv pentru mamele care nasc în perioada concediului de îngrijire copil.

Sumele nu pot fi mai mici decât 1314 lei (valoare fixă pe care o primesc în prezent mamele de gemeni, tripleti, si cu sarcini suprapuse, suma obtinuta ca rezultat al inmultirii cu 2,5 a valorii ISR – indicatorul social de referinta, care în 2022 are valoare de 525,5 lei. Deci 2.5 ISR egal 1314 lei.

Noile reglementări se aplică de la 1 ianuarie 2023. Excepție fac reglementările privind majorarea de la o lună la două luni a perioadei de netransferabilitate între părinți, care se aplică atât pentru cererile depuse începând cu 1 ianuarie 2023, cât și pentru cele depuse anterior și nesoluționate până la această dată.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax