Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Peste 5000 de clujeni așteaptă eliberarea unui loc de parcare. Doar în ultimii 5 ani Primăria a început să investească

Publicat


În anul 2020 inventarul locurilor de parcare amenajate al municipiului Cluj-Napoca cuprindea 47.293 de locuri de parcare publice din care 42.123 erau localizate în cartierele rezidențiale și 5.170 în zona centrală (plata la oră). Acest stoc este suplimentat de o serie de parcări private de mare capacitate accesibile publicului larg, de regulă amplasate în vecinătatea marilor centre comerciale. Actuala rețea de parcări de mare capacitate deservește bine zona centrală, dar nu reușește să acopere cererea de parcare în centrele secundare cum ar fi Piața Mărăști sau în cartierele de locuințe colective.

Cele mai mari probleme în ceea ce privește disponibilitatea și gestiunea locurilor de parcare se regăsesc însă în zonele pericentrale și în cartierele de locuințe colective. În cazul zonelor pericentrale este vorba de efectul de tip „spillover” pe care îl are supra tarifarea parcării din centrul istoric. Mai precis, conducătorii auto evită plata parcării în zona centrală și parchează (adesea neregulamentar) pe străzile adiacente. Această tendință este întărită și de faptul că străzile din jurul centrului istoric sunt în curs de schimbare și găzduiesc din ce în ce mai multe companii care la rândul lor generează trafic și au nevoie de locuri de parcare. Așadar nevoia pentru locuri de parcare există, însă netarifarea parcării în aceste zone face ca stocul inexistent să fie utilizat ineficient și cererea să fie nejustificat de ridicată.

În afara zonei centrale numărul parcărilor de mare capacitate este încă redus, acestea fiind de regulă amplasate în incinta marilor centre comerciale. În lipsa unor parcări de tip park & ride care să asigure transferul cetățenilor care vin din zona metropolitană spre Cluj-Napoca, acest rol este preluat informal de parcarea de la Vivo (Florești). Astfel de opțiuni nu există însă pe celelalte puncte de intrare, ar fi nevoie cel puțin de un astfel de parcaj în zona intrării dinspre Apahida, dar și la intrarea dinspre Baciu.

În cartierele rezidențiale există în continuare un deficit ridicat de locuri de parcare, iar modul de amenajare a parcărilor este unul încă ineficient din punct de vedere al consumului de spațiu urban. În anul 2020 în inventarul serviciului de parcare existau încă 8.939 de garaje și 777 parcări cu copertină. Aceste structuri au un impact puternic negativ asupra imaginii urbane, sunt adesea folosit în alt scop decât parcarea și reprezintă o utilizare ineficientă a terenului.

Abia în ultimii 5-7 ani administrația publică locală a început să investească treptat în construirea de parcări multietajate pe locul ocupat de garaje. Mizând în mare măsură pe veniturile generate din parcarea la stradă, administrația publică locală a construit 7 parkinguri rezidențiale cu un total de 2.261 locuri de parcare.

Proprietarii de garaje sau copertine demolate au beneficiat de abonamente în noile parkinguri construite. Locurile de parcare din aceste structuri sunt completate de 39.568 parcări marcate la sol. Parcările rezidențiale sunt închiriate către rezidenți pe întreaga perioadă a zilei. Din acest motiv, utilizarea lor este ineficientă întrucât vizitatorii unui cartier rezidențial nu găsesc adesea locuri de parcare disponibile, dar nici nu pot parca pe locurile rezervate, chiar dacă sunt libere.

Cererea pentru parcări este în continuare foarte mare, peste 5000 de persoane se află pe listele de așteptare pentru un loc de parcare. O parte din aceștia parchează în prezent neregulamentar pe trotuar sau în lungul străzii blocând de regulă banda întâi sau parchează în parkingurile rezidențiale, dar plătind tariful de vizitator (tarifare orară).

Adițional, există încă un număr mare de persoane care nu și-au înregistrat domiciliul în Cluj-Napoca deci nu pot beneficia de un loc de parcare rezidențial.

Dezvoltarea centrelor secundare și diversificarea funcțiunilor în zonele rezidențiale este un proces care avansează încă destul de lent.

Politici neimplementate de Primărie

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2021 – 2030 arată și mai multe politici neimplementate de către Primăria Cluj-Napoca în legătură cu locurile de parcare.

  • Creșterea capacității parcărilor existente
  • Stimulente financiare pentru a renunța la parcare (ex. parking cash-out)
  • Cuplarea locului de parcare față de locuință (de regulă aceste locuri de parcare sunt vândute separat față de apartament. Mecanismul este însă înțeles și implementat greșit. Noii rezidenți renunță la achitarea unui loc de parcare vândut de dezvoltator și își parchează gratuit autoturismul pe stradă sau trotuar)
  • Măsuri de management a parcării pentru a face față perioadelor de maxim a cererii străzile
  • Trotuarele din jurul zonei centrale sunt blocate de autoturisme parcate neregulamentar care evită tarifarea ridicată practicată în centru

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Primăria Cluj-Napoca vrea să închirieze 7 LOCUINȚE complet utilate pentru tinerii care ies din sistemul instituționalizat

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca vrea să închirieze, prin licitație, 7 locuințe complet utilate și dotate în cadrul proiectului „Suntem alături de TINE (ri)!” care are ca scop ajutarea tinerilor care ies din sistemul instituționalizat de protecție a copiluluui.

Locuințele trebuie să fie pe raza municipiului Cluj-Napoca și să aibă ca dotări mobilierul necesar (pat, dulap, masă, scaune), electrocasnice (1 mașină de spălat, 1 frigider, 1 televizor, plită/aragaz și cuptor), racordare la utilități (energie electrică, gaz, apă curentă, posibilitatea de acces la servicii de internet), becuri.

Suprafața utilă minimă a unei locuințe va fi de 28 mp, în care nu intra suprafața balconului.

Bucătaria trebuie sa contina minim: aragaz/plita electrica , cuptor, chiuveta, combina frigorifica, dulap/mobilier compartimentat corespunzator pentru vase, farfurii si tacamuri, masa cu minim 2 scaune. Vor fi punctate dotări suplimentare cum ar fi cuptor cu microunde, cafetieră, hotă, mașina de spalat vase.

Baia trebuie sa contina minim cada sau dus, chiuveta, oglinda, vas wc, dulap cu rafturi, masina de spalat.

”Dormitorul trebuie sa contina minim: pat/canapea, dulap de haine , televizor, masa cu minim 2 scaune, draperii, perdele. Dotările suplimentare care vor fi punctate – mobilier suplimentar (o canapea , dulap , birou, noptiere, fotolii), balcon, parcare”, se arată în anunțul de licitație

Fiecare ofertant poate depune o singura oferta pentru o locuinta sau pentru mai multe, numarul maxim de locuinte propuse de un ofertant fiind de 6.

Contractul se va derula pe o perioada de un an, cu posibilitate de prelungire prin act aditional.

Ce străzi sunt vizate

Zonele vizate sunt străzile Baba Novac; Bolyai; Emmanuel de Martonne; Emil Isac; Eroilor; I.C.Bratianu; Iuliu Maniu; Mihail Kogalniceanu; Octavian Petrovici; P-ta Unirii; Samuil Micu; Stefan Octavian Iosif; Hermann Oberth; Universitatii; Virgil Fulicea; Constantin Daicoviciu; Paul Chinezu; Vasile Alecsandri; S.Brassai; David Ferenc; Emil Zola; Gaal Gabor; Tipografiei; Cotita; sindicatelor; Victor Babes; Aleea Invatatorului,;p-ta Mihai Viteazu (parking cu bariere); Arges; P-ta Stefan cel Mare; Clinicilor; P-ta Avram Iancu; Motilor, Fortaretei, Closca; Berariei; Mamaia; Calea Dorobantilor; Crisan, Deva, Dragalina-Camera de Comert si Industrie; Aviator Badescu; Remetea; Acad. David Prodan, Emil Racovita; B.P. Hasdeu; Nicolae Balcescu; 21 Decembrie 1989; Baritiu; Cardinal I. Hossu; Horea;Â Ilie Macelaru; Republicii; Iasilor; P-ta Cipariu ; Avram Iancu; Bisericii Ortodoxe, Decebal; Traian; Dacia; Constantin Dobrogeanu-Gherea; Mihai Eminescu; Pavel Rosca; Petofi Sandor; Pitesti; Frederic Joliot Curie, Ploiesti; Navodari; Gheorghe Marinescu; Arany Janos; Cismigiu; Nuferilor; Traian Mosoiu; Rubin Patitia; George Cosbuc; Pastorului; Croitorilor; Ceahlau; Moldovei; Ciresilor; Haiducului; Andrei Muresanu; Albert Einstein; C Brancusi (tronsonul cuprins intre N. Titulescu si S. Albini); Buna Ziua; Kovacs Dezso; Petre Ispirescu; Rene Descartes; Craiova; Tabacarilor; Molnar Piuariu- Fabricii de Zahar.

Data limită de depunere a ofertelor este 3 decembrie iar valoarea estimată pentru închirierea celor 7 locuințe este de 118.235 de lei.

Valoarea estimată pentru închirierea unei locuințe este în jur de 1.400 de lei/lună fără TVA.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

MARȘUL Recunoștinței, cu steaguri TRICOLORE la Cluj-Napoca. Se depun coroane de flori la statuile unor personalități

Publicat

De

marsul

Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu” din România, organizează marți, 30 noiembrie 2021, manifestarea omagială “Marșul recunoștinței” dedicată personalităților care au contribuit la realizarea Marii Uniri, personalități care au monumente ridicate în municipiul Cluj Napoca. Cu această ocazie Societatea Avram Iancu va depune coroane de flori la monumentele unor personalități ale istoriei românilor care au contribuit prin lupta lor la făurirea Marii Uniri de la 1918.

Inițiat în anul aniversării Centenarului Marii Uniri, “Marșul Recunoștinței” doreste să strîngă alături organizații cultural-patriotice, asociații culturale,  reprezentanti ai scolilor si universitatilor din Cluj Napoca, reprezentanți ai asociatiei cadrelor militare in rezerva si retragere, personalitățti ale orașului și locuitori ai municipiului.

Manifestarea, constând in parada si depuneri de coroane la monumentele și statuile următoarelor mari personalități: Mihai Viteazul – P-ța MihaiViteazul, Alexandru Ioan Cuza – str. Cuza Vodă nr. 2, Mitropolit Nicolae Ivan și Avram Iancu – P-ța Avram Iancu, Alexandru Vaida-Voievod, Iuliu Maniu – Piața Ștefan cel Mare, Andrei Mureșanu – Piața Cipariu, Școala Ardeleană – strada Kogălniceanu, Monumentul Memorandiștilor și Cardinal Iuliu Hosu – Bulevardul Eroilor, va debuta în Piața Mihai Viteazul, la statuia primului intregitor de neam, în  data de 30 noiembrie. 2021, la ora 12.  

Aceste manifestări se vor desfășura în cadrul proiectului “Moții – făuritori de istorie națională” proiect cofinanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca. Manifestările se vor desfășura respectitnd toate cerințele stării de alertă și măsurile instituite pentru combaterea pandemiei de Covid 19.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Gigi Becali, implicat într-un ACCIDENT. Luțu a rămas fără permis

Publicat

Gigi Becali a fost implicat într-un accident auto în primele ore ale acestei dimineți. La volanul mașinii în care se afla patronul FCSB era fostul fotbalist Ionuț Luțu, care a rămas fără permis după incidentul de astăzi. 

Accidentul s-a petrecut pe bulevardul Aviatorilor, în proximitatea palatului pe care Gigi Becali îl deține pe Aleea Alexandru. Gigi Becali se afla pe scaunul din dreapta, iar niciunul dintre cei implicați nu a fost vătămat.

Poliția a ajuns la fața locului și a testat alcoolemia șoferilor implicați în accident. În cazul șoferului care a tamponat mașina în care se afla Gigi Becali, rezultatul a fost de 0,18 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Poliția l-a găsit vinovat pe Ionuț Luțu, care nu ar fi acordat prioritate. Ca atare, Luțu ar fi rămas fără permis pentru următoarele două luni, iar celuilalt șofer i-ar fi fost suspendat permisul pentru 3 luni, după ce a fost surprins conducând sub influența băuturilor alcoolice.

Gigi Becali a reacționat după incidentul din această dimineață, comunicând că starea sa este bună și că își dorește ca șoferului care i-a lovit mașina să nu îi fie întocmit dosar penal.

„Sunt bine, sănătos. Luțu se afla la volan. Eu nu am nicio pretenție de la șoferul celălalt. Poliția a venit destul de repede. Omul era speriat, nu știu dacă era băut că nu m-am dus eu la ei. Poliția i-a luat și s-a dus să le ia probe.

La mine în mașină Luțu se afla la volan. Eu nu vreau ca omului să i se întâmple vreun dosar penal, a fost și ploaia asta… Eu am plecat apoi acasă”, a spus Becali pentru ProSport.

Sursa: GSP

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ați făcut prima doză cu AstraZeneca? Puteți face RAPELUL cu un vaccin ARN mesager

Publicat

„Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare. Se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, la doza a doua, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca și care optează pentru schimbarea vaccinului.

În acest caz nu este nevoie de recomandare medicală specială.

Reamintim că:

Vaccinarea persoanelor care au trecut prin infecție cu SARS CoV-2 nu este contraindicată; în aceste situații vaccinarea poate fi inițiată după vindecare.

În conformitate cu RCP-ul fiecărui tip de vaccin, intervalul maxim între doza 1 și doza a-2-a este:
-până la 42 de zile pentru vaccinul Moderna;
-până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer BioNTech;
-până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca).

În situația depășirii intervalelor menționate, nu se va refuza vaccinarea, aceasta se va face prin prezentare directă într-un centru de vaccinare, fără programare prealabilă.

Dacă o persoană dezvoltă infecție cu SARS CoV-2 după administrarea dozei 1 de vaccin împotriva COVID–19 aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei inițiale de vaccinare cu același produs, adică se va administra doar doza a-2-a.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată inclusiv femeilor gravide, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor. Oricare dintre vaccinurile COVID-19 care dețin autorizație de punere pe piață pot fi administrate gravidelor sau femeilor care alăptează”, informează Ro Vaccinare.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate