Connect with us

EDUCATIE

Studenții UTCN, INDIGNAȚI că trebuie să participe fizic la laboratoare. Decizia Senatului, picătura ce a umplut paharul

Publicat


rectorat utcn

Studenții UTCN continuă să își exprime nemulțumirea față de decizia Senatului ca modul de desfășurare a orelor de facultate să fie unul hibrid. Mai precis, s-a luat hotărârea ca toate cursurile să se țină în regim online, pe când la laboratoare participarea fizică a studenților să constituie o obligație, în pofida doleanțelor studenților care se leagă de conjunctura catastrofală ce cuprinde România în pandemia COVID.

”Indignarea generală născută în rândul studenților, deși nu s-a cristalizat încă într-o mișcare de factură protestatară, nu a întârziat să apară.

Ei nu își doresc să pericliteze atât sănătatea personală, cât și cea a familiei pentru ambițiile unor inși sus-puși în cadrul universității care și-așa nu se bucurau de simpatia studențimii.

Citește și APEL Studenții cer conducerii UTCN să scoată prezența fizică de la laboratoare și seminarii. ”Ne infectăm pe capete”

Într-adevăr, judecând după date – respectiv o incidență de 11.6 oameni infectați la mia de locuitori în Cluj-Napoca și un număr de decese ce atinge culmi din ce în ce mai înalte pe zi ce trece, putându-se compara cu o perioadă de război -, găsim justețe în temerile acestora.

Este instructiv de adăugat faptul că votarea s-a efectuat pentru trecerea pe o perioadă de doar două săptămâni la regim online, deci nici nu era vorba de angajarea universității la ținerea tuturor orelor în mediul online pe parcursul întregului an”, se arată într-o scrisoare de protest a studenților universității clujene.

Semnatarii susțin că la temelia deciziei Senatului s-a luat în considerare calitatea învățământului, ce ar fi urmat o linie descendentă odată cu trecerea la regim online.

”Într-adevăr, acesta este o problemă cu care a avut de-a face o lume întreagă și a împins la o încordare de forțe atât din partea profesorilor, cât și din a elevilor și studenților în direcția adaptării la noile condiții, iar falimentul fățiș în acest sens al unor profesori nu constituie un argument pentru a expune riscului de infectare sute și mii de tineri. Desigur, sunt domenii care depind într-o mare măsură de activități fizice, iar pentru acestea ar trebui să se ia măsuri pentru desfășurarea cât mai sigură a procesului de învățământ”, arată studenții.

Pe de altă parte, însă, sunt și domenii care nu au fost prea mult afectate de pandemie, și se întâmplă ca tocmai Universitatea Tehnică să aibă de-a face cu unele dintre acestea, căci multe dintre materii se bazează pe programe software ce pot fi folosite de studenți de-acasă.

Sălile nu sunt suficient de mari

”Nu își are rostul chemarea unor studenți la ore, în săli care nu sunt suficient de mari pentru a se desfășura procesul de învățământ în condiții de siguranță – la majoritatea orelor de laborator și de curs la care am participat în acest an, distanța dintre oameni era de mai puțin de un metru- , cu laptopurile personale pe care le puteau utiliza la fel de bine și de-acasă.

În cazul aglomerației din sălile de laborator, li se poate imputa studenților faptul că nu vin întotdeauna la orele stabilite în orar, dar aceasta ignoră situația penibilă în care studenții au fost puși din cauza orarului în care orele de laborator nu rareori se suprapuneau, făcând participarea la toate materiile necesare imposibilă fără anumite schimbări în program”, se precizează în scrisoare.

Studenții UTCN reclamă și lipsa unui internet de calitate într-o (sic!) universitate tehnică, forțând astfel studenții să folosească hotspot, astfel că rezultă ”un tablou frumos”.

”De asemenea, iregularitatea participării studenților din cauza mai multor factori dă naștere unui pericol foarte mare, anume: dacă o persoană este infectată, este probabil ca aceasta să fi intrat în contact cu majoritatea studenților, având în vedere că nu se pot respecta de multe ori grupele, iar schimbările survenite în anul IV cu ocazia repartizării pe baza materiilor opționale înrăutățesc situația.

În loc să cheme toți studenții și să ocupe astfel toate clădirile universității, poate ar fi util să se mute în regim online toate materiile care nu depind de prezența fizică astfel încât să se elibereze cât mai multe săli pentru orele care impun activități practice”, precizează studenții UTCN.

Nu se cere certificat verde

În al doilea rând, se vorbește despre procentul mare de vaccinare în rândul profesorilor și de numărul de cazuri de infectare relativ mic al studenților.

”Acestea nu țin loc de argument dacă luăm în considerare perspectivele nu tocmai îmbucurătoare ale pandemiei, ce nu ne va părăsi prea curând și dă semne că va lua o amploare din ce în ce mai mare, și faptul că virusul poate produce daune semnificative și persoanelor vaccinate. De asemenea, nu se cere pentru intrarea în sălile de laborator în care ne înghesuim vreun certificat verde sau test negativ.

Nici măcar nu se cere să se curețe birourile odată cu intrarea în săli. Oricine înarmat cu un minim de conștiință s-ar gândi că optimismul exprimat cu atâta dezinvoltură de către conducere ar fi bazat pe asigurarea unui minim necesar de condiții, pregătite cu mult timp înainte de deschiderea anului – mai ales că se cunoștea de luni bune gravitatea situației -, dar acestea lipsesc cu desăvârșire.

Anul trecut se putea depune cerere pentru a participa la ore în regim complet online în cazul în care studenții nu doreau în niciun chip să pericliteze sănătatea lor și a celor din jur, dar acum aceștia au fost privați și de această posibilitate.

Îngropați în proiecte

Putem spune că cea mai bună măsură luată de profesorii universității în direcția combaterii pandemiei – direcție pe care s-a ajuns indirect și fără știința conducerii -, este îngroparea studenților în proiecte astfel încât aceștia să își facă timp pentru a părăsi domiciliul numai pentru a ajunge la laboratoare și a se întoarce acasă.

O altă mostră de incompetență ce merită menționată aici datează de la începutul anului universitar, când studenții erau chemați să participe la cursuri în săli care nu erau îndeajuns de mari să acomodeze nici măcar jumătate din efectivul secțiilor în condițiile păstrării unei distanțe de măcar un metru jumate, iar profesorii țineau cont de prezența la curs.

Mai mult decât atât, profesorii nu aveau voie să difuzeze cursurile și în mediu online pentru persoanele care poate din considerente medicale nu au putut veni fizic! Acest fapt s-a motivate prin dorința de a încuraja studenții să vină la curs.

Pe de o parte, săli în care se înghesuie lumea, într-o perioadă în care nu ar trebui încurajat contactul fizic, iar pe de altă parte, încurajarea studenților de a veni și a sta unul lângă altul din lipsă de locuri prin notarea prezenței și inabilitatea de a difuza cursurile online.

Măsură criminală

Măsură cu-adevărat criminală, luată de adevărați corifei ai logicii! Decizia luată recent de Senatul universitar reprezintă picătura ce a umplut paharul pentru mulți.

Pentru majoritatea studenților, această universitate nu a fost decât un șir de experiențe neplăcute, în care au avut de-a face: cu profesori incompetenți atât din punct de vedere profesional, cât și social, ce nu făceau decât să ceară proiecte fără să ofere sprijin și explicații adecvate; cu imposibilitatea de a alege dintr-o varietate de materii pe cele care îi interesează în mod expres; cu materiale de curs, tehnologii și aparatură învechite, anumite aparate prezente în laboratoare fiind de proveniență sovietică sau cehoslovacă; cu site-uri învechite ale facultății, ce deseori nu funcționează corespunzător (intranet, de pildă); cu frica de a critica vreun profesor din pricina consecințelor, și multe altele.

Studenții s-au săturat de samavolnicia profesorilor, de carențele intelectuale și morale ale acestora! Studenții vor ca opiniile lor să fie luate în seamă, să vadă că sunt reprezentați și că experiența facultății nu trebuie să constea numai și numai în stres!

Capul plecat

Este timpul să ne exprimăm cât mai fățiș doleanțele și să nu ne temem de vreun soi de consecințe, căci dacă stăm cu capul plecat, nu vom face nici măcar un pas înainte!

Poate este prea târziu să ne schimbăm propria situație, dar este totuși important să ne agităm pentru a schimba experiența învățământului pentru generațiile viitoare, să facem din educație o plăcere și să luptăm pentru a ne asigura ca fiecărui tânăr să îi fie oferite toate șansele ca acesta să își urmeze drumul dorit fără să treacă prin ani de chin intelectual și emoțional în care se ocupă de sute de lucruri, astfel că nu își fixează cunoștințele în niciun domeniu și este forțat să își ia din puținul timp liber pentru a face ce îi place cu adevărat”, au încheiat studenții UTCN.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Inedit. Catedrala Mitropolitană din Cluj, văzută perpendicular, de sus. Este a treia ca înălţime din ţară

Publicat

De

catedrala 1

Pasionatul de fotografie din dronă Sergiu Răzvan a realizat imagini inedite cu Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, făcute chiar perpendicular pe aceasta.

A treia ca înălţime din ţară

catedrala 2

Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca a fost ridicată în perioada anilor 1920-1930, imediat după unirea Transilvaniei cu România. Poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

VEZI ŞI:

Cum n-aţi mai văzut-o. Crucea de pe Biserica Sfântul Mihail azi. Piaţa Unirii din Cluj, văzută din dronă

În anul 1973, odată cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de arhiepiscopie, lăcașul de cult a devenit catedrală arhiepiscopală. Din anul 2006 edificiul servește drept catedrală a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care este totodată și lăcaș al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

catedrala 1

În prezent este a treia catedrală din România ca înălțime, după Catedrala Mitropolitană din Timișoara și Catedrala Evanghelică din Sibiu. De asemenea, este clasată ca monument istoric.

Slujba de sfinţire, în 5 noiembrie 1933, a fost oficiată de Patriarhul României, Miron Cristea, împreună cu Mitropolitul Transilvaniei, Nicolae Bălan, și cu episcopul de Cluj, Nicolae Ivan. La festivitate a fost prezent și regele Carol al II-lea, prințul moștenitor Mihai, membri ai Guvernului României și numeroase personalități.

Foto:  Sergiu Răzvan

Citește mai departe

EVENIMENT

RESTRICȚII de circulație, duminică, la Cluj-Napoca. Ce străzi se închid pentru Crosul Companiilor

Publicat

De

restrictii piata unirii

Duminică, 22 mai, are loc la Cluj-Napoca Crosul Companiilor, iar circulația va fi restricționată în centrul orașului, anunță Primăria.

Restricțiile de circulație vor fi în vigoate în între orele 8.00 și 11.30.

Restricții de circulație: Ce străzi vor fi închise

Circulația rutieră va fi închisă pe următorul traseu: Start – Piaţa Unirii – B-dul Eroilor – Str. Baba Novac – str. Iuliu Maniu – latura de est și de sud a Pieței Unirii – str. Napoca – str. Fortăreței – str. I. M. Klein – str. Universității – str. M. Kogălniceanu – str. Baba Novac – str. I. C. Brătianu – str. Universității.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

AMENZI până la 6.000 de lei pentru DESENE, imagini sau însemne fără drept, pe pereții clădirilor. Proiect adoptat la Senat

Publicat

bp miller xeif8sdegru unsplash

Imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereţii clădirilor şi gardurilor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei, informează Alba24.ro.

De asemenea, contravenientul va trebui să readucă acele spații la starea iniţială, după caz.

Sancţiunea se execută în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care devine executorie, potrivit unui proiect iniţiat de parlamentari PNL, PSD şi USR, adoptat miercuri de Senat.

„În cazul neîndeplinirii obligaţiei prevăzute, autoritatea administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia poate să reabiliteze din fonduri proprii bunurile afectate, având dreptul la acţiune în regres împotriva contravenientului” – prevede un amendament admis la proiect.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, în sensul înăspririi sancţiunilor pentru faptele privind imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini fără drept, pe pereţii clădirilor şi gardurilor, respectiv dezlipirea sau distrugerea afişelor şi reclamelor legal amplasate.

Contravenientul este obligat să refacă bunul distrus

Proiectul mai prevede amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei pentru „scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiectele de folosinţă comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum şi dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunţurilor şi afişelor legal expuse în locuri anume destinate”, cu obligarea contravenientului de a înlătura pagubele produse şi refacerea bunului distrus.

Potrivit iniţiatorului, scopul propunerii legislative este să descurajeze autorii de graffiti să distrugă faţadele bunurilor aflate în domeniul public sau privat, patrimoniului cultural, precum şi alte piese de mobilier urban.

De asemenea, proiectul propune abrogarea Legii nr. 554/2003 privind măsuri pentru asigurarea aspectului estetic al Capitalei şi al altor localităţi.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cancelarul german cu tată îngropat la Cluj şi prea apropiat de Putin. Schröder riscă să-şi piardă privilegiile de fost premier

Publicat

De

gerhard schroder horz

Fostul cancelar german Gerhard Schröder este foarte aproape de a fi sancţionat pentru refuzul de a condamna explicit invazia rusă în Ucraina, coaliţia de guvernare – condusă de Partidul Social Democrat (SPD), din care a făcut parte şi pe l-a condus o vreme – pregătindu-se să-i taie unele din drepturile speciale de care beneficiază ca fost şef al executivului federal, transmite miercuri dpa.

Schroder îşi pierde biroul şi personalul

Conform unei propuneri a guvernului ce ar urma să fie aprobată joi de comisia pentru buget, Schröder îşi va pierde biroul pus la dispoziţie şi personalul aferent, dar îşi va putea păstra pensia şi protecţia personală.

Propunerea coaliţiei nu dă curs cererii opoziţiei conservatoare ca Schröder să-şi piardă şi pensia.

Opoziţia a argumentat că Schröder dăunează reputaţiei internaţionale a Germaniei prin faptul că nu se distanţează de preşedintele rus Vladimir Putin şi îşi păstrează funcţiile în diferite companii energetice ruse.

Gerhard Schröder a fost cancelar din 1998 până în 2005, fiind ultimul social-democrat din fruntea guvernului înaintea lui Olaf Scholz.

Ulterior a lucrat pentru companiile Nord Stream, Gazprom şi Rosneft, printre altele.

Conducerea SPD i-a cerut să demisioneze din partid şi au existat, de asemenea, cereri pentru excluderea sa. AGERPRES

Problemele cu alcoolul ale fostului cancelar

Deutsche Welle scria, în urmă cu o săptămână, că Schroder nu vrea să se distanţeze de Putin şi de posturile bine plătite din Rusia. Să se distanțeze de Putin? Să renunțe la posturile bine plătite din Rusia? Nici nu se pune problema pentru fostul cancelar Schröder.

Se vorbește despre încăpățânarea sa, dar și despre posibilul consum excesiv de alcool, scria Deutsche Welle.

Cetăţenie de onoare retrasă, sancţionat de o berărie, retras din club de fotbal

Pe 7 aprilie, Gerhard Schröder și-a sărbătorit ziua de naștere. Împlinise 78 de ani. Ar fi fost o ocazie pentru o mare petrecere. Din 1990 până în 1998 Schröder a fost premier de land în Saxonia Inferioară, iar din octombrie 1998 până în noiembrie 2005 a fost cel de-al șaptelea cancelar al Republicii Federale. La aniversarea vârstei de 70 de ani, la petrecerea sa au participat 200 de oaspeți și a beneficiat de o recepție la primăria din Hanovra. Pe vremea aceea, fostul cancelar era încă cetățean de onoare al capitalei de land din Saxonia Inferioară.

Azi, Schröder nu mai este cetățean de onoare și s-a retras și din clubul de fotbal al orașului, Hannover 96, după ce acesta a intenționat să-l excludă. Și este greu de crezut că ar mai fi găsit destui invitați pentru a mai organiza o mare petrecere. Fostul cancelar s-a izolat prin refuzul de a se distanța de președintele rus Putin și de a renunța la posturile bine plătite de la concernele energetice rusești. S-au îndepărtat de el prieteni și foști tovarăși de drum din politică, care se plâng că nu se mai poate vorbi cu el.

Fostul cancelar a pierdut masiv și din simpatia opiniei publice. Când la începutul lui mai s-a aflat în concediu cu a cincea sa soție So-yeon Schröder-Kim pe insula Norderney de la Marea Nordului, un patron al unei berării locale i-a interzis accesul în local și le-a spus și angajaților săi din alte două berării pe care le deține să nu îl primească pe Schröder.

Un alt restaurant, „StäV”, de data aceasta din Berlin, a scos din meniu numele unui fel de mâncare – „Altkanzlerfilet” – denumire prin care descria currywurst-ul pe care îl consuma cu plăcere Gerhard Schröder. De asemenea, fotografia acestuia a fost înlăturată din restaurant.

În vizită la Cluj, la mormântul tatălui său

Fritz Schroder, tatăl fostului cancelar german Gerhard Schroder, a fost caporal în armata germană şi a murit în lupte, în octombrie 1944, în zona Turzii, iar apoi a fost înmormântat în apropiere, în localitatea Ceanu Mare.

ceanu mare schroeder

 În 2004, în vizită la Ceanu Mare, la mormântul tatălui său

Gerhard Schroder nu şi-a cunoscut tatăl şi a vizitat mormântul lui Fritz Schroder în 2004, când era cancelar al Germaniei, după ce şi-a amânat, vreme de trei ani, vizita în localitatea clujeană.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate