Connect with us

EDUCATIE

Studenții UTCN, INDIGNAȚI că trebuie să participe fizic la laboratoare. Decizia Senatului, picătura ce a umplut paharul

Publicat


rectorat utcn

Studenții UTCN continuă să își exprime nemulțumirea față de decizia Senatului ca modul de desfășurare a orelor de facultate să fie unul hibrid. Mai precis, s-a luat hotărârea ca toate cursurile să se țină în regim online, pe când la laboratoare participarea fizică a studenților să constituie o obligație, în pofida doleanțelor studenților care se leagă de conjunctura catastrofală ce cuprinde România în pandemia COVID.

”Indignarea generală născută în rândul studenților, deși nu s-a cristalizat încă într-o mișcare de factură protestatară, nu a întârziat să apară.

Ei nu își doresc să pericliteze atât sănătatea personală, cât și cea a familiei pentru ambițiile unor inși sus-puși în cadrul universității care și-așa nu se bucurau de simpatia studențimii.

Citește și APEL Studenții cer conducerii UTCN să scoată prezența fizică de la laboratoare și seminarii. ”Ne infectăm pe capete”

Într-adevăr, judecând după date – respectiv o incidență de 11.6 oameni infectați la mia de locuitori în Cluj-Napoca și un număr de decese ce atinge culmi din ce în ce mai înalte pe zi ce trece, putându-se compara cu o perioadă de război -, găsim justețe în temerile acestora.

Este instructiv de adăugat faptul că votarea s-a efectuat pentru trecerea pe o perioadă de doar două săptămâni la regim online, deci nici nu era vorba de angajarea universității la ținerea tuturor orelor în mediul online pe parcursul întregului an”, se arată într-o scrisoare de protest a studenților universității clujene.

Semnatarii susțin că la temelia deciziei Senatului s-a luat în considerare calitatea învățământului, ce ar fi urmat o linie descendentă odată cu trecerea la regim online.

”Într-adevăr, acesta este o problemă cu care a avut de-a face o lume întreagă și a împins la o încordare de forțe atât din partea profesorilor, cât și din a elevilor și studenților în direcția adaptării la noile condiții, iar falimentul fățiș în acest sens al unor profesori nu constituie un argument pentru a expune riscului de infectare sute și mii de tineri. Desigur, sunt domenii care depind într-o mare măsură de activități fizice, iar pentru acestea ar trebui să se ia măsuri pentru desfășurarea cât mai sigură a procesului de învățământ”, arată studenții.

Pe de altă parte, însă, sunt și domenii care nu au fost prea mult afectate de pandemie, și se întâmplă ca tocmai Universitatea Tehnică să aibă de-a face cu unele dintre acestea, căci multe dintre materii se bazează pe programe software ce pot fi folosite de studenți de-acasă.

Sălile nu sunt suficient de mari

”Nu își are rostul chemarea unor studenți la ore, în săli care nu sunt suficient de mari pentru a se desfășura procesul de învățământ în condiții de siguranță – la majoritatea orelor de laborator și de curs la care am participat în acest an, distanța dintre oameni era de mai puțin de un metru- , cu laptopurile personale pe care le puteau utiliza la fel de bine și de-acasă.

În cazul aglomerației din sălile de laborator, li se poate imputa studenților faptul că nu vin întotdeauna la orele stabilite în orar, dar aceasta ignoră situația penibilă în care studenții au fost puși din cauza orarului în care orele de laborator nu rareori se suprapuneau, făcând participarea la toate materiile necesare imposibilă fără anumite schimbări în program”, se precizează în scrisoare.

Studenții UTCN reclamă și lipsa unui internet de calitate într-o (sic!) universitate tehnică, forțând astfel studenții să folosească hotspot, astfel că rezultă ”un tablou frumos”.

”De asemenea, iregularitatea participării studenților din cauza mai multor factori dă naștere unui pericol foarte mare, anume: dacă o persoană este infectată, este probabil ca aceasta să fi intrat în contact cu majoritatea studenților, având în vedere că nu se pot respecta de multe ori grupele, iar schimbările survenite în anul IV cu ocazia repartizării pe baza materiilor opționale înrăutățesc situația.

În loc să cheme toți studenții și să ocupe astfel toate clădirile universității, poate ar fi util să se mute în regim online toate materiile care nu depind de prezența fizică astfel încât să se elibereze cât mai multe săli pentru orele care impun activități practice”, precizează studenții UTCN.

Nu se cere certificat verde

În al doilea rând, se vorbește despre procentul mare de vaccinare în rândul profesorilor și de numărul de cazuri de infectare relativ mic al studenților.

”Acestea nu țin loc de argument dacă luăm în considerare perspectivele nu tocmai îmbucurătoare ale pandemiei, ce nu ne va părăsi prea curând și dă semne că va lua o amploare din ce în ce mai mare, și faptul că virusul poate produce daune semnificative și persoanelor vaccinate. De asemenea, nu se cere pentru intrarea în sălile de laborator în care ne înghesuim vreun certificat verde sau test negativ.

Nici măcar nu se cere să se curețe birourile odată cu intrarea în săli. Oricine înarmat cu un minim de conștiință s-ar gândi că optimismul exprimat cu atâta dezinvoltură de către conducere ar fi bazat pe asigurarea unui minim necesar de condiții, pregătite cu mult timp înainte de deschiderea anului – mai ales că se cunoștea de luni bune gravitatea situației -, dar acestea lipsesc cu desăvârșire.

Anul trecut se putea depune cerere pentru a participa la ore în regim complet online în cazul în care studenții nu doreau în niciun chip să pericliteze sănătatea lor și a celor din jur, dar acum aceștia au fost privați și de această posibilitate.

Îngropați în proiecte

Putem spune că cea mai bună măsură luată de profesorii universității în direcția combaterii pandemiei – direcție pe care s-a ajuns indirect și fără știința conducerii -, este îngroparea studenților în proiecte astfel încât aceștia să își facă timp pentru a părăsi domiciliul numai pentru a ajunge la laboratoare și a se întoarce acasă.

O altă mostră de incompetență ce merită menționată aici datează de la începutul anului universitar, când studenții erau chemați să participe la cursuri în săli care nu erau îndeajuns de mari să acomodeze nici măcar jumătate din efectivul secțiilor în condițiile păstrării unei distanțe de măcar un metru jumate, iar profesorii țineau cont de prezența la curs.

Mai mult decât atât, profesorii nu aveau voie să difuzeze cursurile și în mediu online pentru persoanele care poate din considerente medicale nu au putut veni fizic! Acest fapt s-a motivate prin dorința de a încuraja studenții să vină la curs.

Pe de o parte, săli în care se înghesuie lumea, într-o perioadă în care nu ar trebui încurajat contactul fizic, iar pe de altă parte, încurajarea studenților de a veni și a sta unul lângă altul din lipsă de locuri prin notarea prezenței și inabilitatea de a difuza cursurile online.

Măsură criminală

Măsură cu-adevărat criminală, luată de adevărați corifei ai logicii! Decizia luată recent de Senatul universitar reprezintă picătura ce a umplut paharul pentru mulți.

Pentru majoritatea studenților, această universitate nu a fost decât un șir de experiențe neplăcute, în care au avut de-a face: cu profesori incompetenți atât din punct de vedere profesional, cât și social, ce nu făceau decât să ceară proiecte fără să ofere sprijin și explicații adecvate; cu imposibilitatea de a alege dintr-o varietate de materii pe cele care îi interesează în mod expres; cu materiale de curs, tehnologii și aparatură învechite, anumite aparate prezente în laboratoare fiind de proveniență sovietică sau cehoslovacă; cu site-uri învechite ale facultății, ce deseori nu funcționează corespunzător (intranet, de pildă); cu frica de a critica vreun profesor din pricina consecințelor, și multe altele.

Studenții s-au săturat de samavolnicia profesorilor, de carențele intelectuale și morale ale acestora! Studenții vor ca opiniile lor să fie luate în seamă, să vadă că sunt reprezentați și că experiența facultății nu trebuie să constea numai și numai în stres!

Capul plecat

Este timpul să ne exprimăm cât mai fățiș doleanțele și să nu ne temem de vreun soi de consecințe, căci dacă stăm cu capul plecat, nu vom face nici măcar un pas înainte!

Poate este prea târziu să ne schimbăm propria situație, dar este totuși important să ne agităm pentru a schimba experiența învățământului pentru generațiile viitoare, să facem din educație o plăcere și să luptăm pentru a ne asigura ca fiecărui tânăr să îi fie oferite toate șansele ca acesta să își urmeze drumul dorit fără să treacă prin ani de chin intelectual și emoțional în care se ocupă de sute de lucruri, astfel că nu își fixează cunoștințele în niciun domeniu și este forțat să își ia din puținul timp liber pentru a face ce îi place cu adevărat”, au încheiat studenții UTCN.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIE, șoferi. Restricții de circulație pe DN1 între Huedin și Poieni și la Negreni

Publicat

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj anunță că în perioada 27-28 februarie 2024 se vor institui restricții de circulație pe DN1, sectoarele de drum pe care au fost amplasate parapetele de protecție rigide tip New Jersey, respectiv km 536+193 – km 536+336 și km 537+233 – km 537+449 (între localitățile Huedin și Poieni); km 551+604 – km 551+685 și km 554+477 – km 554+560 (pe raza localității Negreni), județul Cluj.

Astfel, se vor efectua lucrări de aplicare a marcajelor rutiere, iar circulația se va desfășura alternativ, dirijată de Poliția Rutieră.

”Vă rugăm să circulați cu prudență în zona lucrărilor și să respectați semnalizarea rutieră”, transmite DRDP Cluj.

Rute alternative

Ruta alternativă pentru șoferi în cazul parcurgerii traseului Cluj-Napoca – Oradea sau invers, este Cluj-Napoca – Zalău – Nuşfalău – Aleşd / Aleşd – Nuşfalău – Zalău – Cluj-Napoca.

”Dacă vă deplasați pe Autostrada Transilvania, recomandăm ca din localitatea Gilău să continuaţi pe autostradă până la Nădăşelu şi mai departe spre Zalău – Nuşfalău – Aleşd”, au mai arătat reprezentanții DRDP.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a scăzut la minimul ultimelor trei săptămâni

Publicat

euro ok

Leul a profitat la începutul acestei săptămâni de apetitul pentru risc care se manifesta pe marile piețe. Cursul euro a scăzut de la 4,9753 la 4,9731 lei, minim al ultimelor trei săptămâni. Cotațiile monedei unice au coborât la 4,9752 – 4,975 lei.

„Riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro rămân totuși ridicate, au apreciat membrii Consiliului, evocând dimensiunea încă considerabilă a dezechilibrului extern și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, precum și perspectiva ratelor dobânzilor reprezentative al băncilor centrale majore și actualele tensiuni geopolitice”, se precizează în minuta ședinței de politică monetară care s-a desfășurat în data de 13 februarie.

În același document se arată că „rata anuală a inflației este așteptată să coboare în decembrie 2024 la 4,7 la sută, doar marginal sub valoarea din prognoza precedentă, iar la finele anului viitor să scadă la 3,5 la sută”. O astfel de evoluție va permite băncii centrale să opereze o primă reducere a dobânzii de politică monetară, cel mai probabil spre jumătatea anului, în ton cu marile bănci centrale.

Indicii ROBOR

Indicii ROBOR au fost stabili și se apropie de 6%/an, dobândă cu care BNR remunerează banii băncilor atrași prin intermediul ratei dobânzii aferente facilității de depozit.

Luni, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,08%, cea mai mică valoarea începând cu data de 7 iunie 2022. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 6,12 la 6,11%, cel mai mic nivel începând cu 31 mai 2022, iar cel la 12 luni s-a consolidat la 6,13%, valoare apropiată de cea din 22 mai 2022.

Trezoreria s-a împrumutat pentru o scadență de zece ani cu 580 milioane lei cu o dobândă de 6,53%/an, iar valoarea programată a licitației a fost de 400 milioane lei.

Rezerva Federală a SUA

Joi urmează să fie publicate datele referitoare la prețurile pentru cheltuielile de consum personal din Statele Unite, principalul indice urmărit de Rezerva Federală americană în funcție de care își stabilește politica monetară. Până atunci, euro a cunoscut o ușoară apreciere la 1,0812 – 1,0855 dolari iar cursul monedei americane a scăzut de la 4,5970 la 4,5843 lei.

Media francului elvețian a coborât la 5,2137 lei iar cea a lirei sterline la 5,8128 lei.

Prețul gramului de aur a crescut la 299,5965 lei, pe fondul aprecierii monedei americane și a metalului galben la 2.031 – 2.037 dolari/uncie.

Bitcoin scădea la 50.926 – 51.777 dolari. Ethereum era cea mai tranzacționată criptomonedă și se tranzacționa în culoarul 3.038 – 3.130 dolari.

Citește mai departe

ECONOMIE

Raiffeisen Bank International va fi al doilea market maker al emitentului pentru TeraPlast

Publicat

TeraPlast SA (simbol TRP) anunță semnarea unui contract de market maker al emitentului cu Raiffeisen Bank International. Serviciile vor fi active din data de 1 martie 2024 și au ca principal obiectiv creșterea lichidității titlurilor TRP, ceea ce va atrage și o vizibilitate sporită a companiei atât pe piața internă, cât și la nivel internațional.

Colaborarea cu Raiffeisen Bank International include și o componentă de analiză financiară a emitentului (Sponsored Research), ceea ce extinde sursele de informații disponibile pentru investitorii de pe piața de capital.

Radarul investitorilor globali

„O piață de capital atractivă presupune companii dinamice, proactive, cu o guvernanță bine pusă la punct și o viziune solidă, orientată către performanță și dezvoltare durabilă. Noi respectăm aceste criterii prin dezvoltarea continuă a Grupului TeraPlast, dar și prin deschidere, comunicare transparentă, care să aducă investitorului datele esențiale  în deciziile sale.

Prin prezența în FTSE Russell și MSCI suntem pe radarul investitorilor globali, ceea ce ne motivează suplimentar să aplicăm cele mai bune practici în interesul acționarilor și a investitorilor, să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor lor.

Ne aducem, totodată, contribuția la dezvoltarea pieței de capital din România. Colaborarea cu Raiffeisen Bank International contribuie la îmbunătățirea lichidității și minimizarea volatilității acțiunii TRP în beneficiul acționarilor și investitorilor.” a afirmat Alexandru Stânean, director general TeraPlast.

Colaborare de bun augur

„Suntem încântați de decizia TeraPlast de a nominaliza Raiffeisen Bank International (RBI) în calitate de Market Maker al emitentului, ceea ce reprezintă al zecelea mandat pentru noi.

Suntem încrezători că această colaborare va crește semnificativ adâncimea pieței și volumul total de tranzacționare, având astfel un impact pozitiv asupra lichidității acțiunilor. Apreciem încrederea acordată companiei și expertizei noastre”, a declarat Guenther Kornfellner, Equities & Derivatives Trader RBI.

„Suntem încântați să vedem că, la aproape 5 ani de la stabilirea cadrului general de derulare al programului de Market Maker al Emitentului, acesta a creat premisele îmbunătățirii lichidității companiilor listate la bursă și că, din ce în ce mai mulți emitenți, implementează acest program.

TeraPlast accesează deja a 2-a oară beneficiile acestui program și ne dorim să își atingă obiectivele propuse care, în mod cert, vor fi în beneficiul investitorilor companiei, în particular și al pieței de capital, în general.

Felicit și Raiffeisen Bank International, care este din ce în ce mai activ în cadrul progamului dezvoltat de Market Maker al Emitentului”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Al doilea contract pentru TeraPlast

Contractul semnat este al doilea de acest tip încheiat de TeraPlast. Din 2020 compania beneficiază de servicii de market making al emitentului din partea BRK Financial Group.

Capitalizarea TeraPlast este de peste 262 milioane de euro, iar numărul acționarilor a trecut de 14 mii.

În ultimele 12 luni, titlurile TRP au avut un rulaj total de peste 226 milioane de acțiuni. Au avut loc peste 45 de mii de tranzacții, cu o valoare totală care a depășit 24 milioane de euro.

Despre Grupul TeraPlast

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova și Somplast. Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP.

Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell, în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index) și ROTX EUR ai Bursei de Valori de la Viena.

În cadrul evaluării VEKTOR în baza a 12 criterii privind guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10, pentru al cincilea an consecutiv.

Despre Raiffeisen Bank International (RBI)

Raiffeisen Bank International (RBI), consideră Austria, unde este una dintre cele mai importante bănci corporate și de investiții, precum și Europa Centrală și de Est, drept piața sa principală. Prin intermediul subsidiarelor sale, acoperă 12 piețe din regiune. Mai mult, Grupul RBI cuprinde numeroși alți furnizori de servicii financiare, cum ar fi leasingul, gestionarea activelor sau fuziunile și achizițiile.

Aproape 45.000 de angajați deservesc 18,6 milioane de clienți prin aproximativ 1.500 de puncte de lucru, majoritatea fiind situate în ECE.

Acțiunile RBI sunt listate la Bursa din Viena. Băncile regionale Raiffeisen din Austria dețin aproximativ 61,2% din acțiuni, iar restul reprezintă free float. În cadrul Grupului Raiffeisen Banking din Austria, RBI este instituția centrală a băncilor regionale Raiffeisen și a altor instituții de credit afiliate.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Boc: Cluj-Napoca ar putea să se ÎNFRĂȚEASCĂ cu orașul Cahul din Republica Moldova

Publicat

Primarul Clujului, Emil Boc, s-a întâlnit, luni, cu primarul orașului Cahul din Republica Moldova, Nicolae Dandiș. S-a luat în discuție, printre altele, posibilitatea înfrățirii între cele două orașe.

„Astăzi am primit vizita domnului Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul. Subiectele principale de discuții s-au axat pe tema dezvoltării de proiecte comune, în special în domeniile educație, cultură, tineret și sport.

Boc: Cluj-Napoca ar putea să se ÎNFRĂȚEASCĂ cu orașul Cahul din Republica Moldova

Am discutat, de asemenea, despre posibilitatea dezvoltării unei relații de înfrățire între municipiul Cluj-Napoca și orașul Cahul și, evident, despre demersuri comune în vederea susținerii drumului european al Republicii Moldova.

Primăria Cluj-Napoca are o colaborare strânsă cu mai multe comunități din Rep. Moldova. Spre exemplu, orașul Ungheni unde cea mai recentă investiție la care am contribuit este realizarea parcului denumit Micul Cluj. De asemenea, mun. Cluj-Napoca a avut șansa să colaboreze și cu alte orașe din Rep. Moldova în diverse proiecte europene.

Cu această ocazie, i-am prezentat dlui primar Dandiș și profilul strategic, respectiv avantajele competitive ale Clujului precum ecosistemul local de inovare construit prin buna colaborare dintre toți actorii sociali și resursa umană bine pregătită.

De asemenea, am punctat modul în care am urmat strategia asumată pentru a asigura o dezvoltare a orașului și creșterea calității vieții pentru clujeni”, a scris Emil Boc pe Facebook.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax