Connect with us

EDUCATIE

Studenții UTCN, INDIGNAȚI că trebuie să participe fizic la laboratoare. Decizia Senatului, picătura ce a umplut paharul

Publicat


rectorat utcn

Studenții UTCN continuă să își exprime nemulțumirea față de decizia Senatului ca modul de desfășurare a orelor de facultate să fie unul hibrid. Mai precis, s-a luat hotărârea ca toate cursurile să se țină în regim online, pe când la laboratoare participarea fizică a studenților să constituie o obligație, în pofida doleanțelor studenților care se leagă de conjunctura catastrofală ce cuprinde România în pandemia COVID.

”Indignarea generală născută în rândul studenților, deși nu s-a cristalizat încă într-o mișcare de factură protestatară, nu a întârziat să apară.

Ei nu își doresc să pericliteze atât sănătatea personală, cât și cea a familiei pentru ambițiile unor inși sus-puși în cadrul universității care și-așa nu se bucurau de simpatia studențimii.

Citește și APEL Studenții cer conducerii UTCN să scoată prezența fizică de la laboratoare și seminarii. ”Ne infectăm pe capete”

Într-adevăr, judecând după date – respectiv o incidență de 11.6 oameni infectați la mia de locuitori în Cluj-Napoca și un număr de decese ce atinge culmi din ce în ce mai înalte pe zi ce trece, putându-se compara cu o perioadă de război -, găsim justețe în temerile acestora.

Este instructiv de adăugat faptul că votarea s-a efectuat pentru trecerea pe o perioadă de doar două săptămâni la regim online, deci nici nu era vorba de angajarea universității la ținerea tuturor orelor în mediul online pe parcursul întregului an”, se arată într-o scrisoare de protest a studenților universității clujene.

Semnatarii susțin că la temelia deciziei Senatului s-a luat în considerare calitatea învățământului, ce ar fi urmat o linie descendentă odată cu trecerea la regim online.

”Într-adevăr, acesta este o problemă cu care a avut de-a face o lume întreagă și a împins la o încordare de forțe atât din partea profesorilor, cât și din a elevilor și studenților în direcția adaptării la noile condiții, iar falimentul fățiș în acest sens al unor profesori nu constituie un argument pentru a expune riscului de infectare sute și mii de tineri. Desigur, sunt domenii care depind într-o mare măsură de activități fizice, iar pentru acestea ar trebui să se ia măsuri pentru desfășurarea cât mai sigură a procesului de învățământ”, arată studenții.

Pe de altă parte, însă, sunt și domenii care nu au fost prea mult afectate de pandemie, și se întâmplă ca tocmai Universitatea Tehnică să aibă de-a face cu unele dintre acestea, căci multe dintre materii se bazează pe programe software ce pot fi folosite de studenți de-acasă.

Sălile nu sunt suficient de mari

”Nu își are rostul chemarea unor studenți la ore, în săli care nu sunt suficient de mari pentru a se desfășura procesul de învățământ în condiții de siguranță – la majoritatea orelor de laborator și de curs la care am participat în acest an, distanța dintre oameni era de mai puțin de un metru- , cu laptopurile personale pe care le puteau utiliza la fel de bine și de-acasă.

În cazul aglomerației din sălile de laborator, li se poate imputa studenților faptul că nu vin întotdeauna la orele stabilite în orar, dar aceasta ignoră situația penibilă în care studenții au fost puși din cauza orarului în care orele de laborator nu rareori se suprapuneau, făcând participarea la toate materiile necesare imposibilă fără anumite schimbări în program”, se precizează în scrisoare.

Studenții UTCN reclamă și lipsa unui internet de calitate într-o (sic!) universitate tehnică, forțând astfel studenții să folosească hotspot, astfel că rezultă ”un tablou frumos”.

”De asemenea, iregularitatea participării studenților din cauza mai multor factori dă naștere unui pericol foarte mare, anume: dacă o persoană este infectată, este probabil ca aceasta să fi intrat în contact cu majoritatea studenților, având în vedere că nu se pot respecta de multe ori grupele, iar schimbările survenite în anul IV cu ocazia repartizării pe baza materiilor opționale înrăutățesc situația.

În loc să cheme toți studenții și să ocupe astfel toate clădirile universității, poate ar fi util să se mute în regim online toate materiile care nu depind de prezența fizică astfel încât să se elibereze cât mai multe săli pentru orele care impun activități practice”, precizează studenții UTCN.

Nu se cere certificat verde

În al doilea rând, se vorbește despre procentul mare de vaccinare în rândul profesorilor și de numărul de cazuri de infectare relativ mic al studenților.

”Acestea nu țin loc de argument dacă luăm în considerare perspectivele nu tocmai îmbucurătoare ale pandemiei, ce nu ne va părăsi prea curând și dă semne că va lua o amploare din ce în ce mai mare, și faptul că virusul poate produce daune semnificative și persoanelor vaccinate. De asemenea, nu se cere pentru intrarea în sălile de laborator în care ne înghesuim vreun certificat verde sau test negativ.

Nici măcar nu se cere să se curețe birourile odată cu intrarea în săli. Oricine înarmat cu un minim de conștiință s-ar gândi că optimismul exprimat cu atâta dezinvoltură de către conducere ar fi bazat pe asigurarea unui minim necesar de condiții, pregătite cu mult timp înainte de deschiderea anului – mai ales că se cunoștea de luni bune gravitatea situației -, dar acestea lipsesc cu desăvârșire.

Anul trecut se putea depune cerere pentru a participa la ore în regim complet online în cazul în care studenții nu doreau în niciun chip să pericliteze sănătatea lor și a celor din jur, dar acum aceștia au fost privați și de această posibilitate.

Îngropați în proiecte

Putem spune că cea mai bună măsură luată de profesorii universității în direcția combaterii pandemiei – direcție pe care s-a ajuns indirect și fără știința conducerii -, este îngroparea studenților în proiecte astfel încât aceștia să își facă timp pentru a părăsi domiciliul numai pentru a ajunge la laboratoare și a se întoarce acasă.

O altă mostră de incompetență ce merită menționată aici datează de la începutul anului universitar, când studenții erau chemați să participe la cursuri în săli care nu erau îndeajuns de mari să acomodeze nici măcar jumătate din efectivul secțiilor în condițiile păstrării unei distanțe de măcar un metru jumate, iar profesorii țineau cont de prezența la curs.

Mai mult decât atât, profesorii nu aveau voie să difuzeze cursurile și în mediu online pentru persoanele care poate din considerente medicale nu au putut veni fizic! Acest fapt s-a motivate prin dorința de a încuraja studenții să vină la curs.

Pe de o parte, săli în care se înghesuie lumea, într-o perioadă în care nu ar trebui încurajat contactul fizic, iar pe de altă parte, încurajarea studenților de a veni și a sta unul lângă altul din lipsă de locuri prin notarea prezenței și inabilitatea de a difuza cursurile online.

Măsură criminală

Măsură cu-adevărat criminală, luată de adevărați corifei ai logicii! Decizia luată recent de Senatul universitar reprezintă picătura ce a umplut paharul pentru mulți.

Pentru majoritatea studenților, această universitate nu a fost decât un șir de experiențe neplăcute, în care au avut de-a face: cu profesori incompetenți atât din punct de vedere profesional, cât și social, ce nu făceau decât să ceară proiecte fără să ofere sprijin și explicații adecvate; cu imposibilitatea de a alege dintr-o varietate de materii pe cele care îi interesează în mod expres; cu materiale de curs, tehnologii și aparatură învechite, anumite aparate prezente în laboratoare fiind de proveniență sovietică sau cehoslovacă; cu site-uri învechite ale facultății, ce deseori nu funcționează corespunzător (intranet, de pildă); cu frica de a critica vreun profesor din pricina consecințelor, și multe altele.

Studenții s-au săturat de samavolnicia profesorilor, de carențele intelectuale și morale ale acestora! Studenții vor ca opiniile lor să fie luate în seamă, să vadă că sunt reprezentați și că experiența facultății nu trebuie să constea numai și numai în stres!

Capul plecat

Este timpul să ne exprimăm cât mai fățiș doleanțele și să nu ne temem de vreun soi de consecințe, căci dacă stăm cu capul plecat, nu vom face nici măcar un pas înainte!

Poate este prea târziu să ne schimbăm propria situație, dar este totuși important să ne agităm pentru a schimba experiența învățământului pentru generațiile viitoare, să facem din educație o plăcere și să luptăm pentru a ne asigura ca fiecărui tânăr să îi fie oferite toate șansele ca acesta să își urmeze drumul dorit fără să treacă prin ani de chin intelectual și emoțional în care se ocupă de sute de lucruri, astfel că nu își fixează cunoștințele în niciun domeniu și este forțat să își ia din puținul timp liber pentru a face ce îi place cu adevărat”, au încheiat studenții UTCN.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Stațiile de încărcare a mașinilor electrice din Cluj, și puține, și ocupate abuziv! Șoferii cer autorităților să ia măsuri

Publicat

statie incarcare masina (2)

Șoferii de mașini electrice din Cluj-Napoca reclamă, pe platforma MyCluj, atât numărul insuficient al stațiilor de încărcare, cât și ocuparea abuzivă a acestora de către șoferi care le folosesc ca locuri de parcare.

Un clujean a reclamat, pe platforma MyCluj de sesizări a Primăriei, că, deși stațiile de încărcare sunt destinate exclusiv acestui scop, multe dintre cele amenajate pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 sunt ocupate ilegal, fără ca Poliția Locală să intervină.

„Doresc să semnalez o problemă frecventă: ocuparea abuzivă a locurilor de încărcare pentru mașinile electrice. Deși aceste locuri sunt destinate exclusiv încărcării, sunt adesea folosite ca simple locuri de parcare, fără consecințe pentru cei care încalcă legea. Aplicația EVCharge Cluj mă redirecționează către Poliția Locală, însă este nerealist ca un șofer să rămână pe loc și să aștepte intervenția. Astfel, majoritatea renunță, iar cei care parchează ilegal profită de lipsa reacției. Solicit ca Poliția Locală să intervină din proprie inițiativă și să verifice periodic aceste locuri, nu doar la sesizare. Este o problemă de respect față de lege și față de infrastructura pentru mobilitate electrică. Vă rog să o tratați cu seriozitate”, a transmis acesta.

Nicio stație de încărcare în cartierul Zorilor

O altă problemă semnalată este lipsa completă a stațiilor de încărcare în anumite cartiere. În Zorilor, de exemplu, locuitorii spun că nu există nici măcar o singură stație, deși cererea este în creștere. În schimb, în zonă există patru stații de taxi, iar șoferii propun ca măcar una dintre ele să fie transformată într-o zonă de încărcare electrică.

„În cartierul Zorilor nu există nicio stație de încărcare pentru mașini electrice, deși cererea este tot mai mare. Pe o rază de aproximativ 200 de metri există 4 stații de taxi, dar niciun loc destinat încărcării vehiculelor electrice. Una dintre aceste stații ar putea fi transformată (parțial sau integral) într-o zonă de încărcare electrică, având în vedere că numărul de stații de taxi din zonă este disproporționat față de nevoile actuale ale locuitorilor. Solicit amenajarea unei parcări cu stație de încărcare pentru vehicule electrice în cartierul Zorilor. Infrastructura de încărcare trebuie extinsă echitabil în toate cartierele, nu doar în cele centrale sau comerciale. Vă rog să analizați această solicitare și să includeți Zorilor în planul de dezvoltare a rețelei publice de încărcare”, a subliniat un alt cetățean.

Ambele reclamații figurează ca fiind „în lucru” pe platforma MyCluj.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Accident cu trotinetist lovit de mașină în cartierul Zorilor. A fost dus la spital

Publicat

accident

Un accident a avut loc marți seară în cartierul Zorilor din Cluj-Napoca, la intersecția străzii Observatorului cu strada Viilor, un tânăr aflat pe trotinetă fiind lovit de o mașină. 

La fața locului a intervenit un echipaj medical de la SAJ Cluj care a acordat primul ajutor tânărului care a fost transportat la spital.

Acesta era conștient și cooperant.

Polițiștii de la Rutieră cercetează cauzele accidentului.

Traficul rutier a fost blocat.

Vom reveni cu detalii.

Sursa: Info Trafic jud Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Lebedele s-au întors pe Lacul Chios din Cluj-Napoca

Publicat

Clujenii se pot bucura din nou de prezența grațioaselor lebede albe și negre pe Lacul Chios din Parcul Central. După sezonul rece, păsările au fost reintroduse în habitatul lor familiar, aducând un plus de farmec zonei.

Primarul Emil Boc a marcat momentul printr-o postare video pe rețelele sociale, prin care este surprinsă frumusețea lebedelor plutind pe lac. Imaginile au fost primite cu entuziasm de locuitorii orașului, care se bucură de prezența acestor păsări devenite un simbol al Parcului Central și o atracție îndrăgită de vizitatori.

Lebedele vor rămâne pe lac pe tot parcursul sezonului cald, spre încântarea clujenilor. Lebedele sunt găzduite în sezonul rece la Grădina Zoologică din Târgu-Mureș.

FOTO: Arhivă/ Facebook – Emil Boc

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi REGULI privind bagajele de mână și check-in, la Ryanair. De când intră în vigoare

Publicat

ryanair1

Compania aeriană low-cost Ryanair își schimbă regulile privind bagajele de mână și check-in. Călătorii care întârzie la îmbarcare vor fi amendați cu 100 de euro. Ryanair a anunțat o serie de modificări substanțiale ale politicii sale privind bagajele și procedurilor de îmbarcare care vor intra în vigoare din 5 noiembrie 2025.

Aceste modificări vor afecta toți pasagerii care zboară cu compania aeriană, stabilind noi reguli și sancțiuni mai stricte, scrie Alba24.

Noi REGULI privind bagajele de mână și check-in, la Ryanair. De când intră în vigoare

Printre cele mai semnificative modificări se numără eliminarea definitivă a biletelor de hârtie, pasagerii fiind acum obligați să prezinte un bilet electronic pentru a se urca în avion.

Dimensiunile bagajelor de mână permise la Ryanair

În plus, au fost stabilite limite mai stricte pentru bagajele de mână, cu o dimensiune maximă de 40 x 20 x 25 centimetri fără costuri suplimentare.

Compania aeriană și-a mărit sancțiunile pentru nerespectarea reglementărilor. Amenda pentru depășirea dimensiunilor admise ale bagajului de mână va crește de la 60 la 70 de euro.

Pasagerii care doresc să ia o a doua valiză, trebuie să achiziționeze serviciul Priority Boarding, al cărui tarif este stabilit în momentul rezervării.

Amendă de 100 de euro pentru călătorul care întârzie la îmbarcare

Una dintre cele mai stricte măsuri este punerea în aplicare a unei amenzi de 100 de euro pentru pasagerii care ajung la ghișeul de check-in cu mai puțin de 40 de minute înainte de ora programată a zborului.

Această regulă se va aplica și celor care încearcă să facă o rezervare pentru următorul zbor după ce l-au pierdut pe cel inițial.

”Cu excepția cazului în care aveți un bilet Plus sau Flexi Plus, dacă nu vă faceți check-in online cu mai mult de două ore înainte de ora programată de plecare, vi se va percepe taxa de check-in la aeroport stabilită în tabelul nostru de taxe.

Birourile de check-in se închid strict cu 40 de minute înainte de ora programată de plecare, cu excepția cazului în care sunteți anunțat altfel înainte de plecarea zborului.

Dacă nu vă faceți check-in până atunci vi se poate refuza îmbarcarea fără rambursare” se arată în regulamentul Ryanair.

Pentru a evita inconvenientele, pasagerii sunt sfătuiți să verifice dimensiunile bagajelor lor înainte de a ajunge la aeroport, să ia în considerare achiziționarea Priority Boarding dacă au nevoie să ia mai multe bagaje și să ajungă la aeroport cu mult timp înainte.

Compania aeriană permite pasagerilor să-și schimbe zborul până la o oră după plecarea programată, contra-cost.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate