Connect with us

EDUCATIE

Studenții UTCN, INDIGNAȚI că trebuie să participe fizic la laboratoare. Decizia Senatului, picătura ce a umplut paharul

Publicat


rectorat utcn

Studenții UTCN continuă să își exprime nemulțumirea față de decizia Senatului ca modul de desfășurare a orelor de facultate să fie unul hibrid. Mai precis, s-a luat hotărârea ca toate cursurile să se țină în regim online, pe când la laboratoare participarea fizică a studenților să constituie o obligație, în pofida doleanțelor studenților care se leagă de conjunctura catastrofală ce cuprinde România în pandemia COVID.

”Indignarea generală născută în rândul studenților, deși nu s-a cristalizat încă într-o mișcare de factură protestatară, nu a întârziat să apară.

Ei nu își doresc să pericliteze atât sănătatea personală, cât și cea a familiei pentru ambițiile unor inși sus-puși în cadrul universității care și-așa nu se bucurau de simpatia studențimii.

Citește și APEL Studenții cer conducerii UTCN să scoată prezența fizică de la laboratoare și seminarii. ”Ne infectăm pe capete”

Într-adevăr, judecând după date – respectiv o incidență de 11.6 oameni infectați la mia de locuitori în Cluj-Napoca și un număr de decese ce atinge culmi din ce în ce mai înalte pe zi ce trece, putându-se compara cu o perioadă de război -, găsim justețe în temerile acestora.

Este instructiv de adăugat faptul că votarea s-a efectuat pentru trecerea pe o perioadă de doar două săptămâni la regim online, deci nici nu era vorba de angajarea universității la ținerea tuturor orelor în mediul online pe parcursul întregului an”, se arată într-o scrisoare de protest a studenților universității clujene.

Semnatarii susțin că la temelia deciziei Senatului s-a luat în considerare calitatea învățământului, ce ar fi urmat o linie descendentă odată cu trecerea la regim online.

”Într-adevăr, acesta este o problemă cu care a avut de-a face o lume întreagă și a împins la o încordare de forțe atât din partea profesorilor, cât și din a elevilor și studenților în direcția adaptării la noile condiții, iar falimentul fățiș în acest sens al unor profesori nu constituie un argument pentru a expune riscului de infectare sute și mii de tineri. Desigur, sunt domenii care depind într-o mare măsură de activități fizice, iar pentru acestea ar trebui să se ia măsuri pentru desfășurarea cât mai sigură a procesului de învățământ”, arată studenții.

Pe de altă parte, însă, sunt și domenii care nu au fost prea mult afectate de pandemie, și se întâmplă ca tocmai Universitatea Tehnică să aibă de-a face cu unele dintre acestea, căci multe dintre materii se bazează pe programe software ce pot fi folosite de studenți de-acasă.

Sălile nu sunt suficient de mari

”Nu își are rostul chemarea unor studenți la ore, în săli care nu sunt suficient de mari pentru a se desfășura procesul de învățământ în condiții de siguranță – la majoritatea orelor de laborator și de curs la care am participat în acest an, distanța dintre oameni era de mai puțin de un metru- , cu laptopurile personale pe care le puteau utiliza la fel de bine și de-acasă.

În cazul aglomerației din sălile de laborator, li se poate imputa studenților faptul că nu vin întotdeauna la orele stabilite în orar, dar aceasta ignoră situația penibilă în care studenții au fost puși din cauza orarului în care orele de laborator nu rareori se suprapuneau, făcând participarea la toate materiile necesare imposibilă fără anumite schimbări în program”, se precizează în scrisoare.

Studenții UTCN reclamă și lipsa unui internet de calitate într-o (sic!) universitate tehnică, forțând astfel studenții să folosească hotspot, astfel că rezultă ”un tablou frumos”.

”De asemenea, iregularitatea participării studenților din cauza mai multor factori dă naștere unui pericol foarte mare, anume: dacă o persoană este infectată, este probabil ca aceasta să fi intrat în contact cu majoritatea studenților, având în vedere că nu se pot respecta de multe ori grupele, iar schimbările survenite în anul IV cu ocazia repartizării pe baza materiilor opționale înrăutățesc situația.

În loc să cheme toți studenții și să ocupe astfel toate clădirile universității, poate ar fi util să se mute în regim online toate materiile care nu depind de prezența fizică astfel încât să se elibereze cât mai multe săli pentru orele care impun activități practice”, precizează studenții UTCN.

Nu se cere certificat verde

În al doilea rând, se vorbește despre procentul mare de vaccinare în rândul profesorilor și de numărul de cazuri de infectare relativ mic al studenților.

”Acestea nu țin loc de argument dacă luăm în considerare perspectivele nu tocmai îmbucurătoare ale pandemiei, ce nu ne va părăsi prea curând și dă semne că va lua o amploare din ce în ce mai mare, și faptul că virusul poate produce daune semnificative și persoanelor vaccinate. De asemenea, nu se cere pentru intrarea în sălile de laborator în care ne înghesuim vreun certificat verde sau test negativ.

Nici măcar nu se cere să se curețe birourile odată cu intrarea în săli. Oricine înarmat cu un minim de conștiință s-ar gândi că optimismul exprimat cu atâta dezinvoltură de către conducere ar fi bazat pe asigurarea unui minim necesar de condiții, pregătite cu mult timp înainte de deschiderea anului – mai ales că se cunoștea de luni bune gravitatea situației -, dar acestea lipsesc cu desăvârșire.

Anul trecut se putea depune cerere pentru a participa la ore în regim complet online în cazul în care studenții nu doreau în niciun chip să pericliteze sănătatea lor și a celor din jur, dar acum aceștia au fost privați și de această posibilitate.

Îngropați în proiecte

Putem spune că cea mai bună măsură luată de profesorii universității în direcția combaterii pandemiei – direcție pe care s-a ajuns indirect și fără știința conducerii -, este îngroparea studenților în proiecte astfel încât aceștia să își facă timp pentru a părăsi domiciliul numai pentru a ajunge la laboratoare și a se întoarce acasă.

O altă mostră de incompetență ce merită menționată aici datează de la începutul anului universitar, când studenții erau chemați să participe la cursuri în săli care nu erau îndeajuns de mari să acomodeze nici măcar jumătate din efectivul secțiilor în condițiile păstrării unei distanțe de măcar un metru jumate, iar profesorii țineau cont de prezența la curs.

Mai mult decât atât, profesorii nu aveau voie să difuzeze cursurile și în mediu online pentru persoanele care poate din considerente medicale nu au putut veni fizic! Acest fapt s-a motivate prin dorința de a încuraja studenții să vină la curs.

Pe de o parte, săli în care se înghesuie lumea, într-o perioadă în care nu ar trebui încurajat contactul fizic, iar pe de altă parte, încurajarea studenților de a veni și a sta unul lângă altul din lipsă de locuri prin notarea prezenței și inabilitatea de a difuza cursurile online.

Măsură criminală

Măsură cu-adevărat criminală, luată de adevărați corifei ai logicii! Decizia luată recent de Senatul universitar reprezintă picătura ce a umplut paharul pentru mulți.

Pentru majoritatea studenților, această universitate nu a fost decât un șir de experiențe neplăcute, în care au avut de-a face: cu profesori incompetenți atât din punct de vedere profesional, cât și social, ce nu făceau decât să ceară proiecte fără să ofere sprijin și explicații adecvate; cu imposibilitatea de a alege dintr-o varietate de materii pe cele care îi interesează în mod expres; cu materiale de curs, tehnologii și aparatură învechite, anumite aparate prezente în laboratoare fiind de proveniență sovietică sau cehoslovacă; cu site-uri învechite ale facultății, ce deseori nu funcționează corespunzător (intranet, de pildă); cu frica de a critica vreun profesor din pricina consecințelor, și multe altele.

Studenții s-au săturat de samavolnicia profesorilor, de carențele intelectuale și morale ale acestora! Studenții vor ca opiniile lor să fie luate în seamă, să vadă că sunt reprezentați și că experiența facultății nu trebuie să constea numai și numai în stres!

Capul plecat

Este timpul să ne exprimăm cât mai fățiș doleanțele și să nu ne temem de vreun soi de consecințe, căci dacă stăm cu capul plecat, nu vom face nici măcar un pas înainte!

Poate este prea târziu să ne schimbăm propria situație, dar este totuși important să ne agităm pentru a schimba experiența învățământului pentru generațiile viitoare, să facem din educație o plăcere și să luptăm pentru a ne asigura ca fiecărui tânăr să îi fie oferite toate șansele ca acesta să își urmeze drumul dorit fără să treacă prin ani de chin intelectual și emoțional în care se ocupă de sute de lucruri, astfel că nu își fixează cunoștințele în niciun domeniu și este forțat să își ia din puținul timp liber pentru a face ce îi place cu adevărat”, au încheiat studenții UTCN.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Un căprior s-a întors în sălbăticie cu ajutorul jandarmilor clujeni, după ce a ajuns în curtea unei firme din Mărăști

Publicat

De

Căprior salvat de jandarmii din Cluj

Jandarmii clujeni au eliberat în sălbăticie un căprior găsit în curtea unei societăți comerciale din cartierul Mărăști. Animalul nu a fost rănit.

Prezența căpriorului în curtea unei societăți comerciale din cartierul clujean Mărăști a fost sesizată, vineri, printr-un apel la 112.

Un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj a intervenit la fața locului și a imobilizat animalul pentru a nu-i provoca leziuni.

Ulterior, căpriorul a fost eliberat în mediul natural, în afara zonei locuite, arată reprezentanții IJJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Creștere uriașă a furturilor de mașini, în 2023, la Cluj. Mai multe accidente pe drumurile din județ, anul trecut

Publicat

De

mașini

În 2023, în județul Cluj a crescut numărul de furturi de mașini, cu aproape o treime, însă s-au înregistrat mai puține furturi din locuințe sau din magazine.

Numărul infracțiunilor sesizate în județul Cluj în anul 2023 a fost de 17.659, cu circa 5% mai mare decât în anul anterior, se arată într-un raport al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Cluj.

În 2023, s-a înregistrat o creștere ușoară a numărului de infracțiuni contra persoanei, dar și a celor de lovire și alte violențe. De asemenea, au fost sesizate 5 infracțiuni de omor și 6 tentative de omor.

Cele mai multe infracțiuni sesizate (8.167) se referă însă la fapte de criminalitate contra patrimoniului (circa 46% din totalul infracțiunilor sesizate). Dintre acestea, majoritatea au fost furturi (4.037 de infracțiuni).

A crescut numărul furturilor din și de autoturisme

De-a lungul anului 2023, a scăzut numărul infracțiunilor de furt din locuințe, din societăți comerciale și din buzunare, poșete şi genți. S-a  înregistrat însă o creștere a infracțiunilor de furt de autovehicule (+29,79%) și din autovehicule (+1,79%).

Totodată, a crescut ușor numărul infracţiunilor stradale (+3,96% față de 2022). 40,15% dintre acestea sunt infracţiuni de furt, iar 21,18% sunt infracțiuni de distrugere.

Peste 1.200 de accidente de circulație, mai multe decât în 2022

În ceea ce priveşte riscul rutier, în 2023, pe raza judeţului Cluj au fost înregistrate 1.216 (+7) accidente de circulaţie, 206 (+5) dintre acestea fiind raportate ca accidente rutiere grave.

Din punctul de vedere al consecinţelor acestor accidente, indicatorii analizaţi au evidenţiat faptul că cele 206 accidente rutiere grave s-au soldat cu decesul a 46 persoane (+2) și rănirea gravă a 184 de persoane (+10).

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Rezultate de excepție pentru ELEVII clujeni la concursul Conference of Young Scientists din Izmir

Publicat

De

Elevi clujeni premiați la concursul Conference of Young Scientists din Izmir

Elevii clujeni care au participat la concursul interdisciplinar ,,Conference of Young Scientists”, care a avut loc la Izmir, în Turcia, s-au întors acasă cu premii și medalii.

România a participat la această competiție de excelență, care promovează formarea abilităților de cercetare științifică și dezvoltarea creativității, cu un lot de elevi de la mai multe licee din Cluj-Napoca.

Rezultate de excepție pentru ELEVII clujeni la concursul Conference of Young Scientists din Izmir

Elevii clujeni au obținut trei medalii de aur, două de argint, două de bronz și șapte premii la secțiunea postere, dintre care trei premii I, trei premii II și un premiu III la cometiția care a avut loc în perioada 21-26 aprilie.

Elevii și profesorii lor coordonatori au fost inspirați de pasiunea pentru cercetare, aducând idei inovative în proiectele prezentate, apreciate la cel mai înalt nivel de juriul internațional, arată Consulatul General al României la Izmir.

Elevii premiați învață la mai multe licee clujene

Echipa a fost formată din:

  • David-Bogdan Condor, de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” (medalie de aur și premiul I la postere),
  • Copaciu Bianca și Alexandra Zeicu, de la Colegiul Tehnic „Ana Aslan” (medalie de aur și premiul III la postere),
  • Irina Adam, de la Liceul Teoretic ELF (medalie de argint),
  • Irina Todea, de la Colegiul Național „Gheorghe Şincai” (medalie de bronz și premiul II la postere),
  • Balog Dorka și Vegh Ervin, de la Liceul Teologic Reformat (medalie de bronz și premiul II la postere),
  • Maria Cassandra Rus, de la Colegiul Național „Gheorghe Şincai” (medalie de argint și premiul II la postere),
  • Tudor Ioan Pop, de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” (medalie de aur și premiul I la postere),
  • Alexandru Neag și Victor Neag, de la Colegiul Național „George Coșbuc” (premiul I la postere).

Cea de a 30-a ediție a ICYS, care a avut loca la Izmir a fost coordonată de prof. dr. Adelhaida Kerekes, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, președintele Steering Commmitte of ICYS pentru un mandat de patru ani.

Din coordonarea lotului României au făcut parte prof. dr. Felicia Boar, inspector școlar la ISJ Cluj și prof. dr. Lavinia Mureșan.

Foto: Consulatul General al României la Izmir

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. 192 de tineri au absolvit astăzi Școala de Agenți de Poliție din Cluj-Napoca

Publicat

De

agenti de politie

Un număr de 192 de tineri au absolvit, vineri, cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, specializarea Ordine Publică.

Tinerii absolvenți își vor începe cariera de polițiști luni, 29 aprilie, la unitățile teritoriale, conform repartiției. Din cea de-a 23-a promoție de elevi au făcut parte 30 de femei și 162 de bărbați.

agenti de agenți

La ceremonia de la Școala de Agenți de Poliție în cadrul căreia noii polițiști au depus jurământul au participat familiile și apropiații acestora. La festivitate a participat Romeo Simionescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Șeful promoției școlii clujene de poliție, cu media 9,80, este Petroaie Radu-Mihai, din județul Suceava. Acesta este urmat de Mateiu Mihnea-Ionuț, din județul Arad, cu media 9,71, și de Rucărean Cristina, tot din județul Arad, cu media 9,68.

Înființată în anul 2004, şcoala de poliţie clujeană a pregătit până acum peste 6.000 de agenți de poliţie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax