Connect with us

EDUCATIE

Studenții UTCN, INDIGNAȚI că trebuie să participe fizic la laboratoare. Decizia Senatului, picătura ce a umplut paharul

Publicat


rectorat utcn

Studenții UTCN continuă să își exprime nemulțumirea față de decizia Senatului ca modul de desfășurare a orelor de facultate să fie unul hibrid. Mai precis, s-a luat hotărârea ca toate cursurile să se țină în regim online, pe când la laboratoare participarea fizică a studenților să constituie o obligație, în pofida doleanțelor studenților care se leagă de conjunctura catastrofală ce cuprinde România în pandemia COVID.

”Indignarea generală născută în rândul studenților, deși nu s-a cristalizat încă într-o mișcare de factură protestatară, nu a întârziat să apară.

Ei nu își doresc să pericliteze atât sănătatea personală, cât și cea a familiei pentru ambițiile unor inși sus-puși în cadrul universității care și-așa nu se bucurau de simpatia studențimii.

Citește și APEL Studenții cer conducerii UTCN să scoată prezența fizică de la laboratoare și seminarii. ”Ne infectăm pe capete”

Într-adevăr, judecând după date – respectiv o incidență de 11.6 oameni infectați la mia de locuitori în Cluj-Napoca și un număr de decese ce atinge culmi din ce în ce mai înalte pe zi ce trece, putându-se compara cu o perioadă de război -, găsim justețe în temerile acestora.

Este instructiv de adăugat faptul că votarea s-a efectuat pentru trecerea pe o perioadă de doar două săptămâni la regim online, deci nici nu era vorba de angajarea universității la ținerea tuturor orelor în mediul online pe parcursul întregului an”, se arată într-o scrisoare de protest a studenților universității clujene.

Semnatarii susțin că la temelia deciziei Senatului s-a luat în considerare calitatea învățământului, ce ar fi urmat o linie descendentă odată cu trecerea la regim online.

”Într-adevăr, acesta este o problemă cu care a avut de-a face o lume întreagă și a împins la o încordare de forțe atât din partea profesorilor, cât și din a elevilor și studenților în direcția adaptării la noile condiții, iar falimentul fățiș în acest sens al unor profesori nu constituie un argument pentru a expune riscului de infectare sute și mii de tineri. Desigur, sunt domenii care depind într-o mare măsură de activități fizice, iar pentru acestea ar trebui să se ia măsuri pentru desfășurarea cât mai sigură a procesului de învățământ”, arată studenții.

Pe de altă parte, însă, sunt și domenii care nu au fost prea mult afectate de pandemie, și se întâmplă ca tocmai Universitatea Tehnică să aibă de-a face cu unele dintre acestea, căci multe dintre materii se bazează pe programe software ce pot fi folosite de studenți de-acasă.

Sălile nu sunt suficient de mari

”Nu își are rostul chemarea unor studenți la ore, în săli care nu sunt suficient de mari pentru a se desfășura procesul de învățământ în condiții de siguranță – la majoritatea orelor de laborator și de curs la care am participat în acest an, distanța dintre oameni era de mai puțin de un metru- , cu laptopurile personale pe care le puteau utiliza la fel de bine și de-acasă.

În cazul aglomerației din sălile de laborator, li se poate imputa studenților faptul că nu vin întotdeauna la orele stabilite în orar, dar aceasta ignoră situația penibilă în care studenții au fost puși din cauza orarului în care orele de laborator nu rareori se suprapuneau, făcând participarea la toate materiile necesare imposibilă fără anumite schimbări în program”, se precizează în scrisoare.

Studenții UTCN reclamă și lipsa unui internet de calitate într-o (sic!) universitate tehnică, forțând astfel studenții să folosească hotspot, astfel că rezultă ”un tablou frumos”.

”De asemenea, iregularitatea participării studenților din cauza mai multor factori dă naștere unui pericol foarte mare, anume: dacă o persoană este infectată, este probabil ca aceasta să fi intrat în contact cu majoritatea studenților, având în vedere că nu se pot respecta de multe ori grupele, iar schimbările survenite în anul IV cu ocazia repartizării pe baza materiilor opționale înrăutățesc situația.

În loc să cheme toți studenții și să ocupe astfel toate clădirile universității, poate ar fi util să se mute în regim online toate materiile care nu depind de prezența fizică astfel încât să se elibereze cât mai multe săli pentru orele care impun activități practice”, precizează studenții UTCN.

Nu se cere certificat verde

În al doilea rând, se vorbește despre procentul mare de vaccinare în rândul profesorilor și de numărul de cazuri de infectare relativ mic al studenților.

”Acestea nu țin loc de argument dacă luăm în considerare perspectivele nu tocmai îmbucurătoare ale pandemiei, ce nu ne va părăsi prea curând și dă semne că va lua o amploare din ce în ce mai mare, și faptul că virusul poate produce daune semnificative și persoanelor vaccinate. De asemenea, nu se cere pentru intrarea în sălile de laborator în care ne înghesuim vreun certificat verde sau test negativ.

Nici măcar nu se cere să se curețe birourile odată cu intrarea în săli. Oricine înarmat cu un minim de conștiință s-ar gândi că optimismul exprimat cu atâta dezinvoltură de către conducere ar fi bazat pe asigurarea unui minim necesar de condiții, pregătite cu mult timp înainte de deschiderea anului – mai ales că se cunoștea de luni bune gravitatea situației -, dar acestea lipsesc cu desăvârșire.

Anul trecut se putea depune cerere pentru a participa la ore în regim complet online în cazul în care studenții nu doreau în niciun chip să pericliteze sănătatea lor și a celor din jur, dar acum aceștia au fost privați și de această posibilitate.

Îngropați în proiecte

Putem spune că cea mai bună măsură luată de profesorii universității în direcția combaterii pandemiei – direcție pe care s-a ajuns indirect și fără știința conducerii -, este îngroparea studenților în proiecte astfel încât aceștia să își facă timp pentru a părăsi domiciliul numai pentru a ajunge la laboratoare și a se întoarce acasă.

O altă mostră de incompetență ce merită menționată aici datează de la începutul anului universitar, când studenții erau chemați să participe la cursuri în săli care nu erau îndeajuns de mari să acomodeze nici măcar jumătate din efectivul secțiilor în condițiile păstrării unei distanțe de măcar un metru jumate, iar profesorii țineau cont de prezența la curs.

Mai mult decât atât, profesorii nu aveau voie să difuzeze cursurile și în mediu online pentru persoanele care poate din considerente medicale nu au putut veni fizic! Acest fapt s-a motivate prin dorința de a încuraja studenții să vină la curs.

Pe de o parte, săli în care se înghesuie lumea, într-o perioadă în care nu ar trebui încurajat contactul fizic, iar pe de altă parte, încurajarea studenților de a veni și a sta unul lângă altul din lipsă de locuri prin notarea prezenței și inabilitatea de a difuza cursurile online.

Măsură criminală

Măsură cu-adevărat criminală, luată de adevărați corifei ai logicii! Decizia luată recent de Senatul universitar reprezintă picătura ce a umplut paharul pentru mulți.

Pentru majoritatea studenților, această universitate nu a fost decât un șir de experiențe neplăcute, în care au avut de-a face: cu profesori incompetenți atât din punct de vedere profesional, cât și social, ce nu făceau decât să ceară proiecte fără să ofere sprijin și explicații adecvate; cu imposibilitatea de a alege dintr-o varietate de materii pe cele care îi interesează în mod expres; cu materiale de curs, tehnologii și aparatură învechite, anumite aparate prezente în laboratoare fiind de proveniență sovietică sau cehoslovacă; cu site-uri învechite ale facultății, ce deseori nu funcționează corespunzător (intranet, de pildă); cu frica de a critica vreun profesor din pricina consecințelor, și multe altele.

Studenții s-au săturat de samavolnicia profesorilor, de carențele intelectuale și morale ale acestora! Studenții vor ca opiniile lor să fie luate în seamă, să vadă că sunt reprezentați și că experiența facultății nu trebuie să constea numai și numai în stres!

Capul plecat

Este timpul să ne exprimăm cât mai fățiș doleanțele și să nu ne temem de vreun soi de consecințe, căci dacă stăm cu capul plecat, nu vom face nici măcar un pas înainte!

Poate este prea târziu să ne schimbăm propria situație, dar este totuși important să ne agităm pentru a schimba experiența învățământului pentru generațiile viitoare, să facem din educație o plăcere și să luptăm pentru a ne asigura ca fiecărui tânăr să îi fie oferite toate șansele ca acesta să își urmeze drumul dorit fără să treacă prin ani de chin intelectual și emoțional în care se ocupă de sute de lucruri, astfel că nu își fixează cunoștințele în niciun domeniu și este forțat să își ia din puținul timp liber pentru a face ce îi place cu adevărat”, au încheiat studenții UTCN.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Sf. Ion, în Cluj-Napoca. O mașină a CĂZUT într-un pârâu

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, miercuri, pe drumul Sf. Ion din Cluj-Napoca. O mașină a ieșit de pe carosabil și a ajuns într-un pârâu.

Din primele informații, nimeni nu a fost rănit. În urma evenimentului s-a rupt un indicator rutier.

accident

FOTO. ACCIDENT la Sf. Ion, în Cluj-Napoca. O mașină a CĂZUT într-un pârâu

Citește mai departe

EVENIMENT

Un fost internațional s-ar putea DESPĂRȚI în această iarnă de CFR Cluj

Publicat

mogos

Abia s-au liniștit apele în vestiarul CFR-ului, odată cu reconfirmarea „Bursucului” la cârma echipei, că cineva le agită iar. De această dată e chiar de Dan Petrescu, care vrea să renunțe la un fost internațional.

Este vorba de Vasile Mogoș, care n-ar mai fi în grațiile antrenorului în ultima vreme. Fundașul de 32 de ani n-ar mai fi avut prestațiile care l-au și recomandat la Națională, fapt pentru care, încet-încet, a fost lăsat pe banca de rezerve.

Un fost internațional s-ar putea DESPĂRȚI în această iarnă de CFR Cluj

El a jucat în ultimul meci din acest an, victoria cu Oțelul Galați, cu 3-2.

Decizia lui Dan Petrescu surprinde în contextul în care internaționalul român a reprezentat un fotbalist pe care s-a bazat foarte mult în acest sezon la CFR Cluj. Mogoș urmează să-și rezilieze înțelegerea cu formația din Gruia.

Mogoș a bifat 15 meciuri în acest sezon pentru clujeni, reușind un assist. Este cotat de site-ul de specialitate Transfermarkt la 800.000 de euro.

A fost prezentat de ardeleni în vara lui 2023. Născut la Vaslui, Vasile Mogoș evoluase doar în Italia, în Serie B și Serie C. Printre echipele la care a jucat se numără Reggiana, Ascoli, Cremonese, Chievo sau Crotone.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Fundătura, în Cluj. Trei femei și un minor au primit ÎNGRIJIRI medicale

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, miercuri, la Fundătura, în jud. Cluj. Trei femei și un minor au primit îngrijiri medicale.

„La fața locului a fost trimis însă un echipaj SMURD, pentru a evalua medical un minor de aproximativ 10 ani și un adult. Au mai solicitat îngrijiri medicale trei femei, astfel că forțele au fost suplimentate cu încă o ambulanță SMURD, respectiv un echipaj SAJ.

accident

FOTO. ACCIDENT la Fundătura, în Cluj. Trei femei și un minor au primit ÎNGRIJIRI medicale

Sunt evaluate la fața locului trei femei și un minor de 9 ani. Cu toții prezintă afecțiuni ușoare”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce pune românul pe masa de CRĂCIUN

Publicat

masa de craciun

Masa din prima zi de Crăciun adună în jurul ei și a bucatelor, familiile care profită de sărbătoare pentru a se reuni. Ce pune românul pe masa de Crăciun?

Pe lângă cunoscutele sarmale, friptură de porc și cârnați, prăjituri, cozonaci și băuturi alcoolice, sunt binevenite salatele şi mâncărurile „mai uşoare”.

Feluri de mâncare ce pot fi servite la masa de Crăciun

Preparatele din carne de porc de pe masa de Crăciun fac parte din tradiţia culinară a poporului român. Chiar dacă reţetele tradiţionale diferă de la o regiune la alta, de pe masa de Crăciun a românilor sunt nelipsite preparate precum: caltaboşii, toba sau piftia (răcitura sau aiturile), scrie Adevărul.

Ce pune românul pe masa de CRĂCIUN

Tăierea porcului înainte de Crăciun şi folosirea cărnii pentru pregătirea preparatelor este o tradiţie străveche. Masa de Crăciun este cea mai bogată de peste an, iar carnea de porc ”vedeta” sezonului.

Gospodinele se pregătesc cu câteva zile înainte de Crăciun, pentru a avea parte de bucate alese la masa festivă.

Sarmalele

Crăciunul nu este Crăciun dacă de pe masă lipsesc sarmalele. Compoziţia se face cu carne de porc şi se învelesc cu varză murată sau viţă de vie. Bucătarii recomandă ca sarmalele să fie fierte în oală de lut, pe marginea sobei sau pe plită, la foc mic, să se pătrundă cum trebuie. În mijlocul oalei este de preferat să punem un os afumat, pentru a da savoare sarmalelor.

Salata boeuf

Este un fel de mâncare tradiţional românesc derivat din salata Olivier, numită şi „rusească” în alte ţări. Salata de boeuf cuprinde legume şi cubuleţe mici de carne legate cu maioneză. Deşi gospodinele obişnuiesc să folosească carne de pasăre,pentru salata de Crăciun este recomandat cotletul de porc.

Piftia (răcitura, aiturile)

Preparată din cap de porc, picioare, limba, urechi, sorici,piftia este nelipsită de la masa tradiţionala de Crăciun. „O piftie de clasă trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: să fie limpede, închegată bine, gustoasă, plăcut aromitoare, fără grăsime deasupra (degresată), cu carnea dezosată, zeama să depăşească cu 1-2 cm bucăţile de carne, pe cât posibil frumos ornată, nesusţinută cu gelatină din comerţ”, recomandă maestrul gastronom Nicolae Curelea.

Toba

Este o adevărat deliciu culinar al mesei de Crăciun. La prepararea ei se foloseşte un maţ gros de porc/vita, iar pentru umplutură se foloseşte carne de la picioarele si capul de porc, rinichi, inima, limba, urechi, şorici şi condimente.

Chişca

Este un alt preparat nelipsit în această perioadă a anului. Reţetele diferă de la o regiune la alta. Dacă în Moldova se prepară din carne tocată de porc şi orez, zona Transilvaniei chişca se face din carne, păsat şi sânge de porc.

Caltaboşii

Se prepară din măruntaie/ carne grasă de porc şi orez. Compoziţia se pune în maţe groase de porc spălate bine cu apă şi oţet.

Cârnaţii

Preparaţi din carne macră de porc, cârnaţii fac parte şi ei din tradiţia de Crăciun. Compoziţia diferă în funcţie de gustul gospodinelor, însă carnea de porc este nelipsită.

Friptura de porc

Gătită la cuptor, ceaun sau la grătar friptura de porc este nelipsită de pe masa festivă a Crăciunului.

Ciorba de perişoare

I se mai spune şi zeama limpede de pe masa de Crăciun. Perişoarele se pregătesc din carne de porc şi sunt completate de legume.Se acreşte cu borş sau cu moare, în funcţie de zonă. Se poate folosi şi smântână slabă.

Cozonacul

Pe lângă deserturile moderne, cozonacul (cu nucă sau rahat) rămâne o tradiţie pe masa de sărbătoare a românilor. Aroma cozonacului scos din cuptor este inconfundabilă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate