Connect with us

EDUCATIE

Studenții clujeni puși să ”jure” că nu vor copia la examenele pe care le vor susține de acasă! Cea mai tare sesiune

Publicat


Din cauza pandemiei de Coronavirus, studenții vor termina anul universitar de acasă. Astfel, examenele vor fi date pe internet. Membri din Consiliul de Administrație a Univeristății Tehnice din Cluj- Napoca au propus ca studenții să aibă o declarație de onestitate înaintea examenelor pentru a evita copiatul.

Decizia Ministerului Educației, privind încheierea anului univeristar în mediul online, i-a bulversat pe mulți profesori. Faptul că evaluarea se va realiza online, încurajează studenții să se inspire în timpul examenului prin diferite mijloace. Astfel, la Universitatea Tehnică din Cluj- Napoca s-a luat decizia ca studenții să completeze o declarație de onestitate înaintea examenului, adică un fel de jurământ mai special.

declaratie onestitate

 

„Declarație de onestitate pentru evaluări online. În calitate de student al Universității Tehnice din Cluj-Napoca mă angajez să susțin acest examen în deplină onestitate, bazându-mă pe propriile cunoștințe și abilități. Nu voi folosi alte resurse decât cele permise de către profesor și nu mă voi consulta cu alte persoane în timpul examenului. Mă angajez să respect Codul universitar al drepturilor și obligațiilor studentului din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca”, se arată într-un document publicat pe site-ul Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Răzvan Dan

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Babescu Mihai

  aprilie 29, 2020 la 11:40 pm

  Folositi asta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Vom avea o generație ”Teleșcoală”? Orban preconizează că școlile vor rămâne închise și din toamnă

Publicat

scoala

În ritmul în care merg lucrurile, s-ar putea ca școlile să rămână închise și la toamnă. Ludovic Orban a declarat că redeschiderea școlilor în septembrie depinde de evoluția pandemiei de coronavirus.

„Nu știm care va fi evoluția și trebuie să fim pregătiți pentru orice situație. Atât din punct de vedere al infrastructurii, cât și al logisticii. Noi trebuie să ne asigurăm că orice copil va avea acces la educație, să ne asigurăm că profesorii, învățătorii au capacitatea a transmite informații în orice fel de condiții, să pregătească cu mare migală începutul anului și să fim pregătiți pentru orice situație.

Am încredere în capacitatea dascălilor de a se adapta la orice situație, de a rămâne aproape de copii, chiar dacă nu toți vor fi în clase, chiar dacă legătura va fi o legătura prin fibră optică și prin intemediul ecranului de calculator”, a declarat Ludovic Orban.

Citește mai departe

ACTUALITATE

BAC 2020: După contestații, 64.5% este rata de promovabilitate. În total, 307 medii de 10

Publicat

bacalaureat

Rata de promovare, înregistrată la sesiunea iunie-iulie 2020 a examenului național de Bacalaureat, fără etapa specială, după soluționarea contestațiilor, este de 64.5%. Pentru promoția curentă, rata de promovare este de 72.9%, iar pentru promoțiile anterioare de 27.7%.

Astfel, din totalul celor 147.794 de candidați prezenți, au promovat 95.399 de candidați: 87.887 candidați aparțin promoției 2020 (comparativ cu 84.833 de candidați reușiți în promoția anului trecut), iar 7.512 provin din promoțiile anterioare (în creștere, comparativ cu 4.383 de candidați reușiți în 2019). Numărul mediilor de 10 (zece) a crescut la 307. După contestații, numărul mediilor de 10 din județul Cluj a ajuns la 16.

Dintre cei 155.639 de candidați înscriși, s-au prezentat 147.794 de candidați (120.627 de candidați din promoția curentă, respectiv 27.167 de candidați din promoțiile anterioare).

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați.

Despre etapa specială

La etapa specială a examenului de  Bacalaureat s-au înscris 141 de absolvenți ai clasei a XII-a, conform situației centralizate până la această oră de către Ministerul Educației și Cercetării. Examenul începe luni, 6 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 7 iulie, se desfășoară proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 8 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării. Ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă) este programată joi, 9 iulie.

 

Citește mai departe

CULTURA

Top 5 discursuri TED ce merită vizionate

Publicat

Conferințele TED au reușit să aducă în lumina reflectoarelor anumite subiecte care pot părea neinteresante la prima vedere. Ele au făcut înconjurul lumii prin originalitatea mesajelor cu care au venit. În consecință, vă propunem cinci discursuri care merită vizionate!

1. Why we laugh

 • Reprezintă primul discurs pe care vi-l recomand pentru că prezintă râsul într-o manieră atractivă și actuală. În mod inedit, șansele să râzi în prezența altei persoane sunt de treizeci de ori mai mari decât singur.
 • Veți afla cum răspunde creierul la râs sau de ce cu timpul începi să răzi mai puțin. La finalul prezentării să știi că vei putea diferenția un râs prefăcut de unul adevărat.

2. Do schools kill creativity

 • Prezintă învățământul dintr-o perspectivă ce te face să te gândești cu groază la anii de școală. Frica de a greși, pierderea valorii diplomelor universitare sau inflația academică reprezintă o parte din aspectele discutate de Sir Ken Robinson.
 • Povestea incredibilă a descoperirii talentului dansatoarei Gillian Lynne amplifică necesitatea de a reinventa sistemul de învățământ.

3. The price of shame

 • Aduce în lumina reflectoarelor jocul murdar practicat de instituțiile media pentru a-și satisface foamea de rating din perspectiva Monicăi Lewinski.
 • Putem afirma că ea a fost printre primele victime ale cyberbullying-ului, discuțiile sale intime devenind publice fără acordul ei întregii lumi. Monica vine cu statistici ce demonstrează dezvoltarea denigrării pe Internet ce poate fi combătută prin empatie și compasiune.

4. Inside the mind of a master procrastinator

 • Merită văzut pentru a înțelege mai bine aspectele activității de zi cu zi a fiecăruia dintre noi.
 • Personajele propuse publicului de Tim Urban, maimuța gratificării instante, factorul de decizie rațional și monstrul panicii, alături de găsirea unui echilibru între ele reprezintă punctele cheie ale unui discurs amuzant, plin de energie. Nu uita că timpul este o resursă limitată ce nu trebuie neglijată!

5. How to learn any language in six months

 • Te poate determina să înveți o limbă straină în timpul liber. Chris Lonsdale, argumentează de la început importanța interesului și al contextului asupra procesului de învățare.
 • El vine cu o serie de sfaturi practice, accentuând înțelegerea mesajului ca prim pas. În plus, aflii cât de important este să ne antrenăm cei 43 mușchi ai feței pentru a emite sunetele specifice limbii respective. Nu uita că o stare bună psihică poate accelera achiziția lingvistică!

Citește mai departe

CULTURA

Savantul care a dat numele Universităţii clujene. Victor Babeş, 166 de ani de la naştere

Publicat

Unul dintre cei mai mari savanţi români, Victor Babeş, a predat la Cluj şi dă numele celei mai mari şi mai vechi universităţi din România, UBB (Universitatea “Babeş-Bolyai”). S-a născut într-o zi ca azi. Dar în urmă cu 166 de ani. A fost pionier al lumii într-un domeniu medical foarte important, bacteriologia.

Victor Babeș (4 iulie 1854, 19 octombrie 1926), bacteriolog și morfopatolog. În colaborare cu Victor André Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume (Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase). Prin aceasta a pus bazele moderne ale acestei științe. Este, de altfel, fondatorul școlii românești de microbiologie.

Printre primii profesori clujeni după decembrie 1918

Victor Babeş a fost invitat să predea la Cluj imediat după Mare Unire. De către Iuliu Haţieganu. Şi a contribuit la dezvoltarea învăţământului medical clujean.

“Învăţământul superior din Cluj datează din anul 1581. Viaţa universitară s-a dezvoltat treptat, conturându-se diferite domenii şi specialităţi de studiu. În rândul acestora, un loc important l-a avut medicina. Astfel, în 1775 a fost înfiinţată „Şcoala medico-chirurgicală” din Cluj. Aici a fost profesor cunoscutul oculist Ioan Piuariu-Molnar.

În 1816, şcoala medico-chirurgicală s-a transformat în „Liceul medico-chirurgical”. Facultatea maghiară de Medicină a fost fondată chiar de la începutul existenţei Universităţii „Ferencz Jozsef” din Cluj, adică în 1872.

În perioada 1888-1901 au fost construite clinicile şi institutele Facultăţii, situate pe strada Mikó – în prezent denumită strada Clinicilor. Printre profesorii cei mai importanţi ai acestei Facultăţi au fost: Zsigmond Purjesz, Miklos Jancso, Károly Lechner, Tamás Marschalko, Jozsef Brandt, Istvan Apáthy, György Hintz, Zsigmond Jakabházy.

Imediat după Marea Unire a Transilvaniei cu România, în învăţământul superior de medicină şi farmacie din Cluj a avut loc o transformare notabilă.

În 1919 a fost întemeiată Facultatea românească de Medicină, ca parte componentă a Universităţii „Daciei Superioare”. Primul decan şi organizator al Facultăţii a fost Iuliu Haţieganu, care ulterior a fost „Magnificus Rector” al acestei Universităţi.

Datorită iniţiativei sale, au fost create noi discipline, precum: semiologia medicală, radiologia, stomatologia şi istoria medicinii, care au fost premiere în învăţământul medical românesc. Prestigiul Facultăţii a fost asigurat încă de la început de remarcabilii profesori români: Victor Babeş, Constantin Levaditi, Ştefan Gh. Nicolau şi Nicolae Minovici, ca şi de celebrii profesori francezi: Jules Guiart, René Jeannel etc. Alături de maeştrii amintiţi, din prima generaţie de profesori ai Facultăţii au făcut parte profesorii de renume: Iuliu Moldovan, Victor Papilian, Titu Vasiliu, Ioan Drăgoiu, Dimitrie Negru, Iacob Iacobovici, Constantin Ureche, Ion Minea, Cristea Grigoriu, Dumitru Michail, Coriolan Tătaru, Titu Gane, Ion Predescu-Rion”, se arată într-o prezentare a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” Cluj.

Lupta cu bolile infecţioase

Marele bacteriolog şi morfopatolog român, Victor Babeş, s-a luptat toată viaţa sa cu bolile infecţioase. Implicit, şi cu microorganisemele care le decanşează. El este autorul primului tratat de bacteriologie din lume. Fără cercetările sale, mulţi dintre noi şi dintre înaintaşii noştri am fi murit cu mult înainte de vreme.

Ca exemplu, în urmă cu exact 132 de ani, pe 6 mai 1888, el făcea primele vaccinări antirabice în Bucureşti.

În plenul Academiei Române, el a prezentat propunerile sale în ceea ce priveşte organizarea sanitară din România şi dispoziţiile legale de combatere a bolilor infecţioase. Era în şedinţa Academiei Române din 20 mai 1911 (vezi imaginile).

“Toată organizarea legii trebue să aibă înaintea ochilor lupta în contra unui duşman care ne ameninţă din toate părţile, în orice moment, în toate manifestaţiunile vieţii. E vorba deci de un răsboiu continuu contra unui duşman perfid, care ameninţă omenirea cu degenerare şi nimicire, în contra inamicului implacabil al fericirii şi progresului omenirii”, spunea Victor Babeş în discursul său.

În elita internaţională

Ca reper al valorii de care se bucura Victor Babeş la nivel international, în august 1909, el a prezentat o prelegere referitoare la studiul şi combaterea teribilei lepre. Prelegerea a susţinut-o în Norvegia, la o conferinţă internaţională care a avut loc la iniţiativa sa. (în imagini)

*în imagine sunt patru broşuri cu studii, idei, conferinţe ale marelui medic român, una dintre ele, privind studiul şi combaterea leprei, susţinută acum 110 ani, în Norvegia, în cadruul unei conferinţe internaţionale care a avut loc la iniţiativa sa. Broşurile sunt din anii 1907, 1909, 1910 şi 1911 şi i-au aparţinut lui Titu Maiorescu (arhiva www.cluj24.ro).

(M. Avram)

Citește mai departe