EDUCATIE
Structura anului universitar 2022-2023. CALENDAR cursuri, vacanțe, sesiune și zile libere pentru STUDENȚII UBB

Astăzi, 3 octombrie, studenții încep facultatea, urmând să încheie anul universitar peste 9 luni. Studenții din anii terminali vor termina mai repede cursurile, dar structura exactă anului universitar 2022-2023 din cadrul Universității Babeș-Bolyai poate fi consultată mai jos.
Citește și: 50.000 de studenţi ai UBB cuceresc Clujul. Români, dar şi străini. Cea mai mare universitate din ţară şi-a început cursurile
Semestrul I
3 octombrie – 23 decembrie: activitate didactică, excepție făcând zilele libere de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 decembrie (Ziua Marii Uniri)
26 decembrie – 8 ianuarie: vacanță
9 ianuarie – 20 ianuarie: activitate didactică
23 ianuarie – 12 februarie: sesiune de examene, excepție făcând ziua de 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române)
13 februarie – 19 februarie: vacanță
20 februarie – 26 februarie: sesiune de restanțe
Semestrul II
27 februarie – 14 aprilie: activitate didactică, excepție făcând ziua liberă de 14 aprilie (Vinerea Mare)
17 aprilie – 23 aprilie: vacanța de Paște
24 aprilie – 9 iunie: activitate didactică, excepție făcând zilele libere
- 1 mai (Ziua Muncii)
- 1 iunie (Ziua Copilului)
- 5 iunie (a doua zi de Rusalii)
12 iunie – 2 iulie: sesiune de examene
3 iulie – 9 iulie: vacanță
10 iulie – 16 iulie: sesiune de restanțe
17 iulie – 28 iulie: perioadă de practică (unde este cazul)
31 iulie – 1 octombrie: vacanță
Semestrul II – pentru anii terminali
27 februarie – 14 aprilie: activitate didactică, excepție făcând ziua liberă de 14 aprilie (Vinerea Mare)
17 aprilie – 23 aprilie: vacanța de Paște
24 aprilie – 26 mai: activitate didactică, excepție făcând ziua liberă de 1 mai (Ziua Muncii)
29 mai – 11 iunie: sesiune de examene, excepție făcând zilele libere
- 1 iunie (Ziua Copilului)
- 5 iunie (a doua zi de Rusalii)
12 iunie – 18 iunie: sesiune de restanțe
19 iunie – 2 iulie: pregătirea examenului de licență/disertație
3 iulie – 9 iulie: examen de licență/disertație
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
În pragul Zilei Internaționale a Romilor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj

Partida Romilor Pro-Europa Cluj a semnat un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în pragul Zilei Internaționale a Romilor, care este pe 8 aprilie.
„Scopul acordului de parteneriat îl constituie reglementarea colaborării în vederea implementării și derulării proiectului ”Școala, o șansă pentru copiii romi” – SOS COPIII ROMI, a schimbului de informații și diseminarea rezultatelor obținute în cadrul acestuia precum și creșterea participării școlare a copiilor și elevilor de etnie romă.
De ziua lor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj
Din partea Partidei Romilor Pro Europa Cluj a semnat Dragoș Roșianu, președintele organizației de tineret, iar din partea IȘJ Cluj, Marinela Marc, inspector școlar general.
„Este o campanie educațională derulată de Partida Romilor și ISJ Cluj de care prevede înscrierea copiilor de etnie romă în învățământul preșcolar și în clasa pregătitoarele și pentru admiterea elevilor romi în învățământul liceal pe locurile speciale în anul școlar 2025– 2026.
În pragul Zilei Internaționale a Romilor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj
Scopul campaniei este creșterea participării școlare a copiilor și elevilor de etnie romă prin activități de informare, consilieri și orientare școlară.
De asemenea, vor fi derulate activități extrașcolare pentru prevenirea violenței în școli, a căsătoriilor timpurii și pentru promovarea diversității etnice.
S-a încheiat un protocol de colaborare pe o perioadă de un an, prin care se urmărește stimularea participării elevilor de etnie romă la acţiunile şi activităţile de informare, consiliere şi orientare şcolară, cuprinse în Campania educaţională.
Obiective:
– Identificarea elevilor de etnie romă din clasele a VIII-a, din şcolile gimnaziale de pe raza județului Cluj, în vederea informării, consilierii şi orientării acestora pentru admiterea în licee şi şcoli profesionale pe locurile speciale alocate romilor este un alt obiectiv al protocolului.
– Responsabilii celor două instituții vizează și informarea cadrelor didactice, a părinţilor de etnie romă şi a elevilor despre calendarul admiterii în învăţământul liceal şi în învăţământul profesional de stat.
– Furnizarea de informaţii cu privire la documentele necesare întocmirii dosarului de admitere, broşura admiterii cu numărul de locuri pentru fiecare unitate de învăţământ, emisă de IȘJ Cluj
– Informaţii despre rutele educaţionale care pot fi urmate, profilurile de pregătire, condiţiile de admitere, data limită până la care trebuie depuse dosarele elevilor de etnie romă, data şi locul în care se va desfăşura şedinţa publică de repartizare a candidaţilor romi pe locurile speciale
– Informarea elevilor şi părinţilor de etnie romă privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional”, comunică Partida Romilor.
Mai mult de atât, Protocolul prevede:
– menținerea posturilor de Director adjunct pentru romi în cadrul școlii Gimnaziale Traian Dârjan și Școala Poiana Turda, iar în funcție de nevoile școlilor cu număr ridicat de elevi romi și solicitările comunității rome conform legi 198/2023 aprobarea de noi posturi de Director
– creșterea numărului de Mediatori școlari în școlile cu nr semnificativ de romi
– asigurarea predării limbii materne rromani în urma solicitărilor părinților rromi
– asigurarea predării în limba maternă rromani în funcție de solicitările părinților romi
– cât și programul a două șansa
– în același timp, acțiunile și activitățile prevăzute în Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității romilor pentru 2021-2027”, a transmis președintele organizației de tineret a Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Dragoș Roșianu.

Un șofer de BMW a parcat total ilegal la Cluj-Napoca.
Evenimentul s-a petrecut, culmea, și pe o stradă cu sens unic.
Parcare de șofer cu BMW a la Cluj
Un șofer de BMW a fost surprins parcând ilegal pe o trecere de pietoni și în intersecție, blocând astfel circulația pietonilor și a altor vehicule. Pe o stradă cu sens unic.
Așa cum se vede din imagini, el a blocat și intersecția, creând un pericol și pentru ceilalți șoferi care încercau să navigheze prin zonă.
EVENIMENT
VIDEO. Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR: Ura ne desparte, nu etnia

Peste 1.000 de maghiari au participat, joi, la un marș în Parcul Central din Cluj-Napoca.
Aceștia vor să tragă un semnal de alarmă după ce trei copii au fost bătuți luni seara după meciul de fotbal dintre U și CFR. Un băiat de 14 ani a ajuns la spital, având nevoie de îngrijiri medicale.
Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR
Au fost peste 1.000 de oameni, mulți fani ai echipelor de fotbal din Cluj, care își doresc ca așa ceva să nu se mai întâmple niciodată în oraș. Clujenii au mărșăluit prin Parcul Central, de la Opera Maghiară spre Cluj Arena, iar cei au deschis coloana au avut un banner pe care scria “Ura ne desparte, nu etnia”.
Printre participanți s-au aflat și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, dar și președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond “Este un marș se solidaritate cu copiii care au fost bătuți. Vrem să atragem atenția că Clujul nu este un oraș de huligani și să nu se mai întample așa ceva niciodată”, a declarat pentru Cluj24.ro, Vakar Istvan.
Trei minori, fani ai CFR Cluj, au fost atacați luni, în jurul orei 23, după derby-ul orașului, de fani ai U Cluj. Tinerii, cu vârste între 14 și 17 ani, au fost bătuți în zona podului Elisabeta. După incident, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut ministrului de Interne să ia măsuri de urgență. Acesta a spus că tinerii au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară”.
Acesta nu a fost însă singurul episod de violență între fanii echipelor de fotbal. Alți doi tineri, de 19 ani, au fost agresați în Parcul Mare, de un grup de persoane încă neidentificate.

Un incident grav de indisciplină în trafic a fost surprins astăzi pe strada Traian Moșoiu din Cluj-Napoca.
Un șofer a pus în pericol siguranța participanților la trafic.
Șofer inconștient surprins depășind pe contrasens la semafor,
Așa cum se vede din imaginile surprise cu o cameră de bord, un șofer a depășit coloana de mașini oprite la semafor, circulând pe contrasens, iar ulterior a forțat intrarea între vehicule, riscând o coliziune. Comportamentul agresiv a stârnit indignarea celorlalți șoferi, care au fost nevoiți să frâneze brusc pentru a evita un accident.
Conform legislației în vigoare, astfel de manevre periculoase pot atrage sancțiuni drastice, inclusiv suspendarea permisului de conducere.