ACTUALITATE
Stadion în clocot. 30.000 de clujeni strigă „U”. Bilete epuizate la meciul FC Universitatea Cluj – AFC Hermannstadt
Un meci cu miză mare, promovarea în prima ligă de fotbal, începe marţi, la 19,30, pe stadionul Cluj Arena. Cu 45 de minute înainte de începerea meciului, nu mai era nici un bilet disponibil!!! Iar stadionul Cluj Arena are 30.201 locuri.
Înaintea acestui meci, cele două echipe se aflau pe locurile 2 şi 3, la egalitate de puncte, iar câştigătoarea ar urma să promoveze în prima ligă de fotbal.
Rezultate PLAY-OFF – Etapa a 9-a:
Duminică 8 mai: CSA Steaua Bucureşti – AFC Unirea 04 Slobozia 2-0
Luni 9 mai: ACS Petrolul 52 Ploieşti – CS Concordia Chiajna 2-0
Marţi 10 mai: AS FC Universitatea Cluj – AFC Hermannstadt (Cluj Arena – Cluj-Napoca, 19:30)
Clasament
1. Petrolul Ploieşti 62 puncte
2. FC Hermannstadt 57
3. ”U” Cluj 57
4. CSA Steaua 49
5. Concordia Chiajna 41
6. Unirea Slobozia 40
Primele 6 clasate la finalul sezonului regular îşi dispută locurile de promovare într-un play-off. Partidele se joacă tur-retur, rezultând astfel încă 10 meciuri pentru fiecare formaţie. La finalul play-off-ului, primele două clasate vor promova direct în Liga 1, în timp ce ocupantele locurilor 3 şi 4 vor disputa un meci de baraj cu locurile 8 şi 7 din play-out-ul Ligii I.
știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Accident cu patru mașini pe strada Fabricii din Cluj-Napoca. Două persoane, consultate de medici
Un accident rutier cu patru autoturisme a avut loc joi seară, pe strada Fabricii din Cluj-Napoca. O femeie și un bărbat sunt evaluați de echipajele medicale.
Pompierii din Cluj-Napoca intervin joi seară la un accident rutier pe strada Fabricii, în care au fost implicate patru autoturisme. Două persoane sunt evaluate medical.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Fabricii din Cluj-Napoca. Din primele date, în accident au fost implicate 4 autoturisme. Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar o femeie de aproximativ 60 de ani și un bărbat de aproximativ 25 de ani sunt evaluați de către echipajele medicale”, a transmis ISU Cluj.
Update
„Ambele persoane vor fi transportate la spital”, a adăugat ISU Cluj.
EVENIMENT
Alin Tișe: „Mi s-a propus să merg ministrul Dezvoltării. Am refuzat, îmi duc mandatul până la capăt”
Președintele Consiliului Județean Alin Tișe a declarat că nu își dorește să fie ministru, mandatul de la Consiliul Județean fiind prioritatea sa, în podcastul „Contraste”, pe Cluj24, realizat de Florin Danciu.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a mărturisit că a refuzat o propunere de a ocupa funcția de ministru al Dezvoltării, în luna septembrie a anului trecut, decizia sa fiind motivată de dorința de a-și respecta mandatul obținut în fruntea administrației județene.
„Nu îmi doresc nicio funcție de ministru. Mi s-a propus să merg ministru. Vă spun în premieră, lumea din partid știe asta. În luna septembrie a anului trecut mi s-a propus să merg ministrul Dezvoltării. Asta ar fi însemnat să îmi încetez mandatul de președinte al Consiliului Județean tocmai obținut, să rămân două luni, după care în noua guvernare să continui în minister, urmând să plec parlamentar. Este o propunere pe care o știu colegii, deci nu este o chestiune cu care eu vreau să mă laud în fața dumneavoastră”, a declarat Alin Tișe.
„Sunt obligat să îmi duc mandatul până la capăt”
Șeful Consiliului Județean Cluj a mai arătat că, deși a fost onorat de propunerea colegilor din partid, a refuzat pentru a-și respecta angajamentul față de cetățeni.
„Am apreciat faptul că cineva din partid, de la nivel central s-a gândit la capacitatea mea de a face reformă într-un minister atât de important, în ministerul Dezvoltării. Am refuzat, pentru că eu consider că în momentul de față, odată ce am fost ales în acest ultim mandat de președinte de Consiliu Județean, sunt obligat să îmi duc mandatul până la capăt. Este un ultim mandat. Faptul că s-au gândit la mine a fost onorant pentru mine și măgulitor, pentru că după 30 de ani de muncă în administrația publică, cineva s-a gândit că pot și eu să conduc un minister, problema este că nu mi-am dorit și nu îmi doresc să mă duc ministru”, a spus Tișe.
Despre funcțiile politice: „Nu mai sunt o prioritate pentru sufletul meu”
Referindu-se la viitorul său politic, Alin Tișe a declarat că nu este preocupat de obținerea unor funcții în cadrul Partidului Național Liberal.
„Voi vedea dacă la viitorul congres al PNL, dacă politic o să-mi asum sau nu o candidatură, dar nu sunt preocupat de aceasta. Și știți de ce? Pentru că viața mea a trecut și este într-o etapă în care nu mai consider că este o prioritate pentru sufletul meu aceste funcții politice. Știu că e greu să credeți asta…”, a mai arătat președintele CJ Cluj.
Simona Halep, Ana Bogdan, Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian intră pe tabloul principal. La Transylvania Open WTA 250 au fost oferite Wild Cards pentru jucătoarele românce. Organizatorii anunță cele opt wild card-uri oficiale oferite pentru ediția din acest an, care va avea loc între 1 și 9 februarie 2025, la BTarena din Cluj-Napoca. Pe tabloul principal de simplu, au fost acordate patru wild card-uri, iar jucătoarele alese fac ca România să aibă o prezență puternică, cu șase jucătoare de renume în turneu.
„Simona Halep, una dintre cele mai iubite figuri ale tenisului românesc și fostă lider mondial, revine la Cluj pentru prima dată în fața publicului, după ce a participat la ediția inaugurală din 2021, organizată fără spectatori. Alte două wild card-uri au fost acordate jucătoarelor Ana Bogdan și Elena-Gabriela Ruse, finaliste la Transylvania Open, în edițiile anterioare, care au fost inițial înscrise în calificări și promovate acum direct pe tabloul principal.
Wild Card-uri pentru jucătoarele românce, la Transylvania Open WTA 250 de la Cluj-Napoca
Prin regulament, al patrulea wild card se păstrează pentru o jucătoare din top 30, dar în cazul în care nu este solicitat, acesta este atribuit primei jucătoare sub linia primelor 21 de pe tabloul principal, care anul acesta este Jaqueline Cristian. Cu aceste noi intrări, care se alătura Soranei Cîrstea și Irinei-Camelia Begu, calificate direct în baza clasamentului mondial, România va avea un total de șase jucătoare pe tabloul principal al Transylvania Open 2025.
În calificări, organizatorii au oferit patru wild card-uri tinerelor jucătoare românce Miriam Bulgaru, Ilinca Amariei, Georgia Crăciun și Briana Szabo, dându-le astfel ocazia de a concura pentru un loc pe tabloul principal. Calificările se vor desfășura pe parcursul a două zile, 1 și 2 februarie 2025, iar accesul publicului la meciurile de calificări este gratuit și se face în baza unui bilet cu valoare 0, ce poate fi descărcat de pe platforma entertix.ro sau poate fi solicitat la casa de bilete de la BTarena, înainte de meciuri, în limita locurilor disponibile.
Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open WTA 250: ”Ne bucurăm că, prin aceste wild card-uri, putem să oferim jucătoarelor românce oportunitatea de a evolua pe una dintre cele mai importante scene ale tenisului internațional. În acest an, România va avea o reprezentare impresionantă la Transylvania Open, cu șase jucătoare pe tabloul principal și alte patru în calificări. Este un semn al angajamentului nostru ferm de a sprijini tenisul românesc și de a crea oportunități pentru sportivele noastre de a-și arăta talentul în fața publicului de acasă. Atmosfera din BTarena va fi cu siguranță una electrizantă, iar fanii vor avea ocazia să trăiască momente de neuitat.”
„O noutate a ediției din 2025 este introducerea biletelor Half-Day”
Tragerea la sorți pentru tabloul principal va avea loc sâmbătă, 1 februarie. Fanii vor avea ocazia să vadă toate jucătoarele de pe tabloul principal, precum și cele mai multe meciuri în două zile ale turneului: 3 februarie – 6 meciuri de simplu și 3 de dublu, și 4 februarie – 8 meciuri de simplu și 2 de dublu. Finalele turneului vor avea loc duminică, 9 februarie. Proba de dublu va începe la ora 14:30, iar finala de simplu nu mai devreme de ora 17:00.
O noutate a ediției din 2025 este introducerea biletelor Half-Day, valabile pentru sesiunile de seară, de luni până joi, începând cu ora 17:00. Pentru fazele finale – sferturi, semifinale și finală – vor fi disponibile doar bilete Full-Day, cu prețuri ce ajung la 145 de lei pentru finala din 9 februarie. Biletele pot fi achiziționate online de pe entertix.ro.
Cea de-a cincea ediție a celui mai mare turneului de tenis din România va avea loc în sala polivalentă BTarena din Cluj-Napoca. Meciurile se joacă indoor, pe hard, pe cele două terenuri de tenis amenajate. În total, 32 de jucătoare concurează la meciurile de simplu, și 16 echipe la dublu, pentru 250 de puncte WTA și premii în valoare de 275,094 $”, au comunicat organizatorii.
Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, luni începe prima sesiune a Bacalaureatului cu probele de evaluare a competențelor.
În intervalul 27-29 ianuarie are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, între 29 și 31 ianuarie vor fi evaluate competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B, care va fi susținută de elevii din partea minorităților naționale.
Luni începe prima sesiune a BACALAUREATULUI cu probele de evaluare a COMPETENȚELOR
De asemenea, în intervalul 3-5 februarie vor fi evaluate competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C, iar în intervalul 5-7 februarie vor fi evaluate competențele digitale – proba D.
Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate care nu pot participa la probele A, B, C și D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025 în perioada 27 ianuarie-7 februarie 2025 le pot susține în perioada 30 mai – 4 iunie 2025.
În perioada 2-6 iunie va avea loc înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen.
Cursurile claselor terminale de liceu se vor încheia pe 6 iunie.
Prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la Limba și literatura română, se va desfășura pe 10 iunie, iar pe 11 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului.
Pe 13 iunie, candidații vor susține proba la alegere a profilului și specializării.
Elevii din partea minorităților naționale vor susține pe 16 iunie proba scrisă la Limba și literatura maternă
În data de 20 iunie se vor afișa rezultatele la probele scrise (până la ora 12,00) și vor fi vizualizate lucrările scrise și depuse contestațiilor (în intervalul orar 14,00-18,00).
În zilele de 23 și 24 iunie vor fi vizualizate lucrările scrise și depuse contestațiile.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie.
Între 14 și 21 iulie se vor înscrie candidații la a doua sesiune de examen.
În zilele de 4 și 5 august vor fi evaluate competențele lingvistice de comunicare orală în Limba română, pe 5 august – competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii din partea minorităților naționale.
Pe 6 august vor fi evaluate competențele digitale, iar în zilele de 7 și 8 august – competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Proba la Limba și literatura română se va susține pe 11 august, iar pe 12 august – proba obligatorie a profilului.
Pe 13 august are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii din partea minorităților naționale vor susține pe 14 august proba scrisă la limba și literatura maternă.
Rezultatele vor fi afișate pe 18 august și tot în aceeași zi vor fi depuse contestațiile.
În zilele de 19 și 20 august se vor putea vizualiza lucrările scrise și se vor putea depune contestațiile.
Pe 26 august vor fi afișate rezultatele finale la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului.