Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

FOTO. SPORT a la Cluj. Elena Coste: Escalada poate fi considerată un sport EXTREM

Publicat


Câți clujeni își mai aduc aminte de filmul „Cliffhanger”, cu Silvester Stallone? Câți nu au încercat  să-l imite cocoțându-se în vișin? Adevărul e că era mai ușor decât să-l imite ca „Rocky” sau ca „Rambo”… Escalada este un sport care a luat avânt în ultima vreme și în rândul clujenilor, asta și datorită apariției sălilor specializate, cu structuri artificiale și instructori omologați.

Elena Coste este co-proprietar la Sala de bouldering (o disciplină de alpinism care se practică fără frânghii, pe bolovani sau fețe stâncoase scurte de 4-5m) și escaladă SKAI Urban Crag și antrenor de escaladă. Practică escalada de peste 10 ani. A început din curiozitatea de a afla ce presupune acest sport ca mai apoi să se transforme în pasiune și stil de viață.

FOTO. SPORT a la Cluj. Elena Coste: Escalada poate fi considerată un sport EXTREM

„Am fost mereu o persoana activă și iubitoare de natură, care a încercat diferite sporturi, dar escalada a fost activitatea care mi-a oferit pachetul complet, cu beneficii pe mai multe planuri, mental, fizic si social”, ne mărturisește Elena.

SKAI Urban Crag și-a deschis pentru prima dată porțile în octombrie 2017 și de atunci și-a tot completat spațiul, pentru a îmbunătăți calitatea practicării acestui sport la nivel indoor. Cea mai recentă modificare a fost extinderea sălii, practic dublarea spațiului deja existent, ce a avut inaugurarea anul acesta, pe data de 13 Ianuarie 2024. Sala aduce un plus în comunitatea de cățărători clujeni, cu un panou modern și de calitate, singurul din țară construit de Walltopia, companie cu renume mondial pe piața de panouri de bouldering și escaladă.

Practicarea escaladei poate fi considerată periculoasă, dar gradul de pericol depinde de mai mulți factori, cum ar fi nivelul de experiență si cunoașterea normelor de siguranță cât si aplicarea corectă a acestora, calitatea echipamentului folosit, caracteristicile traseului parcurs, dacă facem referire aici la escalada outdoor.

„Escalada poate fi considerată un sport extrem”

„Din aceste motive, escalada poate fi considerată un sport extrem, dar este important să se acorde atenție pregătirii și să se respecte regulile de siguranță pentru a reduce riscurile asociate cu acest sport”, spune Elena.

Escalada indoor este, în general, mai sigură față de escalada outdoor, deoarece se desfășoară în cadrul unui mediu controlat și previzibil. De asemenea, facilitățile din sălile de escaladă oferă un mediu special creat pentru a învăța tehnicile de escaladă și pentru antrenament.

Clujul este cunoscut pentru comunitatea activă de sportivi și pentru diversele activități recreative și sportive pe care le oferă, iar escalada devine tot mai mult un sport de interes. Din 2020 este sport Olimpic și acest aspect a ajutat mult la popularizare.

În fiecare an Federația Internațională de Escaladă Sportivă (IFSC) organizează atât competiții la nivel de Seniori, cât și de Juniori. Vorbim aici de Cupe și Campionate Europene și Mondiale.

„Sunt există 3 săli de escaladă în Cluj-Napoca”

„Competițiile de Escaladă au loc anual și în România, organizate în urma parteneriatelor dintre Cluburile Sportive active și Federația Română de Alpinism și Escaladă. În 2023 doar în Cluj-Napoca au avut loc 4 competiții, în total fiind organizate 14 competiții la nivel național”, spune Elena.

În prezent sunt există 3 săli de escaladă în Cluj-Napoca și 3 Cluburi de Escaladă Sportivă, unul dintre ele fiind clubul Elenei, ACS SKAI, ce activează din anul 2018.

„Costurile pentru practicarea escaladei pot varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv locația, tipul de escaladă, dacă este indoor sau outdoor, echipamentul necesar și nivelul de implicare.

Dacă facem referire la escalada indoor, investiția minimă constă în plata unui abonament sau a unei intrări pentru acces în sală, închirierea echipamentului, precum și participarea la cursuri de inițiere sau antrenamente”, spune Elena Coste.

Noul spațiul inaugurat este o extindere a sălii SKAI Urban Crag deja existente, deschisă în 2017. Practic suprafața s-a dublat. Au apărut noi facilități, cum ar fi o zonă de lounge de 60 mp, panou de bouldering cu o suprafață de peste 200 mp și Yoga Room extinsă. Toate acestea pentru a crea un mediu cât mai variat și plăcut pentru clienții care îi trec pragul.

Sala de bouldering și escaladă SKAI Urban Crag se află pe Calea Baciului 1-3, Cluj-Napoca. Detalii AICI.

Indoor sau outdoor?

Cățărătorii din Cluj-Napoca, având Cheile Turzii în apropiere, au șansa de a beneficia de un acces relativ ușor la o zonă de cățărare la stâncă și mulți dintre cei care practică escalada indoor ajung să o practice și outdoor. În cadrul sălii, pe lângă cursurile indoor, în fiecare sezon se predau și cursuri de escaladă la stâncă pentru a facilita tranziția de la indoor la outdoor.

„Popularitatea traseelor din zona Clujului pot varia în funcție de sezon și de nivelul de experiență al cățărătorilor. În Cheile Turzii, cățărătorii de nivel mediu și avansat aleg Peștera Ungurească, iar pentru începători sunt numeroase trasee accesibile, pe toată lungimea potecii ce traversează Cheile”, ne mai spune Elena.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

4 din 5 români își vor petrece Paștele acasă, în familie. 75% vor să participe la slujba de Înviere

Publicat

De

Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Sărbătorile Pascale în familie. Proporția celor care îşi doresc să călătorească de Paște este scăzută: doar 16%.

Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, în familie, iar 75% vor să participe la slujba de Înviere din acest an, conform unui studiu citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte persoanele în compania cărora se va petrece ziua de Paşte, tradiţia se păstrează, cei mai mulţi români alegând să petreacă această sărbătoare în familie, alături de partenerul de viaţă (67%), copii (51%) sau părinţi (46%). Tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 de ani sunt cei care menţionează în măsură semnificativ mai mare petrecerea sărbătorii alături de grupul de prieteni (41% vs. 27% total eşantion), se menţionează în studiul Reveal Marketing Research.

Procentul celor care doresc să călătorească în timpul Sărbătorilor Pascale a crescut de la 11% în 2023 la 16% în 2024.

Semnificația Sărbătorilor Pascale

32% dintre români consideră că Paştele este mai mult despre conexiunea şi comunicarea cu cei dragi, în timp ce 31% se concentrează mai mult pe tradiţii şi obiceiuri. Pentru 27% dintre respondenţi, Paştele înseamnă o combinaţie echilibrată între legăturile interpersonale şi tradiţii.

Paştele este despre conexiuni interpersonale, 66% dintre respondenţi menţionând că există persoane dragi în viaţa lor care locuiesc în afara localităţii, cu care şi-ar dori să petreacă Sărbătorile Pascale. Astfel că, cei mai mulţi vor folosi tehnologia pentru a se simţi mai aproape de cei dragi care sunt departe, transmiţându-le urări de Paşte prin mesaje text (62%) sau optând pentru apeluri telefonice sau video (59%).

Majoritatea românilor vor face cadouri de Paște

Peste 67% dintre români intenţionează să cumpere cadouri cu ocazia Paştelui, în special copiilor (64%) sau partenerei/ului de viaţă (60%). Ca tendinţă, reprezentanţii Generaţiei Z (18-24 ani) sunt mai înclinaţi să ofere cadouri părinţilor (79%) sau prietenilor (46%), în timp ce persoanele de peste 45 de ani oferă în mod predominant cadouri copiilor (76%).

De asemenea, în Săptămâna Mare, românii sunt în mod predominant entuziasmaţi, pregătirea pentru Paşte fiind o ocazie minunată de a petrece timpul în familie (44%) sau încântaţi deoarece perioada de pregătire pentru Paşte îi motivează să fie creativi (34%). De asemenea, există şi categoria celor care se simt relaxaţi şi liniştiţi, având încredere că partenerul de viaţă se ocupă de toate aspectele pregătirilor pentru Paşte, atitudine mai des întâlnită în rândul bărbaţilor (26% bărbaţi vs. 14% femei).

Unu din trei români va merge la slujba de Înviere

În acest an, 75% dintre români planifică să participe la slujba de Înviere, în mai mare măsură femeile (77%) comparativ cu bărbaţii (72%).

Pentru cei mai mulţi dintre români aspecte precum achiziţionarea de cadouri, decorarea şi prepararea mâncărurilor festive de Paşte aduc un plus de bucurie şi entuziasm acestei sărbători (33%). Pentru 28% aceste activităţi nu afectează în mod deosebit percepţia asupra autenticităţii sărbătorii, în timp ce 21% consideră că acestea adaugă un farmec suplimentar, dar şi că pot distruge autenticitatea sărbătorii.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 18-24 aprilie 2024 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban si rural. Mărimea eşantionului a fost de 1003 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Preot clujean: Sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos este sărbătoarea sărbătorilor

Publicat

De

preot

Preotul Cornel Felecan, parohul Bisericii “Pogorârea Sfântului Duh” Cluj-Napoca, arată în Sâmbăta Mare că sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos este ”sărbătoarea sărbătorilor, este bucuria bucuriei și praznicul praznicelor”.

”Sărbătoarea Mântuitorului nostru Isus Hristos este sărbătoarea sărbătorilor, este bucuria bucuriei și praznicul praznicelor pentru că această sărbătoare este Învierea Domnului nostru Isus Hristos și este, totodată, bucuria creștinilor de a fi în această stare de bucurie pe care ne-o transmite sărbătoarea.

Mesajul bucuriei

Mesajul sărbătorii este acesta, este al bucuriei pentru că, la momentul Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos, salutul pe care l-a adresat femeilor mironosițe este <<Bucurați-vă!>>, iar această bucurie este transmisă din generație în generație pentru noi, creștinii, și trăim această bucurie în această stare de comuniune, de părtășie unii cu alții, în bucuria praznicului Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos”, a transmis părintele Felecan.

preot biserica

Citește mai departe

EVENIMENT

Mașină intrată într-un copac în județul Cluj. Șoferul, consultat de SMURD

Publicat

copac smurs

Un autoturism a intrat, sâmbătă, într-un copac între localitățile Viștea si Gârbău, șoferul primind îngrijiri medicale din partea unui echipaj SMURD.

Potrivit ISU Cluj, șoferul are aproximativ 20 de ani și este conștient și cooperant.

La locul accidentului ISU au intervenit pompierii de la Garda de Intervenție Aghireșu, cu o autospecială și o ambulanță SMURD.

Tânărul a refuzat transportul la spital.

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Piersic își petrece Paștile la Institutul Inimii Cluj-Napoca. E supravegheat atent de medici

Publicat

Piersic

Actorul Florin Piersic își va petrece Paștile la Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca unde a fost internat în 30 aprilie. El se află sub atenta supraveghere a medicilor specialiști de aici după ce a fost supus unei intervenții care a vizat stimulatorul cardiac pe care îl are implantat.

Din informațiile Cluj24, starea sa de sănătate rămâne stabilă, fiind mai bună decât cea înregistrată în momentul internării, dar încă nu se pune, încă, problema externării, ținând cont de vârsta sa înaintată, 88 de ani, și de bolile asociate.

Florin Piersic a fost internat, inițial, la jumătatea lunii aprilie, la Spitalul Militar din Cluj-Napoca pentru tratarea unei infecții la proteza unui genunchi, iar anterior actorul a efectuat și un control la Institutul Oncologic.

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax