Connect with us

ACTUALITATE

SPITALELE suport-COVID din Cluj pregătesc revenirea parţială la NORMALITATE din 1 iunie. Excepţie, cel de INFECŢIOASE

Publicat


Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca

Mai multe spitale-suport Covid din judeţul Cluj au ajuns la punctul la care au paturi libere în secţiile de Terapie Intensivă. De la 1 iunie, cu excepţia Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, acestea vor primi şi pacienţi non-Covid, inclusiv în secțiile ATI.

Managerii spitalelor suport-Covid din Cluj vor terebui ca până la 1 iunie să aibă funcţional planul de reorganizare a asistenței medicale, astfel încât să revină, parţial deocamdată, la structura anterioară transformării în unităţi Covid.

Scade numărul pacienţilor internaţi în ATI

Potrivit prefectului de Cluj, Tasnádi Szilárd, joi, în secţiile de terapie intensivă mai erau îngrijiţi 66 de pacienţi cu Covid-19, cu trei mai puţin decât în urmă cu o zi.

Locuri libere în aceste secţii erau, printre altele, la Spitalul Municipal Turda, la Spitalul de Copii, dar şi la Spitalul Militar din Cluj-Napoca şi, foarte important, la Spitalul de Pneumoftiziologie şi la cel de Recuperare.

“Fiecare manager îşi va face planul propriu de reorganizare care să-i permită să nu iasă de tot cu secţia pentru bolnavi Covid, dar să depună o schemă de diminuare a paturilor pentru această afecţiune”, a declarat pentru Cluj24.ro, prefectul Tasnádi Szilárd.

Flexibilitatea, cheia reorganizării

Prefectul a mai precizat că managerii vor trebui să facă reorganizarea în aşa fel încât întoarcerea la statutul de unitate suport-Covid să se poată face rapid şi eficient, în caz de forţă majoră.

Spitalul de Boli Infecţioase rămâne exclusiv Covid. Deocamdată

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca a solicitat în mod expres ca unitatea sanitară să funcţioneze, cel puţin încă o lună, în actuala formulă şi să preia doar pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.

Acest lucru a fost acceptat de autorităţile clujene pentru ca, în cazul în care numărul de cazuri de Covid-19 va începe din nou să crească, spitalul să poată prelua pacienții fără o nouă reorganizare.

Pe termen lung, spune prefectul, cel mai probabil, dacă România va avea o rată mare de vaccinare, boala Covid-19 va deveni la fel ca celelalte afecțiuni virale şi pacienţii vor fi trataţi în spitalele de boli infecţioase, în secţiile de Boli Contagioase.

Planurile de reorganizare, discutate cu reprezentanţii DSP

Managerii vor trebui să realizeze planurile de funcţionare în sistem mixt, în aşa fel încât să poată fi implementate de la 1 iunie.

Fiecare manager de spital care acum tratează pacienţi cu Covid-19 va prezenta acest plan Direcţiei de Sănătate Publică, urmând să primească şi un aviz pentru a putea primi pacienţii non-Covid.

Aceste decizii au fost luate miercuri, în urma unei întâlniri de lucru la care au participat managerii spitalelor, prefectul Tasnádi Szilárd, subprefectul Irina Munteanu, reprezentanții DSP și cei ai Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dealer de droguri arestat la Cluj. Procura și vindea canabis

Publicat

De

Dealer de droguri arestat la Cluj

Un dealer de droguri considerate de risc a fost arestat la Cluj. Polițiștii au găst canabis la perchezițiile efectuate.

Dealerul a ajuns 30 de zile după gratii.

Dealer de droguri arestat la Cluj. Procura și vindea canabis

Polițiști Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, cercetată pentru trafic de droguri de risc.

Din actele de urmărire penală efectuate a reieșit că, în luna martie 2024, aceasta ar fi procurat, deținut și vândut, cu 26.000 de lei, 1,3 kilograme de canabis, iar, la data de 9 iulie 2024, ar fi deținut, în scopul comercializării, aproximativ 2 kilograme de canabis.

Pungi cu droguri găsite la percheziții

Pe parcursul percheziției domiciliare efectuate la aceeași dată, au fost descoperite și ridicate două pungi vidate, conținând în total 2 kilograme de canabis.

De asemenea, au fost găsite obiecte purtând urme de substanță, un grinder, un cântar de precizie și un aparat de vidat, precum și alte mijloace de probă.

Reținut și apoi arestat

La data de 9 iulie a.c., procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore.

În cursul zilei de miercuri, 10 iulie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și al jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Polițiștii clujeni au recuperat un portmoneu cu 15.000 de lei. Unde l-a pierdut proprietarul

Publicat

Trei polițiști de la Secția 2 Poliție Cluj-Napoca – Andrei – investigații criminale, Zoltan si Valentin – Ordine Publică, au recuperat un portmoneu cu 15.000 de lei pierdut de proprietar într-o benzinărie din cartierul Mărăști.

”Suntem mândri să anunțăm că, datorită muncii dedicate și profesionalismului colegilor noștri, un portmoneu pierdut într-o benzinărie, care conținea suma de 15.000 de lei, a fost recuperat și returnat proprietarului său.
Această realizare reflectă angajamentul nostru continuu de a asigura siguranța și bunăstarea comunității noastre.
Mulțumim tuturor pentru eforturile depuse și pentru devotamentul de care ați dat dovadă!”, arată conducerea IPJ Cluj.

Potrivit polițiștilor, proprietarul și-a refăcut traseul, știa ca a fost la benzinărie și, ulterior, și-a pus portmoneul în buzunarul pantalonilor de unde i-ar fi căzut.

”Cam într-o oră și jumătate/două ore polițiștii au refăcut traseul , au verificat și la benzinărie și au găsit portmoneul pe care l-au restituit proprietarului”, au precizat polițiștii pentru Cluj24.

Citește mai departe

EVENIMENT

Deputatul Moisin (PNL): Locatarii din apartamentele de la subsol, parter, mezanin și etajul 1, scutiți de cheltuielile cu liftul

Publicat

De

Moisin

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, a inițiat în acest an un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea organizațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, care prevede scutirea de la plata cheltuielilor aferente liftului, pentru că nu îl folosesc.

Radu Moisin a declarat, miercuri, la prezentarea raportului de activitate pe primele 6 luni ale anului 2024, că prin propunerea de modificare legislativă se intervine asupra aspectelor ce privesc cheltuielile pentru energia electrică consumată de ascensor, care are ca obiect ”exonerarea de la obligația plății persoanelor care locuiesc în apartamentele situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin”.

”Deși Legea nr. 196/2018 prevede posibilitatea scutirii de la plata cheltuielilor mai sus menționate, oportunitatea acestei decizii aparține, exclusiv, adunării generale a asociației de proprietari, scutirea nefiind aplicată automat. Din aceste considerente, intervenția legislativă de modificare a alin. (5) al art. 75 justifică interesul de a exclude o măsură discriminatorie și disproporționată, raportat la responsabilitatea obligației de plată, fiind, în prezent, în situația în care, pentru aceeași situație în fapt, unii coproprietari ai apartamentelor situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin să li se aplice un regim de plată diferențiat, în funcție de aprecierea subiectivă a adunării generale a asociației de proprietari, neavând un cadru legal de diferențiere și stabilitate transparentă a categoriilor exceptate de la cheltuielile aferente”, a precizat Moisin.

Acesta a precizat că proiectul de lege a fost depus în luna iunie, urmează să fie votat, întâi de Senat și speră să fie adoptat de Camera Deputaților, care este cameră decizională, până la sfârșitul acestui an.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

COD PORTOCALIU de caniculă, în județul Cluj. Temperaturi de până la 39 de grade Celsius

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de caniculă, valabilă pentru ziua de joi, 11 iulie, în sudul și vestul țării, inclusiv la Cluj. Temperaturile vor atinge până la 39 de grade Celsius în timpul zilei, iar noaptea nu vor scădea sub 20 de grade.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod portocaliu de caniculă, val de căldură persistent și disconfort termic accentuat, valabilă în ziua de joi, 11 iulie, în mai multe regiuni ale țării.

Val de căldură și disconfort termic accentuat

În Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei și local în Maramureș valul de căldură va persista, va continua să se extindă și se va intensifica.

Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 36…39 de grade, cu cele mai mari valori în vest și sud. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală. Restul teritoriului se află sub cod galben de caniculă, potrivit ANM.

În municipiul Cluj-Napoca, temperaturile vor ajunge până la 37 de grade Celsius în următoarele zile, iar minimele nu vor scădea sub 18 grade, potrivit prognozei AccuWeather.

Temperaturi ridicate și în cursul zilei de miercuri

Astăzi, județul Cluj se află sub cod galben de caniculă. Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă.

Indicele temperatură-umezeală va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax