Connect with us

CULTURA

Spectacol-TEST la Opera din Cluj, fără MASCĂ. Intrarea, doar pentru cei VACCINAȚI cu ambele doze

Publicat


Opera Națională Română din Cluj-Napoca își redeschide porțile sâmbătă, 15 mai, pentru premiera spactacolului Faust, doar pentru cei care au schema completă de vaccinare. Acesta este organizat în cardul unui proiect-pilot gândit pentru relaxarea sectorului cultural, grav afectat de pandemia de Covid-19.

Proiectul-pilot, inițiat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății, permite strict accesul spectatorilor vaccinați cu schema completă împotriva Covid-19, de la al căror rapel a trecut o perioadă de cel puțin 10 zile.

Sala Operei se deschide după un an

Cortina se ridică cu o operă în concert, prezentată în premieră: Faust de Charles Gounod, cu o distribuție de talie internațională care îi are ca invitați speciali pe tenorul Ștefan Pop, basul Szabo Balint și baritonul George Petean.

La un an de la închiderea sălii de spectacole, suspendarea evenimentelor oferite cu sala plină și prezentarea a peste o sută de transmisiuni online, artiștii teatrului liric clujean își reiau activitatea în aplauzele publicului datorită acestui prim test al programului-pilot.

Cum se va face accesul spectatorilor

Accesul spectatorilor va fi atent monitorizat pentru respectarea tuturor normelor de siguranță și protecție.
Programul-pilot al Ministerului Culturii urmărește o serie de condiții precise, stabilite la nivel național, ce trebuie îndeplinite în totalitate de publicul spectator:

  •  Evenimentul este deschis doar persoanelor vaccinate cu schema completă împotriva virusului COVID-19 și de la căror rapel a trecut o perioadă de cel puțin 10 zile.
  • Gradul de ocupare a sălii de spectacole va fi de aproximativ 70%, urmând ca pe viitor, în funcție de evoluția epidemiologică, să se extindă către toți iubitorii de artă.
  • Accesul spectatorilor în sală se va face doar pe baza propriei cărți de identitate, scanată prin platforma pusă la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), de personalul abilitat al instituției, care certifică electronic schema completă de vaccinarea împotriva COVID-19 (ciclul complet de imunizare cu unul din vaccinurile autorizate).
  • Întregul personal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca este vaccinat cu schema completă de vaccinare sau testat cu test PCR cu mai puțin de 72 de ore înainte de eveniment.

Nu vă luați bilet dacă nu ați fost vaccinat

  •  Spectatorii străini sau români vaccinați într-o altă țară vor prezenta o dovadă care atestă vaccinarea cu schema completă împotriva virusului COVID-19 emisă de autoritățile țării respective.
  •  Participanții la eveniment vor fi informați și își vor oferi acordul pentru prelucrarea datelor personale în scopul monitorizării ulterioare a evenimentului (nume și prenume; număr de telefon; adresă de e-mail; acordul scris privind luarea la cunoștință a tuturor obligațiilor de participare), fiind totodată de acord să colaboreze, la nevoie, cu instituțiile avizate ale statului.
  •  Biletul achiziționat de spectatori nevaccinați NU va asigura accesul acestora la evenimente. Totodată, contravaloarea biletelor achiziționate de aceștia NU va fi returnată.

Publicul va intra în sală pe 9 porți de acces

  •  Intrarea publicului în sala Operei se va face gradual și clar direcționat pe 9 porți de acces, pentru a evita interacțiunile îndelungi ale participanților.
  •  Accesul publicului se va face cu cel puțin 1 oră înainte de spectacol. Ușile Operei se închid cu 15 minute înainte de începerea reprezentației.
  •  Participanții își asumă faptul că purtarea măștii NU este obligatorie în timpul spectacolului și că riscul de a contacta boala COVID-19 – deși redus semnificativ – se menține.
  •  Organizatorii NU se fac responsabili în cazul în care, în urma participării la eveniment, membri ai publicului vor fi confirmați cu boala COVID-19.

Opera Faust are o distribuție de excepție

Distribuția premierei reunește trei invitați de excepție: apreciatul tenor Ștefan Pop – invitat special al premierei și interpretul rolului titular, basul invitat Szabo Balint (Mephistopheles) și reputatul bariton George Petean (Valentin), alături de soprana Diana Țugui (Marguerite), mezzosopranele Alexandra Leșiu (Siebel) și Liliana Neciu (Marthe) și basul Corneliu Huțanu (Wagner), acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta Maestrului David Crescenzi și în concepția artistică a regizorului Rareș Trifan.

Un titlu de referință al repertoriului internațional, capodopera lui Charles Gounod este printre cele mai celebre, iubite și jucate opere ale tuturor timpurilor.

O îmbinare captivantă de momente muzicale emoționante, incisive și cutremurătoare, capodopera este inspirată de drama omonimă a lui L. W. van Goethe, despre legenda doctorului Faust care își vinde sufletul diavolului în schimbul cunoașterii, puterii și iubirii inocentei și preafrumoasei Marguerite.

Una dintre cele mai de succes producții pariziene din toate timpurile

Prezentată în premieră absolută în anul 1859, la Théâtre Lyrique din Paris, opera a devenit una dintre cele mai de succes producții pariziene ale tuturor timpurilor, fiind interpretată de peste 1.000 de ori în capitala Franței până la dispariția compozitorului său, rămânând în istorie și ca titlul care a inaugurat Metropolitan Opera din New York, în anul 1883.

Deținătoarea unui parcurs atât de însemnat, creația lui Gounod este cea care întâmpină acum spectatorii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, în premieră, Sâmbătă 15 mai 2021.

Participanții vor fi monitorizați timp de 14 zile

„Sunt încântat de faptul că cele trei instituții de spectacole din subordinea Ministerului Culturii au răspuns invitației noastre de a organiza aceste evenimente pilot, care vor fi un punct de plecare pentru stabilirea normelor de redeschidere a activității cu publicul în sectoarele cultural-creative.

A fost un drum anevoios, dar iată că facem primul pas spre revenirea la normalitatea așa cum o știam înainte de pandemie. Participanții trebuie să știe, însă, că vor fi monitorizați timp de 14 zile pentru a vedea dacă se va înregistra vreun caz de îmbolnăvire sau ne vom bucura de o incidență zero, așa cum s-a întâmplat și în alte programe pilot desfășurate în alte țări.

Totodată, doresc să mulțumesc tuturor partenerilor de dialog și instituționali care sunt alături de noi pentru a putea implementa eficient cele patru evenimente programate”,  a declarat Ministrul Culturii Domnul Bogdan Gheorghiu.

Succesul proiectului-pilot va determina extinderea programului spre un număr mai mare de iubitori ai operei

Programul de relansare a sectorului cultural-artistic implementat la București și Cluj este coordonat de Ministerul Culturii împreună cu instituțiile din subordine, beneficiază de sprijinul Ministerului Sănătății, al Direcțiilor de Sănătate Publică București și Cluj, al Institutului Național de Sănătate Publică, al Serviciului de Telecomunicații Speciale și al Instituției Prefectului din București și Cluj.

Totodată, un rol important în dezvoltarea evenimentelor pilot l-au avut Conf. univ. dr. Victor Costache și coordonatorul științific al evenimentelor, Prof. dr. Cristian Oancea, arată reprezentanții Operei Române.

Succesul acestui proiect pilot va determina extinderea programului cultural-artistic spre un număr mai mare de iubitori ai operei, pe măsură ce gradul de incidență al infectării COVID-19 scade pe raza județului Cluj.

În acest context, pe parcursul lunilor mai și iunie 2021 vom organiza spectacole cu acces general pentru public, respectând măsurile în vigoare impuse de autorități.

Cei prezenți vor accepta să colaboreze, la nevoie, cu instituțiile avizate ale statului

Biletele evenimentului se vor achiziționa strict online, pe site-ul www.bilete.ro, pentru a putea îndeplini toate reglementările aflate în vigoare și implică asumarea și acceptarea prelucrării datelor, precum și colaborarea la nevoie cu instituțiile avizate ale statului.

Siguranța publicului, a artiștilor și întregului personal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca este prioritară, organizatorii respectând cu atenție toate normele și recomandările prevăzute de lege.

„Pentru a ne bucura pe deplin de revederea în sala de spectacole, vă rugăm să parcurgeți cu atenție Regulamentul complet dedicat spectatorilor în cadrul acestui program pilot, care poate fi consultat pe site-ul oficial al instituției. Vă mulțumim pentru respectarea tuturor măsurilor de protecție și vă așteptăm din nou cu drag la Operă!”, au mai precizat reprezentanții instituției.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

Daniel David, ministrul Educației: Vom reduce numărul de discipline și ore. Ce spune depre temele pentru acasă ale elevilor

Publicat

De

Daniel David vrea mai puține ore pentru elevi

Daniel David, ministrul clujean al Educației, a declarat că se lucrează pentru a reduce numărul de discipline și numărul de ore în învățământul preuniversitar.

”Și eu cred că avem un curriculum prea încărcat”, a spus Daniel David, care a precizat că se lucrează și la modul în care vor fi abordate temele ”pentru acasă” ale elevilor, care sunt, de asemenea, prea multe.

Daniel David: Vom reduce numărul de discipline și ore

”Începem să lucrăm să reducem numărului de discipline și de ore. Desigur, până la un nivel care să corespundă standardelor europene și inetrnaționale. La nivel de conținut, la liceu va fi stabilit acel procent de 20 – 25% din timpul alocat pentru fiecare disciplină care să nu mai fie dedicat lecțiilor clasice, ci să includă activități legate de consolidare, activități remediale, activitați care să se aplice la viața de zi cu zi a elevilor”, a spus Daniel David, la întâlnirea săptămânală pe care o are online cu cei interesați de învățământul românesc.

Temele nu trebuie să depășească o oră sau două

Daniel David, a vorbit și despre temele pentru acasă pe care le primesc elevii și a precizat că sunt reglementări mai vechi care ar trebui revizuite.

”Temele nu ar trebui să depășească în învățământul primar o oră și dpuă ore la cel gimnazial și la liceu. De aceea îi încurajez pe profesori să se coordoneze între ei și cu dirigintele, pentru a nu încărca mai mult decât este cazul copiii”, a mai spus Daniel David.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation. Sunt OBLIGATORII pentru a primi până la 250.000 de lei

Publicat

De

Start-Up Nation

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) anunță lansarea oficială a sesiunii de înscrieri pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale.

Înscrierile încep de marți, 15 aprilie, de la ora 11:00.

Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation

Cursurile sunt dedicate persoanelor care doresc să dobândească abilități esențiale pentru a înființa și conduce o afacere de succes în România. Finalizarea acestor cursuri este una dintre condițiile obligatorii pentru accesarea finanțării nerambursabile de până la 250.000 lei per beneficiar, oferită prin programul Start-Up Nation.

Înscrierile se vor face exclusiv online, prin intermediul platformei oficiale. Cursurile sunt complet gratuite, iar fiecare participant va putea selecta furnizorul de formare dorit (dintr-o listă afișată în ordine alfabetică), precum și locația și formatul preferat – online sau fizic.

Locuri disponibile în continuă actualizare

MEDAT se află în prezent în faza de finalizare a semnării contractelor cu furnizorii de formare. Locurile neocupate, în urma eventualelor renunțări, vor fi redistribuite în mod transparent, prin acte adiționale. Ministerul subliniază că toată corespondența oficială privind înscrierea, notificările și repartizarea va fi realizată exclusiv prin aplicație.

Asistență dedicată prin call-center

Pentru sprijin suplimentar, cei interesați pot apela numărul unic de call-center 021 9059, disponibil pentru a oferi informații detaliate despre procesul de înscriere, cursuri și eligibilitate. Participarea la aceste cursuri reprezintă primul pas concret spre obținerea unei finanțări importante pentru lansarea propriei afaceri.

Atenție! Doar companiile înființate după absolvirea cursului sunt eligibile pentru finanțare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Amenajarea pădurii-parc Făget, derulată de ADI Zona Metropolitană Cluj, a primit recunoaștere internațională de bune practici

Publicat

De

recunoaștere

Clujul primește recunoaștere internațională pentru bune practici în proiecte europene. Primăria Cluj-Napoca alături de parteneri continuă să colaboreze cu orașe din toată Europa pentru a atrage noi fonduri europene și a învăța de la alte comunități din UE.

Astfel, două proiecte clujene s-au remarcat în mod special în aceste zile la URBACT City Festival, un eveniment european de referință care s-a desfășurat la Wroclaw (Polonia), sub egida președinției poloneze a Uniunii Europene.

Este vorba de Com’ON Cluj-Napoca- programul de bugetare participativă pentru tineri derulat de echipele PONT și Federația Tinerilor din Cluj alături de Primăria Cluj-Napoca și proiectul de amenajare a pădurii-parc Făget derulat de ADI Zona Metropolitană Cluj

”Aceste proiecte au primit oficial în Polonia distincția Good Practice Label URBACT, o recunoaștere internațională care subliniază că practicile de la Cluj sunt de impact, relevante pentru Uniunea Europeană și transferabile în alte orașe europene.
URBACT City Festival este dedicat orașelor care inovează și construiesc comunități mai implicate, mai sustenabile, mai orientate spre oameni. Evenimentul a reunit peste 600 de participanți din peste 100 de orașe din toată Europa”, arată Primăria Cluj-Napoca.

Colaborare cu alte orașe

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca alături de echipele PONT Group și ADI Zona Metropolitană Cluj au fost prezenți în Wroclaw pentru a pune bazele unor colaborări viitoare cu alte orașe, pentru a crea rețele internaționale de transfer pentru perioada 2025-2027 și, mai ales, pentru a învăța de la omologii europeni care și-au prezentat proiectele câștigătoare, implementate cu succes în comunitățile lor.

Aplicate în UE

”În acest context, modelele de bună practică de la #Cluj vor putea fi aplicate și în alte orașe din U.E. Spre exemplu, @comoncluj poate deveni Com’ON Europe – peste 15 orașe și-au exprimat interesul, la evenimentul din Polonia, de a lucra cu Primăria Cluj-Napoca și partenerii săi în acest sens. Standul ADI ZMC de la URBACT City Festival a atras de asemenea atenție internațională, cu expresii ferme de interes pentru crearea unei rețele europene de transfer”, mai arată reprezentanții Primăriei clujene.

 

Pădurea-parc Făget, din 2021

În pădurea-parc Făget, au fost semnalizate piste pentru biciclete și poteci tematice și au fost montate panouri informative privind fauna și flora din zonă. Totodată, au fost montate băncuțe de odihnă și au fost amenajate un amfiteatru în aer liber, o platformă educativă, un punct de observație geologică, o platformă de relaxare și un refugiu.

Toate aceste instalații ocupă o suprafață de 60 de metri pătrați, din totalul de 40 de hectare (400.000 de metri pătrați), adică 0,015%. Intervenția a fost gândită să fie cu un impact minim asupra mediului. În baza unui parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a UBB au fost realizate un plan strategic și un plan operațional pentru această zonă, ambele având ca element central protejarea biodiversității.

Studiul realizat în cadrul proiectului de experții de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a fost publicat în prestigioasa revistă științifică „Frontiers in Environmental Sciences”.

Pe unde se poate intra în pădurea-parc?

Iată coordonatele GPS pentru trei puncte principale de acces:
Acces dinspre Sunny Hill: 46°42’57.5″N 23°34’59.6″E
Acces dinspre pensiunea Serena: 46°43’33.7″N 23°35’01.2″E
Acces dinspre Feleacu: 46°42’54.9″N 23°35’26.4″E

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Pictorul clujean Nicolae Maniu, numit și ”Salvador Dali de România”, împlinește 81 de ani

Publicat

Pictorul Nicolae Maniu

Nicolae Maniu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani, împlinește astăzi 81 de ani.

Pictorul s-a născut la Turda, în anul 1944.

Pictorul Nicolae Maniu a expus în galerii din Europa și SUA

Nicolae Maniu este recunoscut pentru stilul său suprarealist, care combină influențe clasice cu elemente moderne. În 1983 s-a stabilit la Köln, în Germania, iar în 1993, la Paris, în Franța. În prezent, locuiește în Cluj-Napoca.

Nicolae Maniu a expus lucrări în galerii din Europa și din Statele Unite ale Americii, iar criticii îl compară adesea cu Salvador Dali. Interesant este faptul că tatăl lui a fost proprietarul celei mai importante librării din Transilvania, ”Librăria Noastră”, astăzi Librăria Universității din Cluj-Napoca.

Foto: Nicolae Maniu/Facebook

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate