EVENIMENT
Şofer român de TIR confirmat cu coronavirus, în stare gravă la un spital din Spania
Un șofer român de TIR confirmat cu coronavirus în 4 martie, este internat în stare gravă la spitalul Álvaro Cunqueiro din Galicia.
Bărbatul are de 43 de ani și este e rezident în Spania de mai mulți ani.
Virusul a agravat starea de sănătate a românului, care are și afecțiuni cardiace, iar rudele lui au declarat e în continuare în terapie intensivă, în stare gravă, chiar dacă se vede o îmbunătățire a stării lui, potrivit publicației Faro de Vigo.
Iubita românului, o femeie de 47 de ani din Spania, fiul acesteia și nepoata ei sunt de asemenea confirmați cu coronavirus sunt tratați la domiciliu și sunt în stare bună.
Sursa: farodevigo.es
Citește Şofer român de TIR confirmat cu coronavirus, în stare gravă la un spital din Spania pe Romania24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
FOTO. Mitropolitul Clujului a inaugurat o grădință destinată în special copiilor de etnie romă din Cojocna
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Cujului, a participat la inaugurarea noii grădinițe din cadrul Centrului Social-Misionar „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Cojocna.
Grădinița este destinată în special copiilor de etnie romă, dar toți cei care învață acolo vor primi zilnic o masă caldă.
Mitropolitul Clujului a inaugurat o grădință destinată în special copiilor de etnie romă din Cojocna
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat slujba de binecuvântare împreună cu Părintele Dan Hognogi, protopop de Cluj I, Arhid. Claudiu Grama, consilier eparhial, cu Părintele Georgel Rednic, parohul din Cojocna și coordonatorul Centrului Social-Misionar, și cu Părintele Vasile Pașca, preotul misionar al centrului.
Mitropolitul Clujului a apreciat faptul că se investește în educație și a felicitat comunitatea și pe cei implicați în materializarea proiectului.
Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de un grup de elevi de la Școala Gimnazială din Cojocna.
Grădiniță cu 60 de locuri
Mitropolitul Clujului a dăruit grădiniței o icoană cu Maica Domnului și le-a oferit copiilor și tinerilor cărți duhovnicești.
Noua grădiniță cu program normal din Cojocna are o capacitate de 60 de locuri și a fost amenajată la demisolul Centrului Social-Misionar „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate.
Proiectul s-a realizat prin implicarea prof. dr. Adina-Elena Bărar, directoarea Școlii Gimnaziale din Cojocna și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, al Parohiei Ortodoxe Cojocna și al Primăriei Cojocna.
În cadrul grădiniței, copiii vor primi zilnic o masă caldă și vor fi îngrijiți de cadre didactice specializate, o parte dintre ele de etnie romă, astfel încât copiii vor putea învăța și limba romani.
Centru misionar finanțat de organizații din Germania
Construcția Centrului Social-Misionar din Cojocna s-a realizat în colaborare cu mai multe organizații filantropice din Germania.
Centrul are și un paraclis în care se slujește constant începând din 2021 și care a fost sfințit în 2022 de Mitropoliții Andrei al Clujului și Serafim al Germaniei.
La centru se desfășoară acțiuni pentru persoanele dezavantajate sau care au nevoi speciale, precum și numeroase activități culturale, artistice, socio-educative și recreative pentru copiii și tinerii din comunitatea romă din Cojocna.
Foto: Mitropolia Clujului / Darius Echim
Circulația tramvaielor pe linia 102L va fi suspendată temporar începând de miercuri, 11 septembrie, anunță CTP Cluj-Napoca.
Tramvaiele de le liniile 100 si 102 vor circula în continuare.
CTP Cluj: Se suspendă circulația tramvaielor pe linia 102L. Avarie la cablurile subterane
”Ca urmare a unei avarii la cablurile subterane de alimentare a rețelei de contact tramvaie de pe Bulevardul Muncii, pe sectorul de drum cuprins între străzile Voroneț și D.G. Kiriac, se suspendă temporar circulația tramvaielor pe linia 102L”, au anunțat reprezentanții Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca.
Până la remedierea defecțiunii, călătorii sunt rugați să utilizeze linia 102 până pe Bulevardul Muncii și în continuare una din liniile de autobuze prelungite până în Emerson, respectiv 26L, 48L și 50L, cu transbordare în stațiile comune de pe Bulevardul Muncii.
Programele de circulație pot fi consultate pe site-ul CTP Cluj www.ctpcj.ro și în aplicația gratuită de mobil Tranzy.
EVENIMENT
Alexandru Cordoș: PSD Cluj consideră că metroul nu este prioritatea zero a municipiului Cluj-Napoca
Proiectul metroului nu este prioritatea zero a municipiului Cluj-Napoca, susține secretarul general al PSD Cluj, Alexandru Cordoș.
”Proiectul metroului este unul care ar face bine pentru cetățenii județului Cluj, în primul ai municipiului și apoi ai zonei metropolitane.
PSD Cluj consideră că nu este prioritatea zero a municipiului Cluj-Napoca, în schimb, ca pe toate proiectele, le susținem. Deocamdată vedem o incapacitate autorităților locale de a gestiona corespunzător acest proiect, de a găsi acea cale prin care, pe de o parte, să realizeze investiția, iar pe de altă parte să asigure confortul clujenilor.
Sigur, este greu, însă eu cred că acest proiect a fost manageriat greșit și greu până în acest moment”, a spus Cordoș.
Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea Alunișu din județul Cluj.
O femeie în vârstă a fost lovită de un autoturism.
Femeie lovită de o mașină la Alunișu, în județul Cluj
Potrivit primelor informații este vorba de o femeie care are în jur de 70 de ani și care era pieton.
Aceasta a fost lovită de o mașină.
Un schipaj al Ambulanței a preluat victima și a transportat-o la spital.
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, femeia era conștientă.
Foto: Arhivă