Aberații de România
Şocant. Un ginecolog a băgat un copil viu într-un sac şi l-a lăsat să moară. A început urmărirea penală. O minune l-a salvat

Un caz şocant s-a petrecut la o maternitate din Bucureşti. O femeie urma să nască, dar medicul a declarat naşterea avor spontan şi a aruncat corpul copilului într-o tăviţă, după care într-un sac. După 12 ore, o asistentă a lovit, din greşeală, sacul cu piciorul şi copilul a început să plângă. cum are 3 ani.
A început urmărirea penală
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale pentru tentativă de omor calificat pe numele medicului ginecolog de la Spitalul Polizu acuzat că a lăsat copiii născuţi prematur să moară.
Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, în urma unei plângeri penale formulate în anul 2022, procurorii au dispus începerea urmăririi penale şi, ulterior, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un medic de specialitate obstetrică-ginecologie din cadrul Maternităţii Polizu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor calificat.
„În ordonanţa de efectuare în continuare a urmăririi penale, procurorii au reţinut existenţa unei bănuieli rezonabile cu privire la următoarea situaţie de fapt: la data de 24.04.2019, o femeie a născut o fetiţă viabilă la Maternitatea Polizu, sub supravegherea suspectului, medic de specialitate obstetrică-ginecologie. Cel din urmă a declarat naşterea ca fiind un avort spontan al unui produs de concepţie de sex feminin fără semne de viabilitate. Deşi semnele de viabilitate erau evidente şi i-au fost semnalate de personalul medical care a intrat în contact cu nou-născutul, medicul a refuzat nejustificat, timp de peste 12 ore, să ia măsuri pentru acordarea îngrijirilor medicale”, susţin anchetatorii.
În cauză a fost dispusă o expertiză medico-legală ce urmează a fi efectuată de către experţi din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti, cercetările fiind continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pentru stabilirea tuturor împrejurărilor de fapt.
Potrivit unor articole din presă, medicul Florian Robe a fost reclamat de o familie din Piteşti că, în aprilie 2019, le-ar fi lăsat bebeluşul să moară.
Concret, tatăl a povestit că soţia a avut complicaţii la naştere şi a fost direcţionată la Maternitatea Polizu, unde i-a fost recomandat medicul Florian Robe. Ajunsă la spital, mama a fost consultată de medic, care a decis să fie făcut un avort.
După naştere, medicul le-ar fi spus că fetiţa lor nu a supravieţuit şi a aruncat corpul copilului într-o tăviţă, după care l-a băgat într-o caserolă cu capac şi introdus într-un sac. Ulterior, o asistentă ar fi lovit din greşeală cu piciorul sacul respectiv, moment în care a auzit copilul plângând şi a reuşit să-l salveze. AGERPRES
Un ginecolog a băgat un copil viu într-un sac şi l-a lăsat să moară
Potirvit Pro TV, după naștere, copilul a fost pus într-o cutie cu capac și aruncat într-un sac.
„12 ore mai târziu, fetița a fost găsită încă în viață de o asistentă care a anunțat un medic. A și filmat copilașul aflat în cutie, așa că procurorii au la dosar și dovezi video.
Medicul susține că a crezut că fetița era moartă, deși mărturiile strânse de anchetatori îl contrazic.
Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”.
Femeii i s-a spus să le predea medicilor legiști trupul unui făt. Șocată, a văzut că fetița fusese înghesuită într-o cutie și pusă într-un sac.
Certificatul ei de deces fusese deja semnat și de mama ei.
Totul s-a întâmplat în săptămână Paștelui. Mama a fost trimisă de la Pitești la Maternitatea Polizu, cu risc de avort.
De gardă era medicul ginecolog Florian Robe, care a dus-o într-o sală de tratamente, nu una de nașteri.
Conform protocoalelor, așa este procedura în cazul unui avort.
Acolo a venit pe lume fetița, dar medicul i-a spus mamei imediat după naștere că nu are semne vitale.
12 ore mai târziu însă, copila a fost găsită în viață, în sac. Atunci când colegii săi au început lupta pentru salvarea ei, medicul a fost nevoit să revină la mamă și să-i spună că fetiță trăiește.
Marina Pletoiu, mamă: „Toată lumea m-a făcut să cred că, peste noapte, copilul a înviat, că este o minune. În dimineața aceea, de 25, la 09.30, a venit doctorul și m-a luat așa, cumva, de gât și m-a pus să mă așez pe pat. Era conștient că pot avea un șoc”.
După șocul inițial, au urmat cinci luni de coșmar în care copila a stat la incubator.
Abia după aceea mama a aflat adevărul de la asistenta care găsise copila în cutie.
Marina Pletoiu: „Nu a vrut să-mi spună, dar nu putea trăi cu minciuna aceasta, să zic așa. Mi-a povestit că în dimineața de 25 aprilie, intrând de servici a mers în camera în care ele strâng acolo gunoaie, să meargă să ia gunoaiele să le arunce. Într-o caserolă a zis că ar fi auzit un foșnet. A luat capacul de la caserola aceea, deja sacul se mișca, a deschis sacul, deja fetița a început să plângă când ea a deschis sacul și, vă dați seama, că a rămas uimită. A sunat pe doctorul Robe, i-a spus că este un copil care plânge într-un sac”, relatează Pro Tv.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Odată cu sosirea primăverii începe și munca la câmp. Conform obiceiului, vegetația uscată este arsă pentru a face loc celei proaspete. Din păcate, această operațiune poate duce de multe ori la incendii greu de stăpânit. În fiecare primăvară, pompierii clujeni se confruntă cu astfel de situații. Pentru a evita asemenea incidente, ISU Cluj, lansează avertismente și recomandă anumite măsuri de care trebuie ținut cont.
„Numai anul trecut am intervenit în județul Cluj la peste 900 de incendii de vegetație uscată, fiind printre județele fruntașe la acest capitol, și din păcate, au fost înregistrate și situații în urma unor astfel de incendii în care s-au soldat cu victime omenești.
Totodată, nu este lipsit de importanță efortul depus de structurile de intervenție profesioniste și resursele alocate pentru stingerea acestor arderi, resurse care ar putea fi dirijate către alte situații în care cetățenii se află în pericol.
De asemenea, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, și ele soldate cu pierderi de vieți omenești, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantități mari de fum.
Cetățenii sunt obligați să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice, conform alineatului (1) al articolului 96 din Ordonanța de Urgență 195 din 2005 privind protecția mediului, modificată de Legea nr. 265 din 2006 și completată de Ordonanța de Urgență numărul 38 din 2022.
„Vor fi intensificate acțiunile în teren”
Un regim sancționator distinct este stabilit pentru arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Pentru diminuarea numărului de arderi și implicit a pagubelor rezultate, precum și aplicarea măsurilor coercitive în situația constatării neîndeplinirii obligațiilor de către persoanele fizice și juridice, vor fi intensificate acțiunile în teren desfășurate de personalul inspectoratului pentru situații de urgență, în colaborare cu reprezentanți/specialiști din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Gărzii Naționale de Mediu.
Mai mult, personalul inspectoratului pentru situații de urgență desfășoară o serie de acțiuni de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație precum: acțiuni de patrulare în zonele/localitățile unde se preconizează/se înregistrează incendii de vegetație cu implicarea activă a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, diseminarea de materiale de informare preventivă la gospodăriile cetățenești și continuarea campaniilor de informare a populației privind interdicția arderii vegetație uscate.
Măsuri
Pentru preîntâmpinarea unor situații care pot duce la izbucnirea incendiilor de vegetație aveți în vedere următoarele măsuri:
– Nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt!
– Supravegheați permanent copii pentru a preveni jocul acestora cu focul! – Strângeți și depuneți toate resturile numai în locuri special amenajate!
– Nu aruncați la întâmplare resturi de țigări și chibrituri aprinse!
– Nu utilizați foc deschis în zonele afectate de uscăciune avansată!
– Nu efectuați lucrări care creează condiții favorizante pentru producerea de incendii!
– Asigurați protejarea față de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor și altor tipuri de ambalaje care conțin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbra!
– Informați-vă și respectați măsurile stabilite de autorități! – Anunțați în cel mai scurt timp orice început de incendiu pe care îl observați, la numărul unic pentru apeluri de urgență – 112!
– Nu vă deplasați prin perdeaua de fum generată de incendiu”, se arată în comunicatul ISU Cluj.

Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism necesar în vederea introducerii rețelei de canalizare menajeră, în sistem vacuumatic, în comuna Negreni, a comunicat CJ Cluj.
„Viitorul sistem de evacuare a apelor uzate va avea o lungime totală de peste 28 km, cu cca. 11 km de conducte de refulare. De-a lungul rețelei vor fi amplasate o stație de epurare de 800 de mc și două stații de vacuum de 75 de mc fiecare.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Ne bucurăm când primarii caută soluții, mai ales dintre cele moderne, la problemele comunităților. Susținem cu toată convingerea aceste proiecte care contribuie la creșterea calității vieții în mediul rural. Totodată, salutăm alegerea acestor soluții tehnice care contribuie la reducerea costurilor.”
Spre deosebire de rețeaua de canalizare clasică, gravitațională, tehnologia aleasă de experți pentru comuna Negreni este cea vacuumatică. În esență, sistemul de canalizare prin vacuum se pretează zonelor de șes, unde pantele sunt mici și pânza freatică este la un nivel ridicat. Astfel, datorită morfologiei terenului din zona vizată, dar și a costurilor de operare și execuție mai reduse, viitorul sistem proiectat va asigura transportul apei uzate la stația de epurare cu ajutorul stațiilor de vacuum ce generează presiune negativă.
Investiția este gestionată de Primăria comunei Negreni urmând ca, după finalizarea sistemului, acesta să intre în administrarea și operarea Companiei de Apă „Someș” S.A., operator regional aflat sub autoritatea Consiliului Județean Cluj”, se arată ân comunicat.

Noul punct de atracție de la Cluj-Napoca este un real succes printre localnici și turiști. Deschis în această săptămână, marți, pentru public, Turnul Pompierilor îi atrage și datorită panoramei ce li se deschide în față vizitatorilor.
„Sunt 400 de vizitatori pe zi. E de mare succes, de mare impact, și ne bucurăm că clujenii aprecizaă acest efort pe ca l-am făcut. E dimensiune turistică, de a vedea <<Turnul celor trei vârste>> și poți a vea o imagine unică asupra Clujului”, a spus Emil Boc la postul de radio Ziua Live.
Primarul spune că ISU Cluj oferă, prin expoziția din turn, câteva elemente de istorie în ceea ce privește lupta împotriva incendiilor.
Citește și: GALERIE FOTO. Turnul Pompierilor, primele POZE din interior. S-au făcut și primele SELFIEURI. De azi e deschis publicului
„Panorama este absolut superbă. Poți vedea dimensiunea locului unde Europa de Est întâlnește Europa de Vest”, a mai spus Boc.
Accesul în Turnul Pompierilor este gratuit și poate fi vizitat zilnic, inclusiv în weekenduri, între orele 09:00-17:00.

Fiecare lună a ultimilor doi ani a însemnat implicarea E.ON România în câte un proiect, în total 24 la număr, alături de Asociaţia Zi de Bine, în baza unui parteneriat menit să dezvolte soluţii pentru provocări ce ţin de educaţie, sănătate, incluziune socială, sărăcie sau mediu.
· În perioada 2021-2022, E.ON România a susţinut 24 de cauze sociale sprijinite de asociaţie;
· 45.000 este numărul beneficiarilor direcţi şi indirecţi ai acestor proiecte;
15.000 de beneficiari direcţi şi 30.000 de beneficiari indirecţi ai acestor proiecte dedicate persoanelor vulnerabile din comunitate reprezintă bilanţul în cifre al celor doi ani de parteneriat. Însă, dincolo de cifre se află copii, tineri, adulţi sau seniori, cu poveşti de viaţă sau cu nevoi ignorate de multe ori de cei din jur, asupra cărora ne-am aplecat, aducându-le un strop de speranţă sau de bucurie.
E.ON România continuă să se implice şi în acest an în cauzele sprijinite de Asociaţia Zi de Bine, condusă de Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, până în prezent fiind iniţiate trei proiecte. Două dintre ele, cauzele lunilor ianuarie şi februarie au fost finalizate. Astfel, la începutul acestui an, a fost inaugurat Centrul de informare și suport pentru adolescenții dependenți și părinții lor în zona Titan din București, în cadrul Centrului ARAS Titan, un spațiu de întâlnire și consiliere pentru părinți și copii.
“Vorbăreț”, Centrul de logopedie pentru copiii cu tulburări de vorbire a fost amenajat în Râmnicu Vâlcea, în luna februarie a acestui an. Centrul va deservi atât copii cu sindrom Down sau autism, cât și copii tipici, din medii defavorizate. Ședințele de logopedie pot contribui la îmbunătățirea abilităților de exprimare, oferindu-le copiilor ocazia de a reuși să comunice corect și astfel, să capete încredere în vocea lor. Până la finalul anului vor fi sprijiniți 50 de copii cu probleme de logopedie, dar fără posibilități materiale. Un copil selectat în program va beneficia de 24 de ședințe de terapie (12 ședințe individuale, 5 ședințe de grup logopedic, 3 ședințe cu părinții, 4 ședințe de terapie prin joacă), timp de 12 de săptămâni.
În același timp, vor fi organizate ateliere de informare și prevenție pentru profesori, cu metode aplicate la clasă, susținute de logopezi și specialiști în domeniu.
Pentru luna martie, E.ON România se implică în amenajarea Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, respectiv Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino din București. În colaborare cu Asociaţia Moaşelor Independente (AMI) prinde contur proiectul “Mame fără Flori”, un spațiu de suport pentru mamele care au născut copii care nu au supravieţuit. Spațiul va fi dotat cu două unități CuddleCot, landouri care au un dispozitiv frigorific potrivit pentru astfel de contexte, așa încât părinții unui copil pe care l-au pierdut la naştere să își poată lua rămas bun.
Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în România, mortalitatea perinatală și decesele neonatale au fost de 7,08 la mie, totalizând 1.280 de decese într-un an. Astfel, multe mame ies din maternități fără un copil în brațe, iar sprijinul pe care acestea îl primesc este aproape inexistent. Femeile aflate într-o astfel de situație vor putea participa la grupuri de suport.
Inițiativa cuprinde și organizarea grupurilor de informare și suport pentru gravide, proaspetele mame și partenerii lor, pentru ca aceștia să primească informații de actualitate privind sarcina, nașterea, alăptarea, îngrijirea copilului și, mai ales, îngrijirea mamei. Parteneri în această inițiativă sunt Asociația Moașelor Independente (AMI), parte a organizațiilor internaționale European Midwives Association (EMA) şi International Confederation of Midwives (ICM) care, din 2013, își propune să promoveze profesia de moașă în România și să contribuie la sănătatea femeii de vârstă fertilă, a mamei și copilului.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 18 ani. Companiile din cadrul grupului, Delgaz Grid, E.ON Energie România și E.ON Asist Complet desfășoară activităţi de distribuţie, de furnizare energie și soluţii energetice, respectiv tehnice pentru circa 3,4 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit peste 2,1 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3 miliarde de euro.