Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Sistemul ClujBike nu mai funcționează în comunele Florești și Apahida. Contractul nu a mai fost prelungit

Publicat


Sistemul de bike-sharing ClujBike nu va mai funcționa în comunele Apahida și Florești. Cele două comune nu au mai reînnoit contractele de mentenanță, din cauza numărului redus de utilizatori.

Sistemul ClujBike rămâne funcțional în municipiul Cluj-Napoca, însă nu și în zona metropolitană. Comunele Florești și Apahida, parteneri ai primăriei în cadrul proiectului, nu au mai prelungit contractele de operare a stațiilor, potrivit reprezentanților firmei GloBikes, cei care gestionează sistemul.

ClujBike nu mai funcționează la Florești și Apahida

Stațiile de biciclete din cele două localități au fost dezactivate: cele patru stații din Florești și cele trei din Apahida nu mai sunt funcționale.

Situația a creat dificultăți pentru cei care obișnuiau să folosească bicicletele pentru a se deplasa între Cluj-Napoca și comunele învecinate.

„ClujBike nu mai are contract cu Apahida și Florești. Au renunțat primăriile, fără să anunțe. Vii cu bicicleta din Cluj până în Florești și nu mai ai unde o lasă, că stațiile sunt blocate. Bicicletele sunt, dar nu sunt pornite stațiile, să poți valida cardul”, ne-a transmis un cititor.

Costuri mari, utilizatori puțini

Potrivit primarului comunei Apahida, Grigore Fati, contractul nu a mai fost prelungit din cauza numărului mic de utilizatori și a costurilor ridicate cu mentenanța.

„Așa este, nu a mai fost prelungit contractul, deoarece bicicletele nu erau utilizate, iar contractul de mentenanță era foarte mare, imens pentru bugetul comunei. Așadar, am considerat că nu este practic să reînnoim acest contract, care era în jur de 20.000 de lei pe an, bani cu care puteam cumpăra noi bicicletele respective. Am păstrat contractul până la finalizarea termenului prevăzut de proiect, pentru că era obligatoriu. Nu cunosc mai mult de 2-3 persoane care să folosească aceste biciclete și nu se mai justifica păstrarea lor în comună”, a declarat Grigore Fati pentru Cluj24.

Legat de situația din Florești, Cluj24 a solicitat administrației locale detalii legat de motivele din spatele deciziei, în condițiile în care numărul de locuitori de aici este de trei-patru ori mai mare decât al Apahidei.

Obiectivele proiectului, îndeplinite doar parțial

Proiectul ClujBike, finanțat din fonduri europene, viza realizarea unei rețele de 50 de stații de închiriere de biciclete în regim self-service și dezvoltarea unei rețele coerente de piste și trasee destinate bicicliștilor pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, al comunei Florești și al comunei Apahida.

De asemenea, printre scopurile proiectului se număra și implementarea în zona metropolitană Cluj a unei campanii de promovare a bicicletei ca mijloc de transport. Proiectul cumulează realizarea următoarelor investiții: 50 de stații de biciclete – 3 stații în Apahida, 4 stații în Florești, 43 de stații în Cluj-Napoca și a aproximativ 52 de kilometri de piste de biciclete.

„Abordează integrat problema transportului public urban; implementează soluţii prietenoase pentru mediul înconjurător, deoarece propune o soluţie tehnică modernă, compatibilă cu reglementările de mediu, cu efect asupra reducerii poluării urbane; asigură un mediu curat şi accesul la servicii urbane de calitate. Oferă un model de bună practică şi stimulează iniţiativele pentru alinierea serviciului de transport public urban la standardele europene, în scopul creşterii calităţii vieţii locuitorilor”, se arată pe site-ul proiectului.

Renunțarea la sistem în comunele Florești și Apahida ridică întrebarea dacă acest proiect și-a îndeplinit scopul inițial. Deși Cluj-Napoca beneficiază în continuare de serviciu, dificultatea de a extinde și menține sistemul în zonele adiacente ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea pe termen lung a acestui proiect.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj învinge Universitatea Craiova după lovituri de departajare și se califică în semifinala Cupei României

Publicat

De

CFR Cluj a întâlnit joi, acasă, echipa Universitatea Craiova, în ultima partidă din sferturile de finală ale Cupei României la fotbal. Un meci foarte disputat în Gruia care a fost „tranșat” doar în urma loviturilor de departajare.

CFR Cluj a reușit să câștige partida, cu 1-1 după prelunguri și 5-3 la penalty-uri și să se califice în semifinală.

Peste 5.300 de suporteri au fost în tribune pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca.

Echipele de start

CFR Cluj: Hindrich – Camora, Graovac, Sinyan, Abeid – Djokovic, Emerllahu, Fică – Nkololo, Postolachi, Kamara
Rezerve: Popa, Ilie, Bolgado, Șfaiț, Păun, L.Munteanu, Korenica, Simao, Tachtsidis

Antrenor: Dan Petrescu

CS Universitatea Craiova: Lung Jr. – Mora, Zajkov, Badelj, Ndong – Mekvabishvil, Screciu – Căpățînă, Houri, Baiaram – Lukic
Rezerve: Stoian, Bană, Lopez, Păcurar, Bancu, Barbu, Maldonadu, Mitriță, Safira

Antrenor: Mirel Rădoi

Jucătorii s-au dezlănțuit în a doua repriză

În prima repriză, oltenii au avut o posesie superioară, însă nu s-a tras niciun șut spre poartă.

Repriza a doua a fost, însă, mai animată. Universitatea Craiova a deschis scorul printr-un gol marcat, în minutul 50, de Ștefan Baiaram. Nu a durat mult până când clujenii au egalat. În minutul 59, Mohammed Kamaraa adus egalarea pentru CFR Cluj.

În minutul 63, Emerllahu a avut o ocazie excelentă de a duce CFR în avantaj, dar mingea a trecut pe lângă poartă. Louis Munteanu a ratat, în minutul 90, șansa de închide meciul. La 1-1 după timpul regulamentar de joc s-a intrat în prelungiri.

CFR Cluj a ratat în minutul 111 o mare ocazie de a înscrie prin Păun. La finalul reprizelor de prelungire scorul a rămas neschimbat, așa că s-a trecut la lovituri de departajare.

Meciul, tranșat la loviturile de departajare

CFR Cluj înscrie prin Emerllahu. 1-0

Anzor egalează pentru universitatea Craiova. 1-1

Tachtsidis înscrie și el. 2-1

Lukic marchează și el. 2-2

Korenica bagă mingea în poartă. 3-2

Căpățînă ratează pentru Craiova. 3-2.

Păun înscrie. 4-2

Baiaram reușește și el să înscrie. 4-3

Luis Munteanu înscrie golul victoriei. 5-3 pentru CFR Cluj.

Celelalte echipe calificate în semifinale sunt Farul Constanța, FC Hermannstadt și Rapid.

CFR Cluj și Universitatea Craiova se vor întâlni din nou luni, 7 aprilie, de la ora 20.30 în play-off.

Foto: Universitatea Craiova

 

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Echipa de studenți a UTCN, LOCUL 1 la concursul de simulare a cutremurelor din SUA

Publicat

De

UTCN

Echipa de studenți a UTCN a câștigat, joi, locul 1 la concursul de simulare a cutremurelor care s-a desfășurat la Universitatea Berkeley din California, SUA. La competiție au participat echipe de la 53 de universități din întreaga lume. 

Clujenii au construit macheta din lemn de balsa a unui zgârie nori, denumit OKI-Zai, care a rezistat la două simulări de cutremure la Seismic Design Competition și a primit cel mai bun punctaj din partea juriului competiției.

Echipa UTCN este formată Cosmin Chiforescu (căpitan), Horațiu Arion, Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă, fiind îndrumată de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii coordonatori Ovidiu Prodan și Paul Moldovan.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil în promovarea valorilor democratice în regiunea Mediteranei

Publicat

Mircea Abrudean, președintele Senatului

Președintele Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, participă la la Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada.

Abrudean spune că țara noastră va continua să contribuie activ la consolidarea cooperării euro-mediteraneene.

Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil

Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada a fost inaugurat, joi, în prezența Majestății Sale Regele Felipe al Spaniei. Acesta reunește timp de câteva zile lideri din 41 de state din regiunea Euro-Mediteraneană.

“România rămâne un partener responsabil în promovarea valorilor democratice în regiunea Mediteranei și va continua să contribuie activ la consolidarea cooperării euro-mediteraneene. Am reafirmat acest angajament, în contextul în care dezbaterile au vizat teme majore precum stabilitatea, securitatea și dezvoltare comună.

Am susținut, de asemenea, că, mai ales în vremurile actuale complicate, dialogul și colaborarea rămân esențiale pentru construirea unui viitor pașnic și prosper. La fel de important, conștientizarea rolului esențial al generațiilor tinere și de ce una dintre prioritățile noastre cheie trebuie să fie educația. Investim în tineri, investim pe termen lung”, a transmis Mircea Abrudean.

În marja forumului, președintele Senatului a participat la ceremonia „Grădina Păcii”, alături de președinții parlamentelor și șefii de delegații, la care au fost plantați măslini.

“Plantarea măslinilor nu este doar un gest simbolic, ci reflectă nevoia de a cultiva, prin efort susținut, relații durabile între națiuni, bazate pe încredere și respect reciproc”, a spus Mircea Abrudean.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

În pragul Zilei Internaționale a Romilor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj

Publicat

isj

Partida Romilor Pro-Europa Cluj a semnat un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în pragul Zilei Internaționale a Romilor, care este pe 8 aprilie.

„Scopul acordului de parteneriat îl constituie reglementarea colaborării în vederea implementării și derulării proiectului ”Școala, o șansă pentru copiii romi” – SOS COPIII ROMI, a schimbului de informații și diseminarea rezultatelor obținute în cadrul acestuia precum și creșterea participării școlare a copiilor și elevilor de etnie romă.

De ziua lor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj

Din partea Partidei Romilor Pro Europa Cluj a semnat Dragoș Roșianu, președintele organizației de tineret, iar din partea IȘJ Cluj, Marinela Marc, inspector școlar general.

„Este o campanie educațională derulată de Partida Romilor și ISJ Cluj de care prevede înscrierea copiilor de etnie romă în învățământul preșcolar și în clasa pregătitoarele și pentru admiterea elevilor romi în învățământul liceal pe locurile speciale în anul școlar 2025– 2026.

În pragul Zilei Internaționale a Romilor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj

Scopul campaniei este creșterea participării școlare a copiilor și elevilor de etnie romă prin activități de informare, consilieri și orientare școlară.

De asemenea, vor fi derulate activități extrașcolare pentru prevenirea violenței în școli, a căsătoriilor timpurii și pentru promovarea diversității etnice.

S-a încheiat un protocol de colaborare pe o perioadă de un an, prin care se urmărește stimularea participării elevilor de etnie romă la acţiunile şi activităţile de informare, consiliere şi orientare şcolară, cuprinse în Campania educaţională.

isj

Obiective:

– Identificarea elevilor de etnie romă din clasele a VIII-a, din şcolile gimnaziale de pe raza județului Cluj, în vederea informării, consilierii şi orientării acestora pentru admiterea în licee şi şcoli profesionale pe locurile speciale alocate romilor este un alt obiectiv al protocolului.

– Responsabilii celor două instituții vizează și informarea cadrelor didactice, a părinţilor de etnie romă şi a elevilor despre calendarul admiterii în învăţământul liceal şi în învăţământul profesional de stat.

– Furnizarea de informaţii cu privire la documentele necesare întocmirii dosarului de admitere, broşura admiterii cu numărul de locuri pentru fiecare unitate de învăţământ, emisă de IȘJ Cluj

– Informaţii despre rutele educaţionale care pot fi urmate, profilurile de pregătire, condiţiile de admitere, data limită până la care trebuie depuse dosarele elevilor de etnie romă, data şi locul în care se va desfăşura şedinţa publică de repartizare a candidaţilor romi pe locurile speciale

– Informarea elevilor şi părinţilor de etnie romă privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional”, comunică Partida Romilor.

Mai mult de atât, Protocolul prevede:

– menținerea posturilor de Director adjunct pentru romi în cadrul școlii Gimnaziale Traian Dârjan și Școala Poiana Turda, iar în funcție de nevoile școlilor cu număr ridicat de elevi romi și solicitările comunității rome conform legi 198/2023 aprobarea de noi posturi de Director

– creșterea numărului de Mediatori școlari în școlile cu nr semnificativ de romi

– asigurarea predării limbii materne rromani în urma solicitărilor părinților rromi

– asigurarea predării în limba maternă rromani în funcție de solicitările părinților romi

– cât și programul a două șansa

– în același timp, acțiunile și activitățile prevăzute în Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității romilor pentru 2021-2027”, a transmis președintele organizației de tineret a Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Dragoș Roșianu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate