CULTURA
Sir Tom Jones va lansa un nou album de studio
Tom Jones va lansa la data de 23 aprilie, la vârsta de 80 de ani, un nou album de studio intitulat ”Surrounded By Time” în care „reinventează” un set de piese „de importanţă personală”, relatează vineri EFE.
Coprodus de Ethan John şi Mark Woodward, acest nou produs discografic va fi cel de-al 42-lea album de studio al său, după „Long Lost Suitacase” (2015) şi „Spirit In the Room” (2012), care s-au remarcat deja prin dorinţa artistului galez de a se adresa unui public mai larg.
Piesa „Talking Reality Television Blues”, în care artistul abordează schimbările prin care a trecut televiziunea de la apariţia sa până în prezent, poate fi ascultată pe platformele digitale.
„Am fost martor la începuturile ei. Nu ştiam pe atunci că voi face parte din TV, dar este posibil ca puterea sa să ne amintească cât de nebuni, creativi şi minunaţi suntem şi, de asemenea, cât de şocantă poate fi realitatea pe care o reflectă”, a explicat muzicianul citat de Universal Music.
Printre melodiile incluse pe noul următorul album al lui Tom Jones se numără şi clasicele „One More Cup Of Coffee” (Bob Dylan), „Popstar” (Cat Stevens), precum şi „I Won’t Lie” (Michael Kiwanuka).
Numit Cavaler de regina Marii Britanii şi distins cu premiul BRIT Awards pentru „Cel mai bun artist şi pentru contribuţia adusă muzicii britanice”, Tom Jones a vândut de-a lungul carierei sale de cinci decenii peste 100 de milioane de exemplare ale albumelor sale.
AGERPRES
Foto: Reuters
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Studenții din România beneficiază de reduceri de 90% la transportul feroviar intern, iar cei cu situații speciale pot călători gratuit, în contextul începerii anului universitar 2024-2025.
În anul universitar 2024-2025, CFR Călători anunță că va continua acordarea reducerilor de transport pentru studenții de la instituțiile de învățământ superior acreditate din România.
CFR Călători anunță REDUCERILE pentru studenți în anul universitar 2024-2025
Studenții cu vârste de până la 30 de ani primesc de bilete de călătorie și abonamente lunare cu o reducere de 90%, valabile pe toată durata anului. Aceștia pot călători nelimitat pe distanțe de până la 300 km, după cum urmează:
– bilete de călătorie cu reducere 90%;
– abonamente lunare cu reducere 90% cu număr nelimitat de călătorii, pe distanțe până la 300 km.
Studenții cu unul sau ambii părinţi decedaţi, dar şi cei proveniţi din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal beneficiază de:
– bilete de călătorie cu reducere 100%
– abonamente lunare cu reducere 100% cu număr nelimitat de călătorii, pe distanțe până la 300 km.
„Studenții din anul I pot beneficia de reducerile aferente numai în baza adeverinței, în original”
„În cazul călătoriei la clasa 1 sau la vagon de dormit-cuşetă, studenții vor achita integral diferențele tarifare. Excepție fac studenții din anii terminali pentru care instituţia de învăţământ a scris «an terminal» în dreptul anului universitar 2023-2024, aceștia nu mai beneficiază de facilitățile aferente începând de marți. În ceea ce-i privește pe studenții din anul I, până la primirea legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport, pot beneficia de reducerile aferente numai în baza adeverinței, în original, pentru anul universitar 2024-2025 de unitatea de învățământ, până la data de 30 noiembrie 2024”, anunță de asemenea, CFR Călători.
De la data de 01 decembrie 2024, reducerile date studenților (inclusiv și celor din anul I) la călătoria cu trenul (bilete/abonamente lunare) se vor da numai în baza legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pentru anul universitar 2024-2025.
Aplicația de cumpărare a bilete va include, începând de marți, opțiunea achiziționării biletelor/abonamentelor online aferente studenților beneficiari de gratuitate.
Aceștia trebuie să își creeze un cont personal de utilizator, iar după autentificarea pe cont este necesară înregistrarea ca student prin completarea datelor specifice (facultate, serie legitimație, etc.), urmând ca în final (după ce datele sunt confirmate de către facultate) să primească pe e-mail ID-ul de student cu care va putea ulterior să își ia biletele online.
În baza ID-ului obținut prin crearea profilului de utilizator direct pe site-ul CFR Călători sau de la casele de bilete, toți studenții – atât cei ce au gratuitate, cât și cei care beneficiază de reducere 90%, pot obține legitimații de călătorie prin canalele de vânzare, astfel:
Bilete de călătorie gratuite /cu reducere 90%:
– de la casele de bilete din stațiile și agențiile CFR Călători cu personal propriu;
– în tren, de la personalul de tren, numai bilete de călătorie valabile la trenul curent și eventual la următorul tren de legătură, în următoarele situații: stația cf de urcare nu este deschisă activității de vânzare cu personal propriu CFR Călători; îmbarcarea se face în afara orelor de program de la casa de bilete a stației;
– de la automatele de bilete ale CFR Călători;
– online direct de pe site sau prin aplicația descărcabilă pe telefon ca document pdf. electronic sau tipărit pe hârtie cu cod QR.
Abonamente de călătorie lunare gratuite / cu reducere 90%, cu număr nelimitat de călătorii:
– de la casele de bilete din stațiile și agențiile CFR Călători cu personal propriu; de la automatele de bilete ale CFR Călători;
– prin aplicația descărcabilă pe telefon, sub formă de cod QR cu elemente dinamice.
CFR Călători avertizează că pentru studenții beneficiari de gratuitate, pe verso legitimaţiei de student pentru reducere/gratuitate la transport trebuie să existe înscrierea ”Gratuitate”, semnătura, respectiv ștampila instituției de învățământ superior într-o căsuță separată față de viza de valabilitate.
La verificarea călătoriei în tren, în cazul în care studenții nu prezintă documentele necesare (legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport, în original, vizate sau adeverința care atestă calitatea de student în anul I, în original, plus un act de identitate), vor fi consideraţi ca fiind fără bilet/abonament şi vor fi trataţi conform legislaţiei în vigoare.
EVENIMENT
VERIFICĂRI ale construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor în Cluj
În perioada 24 – 26 septembrie 2024, au avut loc acțiunile de verificare a stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor de pe râurile interioare din județul Cluj, indiferent de deţinător. Au fost vizate obiective din aria de competență a Administrațiilor Bazinale de Apă Someș-Tisa, Crișuri și Mureș.
„În arealul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, au fost verificate:
VERIFICĂRI ale construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor în Cluj
• lucrările din zona aeroportului, realizate în cadrul investiției Amenajarea râului Someșul Mic în municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj;
• lucrarea de apărare a malului stâng al Someșului Mic, în localitatea Iclod;
• acumulările Suatu, Aruncuta și Bercheșiu;
• barajele Gilău și Mănăștur;
• Comitetul Local pentru Situații de Urgență Iclod – existența noilor Planuri locale de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor hidrometeorologice periculoase, având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică, precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă pentru perioada 2022 – 2025, aprobate conform legislației în vigoare;
• situaţia stocurilor de materiale şi mijloace de apărare împotriva inundaţiilor de la Sistemul Hidrotehnic Someș Mic Amonte din localitatea Gilău și de la la Primăria Iclod.
La acțiuni au participat reprezentanți ai structurilor implicate în managementul situațiilor de urgență de la nivel național, bazinal, județean și local, respectiv: Administrația Națională “Apele Române”, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa, Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj, Instituţia Prefectului, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare”, a transmis Apele Române Someș-Tisa.
ADMINISTRAȚIE
Trei pasaje subterane noi în Cluj-Napoca, în proiectul de tren metropolitan. Doar 9 avize mai sunt necesare pentru aprobare
Proiectul trenului metropolitan aduce noi pasaje subterane pe traseul căii ferate, în Cluj-Napoca. Primăria mai așteaptă emiterea a încă nouă avize din cele 40 solicitate de autorități, urmând ca apoi să fie trimis spre finanțare europeană.
Consilierii locali au aprobat luni, în cadrul unei ședințe extraordinare, acordul de asociere a municipiului Cluj-Napoca cu cinci localități din zona metropolitană pentru realizarea procedurii de licitație pentru trenul metropolitan. Proiectul a fost aprobat cu 23 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”.
Trei pasaje subterane, pe raza municipiului Cluj-Napoca
Potrivit primarului Emil Boc, proiectul trenului metropolitan prevede realizarea mai multor pasaje subterane pe raza municipiului pentru asigurarea fluidității traficului rutier, dar și a conexiunii cu stațiile de metrou.
Un astfel de pasaj pietonal subteran va fi realizată la Aeroportul Cluj-Napoca, pentru a facilita accesul călătorilor care vor utiliza noua stație de tren metropolitan construită în zonă.
„Pe raza municipiului Cluj-Napoca, aș vrea să rețineți că se realizează pasajul de la Aeroport, un pasaj pietonal subteran, pentru ca cei care vin cu trenul metropolitan, la stația nouă care se creează la aeroport să poată veni la aeroport”, a declarat primarul Emil Boc, în cadrul ședinței.
Fără bariere pe strada Fabricii de Zahăr
Totodată, edilul a anunțat construcția a alte două pasaje rutiere subterane: unul pe strada Fabricii de Zahăr pentru eliminarea barierei, și unul la Podul IRA, care va facilita legătura dintre metrou și trenul metropolitan.
„De asemenea, pe raza municipiului Cluj-Napoca, se realizează un pasaj rutier subteran pe strada Fabricii de Zahăr pentru a asigura fluența circulației, să nu se mai oprească mașinile la barieră.
Nu în ultimul rând, vom avea un pasaj subteran la IRA, care asigură legătura cu stația de metrou, pentru a putea asigura conectivitatea cu Bulevardul Muncii. Știți bine că metroul vine din Florești până la Podul Ira, unde se ramifică – o ramură spre Bulevardul Muncii, una spre Iulius Mall și Sopor, – iar aici cobori din metrou, urci în trenul metropolitan și mergi mai departe spre Aeroport, spre Apahida, Jucu, Bonțida și așa mai departe. Acolo este un punct intermodal extrem de important, cum este de altfel conectarea dintre gară și aeroport. Ai coborât în gară de oriunde ai veni, urci în trenul metropolitan și poți merge spre aeroport”, a mai arătat Emil Boc.
Încă nouă avize, necesare pentru aprobarea proiectului
Primarul a menționat că mai sunt așteptate doar 9 din cele 40 de avize pentru proiect, fiind necesare încă două ședințe de consiliu local pentru aprobarea parteneriatului cu CFR și pentru avizarea indicatorilor tehnico-economici. Finanțarea urmează să fie asigurată din fonduri europene.
„Vom mai avea încă două ședințe de consiliu local pentru a aproba, într-una dintre ele, acordul de parteneriat cu CFR-ul pentru implementarea proiectului și ultima, finală, de aprobare a indicatorilor tehnico-economici în vederea depunerii proiectului. Am avut 35 de avize solicitate inițial, iar pe parcursul obținerii acestora, ni s-au cerut avize suplimentare, ajungând în total 40. În acest moment mai avem de obținut doar 9 avize din cele 40. Să sperăm că ordinul de ministru pentru trenul metropolitan va fi emis cât mai repede cu putință pentru includerea oficială a proiectului în planurile ministerului Transporturilor, cu asigurarea acestei finanțări europene despre care am vorbit”, a mai arătat Emil Boc.
EVENIMENT
Calculul IMPOZITULUI pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei. De la 1 octombrie se aplică noul PRAG de impozitare
Noul prag de impozitare a pensiilor intră în vigoare la 1 octombrie. Este vorba despre majorarea acestuia de la 2.000 la 3.000 lei, decizie adoptată de Parlament în procedură de urgență.
Impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei. De exemplu, pentru o pensie de 3.800 de lei, suma impozitată este diferența dintre 3800 și 3000 de lei adică 800 de lei. Impozitul pentru această pensie va fi 10% din 800 de lei adică 80 de leim scrie Alba24.ro.
Calculul IMPOZITULUI pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei. De la 1 octombrie se aplică noul PRAG de impozitare
Astfel, cei care au primit sume mai mari la recalculare nu vor pierde nimic prin depășirea pragului anterior.
Ordonanța de urgentă adoptată în 11 septembrie 2024 se va aplica din luna octombrie 2024. Astfel, plafonul lunar până la care pensionarii nu vor plăti impozit pentru veniturile obținute din pensii crește de la 2.000 la 3.000 de lei.
Ce măsură se aplică în cazul pensiilor militare
Tot de la 1 octombrie, măsura se aplică și în cazul pensiilor militare, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate de Guvern.
Este vorba despre beneficiarii pensiilor reglementate de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară pentru că începând cu 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public, fiind reglementat independent prin Legea nr. 223/2015.
Militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din soldă/salariul lunar o contribuție individuală la bugetul de stat.
Acest fapt face dificilă determinarea contribuției contributive a pensiilor militare, însă argumentează majorarea plafonului neimpozabil la același nivel cu celelalte pensii stabilite pe principiul contributivității.