ECONOMIE
Singurul magazin de bere vie din Cluj! 30 de feluri de bere artizanală draft şi 100 de feluri la sticlă îi aşteaptă pe clujeni
Vin căldurile verii, iar o bere pentru stâmpărarea setei este nepreţuită. Iar dacă berea este şi de calitate, sănătoasă, naturală, nefiltrată, produsă de berari pricepuţi…
În Cluj, mai precis în Floreşti (str. Eroilor 378, Spaţiul 8, tel 0743764052) se deschide mâine, vineri 22 mai, singurul magazin de bere artizanală din judeţul Cluj, Staţia RomBeer Cluj.
Combustibilul bere şi şoriciul expandat
Vii la magazin, alegi tipul de bere, cantitatea dorită şi pleci în locul în care vrei s-o bei. Fondatorul şi proprietarul staţiei de bere, Igor Leşan, originar din Republica Moldova, chiar îşi compară staţia de bere cu una de benzină.
„De ce staţie?! Noi am făcut o paralelă între o benzinărie, unde mergi să alimentezi de 50 de lei, de 100 sau faci plinul, şi aci, la noi, unde e exact la fel, doar că pe post de combustibil este berea”, spune Igor Leşan.
Iar clientul are de unde să aleagă. Şi nu numai bere, cu sau fără alcool. „Pe lângă berea la draft, 30 de sortimente, avem şi 9 sortimente de vinuri, în aceleaşi condiţii. În figider avem peste 100 de sortimente de bere artizanală la sticlă, adunate din toată România. Avem şi bere fără alcool şi o selecţie de sucuri naturale. Avem compoturi, limonade. De exemplu, limonadă din cascara, fructul de la cafea. Avem berea de ghimbir fără alcool, care conţine celule stem de cireşe, ananas, curcuma etc. Toate sunt produse naturale, produse în România”, mai spune Igor Leşan.
Pâine lichidă, cu vitamine, nu te balonează, nu te doare capul
Igor vorbeşte despre berea sa ca despre un medicament. Sau ca despre un aliment sănătos. De fapt, îi şi spune pâine. Pâine lichidă. Şi explică de ce.
„Lucrăm doar cu bere artizanală, dar mie îmi place să-i spun bere vie, adică nefiltrată, nepasteurizată, fără conservant. Neavând conservant, are nevoie de condiţii un pic mai speciale de păstrare. Avem cameră frigorifică, unde se păstrează temperatura controlată de 5,5 grade. Butoaiele din camera frigorifică sunt adunate din toată România, transportate cu maşini frigorifice şi fiecare butoi din camera frigorifică este conectat la un robinet în faţă, în magazin. Practic, clientul vine, îşi alege sortimentul, îşi alege cantitatea şi noi îmbuteliem.
Este draft, cu îmbuteliere directă în magazin. Când o îmbuteliem noi e practic primul contact al berii cu mediul înconjurător. Este proaspătă. Între producţie şi clientul final nu trebuie să treacă mai mult de 5 zile. După ce pleacă de la noi, este recomandat ca berea să fie consumată în maximum 5 zile. Ceea ce vindem, noi numim pâine lichidă.
Este nefiltrată, nepasteurizată, conţine toată gama de vitamina B, de la B1 până la B12. De aceea, noi îi spunem bere vie, bere cu conţinut de drojdie. Avem şi o selecţie de mâncărici, să le zic aşa, şorici expandat, de exemplu, făcut în România, de fostul consul al României în Mexic”, mai spune Igor.
Bere pentru clientul căruia îi place să se alinte
Igor a început să explice o grămadă de lucruri despre bere în general şi despre berea sa în particular. Dar, după cele spuse de el despre berea sa, ascultărilor săi li s-a făcut ba sete, ba foame, ba se simţeau un pic bolnavi şi ar fi vrut nişte vitamine. Aşa că, i-am mai scurtat-o.
„Avem 8 beri tip lager, fiecare cu specificul ei. În lume sunt peste 5.000 de stiluri de bere, pornind de la cele două categorii mari de bere, bere de fermentaţie joasă, lager, şi ALE, de fermentaţie înaltă. Combinaţia vine de la talentul berarului, care se joacă cu peste 200 de soiuri de hamei, cu peste 40 de feluri de orz şi cu apa. Chiar dacă ai apă în puţ, ea îşi schimbă compoziţia chimică o dată la 3 luni. Talentul berarului e de a păstra berea ani de zile cu acelaşi gust.
Am ales această nişă, pentru consumatorul care caută produs natural, care are grijă de sănătatea lui, căruia îi place să se alinte, să bea un produs gustos. Diferenţa mare între berea din comerţ şi berea artizanală, berea vie, e că berea noastră are gust. Şi berea artizanală nu balonează, este de fermentaţie naturală de 15-21 de zile. Este destul de săţioasă şi după ea nu te doare capul. Este alcool produs natural. A doua zi eşti apt”, spune, cu convingere, Igor.
Dar despre acest ultim aspect o să vă povestim mâine.
Preţuri şi tării
Înainte să gustaţi şi să alegeţi din multiplele feluri de bere artizanală, ar mai fi de spus că preţul unui litru variază între 12 şi 35 de lei, iar tăria, între 4,6 şi 10,5%.
Igor Leşan, alături de alt moldovean de peste Prut, Gheorghe Rusu, care s-au cunoscut din întâmplare în România, sunt cei care se ocupă de magazinul de bere vie. Igor Leşan se ocupă de 5 ani de afacere, a stat 10 ani în Cluj şi alţi 10 ani de Bucureşti. (M.A.)

Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






